makaron ryżowy - 2133 przepisów (strona:109/143)

Sałatka ryżowa z grillowaną makrelą Rio Mare, mandarynką i papryką czyli Rybne propozycje dla zapracowanych 198

się prosiło by tuńczyka po meksykańsku podgrzać i połączyć z ryżem lub makaronem. Smak ryby był świetnie zrównoważony z warzywami a całość okazała się lekko pikantna i po prostu pyszna. Zaskoczyła mnie też puszkowana grillowana makrela. Była soczysta, pachnąca i rewelacyjnie sprawdziła się jako element sałatki ryżowej. Okazało się, że świetnie pasuje do niej pachnąca mandarynka i pomidory. Zapraszam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Komosa ze szparagami, szpinakiem i pieczonymi pomidorkami 177

Każdy składnik tego prostego dania niesie w sobie spory ładunek zdrowia, tak, że razem tworzą istną bombę przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Komosa ryżowa jest źródłem cennych

Even Better Food
Proste obiady na 7 dni #9 - Plan z mięsem dla 2 osób - Obierz PDF z listą zakupów! 119

stworzyłam dwa różne obiady - faszerowane bataty i makaron z sosem! Więcej o przepisach pod każdym z nich. Sporo napracowałam się nad tym menu, dlatego będę wdzięczna za Wasze komentarze. Jeśli plan Wam się podoba i uważacie go za przydatny, powiedzcie mi o tym:) Poniedziałek - Zupa z czerwoną soczewicą i komosą ryżową Mimo, że słońce świeci coraz odważniej, w kalendarzu(...)minut, aż soczewica się rozpadnie. Na ostatnie 8-10 minut wrzuć komosę ryżową. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj posypaną listkami natki pietruszki.   Wariacje: Zamiast komosy ryżowej możesz użyć innej kaszy, np. bulgur czy jęczmiennej.  Wtorek - Greckie placuszki z pora i szpinaku Spanakokeftedes to greckie placuszki ze szpinaku i białej części pora. Lekka, wegetariańska propozycja

Chilli Czosnek i Oliwa
WARSZTATY Z ALPRO – RELACJA 167

podpowiedzi Pana Roberta i jego pomocników ułatwiały nam pracę. Własnoręcznie robiony makaron …. fantastyczny farsz z krewetek …. obłędnie pachnący sos – to już po chwili miały wylądować w naszych brzuchach! ____________________________________________________________________________________________ Pozostałe grupy również dawały czadu! U sąsiadek było na słodko: * Czekoladowy sernik z tofu * Panna Cotta migdałowo-ryżowa z żelem owocowym i ptasie mleczko kokosowe. ____________________________________________________________________________________________ Naprzeciwko * Wegetariański żur

Ostra na Słodko
Wieprzowina z Laosu , danie z woka 118

miąższu szczypiorek 1 opakowanie makaronu sojowego vermicelli ( 200 g ) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka sosu rybnego 1 płaska łyżeczka chilli ( jak nie lubicie ostrego , można pominąć ) 1 łyżeczka oleju sezamowego 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka startego korzenia imbiru , świeżego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego sól do smaku olej(...)sosu sojowego , czosnek ,chilli i kapustę pak choi. Smażymy , ciągle mieszając na ogromnym ogniu , jak największym . Do czasu aż wieprzowina przestanie być surowa , to około niecałe 10 minut . Dorzucamy makaron , który wcześniej trzeba przygotować według zaleceń producenta ( jedyne słuszne ) . Mieszamy ,smażąc jeszcze około 2 -3 minut . Wykładamy na talerze i obficie posypujemy szczypiorkiem i prażonym sezamem . Serwujemy natychmiast , ma być

Ogrodnik w podróży
Frittatine di pasta- cudownie smaczna przekąska z makaronu 189

wytrawne ciastka z wodorostami, kulki ryżowe, czy makaronowe, które są bohaterem tego wpisu. Frittatine są jedną z tych pyszności, które ciężko przestać jeść. Przygotowanie jest proste, lecz dość czasochłonne, choć może nie tyle samo przygotowanie, co chłodzenie, na które musimy znaleźć czas. Jeśli skusicie się na przygotowanie tej przekąski przygotujcie następujące składniki: 250 g makaronu, najlepiej bucatini, czyli po "naszemu

Pichceniomania
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 97

paprykę, kukurydzę, cebulkę, makaron oraz majonez. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na min. godzinę, by sałatka przeszła smakiem składników.               .’       Polecam również zupy… – Zupa fasolowa z kiełbasą – Zupa kalafiorowa – Zupa ogórkowa – Rosół drobiowy – Zupa pieczarkowa – Zupa ryżowa

Kulinarne S.O.S.
Piątek: Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 107

rosół: 500 ml rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny

Niedzielny kucharz
Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 109

rosół: 500 ml rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny

Niedzielny kucharz
Spaghetti w sosie Carbonara 206

Dziś zapraszam Was na danie makaronowe ( tu najdziesz inne makaronowe propozycje) , we włoskim klimacie- pełnoziarnisty makaron typu spaghetti w kremowym sosie Carbonara. Wersje Carbonary są różne, jednak oryginalnie ten sos przygotowuje się na jajkach (które nie mogą się ściąć, a tylko utworzyć gładki sos), bez dodatku śmietany, z pancettą, a serem- parmezanem- posypuje się wierzch dania. W skład mojej Carbonary(...)ząbek * olej ryżowy- do smażenia * sól, pieprz- do smaku * spaghetti pełnoziarniste Na oleju zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać pokrojony boczek, chwilę podsmażyć i dorzucić sprasowany czosnek. Po około 1 minucie wlać wino i smażyć do momentu odparowania. W międzyczasie żółtka połączyć ze śmietaną, startym serem, doprawić i mieszankę wlać na patelnię. Przesmażyć, aż całość lekko zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron, wymieszać całość

Kraina Miodem Płynąca
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 179

pierwszym miejscu znajdują się różniste makarony: od tych najbardziej popularnych jak spaghetti, penne czy fusilli, po te fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v   Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywn ą  zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest.  Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia(...)grilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy czy Babci. Świat się zmienia, a z nim nasze nawyki i preferencje. Uwielbiam makaron i kuchni ę  śródziemnomorską, chyba w poprzednim życiu byłam Włoszką albo Hiszpank ą )) bardzo mi ta kuchnia odpowiada, ze względu na swą różnorodność i swoistą lekkość.  Właśnie sobie uzmysłowiłam

Mia Cucina Sofieta
Sos słodko-kwaśny 100

Przepyszny sos słodko-kwaśny z dużą ilością warzyw, idealny do ryżu czy makaronu lub jako baza do kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Wykorzystałam przepis Olgi Smile , dodając jedynie troszkę więcej cukru i octu, aby smak był bardziej wyraźny. Część zjedliśmy na obiad z kurczakiem a resztę pasteryzowałam w słoiczkach - będzie jak znalazł na szybki obiad. Porcja jest spora, ponad(...)litry sosu z tego wyszło. Polecam serdecznie :) Składniki: 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 puszka ananasa 0,5 szklanki soku z pomarańczy 5 łyżek octu ryżowego 2 cebule 350 ml pasatty pomidorowej 0,5 puszki kukurydzy 1 słoiczek pędów bambusa (jeśli lubicie) 5 łyżek cukru (trzcinowy lub zwykły) 1 szklanka wody 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej sól i pieprz

Kocham..lubię..gotuję..
Zdrowa żywność od MyVita :) 129

owsianek, placków i innych wypieków.  QUINOA  Komosa ryżowa należy do pseudozbóż, dodatkowo naturalnie bezglutenowych. Odznacza się wysoką zawartością białka roślinnego. Może być spożywana na słodko i słona. Ja bardziej preferuje tę drugą opcję i często quinoa znajduje się w moich posiłkach obiadowych. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony czy ziemniaki.  AGAR AGAR  Agar jest substancją żelującą

Zdrowie na języku :P
Sztuka kulinarna Japonii – japońskie potrawy, jakie musisz spróbować 118

miski” wypełnionej gorącym ryżem i wytrawnymi dodatkami, to kolejny ryżowy samograj. W wersji tendon (天丼) będzie to miska ryżu z tempurą, a w wersji unadon (うな丼) – z węgorzem słodkowodnym (unagi, ウナギ). Złota polska jesień z gorącą japońską zupą Rāmen jest potrawą, która przywędrowała do Japonii z Chin. To pszenny makaron alkaliczny o średniej grubości podawany na ciepło, tworzący danie składające

codojedzenia
Kuskus z kalafiora 181

być też świetnym dodatkiem do dań mięsnych zamiast makaronu, ryżu czy ziemniaków. Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Warzywo", która mnie zachwyciła i z pewnością nie skończę na przygotowaniu tego jednego przepisu.   Na podstawie "Warzywo" Dominiki Wójciak   -1 średni kalafior -1 pęczek cebuli dymki -3 łyżki oleju (np. ryżowy) -pół łyżeczki kurkumy -1 łyżeczka przyprawy garam

Simple Dish