Potrzebujemy: 3 piersi z kurczaka 500 g pieczarek dużą śmietanę do zup i sosów pół cebuli sól, pieprz i majeranek Kurczaka kroimy w średniej wielkości
Kolejny blog o gotowaniuoliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis z bloga Gospodyni Miejska Makaron po sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis z bloga W zaciszu mojej kuchni Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Pappardelle z dynią i kozim serem - Monika Olczak z bloga(...)Cynamon & Chilli Pappardelle z ragu z baraniny - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pasta con datterino -makaron z pomidorkami daktylowymi - Maria T. z bloga SycyliaSi! Penne alla vodka - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Ravioli ze szpinakiem i ricottą w sosie serowym - przepis z bloga Kalorycznie.org Spaghetti all'arrabiatta - Josia z bloga Podróże kulinarne świata Spaghetti alla puttanesca - Josia
Chilli Czosnek i Oliwapiersiami z kurczaka) 300 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 120 g żółtego sera 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 duże ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 300 ml mleka potrzebne przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, gałka muszkatołowa WYKONANIE W garnku zagotować wodę, osolić ją lekko, wrzucić makaron i gotować(...)momentu aż masa zawrze i zgęstnieje. Układanie warstw: Dno naczynia żaroodpornego lekko polać sosem beszamelowym, ułożyć warstwę cukinii, nieco mięsa polanego sosem, w którym się robiło, następnie warstwa makaronu, warstwa szpinaku, całość polać sosem beszamelowym; Kolejna warstwa, to pozostała cukinia, pozostałe mięso wraz z sosem śmietanowym, makaron, szpinak, sos beszamelowy, na to rozdrobniona kulka mozzarelli (można posypać ją lekko oregano
Passions hobbies lifeGorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879
Luźna KuchniaLokal 7/10 pkt Zapomniane - dzikie. Bażant, dzik, dereń, czyli krokiet z bażanta z grzybami na puree z kalarepy z jabłkiem, terryna z dzika z sosem z suszonych owoców z dereniem, fondant z kalarepy, marynowany rydz, sos wiśniowy, ziemia czekoladowo-kawowa Przyszła kolej na jedno z najoryginalniejszych dań w festiwalowej karcie. W kolejce stałyśmy niedługo, miły kelner zapytał od razu(...)Wielki ukłon w stronę obsługi lokalu, bo uwijali się jak mróweczki, żeby jak najszybciej rozładować kolejkę. 8/10 7. Pozytyvka 5/10 pkt Carbonara Naleśnikowa, czyli klasyczny sos śmietanowy z pancettą i natką, podany na makaronie naleśnikowym Jedno z najmniej wyszukanych i pomysłowych dań festiwalu. Weszłam, zamówiłam, dostałam to, czego się spodziewałam. Z tego, co się orientuję, to klasyczną carbonarę robi się
Życie zamknięte w smakujakość na 5+. Zresztą rondelek, w którym przygotowywałam sos to też Ballarini i garnek, w którym gotowałam makaron, to też Ballarini. Zresztą codziennie gotuje dla mnie Ballarini, może dzięki temu tak dobrze gotuję? :) Składniki: makaron spaghetti (u mnie tricolore) kilka plastrów szynki parmeńskiej trochę szczypiorku ser gorgonzola (90 g do sosu i 110 g pokrojony w kostkę - no co, lubię(...)mieszając, na końcu wlałam kremówkę. Sos doprowadziłam do wrzenia i zestawiłam z palnika. Wracamy do patelni. W tym momencie makaron się ugotował, a szynka zrumieniła. Makaron odcedziłam (mama mnie uczyła, żeby do sosu makaronu nie przelewać wodą, bo wtedy sos ładnie przykleja się do niego). No i ten makaron wrzuciłam do szynki, wlałam sos, dołożyłam gorgonzolę i wymieszałam wszystkie podgrzewając
Blondynka Gotujefrytury. Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrąga Czarnomorskie smażone ryby Dania mięsne Jagnięcina w sosie ze szpinaku Docierając do tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich(...)kurczak A tu wieprzowina - dopiero zdjęta ze szpikulca W wielu miejscach dostaniemy kebab a’la turecki – mięso baranie lub wołowe z przyprawami zawinięte w cienki naleśnik. Gruziński kebab Popularny kurczak przyrządzany jest na wiele sposobów. Tradycyjnym daniem jest kurczak marynowany i pieczony w mleku z bardzo dużą ilością czosnku. Kurczak w wersji fusion (nie tradycyjny) - w sosie sojowym
Poezja smakurolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości. Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym. Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll . Z patelnią grillową zapoznawałam Was już przy okazji przepisu na pstrąga(...)lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym sosie, kaczka, bitki wołowe, gołąbki, warzywa na parze, warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady . Dla mnie wadą jest ciężar garnka . Aczkolwiek, jak zastanowić się
Codzienna kuchnia niecodzienna