makaron z pieczarkami - 2305 przepisów (strona:41/154)

PIECZARKOWA Z MAKARONEM 222

Pyszna zupa pieczarkowa z makaronem idealna na Wigilię. Polecam :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 500 g pieczarek lub innych grzybów 3 ząbki czosnku(...)łyżki natki pietruszki 2 łyżki selera naciowego Sól i pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 2 łyżki wegety 2 łyżki czosnku granulowanego 150 g makaronu nitki 1 cebula Masło do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Pieczarki drobno kroję. Cebulę Obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła. Przekładam cebulkę i pieczarki, smażę na rumiano. Dodaję przyprawy oraz drobno posiekaną

Gotowanie Patki
Łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą 300

Składniki: 400 g makaronu łazanki (u mnie quadretti, Lubella); Połowa główki kapusty (o wadze około 1,5 kg);  200 g pieczarek; 1 duża cebula; 125 g surowego, wędzonego boczku; 250 g kiełbasy śląskiej (u mnie drobiowa); 1 łyżka vegety; Olej do smażenia; Szczypta ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie(...)krótką chwilę podsmażać. Do lekko podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię z cebulą i pieczarkami dodać podsmażony boczek, kiełbasę, ugotowaną kapustę i makaron. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 4 - 6 porcji

Gospodyni Miejska
Pieczarki smażone 183

albo koperek. Podaję na ciepło lub zimno. Jeśli pieczarki są małe to smażę je w całości, jeśli większe to kroję w ćwiartki lub w plastry. Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka imprezowa. 617

Składniki: 250 g drobnego makaronu muszelki 350 g pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pieczarki płuczemy i kroimy w kosteczkę - podsmażamy na odrobinie masełka do momentu wyparowania całej wody (kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem), kurczaka również kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem

Moje-pitraszenie
Sos pieczarkowy z kurczakiem 174

Przepis na szybki i uniwersalny sos z pieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Składniki: 400 g pieczarek 2 cebule podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% półtora szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego łyżka mąki słodka i ostra papryka sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą. Smaczne danie z makaronem. 333

mnie najbardziej lubiane właśnie z kapusta kiszoną. Makaron dowolny, może być typowy do łazanek, ale sprawdza się także każdy inny. Ja polecam świderki :) Składniki - makaron 35-40 dkg - laska kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej - pieczarki ok. 4- 5 dużych sztuk - kapusta kiszona 30-35 dkg. - sól, sos sojowy, majeranek - odrobina oleju Wykonanie Kapustę kiszoną kroję drobno, zalewam w małym garnku wodą(...)odparowania wody i lekkiego zrumienienia. W osobnym garnku gotuję makaron, kiedy jest prawie miękki,odcedzam ( ale nie do końca zostawiam troszkę wody ), do makaronu dodaję kapustę wraz z powstałym z gotowania sokiem, podsmażone pieczarki z kiełbasą. Całość stawiam na najmniejszym ogniu doprawiam sosem sojowym, majerankiem i ew.solą. Gotuję jeszcze ok.2 minuty, delikatnie mieszając. I łazanki są już w zasadzie

Kuchnia z widokiem na ogród
Szpinakowe tagliatelle w sosie porowo-pieczarkowym z kurczakiem 369

wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty ( klik ), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu(...)mówią „Włącz na luz”, to nie zawsze człowiek potrafi się nie przejmować (a ja to chyba już w ogóle:P). Składniki na 3 porcje: 350 g makaronu tagliatelle szpinakowe 20 dag pieczarek Biała część pora Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) Mały pojemnik śmietany (200g) – u mnie 18%, ale można pomieszać na pół z 30% wtedy sos będzie

Fabryka pomysłów
Ryżowe tagliatelle z sosem pieczarkowo-bekonowym 146

robi się je szybko i smakuje bardzo fajnie. Danie bezglutenowe ale niestety ma wysoki indeks glikemiczny... więc za dużo nie mogłam zjeść:-/ Składniki: 1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążka - użyłam wstążki szerokiej 1/2 opakowania pieczarek kilka plastrów boczku gotowanego 2-3 łyżki startego parmezanu (używam prawdziwego parmezanu, który kupuję cały, łamię na kawałki i zamrażam - świetnie się przechowuje w zamrażalniku, dzięki(...)posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć całość i dodać sos śmietanowy: w odrębnym naczyniu wymieszać śmietanę, starty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sosem zalać pieczarki z boczkiem i podgotować chwilę. Następnie dodać odcedzony makaron i podsmażyć do zgęstnienia sosu. Podawać z kolendrą lub pietruszką

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake 446

szpinakiem i grzybami (6 porcji) Składniki: 220 g ulubionego makaronu 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku, podgrzanego przez 4 minuty w mikrofalówce, odciśniętego z nadmiaru wody 2 piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę 220 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów(...)dokładnie obsmaż z każdej strony aż będzie gotowy. Dopraw całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec wmieszaj pieczarki i smaż, aż odparują ich soki, około 10 minut. W dużej misce lub już bezpośrednio w naczyniu do zapiekania wymieszaj makaron, kurczaka, pomidory, szpinak, serek śmietankowy i cukier, po czym posyp całość serem. Piecz przez 15 minut bez przykrycia

karmelowy
Tagliatelle z mielonym i cukinią po grecku 193

Szybko i smacznie – czyli połączenie mięsa z makaronem. Całość dopełnia młoda cukinia, ser feta i czarne oliwki. 300 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g pieczarek 1 cebula 1 młoda(...)cukinia 10 czarnych oliwek 2 łyżki keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 50 g sera feta 250 g makaronu tagliatelle Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Szklimy je na rozgrzanej patelni. Dodajemy mielone mięso i pokrojoną w małą kosteczkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry). Wszystko podsmażamy. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy oraz

VioletoweKucharzenie
Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami 212

papryczki chili 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Farsz do makaronu: 100 g szynki parmeńskiej 250 g makaronu muszle ½ papryki 8 dużych pieczarek 8-9 pomidorów suszonych 50 g oliwek 100 g sera mozzarella (lub zwykły żółty ser) 70 g sera pleśniowego 100 g sera Raclette (lub inny(...)pływać.    Paprykę i obrane pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Dodajemy do pieczarek i papryki. Podsmażamy, aż szynka będzie chrupiąca. Składniki farszu mieszamy z sosem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al Dente). Ser mozzarella ścieramy na tarce. Ser pleśniowy i ser raclette kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowane muszle nadziewamy

Mania Gotowania
Bucatini z kurczakiem i warzywami pod beszamelem 214

zapiekanki wykorzystałam gotowane mięso z kurczaka - pozostałość po wczorajszym rosole i resztki włoszczyzny, ale może to być także pieczony kurczak. Dodałam pieczarki, ser, czosnek i makaron. Całość polałam sosem beszamelowym i zapiekłam. W efekcie powstało danie na dzisiejszy obiad. Przyprawiłam je dość mocno pieprzem (wolimy bardziej ostre potrawy) podałam z sałatą lodową w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przy okazji zużyłam zalegający

Wiem co jem
Cytrynowe spaghetti z pieczarkami i tymiankiem 224

mogłabym być Włoszką …  Tymczasem nie pozostaje mi nic innego jak udać się na zakupy po kilka składników, aby przybliżyć sobie smak Włoch przygotowując poniższy posiłek. Po pierwsze brązowe pieczarki – koniecznie muszą być brązowe ze względów smakowych, ale i estetycznych – zastępowanie ich zwykłymi nie jest dobrym pomysłem. Po drugie cytryna – skórka i sok stanowiące świeżą bazę sosu. I po trzecie(...)się pozbyłam na rzecz płatków drożdżowych, choć prawdę powiedziawszy nic się nie stanie jak postanowisz nie zastępować usilnie sera - następnym razem zdecydowanie tak uczynię.  Składniki: 250g makaronu spaghetti 250g brązowych pieczarek 1 ząbek czosnku sok i skórka z 1 cytryny 1/3 szklanki oliwy extra vergin (ok. 70ml) ½ łyżeczki soli morskiej  2 łyżki świeżych listków tymianku 1 pęczek natki

Roślinna - blog wegański
” Pasta con pollo di bari ” szybki makaron z kurczakiem 227

dodatkami , co znacznie ułatwia mi życie Zwłaszcza , że powoli nadciąga lepsza pogoda , to i pracy więcej , a czasu ..jakby mniej Składniki : 1 opakowanie makaronu w typie kolanka 2 piersi , pojedyncze z kurczaka – filety 8-9 pieczarek 3 pomidory śliwkowe , typu pasta 100 ml śmietany kremówki 30 % kawałek pancety lub boczku wędzonego na zimno 1 mała cebula 2 ząbki czosnku(...)cukrem, aż zrobi się złocista . Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki , znowu podsmażamy na złoto . Następnie dokładamy , wyciśnięty praską czosnek, rozmaryn , pokrojone w kostkę kawałki kurczaka i pomidory , także podsmażając . Doprawiamy solą , wędzoną papryką , zalewamy śmietanką i dusimy przez około 10 minut , do momentu , aż sos zacznie się zagęszczać . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , gdyż taki będzie najlepszy Odcedzamy , przekładamy

Ogrodnik w podróży
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 212

intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka. Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybów Porcje: 4     Składniki: 1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte, 4 duże pieczarki portobello, 4 okrągłe cukinie, 20 g suszonych borowików, 700 ml bulionu, 100 g śmietany 30%, 2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani), 1 szalotka, 1 ząbek(...)zimną wodą i lodem.  Na maśle podsmażyć plastry pieczarek do dekoracji, odłożyć na papierowy ręcznik.  N a małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu jeśli

SzczyptaSmaQ