bardzo ciekawe wegańskie połączenie smaków. Ta banalnie prosta i szybka pasta na pewno będzie często gościć na Waszych stołach jeśli dacie się jej ująć. Składniki : 300g makaronu spaghetti 250g świeżego szpinaku 200g pieczarek 100g różyczek brokuła 1/2 małego pora 1 duża cebula 4 ząbki
zobacz ich smakprzechowywanie makaronu, za co przyznaję naprawdę duży plus! Sposób na zdrowe spaghetti z makaronem z komosą ryżową? Proszę bardzo! Potrzebujemy (dla dwóch osób): 1 opakowanie makaronu spaghetti z komosą ryżową 1 cebulę 8 pieczarek (bardzo lubimy pieczarki :P) 0,5 kg pomidorów Oregano, bazylię, sól, pieprz (według uznania) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania makaronu: Wsyp(...)chłodzimy. Obieramy ze skórek, wydrążamy środek i resztę kroimy na drobną kostkę. Dorzucamy do pieczarek i cebuli i mieszamy dolewając odrobinę wody. Doprawiamy do smaku. Do całości możemy dodać przecier pomidorowy. Po przyrządzeniu sosu polewamy nim spaghetti i posypujemy startym żółtym serem :) Gotowe! Podsumowanie: makaron był łatwy do przyrządzenia, nie sprawiał żadnych „kłopotów”. Smak miał inny od tradycyjnego (co jest
Emcia Pichcipieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić. Kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Czosnek i cebulę posiekać na drobne kawałki(...)jakiś czas mieszając. 5. Zdjąć przykrywkę, dodać sól, pieprz i odparować pieczarki. 6. Dodać szpinak i całość podsmażyć, co jakiś czas mieszając. 7. Wsypać fasolę i kurczaka, bazylię do smaku i chwilę podgrzać. Dodać śmietanę i całość wymieszać, aż do uzyskania jednolitego koloru. 8. Wymieszać makaron z sosem i podawać
Pasja Smakuwielbicieli carry szyba i smaczna potrawa. Ostatnio jest to mój faworyt. makaron 2 piersi z kurczaka 2 cebule 300 g. pieczarek Mieszanka warzywna mrożona włoska lub inna curry, sól, pieprz, olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i dusimy, dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, przyprawy i pieczarki, po ok. 15 minutach wrzucamy warzywa i suchy makaron, zalewamy
Jadło i czytadłoŁazanki pewnie każdy zna i swoje przepisy na nie ma. Jedni pieczarek, czy mięsa do kapusty i makaronu dodają i mniej lub więcej doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i chińskimi łazankami rodzinę zaskoczyłam. Składniki: 1 mała główka kapusty, 2 duże cebule, 250 g makaronu np. świderki, 20 g grzybów mung, sól himalajska
Moniki Smakołykiładnie, równo pokroić... zawsze się rozwalają... ale co do smaku musicie mi uwierzyć, że zapiekanka jest pyszna ;) Składniki: 2 piersi kurczaka, 400-500 g pieczarek, 2 duże cebule, 150 g makaronu łazanki, 1 duży sos meksykański , 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa , 50 g żółtego sera . Przygotowanie: Makaron łazanki gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy(...)żaroodpornego. Następnie cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na gorącym oleju. Lekko przyrumienioną cebulkę rozkładamy równomiernie na makaronie. Piersi kurczaka, myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym, robiąc kolejną warstwę. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażone przekładamy do naczynia. Całość zalewamy sosem meksykańskim. Na wierzchu układamy starty żółty
Aga w kuchnicayenne i oregano. Podlać 0,5 szklanki wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy: - 500 gr pieczarek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. 1/5 odłożyć(...)solą i pieprzem. Mieszać do zgęstnienia sosu. Przygotować foremki do zapiekania. Do każdej wlać 1/4 sosu beszamelowego. Wyłożyć płat makaronu. Ułożyć na nim kilka łyżek sosu bolognese. Powtarzać do wyczerpania składników. Na wierzch wylać pozostały sos beszamelowy i ułożyć pozostałe pieczarki. Zapiekać 35-40 minut. Pozostawić na 5 minut w piekarniku. Kroić w kwadraty. Można podać z jogurtem greckim wymieszanym
kawawszklancezmykam pod kołderkę. SKŁADNIKI: 250 g makaronu Tagliatelle 1 szlotka 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 6-7 plasterków szynki 6 pieczarek 200 ml śmietanki 30% sól pieprz parmezan olej A jak to zrobić: Makaron ugotować al`dente. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, którą lekko podsmażyć. Dodać pokrojone dość grubo pieczarki i pokrojona w paski szynkę(...)Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć. Gdy pieczarki zaczną "puszczać wodę" wsypać startą na grubych oczkach tarki cukinię. Całość smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Wlać śmietankę i zagotować, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, nie zapominając o mieszaniu. Dodać ugotowany makaron, który bardzo dokładnie wymieszać, aby pokrył się sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypując startym
Kuchnia w opałachdomu jest sporo amatorów takich dań. Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj , a uzbierało się ich już bardzo dużo. Składniki 300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu) 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz(...)Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Posolić, popieprzyć i smażyć aż wyparuje woda. Całość wyłożyć na makaron, a następnie pokrojonego drobno kurczaka. Całość polać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Po wyjęciu polać ketchupem. zapiekanka
O kuchni z uczuciemZapiekanka to szybki sposób na pyszne danie , można do niej dodać wszystko co akurat mamy w lodówce :) Składniki : 1/2 paczki makaronu duże rurki Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1 duża cebula sól pieprz, szczypta chili 1 łyżka przecieru pomidorowego Ogródek Dziadunia 1 szklanka bulionu z kurczaka 1 płaska(...)łyżki śmietanki 12 % 1/2 szklanki wody 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 szklanki startego sera żółtego 1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy przecier i 1 szklankę bulionu . Przyprawiamy do smaku solą pieprzem , szczyptą chili i ziołami prowansalskimi.Dusimy na małym ogniu około
Sama słodycz i szczypta chilileśne, niż zwykłe pieczarki. Moim zdaniem, pasowały idealnie. Zachęcam również do zrobienia sajgonek z mięsem . Zapraszam :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek brązowych 2 czubate łyżki kiełków soi (ze słonej zalewy) 4 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz(...)smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny lub ciemny . Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w cienkie słupki. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy na drobne kawałki. Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki. Kiełki odsączamy
Smak mojego domusłoików, ponieważ stanowi szybki obiad. Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 3 cebule 200 g boczku wędzonego 350-400 ml bulionu 3 łyżeczki(...)koncentratu pomidorowego Orzech (KLIK) 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw np. Vegeta Sól Pieprz Olej do podsmażenia 200 g makaronu ryżowego Fabijańscy (KLIK) Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dokładamy pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzeniebardzo smaczne danie, w sam raz na chłodne wieczory. Świetna opcja, gdy czasu brak a masz ochotę na coś ciepłego i smacznego. Składniki: Ugotowany makaron (najlepiej jakiś gruby) 2 jajka garść pieczarek 1 duża cebula natka pietruszki ząbek czosnku pieprz kolorowy ( u mnie Kamis w młynku) 100 g gorgonzoli sól oliwa Sposób przygotowania: Pieczarki pokroić na drobne kawałeczki
Wielki apetytSzybki pomysł na obiad Składniki 200 g ulubionego makaronu 1 puszka tuńczyka 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka i ostra papryka szczypta cukru … Czytaj dalej Ekspresowy makaron z tuńczykiem
czarrna od kuchniSkładniki, 2 porcje: kostka rosołowa, 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 12 średnich pieczarek, woda, 1 łyżka masła, 1 średnia cebula, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 10 g sera gouda, 3 łyżki groszku konserwowego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone(...)wody, przekładamy pieczarki z cebulą i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy kostkę rosołową, robimy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej i zagęszczamy nią sos. Następnie dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili. W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente
Moniki Smakołyki