Na rynku pojawiła się nowość od firmy Rolnik - pasty warzywne w pięciu smakach: z nutą czosnku niedźwiedziego, z nutą curry, z nutą papryki, z nutą grzybów
Kuchnia MagdaLenyPrzedstawiam dzisiaj przepis na kurczaka z kaszą jęczmienną, który często gości na moim stole w weekendy. Podaję do takiego zestawu surówkę z tartej marchewki, którą skrapiam
Moja smaczna kuchniagoździkami Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Krem z pieczarek Zupa pieczarkowa z makaronem Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich(...)prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant
Cooking Monstergoździkami Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Krem z pieczarek Zupa pieczarkowa z makaronem Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich(...)prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant
Cooking Monsterzespól policystycznych jajników), więc bierze hormony, dlatego nie może jeść takiego mięsa, bo wiadomo że spożywając kurczaki spożywamy także hormony jakimi były karmione, a to dla niej byłoby za dużo. Stąd podstawą rosołu jest indyk, wzbogacony o mięso wołowe. Do tego dużo warzyw, zioła, wolne gotowanie i powstaje nam pyszny, esencjonalny wywar, który można wykorzystać do przygotowania(...)wielu bezglutenowych zup. Pamiętać należy, że zabronione dodawanie jest wszelakich przypraw typu maggi, vegeta czy kostki rosołowe. Taki wywar na mięsie i warzywach naprawdę już niczego takiego nie potrzebuje. W przypadku rosołu został on podany z makaronem ryżowym gdyż wszystkie inne nie wchodzą w grę. Córka jest na bezglutenie, więc zwykły makaron odpada (co prawda można użyć makaron bezglutenowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikteraz naprawdę sama przyjemność! Składniki: 2 plastry szynki z kurczaka 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego 1/2 cukinii 10 oliwek zielonych 4 pokrojone w paski suszone pomidory 3 łyżki sera ricotta 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek(...)cebulę. Gdy się lekko zarumienią, dodajemy umytą i pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy pieprz i sól. Smażymy, aż będzie chrupka. Kroimy szynkę w kostkę, dodajemy do warzyw. Gdy szynka będzie złocista, dodajemy 1 szklankę wody (może być ta z makaronu), ser ricotta, pomidory i mieszamy. Przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą ostrej papryki. Ugotowany makaron dorzucamy
Kitchens Alphabetokoło 8-10minut. Powinny delikatnie zmięknąć i zeszklić się. Do zeszklonych warzyw wrzucamy rozdrobnione mięso kurczaka, wlewamy (najlepiej przecedzając przez gęste sito, pozbywając się szumowin i przypraw) wywar z kostką rosołową. Całość gotujemy na malutkim gazie, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Warzywa już miękkie, zupa powoli sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy(...)zupie ląduje jeszcze płaska łyżeczka kurkumy. Gotujemy całość około 7-8 minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie
Karo in the Kitchenwarzywniak w przyszłym roku) a przycinaniem jeżyny poprosiłam M, żeby skoczył do lasu i pozbierał trochę grzybów (ach ten sezon!), a sama zabrałam się za dalsze przystosowywanie grządki pod warzywa na następny rok. A że M nie bardzo lubi babraninę w ziemi, bardzo chętnie zawinął psa i poszli na grzyby. Nie powiem, trochę się zadumałam nad chwastami, a gdy podniosłam(...)Składniki: Bulion (w tym przypadku): 1 szyja indycza 1 skrzydło indycze 1 podudzie z kurczaka Ok. ½ kg szpondra wołowego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki Kawałek selera Kawałeczek pora Przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu, 3 łyżeczki soki Wkładka: 1 opakowanie makaronu typu „ramen” – użyłam House of Asia ok. ½ kg grzybów leśnych, w sumie im więcej
Kate's Kitchengościom zachwyca smakiem i wyglądem. Spróbujcie i pokochajcie ją tak jak my:) Składniki: 25 dag makaronu tortellini o dowolnym nadzieniu 25 dag świeżego szpinaku puszka białej fasoli 50 dag pomidorków koktailowych (można zastąpić zwykłymi) 1,5 szklanki rozdrobnionego mięsa z kurczaka (użyłam mięsa z rosołu) 1 duża biała cebula 1/2 szklanki tartego żółtego sera (można pominąć(...)można zastąpić wodą) szklanka kremówki 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy do bulionu. Do gotującego się wywaru wsypujemy pierożki. Gotujemy przez ok. 7 minut. Dokładamy przekrojone na pół pomidorki i przecier. Gotujemy jeszcze przez 5 minut
Pobite gary Barbarykrakersy i chlebki: czipsy kukurydziane, krakersy z orzechami włoskimi i żurawiną, chlebek cukiniowy, chlebek pomidorowy Rozdział ósmy to zioła i przyprawy: suszone zioła, cebula i czosnek w proszku, sproszkowane warzywa, słodka papryka w proszku, suszone płatki chili Rozdział dziewiąty to śniadania: znajdziemy w nim inspiracje i wskazówki, dzięki którym przygotujemy w dehydratorze zdrowe i smaczne śniadaniowe przekąski takie jak granola(...)pizza Rozdział jedenasty to desery: słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-)))) Za książkę dziękuję
kruche babeczkiszklanki bulionu drobiowego 1 szklanka startego parmezanu garść świeżych listków bazylii Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj od 10 do 12 minut. Odcedź i odstaw. W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu oliwę, włóż kurczaka i smaż do zarumienieni, przez około 6 do 8 minut. Przełóż na talerz i odstaw(...)dodaj cebulę i smaż, mieszając, do zeszklenia, przez około 3 do 4 minuty. Dodaj grzyby, paprykę, chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion i gotuj aż sos lekko zgęstnieje, przez około 3 do 4 minut. Wmieszaj
karmelowyKoszt dla dwóch osób: 7-8 zł Poziom trudności: Łatwy Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego rodzaju kasze. W tym daniu jednak naprawdę daje radę. Na jego przygotowanie potrzeba jedynie 17 minut – wychodzi(...)danie zrobiliśmy już w niedzielę:) bo idealnie wpisuje się ono w nasz sposób gotowania, czyli wykorzystywania podobnych składników i pieczenia wszystkiego za jednym zamachem. Filety z kurczaka upiekliśmy razem z kurczakiem i warzywami. Ryż zrobił się sam:) Wykorzystaliśmy też tę samą suruwkę co w niedziele. Danie można też według poniższego przepisu zrobić od podstaw. Wychodzi równie smaczne! Zobacz menu
Niedzielny kucharzmorza! Uwielbiam je wszystkie a ten makaron z krewetkami w przepysznym sosie śmietanowym z dodatkiem brandy i octu balsamicznego, z pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi powalił nas na kolana:) No i nie można nie wspomnieć o pizzy. Klasyczna margherita zawsze się sprawdzi! Ostatnio moje serce podbiła najłatwiejsza chyba pizza na świecie. Pizza z kurczakiem i sosem bbq z dużą ilością(...)mozzarelli i kolendry (uwielbiam!) jest przepyszna! Co ciekawe, Włosi lubią też zupy. Poniżej przedstawiam Wam dwie moje ulubione. Pierwsza włoska zupa z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem – obłędna! Druga, bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest łatwa i bardzo sycąca
karmelowymorska ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka dokładnie myjemy,kroimy na części,osuszamy.Nacieramy mięso granulowany czosnki,tymiankiem,solą morską i pieprzem,odstawiamy na godzinę do lodówki.Marchewkę obieramy,czyścimy i kroimy w słupki,cebulę w pióra,oliwki dobrze osączamy i kroimy na pół.Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ,wkładamy mięso i obsmażamy na złoty kolor .Podlewamy bulionem ,wrzucamy warzywa i dusimy(...)małym ogniu do miękkości.Doprawiamy.Zagęszczamy sos łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimniej wody.Chwilę zagotowujemy i gotowe.Podajemy z makaronem lub puree ziemniaczanym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifilety z kurczaka 700g mrożonej chińskiej mieszanki 2-3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich sól, pieprz olej sezamowy (można zastąpić rzepakowym) 1 łyżka sezamu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 1. Filety kroimy w cienkie paski. Obsypujemy obficie przyprawą do dań chińskich i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Kiedy filety się zarumienią dodajemy warzywa (nie trzeba ich uprzednio rozmrażać(...)Smażymy aż rozmrożą się i zmiękną a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy sezamem. 3. Podajemy z makaronem lub ryżem
Szefowa kuchni