zagospodarowanie mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Czas: Ok. 1 h (w tym pół godziny na odpoczynek dla ciasta) Poziom trudności: średni Szacowana cena dla 2 osób (30 ravioli): ok. 11-12 zł Czy uwierzycie, że w kupowanym w sklepie makaronie może w ogóle nie być jajek? Nawet(...)lodówki. Wyciągamy ciasto, wyrabiamy przez chwilę, a potem formujemy kulę i dzielimy na cztery ćwiartki. Każdą ćwiartkę wałkujemy na cienki płat – tu bardzo pomocna jest maszynka do makaronu – po czym, wykrawarką albo kieliszkiem, wycinamy kawałki ciasta na domowe ravioli. Na środek wyciętego płata kładziemy farsz, przykrywamy drugim płatem, sklejamy brzegi, starając się usunąć powietrze ze środka. W garnku
Niedzielny kucharzDawno już nie jadłam ziemniaków. Jakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula(...)zaraz po ugotowaniu, nie na drugi dzień bo będą grudki. Danie jest również bardzo dobre na drugi dzień, można odgrzać na patelni lub w mikrofali. Przepis pochodzi z książki "Makaron" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/najbardziej. Szybko i smacznie. Do zapiekanki wykorzystałam wcześniej upieczoną kaczkę, ale również możecie zrobić z pieczonym kurczakiem. Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj . Uzbierało się ich trochę i jest w czym wybierać. Może skusicie się na takie szybkie danie? Składniki 300 g ugotowanego makaronu pieczona kaczka (dwa udka) 1 cukinia 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki Sos 250 ml śmietany
O kuchni z uczuciemDynia została przeze mnie upieczona w piekarniku, a następnie poskrobana widelcem. I wiecie co? Faktycznie jej miąższ rozpada się na nitki makaronu :) . Przygotowałam ją od razu na dwa sposoby. Idealnie skomponowała się z sosem bolognese i potrawką z kurczaka, jednakże w głowie kłebi mi się wiele innych pomysłów na jej wykorzystanie, macie jakiś swój? :) Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia(...)razie konieczności. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy nieco wody. Upieczoną dynie wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy łyżką pestki i włoski. Następnie widelcem skrobiemy miąższ tak by powstały nitki makaronu. Umieszczamy je w misce. Oprószamy solą oraz pieprzem i polewamy oliwą. Mieszamy nitki dyni. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem. Smacznego
Kolizje Smakówpieczarki, jednak aromatu leśnych grzybów nie oddadzą :( Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa możecie dorzucić pierś z kurczaka (do podsmażonej cebuli i grzybów - przed dodaniem cukinii). Ja jednak lubię to danie w wersji bezmięsnej :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 350 g makaronu tagliatelle 1 cebula 200 g grzybów leśnych 1 średnia cukinia (ok. 300g) 200 ml śmietany 30% sól
Moje Kuchenne Rewelacjeracji tego, że jest szybkie, łatwe do przygotowania i smaczne, jak również pasuje świetnie z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą to wpisało się już do Naszego menu na stałe. Ja nazywam to danie gulaszem, choć wiadomo, że prawdziwy gulasz z kurczakiem niewiele ma wspólnego więc nazwijmy potrawką. Polecam na szybki obiad i to w wersji "fit". Potrawka z kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFettuccine Alfredo , czyli makaron wstążki z sosem maślano-serowym, to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od rzymskiego restauratora Alfredo Di Lelio, który w XX w. dopracował przepis na tradycyjne fettuccine al burro (fettuccine z masłem i parmezanem) i nadał(...)swoje imię. Współcześnie potrawa występuję w wielu wariantach. Amerykanie oczywiście dodali od siebie śmietanę, sporo różnych serów i kurczaka. Moja wersja jest trochę lżejsza, wzbogacona o świetnie czujące się w maślano-serowym towarzystwie szparagi i nutę cierpkiej cytryny. Makaron jaki lubię - ekspresowy, gotowy w 15 minut i do zrobienia w jednym garnku :) Ekspresowe Fettuccine Alfredo (z sosem śmietanowo
Chilli Czosnek i Oliwaschować w środku… i czy w ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów suszonych kilka plastrów szynki długodojrzewającej (lub cienkie plastry boczku) przyparawy(...)minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem należy odczekać kilka minut. Klopsa możemy podać z ziemniakami, makaronem, kaszą, ryżem, warzywami lub pokroić na kanapki. Smacznego
KucharzycaDzień dobry dzień dobry :-) Dzisiaj oto w ten deszczowy i pochmurny dzień zaczynam dzielić się swoją pasją a może sposobem na życie. Mam nadzieję, że mój
pieprzny smaczekżółtka z jaja, dzięki czemu danie wyszło lekkie i delikatne. Do przepisu opcjonalnie można dodać mięso np. kurczaka, indyka lub tak jak ja – wcześniej upieczoną rybę np. dorsz czy łososia. Jednak potrawa bez tych dodatków i tak jest pyszna. Zapraszam! Makaron w kremowym sosie z porem porcja dla 1 osoby Składniki: około 100 g makaronu orkiszowego 1/2 szklanki mleka
Jaglusiaszybko" zajmie nam ok. 30 minut. Wystarczy pokroić składniki, doprawić i podsmażyć. Ja najczęściej podaję ja z ryżem lub makaronem. Jeśli same warzywa wam nie wystarczą i lubicie mięso tak jak mój M, można podsmażyć piersi z kurczaka i je razem z ratatują podać. SKŁADNIKI : 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 mała cukinia(...)puszki wraz z całym sokiem. Dusimy do miękkości lub tak jak ja lubię, gdy warzywa są lekko al dente. Całości doprawiamy, posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem. Co lubię w takich daniach, szybkość wykonania, mnóstwo koloru, różnorodność faktur poszczególnych składników. A Wy pod jaką postacią najlepiej lubicie zajadać ratatuję
Basia w kuchnimałe kawałki. Liście limonki kaffir zostawiamy w całości. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę razem, aż uwolnią aromat. Wrzucamy cale naszykowane wcześniej mięso kurczaka i smażymy, mieszając, aż zmieni kolor z każdej strony. Wrzucamy pieczarki i paprykę, smażymy całość razem około 5-7 minut, aż pieczarki widocznie zmienią kolor na bardziej szklisty, a papryka(...)Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut. Zupę podajemy z makaronem (jajecznym, ryżowym, sojowym) posypaną świeżą kolendrą. Jeśli Wam za mało kwaśno – śmiało można zupę skropić sokiem z limonki. Jeśli Wam za mało ostro – po wstępnym smażeniu kurczaka razem z papryką i pieczarkami dodajcie cienko pokrojone chili. Ta sama zupa, ale przygotowana na mięsie
Karo in the Kitchenpulpetów różne sosy w zależności od tego na jaki mam ochotę i podaję np. z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem. Podaję Wam przepis podstawowy na pulpety drobiowe. Składniki na pulpety drobiowe, 20 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo małe to zostawić całe. Na patelni rozgrzać olej i masło wrzucić cebulkę i smażyć do momentu aż straci kolor surowizny. Dodać pieczarki i smażyć chwilkę. Dodać kawałki kurczaka i smażyć aż stracą kolor surowizny. Wlać wywar, dodać marchewki i gotować do chwili aż marchewki zmiękną. Następnie wrzucić groszek, wymieszać i gotować minutkę. Wlać śmietanę i wrzucić natkę pietruszki. Można(...)jogurtem greckim. Gdyby sos był za rzadki zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Następnie powoli wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Można podać to danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Ja ugotowałam młode ziemniaki w skórkach. Ugotowane ziemniaki podałam na talerzu razem z mięskiem i sosem. Pycha, polecam
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 duża porcja rosołowa z kurczaka wraz ze skrzydełkami; 400 g porcji rosołowej, wołowej (koniecznie z kością); 1 szyja indycza; 4 średnie marchewki; 2 średnie pietruszki; 1/2 średniego korzenia selera; 1 cały por (biała i zielona część); Pęczek natki pietruszki; Gałązka świeżego lubczyku; 1 średnia cebula + łupiny z połowy cebuli; 3 liście kapusty włoskiej; 1 duży liść laurowy(...)rosołu, wykorzystać do innych potraw, np. do przygotowania potrawki drobiowej). Podawać z makaronem, plasterkami marchewki i drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l rosołu. Do przygotowania rosołu należy użyć dużego garnka, minimum 7 - litrowego. Porcję rosołową z kurczaka najlepiej oczyścić ze skóry i nadmiaru tłuszczu, gdyż duża ilość tłuszczu
Gospodyni Miejska