syta i dzięki temu może byc też samodzielnym daniem. Polecam te brokułową! Zapraszam Składniki: 30 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebulka dymka plus szczypiorek kilka gałązek natki pietruszki puszka groszku z kukurydzą szklanka makaronu świderki 2 łyżki majonezu Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W drugim garnuszku w osolonej wodzie
Z Majeczką w kuchnipieprz biały - szczypta cynamonu - sól do smaku do podania: - jajko ugotowane na półtwardo (4 minuty od zagotowania się wody) - makaron azjatycki (u mnie ryżowy) - szczypiorek lub kolendra Boczek obsmażamy na bardzo mocnym ogniu z obu stron na złoto. Ćwiartkę z kurczaka płuczę pod bieżącą wodą i rozdzielam na dwie części. Boczek i kurczaka wkładam do garnka, zalewam zimną wodą(...)mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje. Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię widelcem, tak aby powstały włókna. Tak przygotowane mięso przekładam do miski, zalewam sosem sojowym, mieszam i odkładam na bok. Wywar przyprawiam dwoma łyżkami sosu ostrygowego, łyżką
Cook&Lovesię jeszcze dłużej!), czy może zniechęca mnie jej wcześniejsze mycie? Sama nie wiem. Ale z braku laku, ryżu i ochoty na jedzenie makaronu postanowiłam ją dziś przygotować i zaryzykować. I było warto! Składniki: 1 x pierś kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oliwy marynata: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, czosnek, papryka ostra
Kitchens Alphabetsezon na botwinkę, którą bardzo uwielbiam. Najczęściej przygotowuję z niej zupkę. Najczęściej podaję ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ale tym razem podałam z pulpecikami drobiowymi i pysznym warzywnym makaronem. Bardzo polecam taką botwinkę na obiad. Będzie pysznie i sycąco. Zapraszam :) Składniki: Na botwinkę: 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka pół pęczka koperku 250 ml śmietany 18 % 1 płaska(...)smaku Na pulpeciki: 30 dag fileta drobiowego 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie 1 jajko pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku ewentualnie sól do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Na makaron: 25 dag makaronu mini rurki 5 warzyw sól do gotowania 1 łyżka oleju woda do gotowania Wykonanie: 1. Botwinka: Botwinkę i warzywa
Izabelawkuchniwłaśnie na jego bazie przygotowałam przepis. Łatwe i aromatyczne pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdzi się do wielu dań. Najprościej - podać je do makarony. Inny sposób to grzanki z zielonym pesto czy pieczona ryba lub filet z kurczaka marynowane w pesto. A dla poszukujących nieco innych smaków - zielona pizza. Zielone pesto z czosnku niedźwiedziego przygotowałam z orzechami nerkowca. Dzięki nim pesto(...)orzechy nerkowca, sól i oliwę. Całość zmiksować używając trybu pulsacyjnego. Nie miksować pesto zbyt gładko, mają pozostać drobne kawałki liści i orzechów. Pesto z czosnku niedźwiedziego używać do makaronów, grzanek lub pizzy. Smacznego
kolorowotorcikowooznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy
Karo in the KitchenSkładniki na ok. 6 miseczek: ćwiartka z kurczaka 1,5 l wody 3 kostki bulionu (u mnie 2 drobiowe i 1 warzywna) 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 duża marchewka śmietana 12% (do zupy) 1 serek topiony (u mnie Mlekovita kremowy) natka pietruszki (może być mrożona) ryż lub makaron Przygotowanie: Mięso ugotować w osolonej wodzie, ostudzić(...)niej kostki bulionowe. Do przygotowanego bulionu dodać przesmażoną marchew, obrane mięsko z kurczaka i przecier pomidorowy - gotować na małym ogniu 15 min. Możemy zakończyć gotowanie zupy. Serek topiony dodać do zupy na koniec i pozostawić do rozpuszczenia - zamieszać. Posmakować i doprawić pieprzem. Makaron lub ryż należy ugotować oddzielnie - nie w zupie! Jeżeli chcemy, żeby zupa miała łagodniejszy smak dodajemy
Alutka-Gotujeodmiany sięgam też po proste dania kuchni azjatyckiej. Ich plusem jest to, że można je zrobić (tak jak makaron) w kilka minut i są naprawdę smaczne. W swojej lodówce zawsze mam filety zamrożonej ryby albo filety z kurczaka. Do tego pod ręką muszę mieć sos sojowy, ostrygowy lub rybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię
Bon appetit mon amienatomiast po przygotowaniu staje się miękki. Jeżeli nie przepadacie za paluszkami krabowymi to możecie przygotować spring rolls'y z kurczakiem lub łososiem . Składniki: opakowanie paluszków surimi 2-3 garście rukoli opakowanie papieru ryżowego pół długiego ogórka 1 czerwona papryka makaron chiński sos do namaczania, np. słodkie chili bądź domowy Ogórka umyć, pozbawić skórki, przekroić na pół i pokroić
Ugotowaćniespodziewanie gdy byłam na wczasach, dzięki temu wykorzystałam ją do tej potrawy. Składniki: 70 dag fileta z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 3 łyżki oliwy 2 średnie cebule 2 papryki czerwone 1 papryka biała 35 dag świeżych pieczarek 1 szklanka suchego makaronu muszelki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego-używam Pudliszki 3 łyżki pikantnego ketchupu 20 dag ciecierzycy gotowanej w zalewie(...)bulionu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sos piri piri lub ostra papryka do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Fileta z kurczaka pokroić w kostkę , oprószyć przyprawą do grosa, wymieszać z oliwą, odstawić na 20 minut do lodówki. Następnie mięso przesmażyć na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą, przełożyć do garnka
Wanilia i Kardamondwóch osób, które sporo jedzą, ale pamiętajcie – można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki(...)jutro zjeść na obiad” , ganianie z zakupami, albo zamawianie na wynos. Jedno pracowite niedzielne popołudnie i mamy wolne wieczory przez resztę tygodnia! Niedziela – skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Pomysł na niedzielny obiad podsunęła nam Martha Stewart, znana Wam pewnie amerykańska celebrytka (z pochodzenia Polka), która wykreowała się na gwiazdę w erze przedyoutubowej, kiedy
Niedzielny kucharzpuszce (400 g) + 1/4 puszki wody sól, pieprz, suszona bazylia i oregano, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 100 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, tymianek suszony 1 duża garść liści świeżego szpinaku oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła(...)cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj al dente. Czas na szpinak. Umyj go i osusz. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw
Moja pasja smakujedną porcję - 100 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka - pół dużej czerwonej papryki - 1 mała cebula - 1 duży ząbek czosnku - 1 średni pomidor - pół łyżeczki curry - 2 szczypty soli - szczypta pieprzu czarnego - łyżka oleju rzepakowego - łyżka serka homo lub twarogowego bez cukru - 50 g makaronu pełnoziarnistego Cebulę i czosnek posiekaj, mięso , pomidor i paprykę pokrój w kostkę. Wstaw
Pasje Jolkigęstą i dość tłustą konsystencję. Podawany jest z mięsem i makaronem. Ramen to powszechnie spożywana potrawa w Japonii. Restauracja Ichiran. Fukuoka – Tonkotsu ramen z mięsem, zieloną cebulką i makaronem. Dzielnica Hakata. Kioto – stek z japońskiej wołowiny Wagyu. Restauracja Ume no Hana. Tokio – Sukiyaki, czyli gotowanie przy stole, w tym wydaniu "jesz, ile chcesz przez 2 godziny" (dokładki bez limitu(...)wątróbka). Obiad po wspinaczce na górę Fuji. Kioto – grillowana przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski, kwaszona kapusta i niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest. Tokio – Omuraisu: omlet
Kuchcik gotujeosobę pomidorki koktajlowe pieczarki zielone oliwki czosnek chili natka pietruszki bulion z kury, albo woda od gotowania makaronu białe wino oliwa z oliwek Oliwki pokroić w plastry, niezbyt cienkie, podobnie postąpić z pieczarkami i pomidorami. Posiekać pietruszkę, pokroić w grube plasterki czosnek. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać porządnie oliwę, włożyć mięso i smażyć na rumiano
stajnia gołębie od kuchni