smaki i aromaty w doskonałą całość. Taki azjatycki fusion to nic innego jak przepyszne krewetki, wędzony łosoś w towarzystwie idealnych soczystych owoców awokado i mango. Trochę limonki, sezamu i makaronu ryżowego dla zrównoważenia wrażeń. INNE PYSZNE DANIA Z RYBĄ I OWOCAMI MORZA: KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO ZUPA(...)DORSZA Z WARZYWAMI TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM DORSZ STIR-FRY Z MAKARONEM RAMEN KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI
globuskulinarnypomysłu na obiad to zawsze nas ratuje kasza z warzywami lub makaron. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu a za każdym razem smakuje inaczej, gdyż używamy tych warzyw, które akurat królują w sezonie. Zatem tym razem w naszej kaszy znalazły się fasolka szparagowa, papryka, cukinia i pomidor. Dorzuciłam jeszcze resztki pieczeni z poprzedniego obiadu, troszkę ziół i obiad gotowy :) Moim
My simple kitchenjest zupa minestrone? Zupa minestrone to klasyka włoskich zup – jest niezwykle gęsta, a jej podstawą są warzywa – marchew, cukinia, pomidory i szpinak. Można dodawać inne warzywa – groszek, fasolkę szparagową, paprykę; zupę minestrone podaje się z ryżem, makaronem lub właśnie bardziej nietypowe – z tortellini. Nie ma jednego podstawowego przepisu na zupę minestrone – jest zupą typowo sezonową(...)czosnku 2 marchwie 2-3 gałązki selera naciowego 100ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego kilka dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w puszce 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cukinia (można wziąć 1 małą zieloną i 1 żółtą) 1 łyżka przyprawy włoskiej – przepis tutaj (można zamienić na 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę natki pietruszki, 1 łyżeczkę
Pociąg Do KuchniLekki, ale bardzo smaczny obiadek, Szczególnie dla miłośników cukinii Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 200 g makaronu tagliatelle, pojedyncza pierś kurczaka, mała czerwona papryka, mała cebula, większy ząbek czosnku, sól, pieprz, duża garść posiekanej natki pietruszki, opakowanie pasty z cukinii z suszonymi pomidorami Sokołów, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Kurczaka kroję w większą kostkę, cebulę i czosnek drobno siekam
JejKuchniaTUTAJ Łatwe w przygotowaniu, szybkie i absolutnie przepyszne danie. Karkówki duszona z młodą kapustką i warzywami to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach. Polecam! CUKINIA FASZEROWANA PRZEPIS TUTAJ Cukinia faszerowana to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. RISOTTO Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI PRZEPIS TUTAJ Kremowe i aromatyczne risotto z dodatkiem masła, zielonych szparagów(...)przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. CHILLI Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ PRZEPIS TUTAJ Pikantny i aromatyczny sos chilli z mięsem mielonym i warzywami. Świetnie sprawdzi się na przykład jako nadzienie do tortilli albo naleśników. Sos możemy także podać z ryżem lub makaronem jako danie obiadowe. JOGURTOWY KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Marynowane w jogurcie i pieczone
Blog z ApetytemMakaron? Ja zawsze jestem zdecydowanie na tak! I to pod każdą postacią. Czy to spaghetti, penne czy rigatoni. Oczywiście najlepiej by było gdyby to bym domowy świeży makaron podawany gdzieś pod słonecznym niebem Toskanii 💓, no, ale niestety nie zawsze tak się nam zdarza 😀. Wtedy z pomocą przychodzą proste i smaczne dania z makaronem, które szybko i bez problemu(...)pasta zrobiona z ugotowanego buraka, czosnku i włoskich orzechów, a potem wymieszana z gorącym makaronem. Nie dość, że pysznie smakuje, to jeszcze energetycznie i pięknie wygląda na talerzu. __________________________________________________________________ Spaghetti na blogu Na blogu znajdziecie też inne makaronowe inspiracje: Zielone spaghetti ze szparagami Spaghetti z cukinią Spaghetti ze smażonymi pomidorami i krewetkami Spaghetti z pieczonymi pomidorami i oliwkami Spaghetti
Kulinarne przygody Gatitypiekarniku też świetnie smakuje na drugi dzień. Można spakować na lunch-box. Dodatkiem jest sałata z cukinią, pomidorkami i oliwkami z domowym winegretem. Pycha mówię Wam! Gotową zapiekankę dekoruję posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego 300 g makaronu typu świderki, mogą być z mąki ryżowej 1 szklanka passaty 500 g sosu bolońskiego 3 ząbki
Zasmakuj Kuchnicukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinamiTarta z cukinią, brokułami i sezamemTarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebuląZielone babeczki z pecorinoZielona soczewica w pomidorach pelatiZiemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołamiZiołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni
Moja smaczna kuchniaZatem, noże w dłoń i zabieramy się do roboty. Składniki (na 4 osoby 👱👱👱👱): 300g świeżego makaronu, długiego i niezbyt grubego typu (ja zrobiłem tagliolini ale może być też spaghetti lub, np. linguine ) 2 łodygi selera naciowego 1 duża czerwona papryka (lub dwie małe) 1 cukinia 2-3 młode marchewki (zależy od wielkości) 15szt. pomidorków koktajlowych spora garść liści bazylii(...)wołowy (może być z kostki) Wykonanie: seler i marchew obrać, cukinię i paprykę umyć i usunąć niejadalne części. Wszystkie warzywa posiekać w drobną kostkę; czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej (odradzam praskę tym razem); wszystkie powyższe składniki wymieszać w dużej misce (docelowo powinien się w niej jeszcze zmieścić ugotowany makaron). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać całość solidnie
Pasta Po Polskukurczakiem i zielonymi warzywami. Idealnym dodatkiem do tego dania jest ryż, albo makaron i koniecznie odrobina parmezanu. Korzystajcie z sezonu na szparagi, bo w tym daniu smakują wyśmienicie! Składniki : * podwójny filet z kurczaka * 2 łyżki oliwy z oliwek * pęczek szparagów * brokuł * cukinia * ulubione zioła i przyprawy * 200ml śmietanki kremówki * grana padano do posypania dania(...)Przygotowanie : Szparagi, brokuł i cukinie uparować, najlepiej z dodatkiem ziół. Posolić, pokroić w mniejsze kawałki i odstawić. Rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w drobną kotkę fileta, przesmażyć, przyprawić. Zalać kremówką i zagotować. Dodać warzywa. Podgrzać, dowolnie przyprawić do smaku. Już na talerzu, razem z makaronem, posypać tartym serem.Podawać na ciepło
Magiczne Życie MartySkładniki: 50 dag piersi kurczaka 20 dag makaronu ryżowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 ząbki czosnku imbir świeży do smaku 2 cebule 4 liście kapusty pekińskiej 4 pieczarki 1 średnia cukinia oleju sezamowego sos sojowy (ciemny) sos ostrygowy papryka ostra papryka słodka Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i wymieszać(...)imbirem. Dodać kurczaka. Paprykę, seler naciowy, kapustę pekińską poszatkować w paski. Cukinię pokroić w pół plastry a marchew i pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu aż zmięknie i napęcznieje
Qchnia po prostuwięc polecam szczególnie zabieganym mamom. Leczo możemy zjadać z kromką chleba albo dogotować do niego ryż, kaszę lub makaron. Możliwości jest wiele. Zapraszam do przepisu na pyszne leczo z kiełbaską. Leczo z kiełbaską – składniki (4 porcje): 4 kiełbasy śląskie, 1 cukinia, około 400g, 2 pomidory malinowe, papryka żółta, papryka czerwona, 2 białe cebule, 200g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki masła
Natka Pietruszkiwymyśliłam recepturę doskonałą. Słodko-kwaśny sos, lekko pikantny, bogaty w warzywa. Znajdziecie w nim nie tylko paprykę i cukinię ale też marchewkę, kukurydzę i mnóstwo cebuli. Zastosowań też będzie miał bez liku, bo można zjeść go z ryżem i kurczakiem, makaronem, ziemniakami jako leczo a nawet widziałabym go na zimno jako dodatek do pieczeni czy mięsa z grilla(...)nawet całą noc, dlatego przygotowanie można rozłożyć na dwa dni. Wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo pracochłonny, jak mogłoby się wydawać. Dobrze, że w tym roku cukinia obrodziła w naszym ogródku, bo na pewno będę musiała zrobić więcej słoików. *składniki na 12 słoiczków: 3 kg cukinii (cienkiej młodej, użyłam zieloną i żółtą) 1,5 kg papryki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabędzie to przepis na ogórki, bo te już się kończą, ale za z cukinii, które rośnie jak na drożdżach. Była już w tym roku sałatka z cukinii do słoików i ketchup cukiniowo - pomidorowy. Tym razem zrobiłam więc coś jeszcze innego, a mianowicie sos spaghetti z cukinii. Taki sos robi się trochę podobnie jak ketchup, ale dodaje się tu czosnek(...)choć jego przygotowanie trzeba rozłożyć w czasie. Za to w zimę jest jak znalazł do makaronu oraz innych dań. Ja na przykład dodaję go do ryby po grecku (do warzyw), do przygotowania zapiekanek z mięsem itp. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 5kg cukinii 5-6 cebul 2 łyżki soli kamiennej 1szkl. cukru 1szkl. octu 500g koncentratu pomidorowego
Waniliowe Improwizacjegrzanki z pszennego chleba. Wtedy zupa staje się sycącym, jednodaniowym posiłkiem. W innych regionach Włoch makaron zastępuje się soczewicą albo ryżem. Jeżeli chodzi o warzywa, to włoskie gospodynie wkładają do garnka to, co właśnie oferuje rynek, np. zamiast szpinaku lub mangoldu włoską kapustę, brokuły, cukinię albo zielony groszek. Składniki 200 g wyłuskanego bobu ( ok. 800 g strąków ) sól pieprz
R'n'G Kitchenkawałek korzennego Biała rzepa – 10 centymetrowy kawałek wystarczy (lub mała bulwa czarna) 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku Upieczona papryka 3 duże pomidory lub puszka pomidorów z zalewą Zielona fasolka szparagowa 100 g, opcjonalnie żółta Puszka białej fasolki Szklanka dowolnego drobnego makaronu, może być połamane spaghetti Pęczek bazylii Bouquet garni składający się z liścia laurowego kilku gałązek natki pietruszki(...)środka umytą paprykę. Pieczemy 20 minut. Paprykę można też upiec w mikrofali (5 minut), albo wrzucić do zupy surową razem z pozostałymi warzywami. Krok 2 Marchew siekamy w krążki, cukinię w półksiężyce, a rzepę i selera naciowego w kostkę (tak samo paprykę, jeśli jej nie pieczemy). Wlewamy do garnka dwie łyżki oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy na nią posiekane warzywa. Przesmażamy
Niedzielny kucharz