Składniki na bułeczki: 150 ml mleka 100 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 20 g roztopionego masła 1 jajko czosnek granulowany do posypania bułeczek Składniki na nadzienie: 50 g miękkiego masła 2 serki topione ziołowe 4 ząbki czosnku zioła np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie sól Wykonanie: Do miski wsypujemy(...)mąkę, robimy w niej dołeczek i wsypujemy tam pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W mikserze ucieramy masło, dodajemy do niego serki, miksujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez
Czerwona PorzeczkaSkładniki: ciasto: 250 gram mąki tortowej 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli kila łyżek oleju nadzienie: 250-300 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 50 ml kwaśnej śmietany sól, pieprz Wykonanie: Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 30 minut, aby nabrało elastyczności. Przygotowujemy farsz- szpinak rozmrażamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 1 brokuł 250 gramów makaronu kokardki 20 dag szynki (najlepiej w kawałku) szklanka mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki serek topiony (ja używam takich w kiełbasce) 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Szynkę kroimy(...)słupki i smażymy na niewielkiej ilości oleju. W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko i mieszamy aż zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy serek i dokładnie mieszamy, tak, aby powstała gładka masa. Do sosu dodajemy szynkę i musztardę. Mieszamy. Najlepiej gdyby sos miał ostrzejszy, wyrazisty smak, w inny przypadku danie będzie mdłe. Na talerzyk wrzucamy
Czerwona Porzeczkatymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy. Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, wino i wkładamy do niej pokrojoną na kilka dużych(...)łyżki śmietany, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszamy i odkładamy na bok. Łososia smażymy na oleju aż się zarumieni i dokładamy do szpinaku. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszając doprowadzając do wrzenia. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę i mieszamy. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki mieszamy razem i wkładamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 2 opakowania cukru waniliowego szczypta soli Masa budyniowa 900 ml zielonego soku Pysio 3 budynie waniliowe bez cukru Masa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: podwójna paczka ciastek delicji galaretka agrestowa Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca. Do piany dodajemy po 1 żółtku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.Zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. Masa budyniowa: Budynie
Czerwona PorzeczkaSkładniki (blacha 22x33cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 4 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg półtłustego sera 5 jajek szklanka cukru pudru cukier waniliowy budyń waniliowy w proszku (40 g) 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: masa makowa w puszce Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 200 g mąki szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody jajko 125 ml maślanki naturalnej 125g masła 175ml coca-coli 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania czekolada mleczna na polewę Wykonanie : Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną
Czerwona PorzeczkaSkładniki na formę o średnicy 25cm: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: połówka piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano(...)tymianek Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie ogórki kiszone papryka słodka pieprz oregano Sos: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 5-6 kotletów schabowych cebula 3 ząbki czosnku 0,5 kg pieczarek 2 łyżki śmietany 18% mąka do zagęszczenia sosu 0,5 litra bulionu pieprz, sól papryka słodka olej do smażenia Wykonanie: Kotlety rozbijamy na plastry o średniej grubości. Posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do garnka i zalewamy bulionem . Pieczarki(...)piórka, czosnek w kosteczkę. Wszystko dorzucamy do bulionu. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso na talerz, a do wywaru dodajemy śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki dodajemy mąkę. Po zagęszczeniu przekładamy mięso do sosu, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. SMACZNEGO!!! :) Przepis zaczerpnięty z Tastfully Blog
Czerwona Porzeczkawarianty tego dania. Super przekąska na przyjęcie ;) Przepis zapożyczony z bloga Pokochaj gotowanie :) Składniki: połówka piersi z kurczaka cebula 6 pieczarek opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3/4 szklanki mleka zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka sól pieprz 1 jajko Wykonanie: Pierś z kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na 10 minut(...)jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. Upieczoną pierś kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli i pieczarek. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy, dolewamy mleko. Ciągle mieszając, czekamy aż sos zgęstnieje. Tak przygotowany sos przelewamy do pozostałych składników farszu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Farsz przekładamy do upieczonych kominków
Czerwona Porzeczkadodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli, cukru, pieprzu, papryki słodkiej Farsz: 400g mięsa mielonego czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych pół puszki kukurydzy 200- 300g pieczarek(...)cebula przyprawa do mięsa mielonego papryka słodka, papryka ostra pieprz ziołowy bazylia oregano ser żółty starty na tarce Wykonanie: Naleśniki: Do miski wlewamy mleko i jajka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i roztopione masło i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Na koniec dodajemy przyprawy. Smażymy. Ja używam patelni do naleśników, dlatego nie stosuję tłuszczu przed smażeniem. Proponuję przetestować
Czerwona Porzeczkamożna użyć dowolnego dżemu lub marmolady. Pamiętajmy tylko o tym by dżem był dosyć gęsty, w innym wypadku wypłynie na blachę. Zachęcam do pieczenia!:) Składniki: 75g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdż y 5 łyżek cukru szczypta soli dżem cukier puder do posypania Wykonanie: Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z gazu. Dodajemy mleko, drożdże i cukier. Mieszamy(...)wszystko dokładnie tak aby cukier się rozpuścił. Należy pamiętać, o tym, że zanim dodamy drożdży mleko ma być ciepłe, ale nie gorące! Do miski wsypujemy mąkę i sól. Zalewamy wszystko zaczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy tak, aby było jednolite, bez pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dosyć cienko, smarujemy dżemem
Czerwona PorzeczkaSkładniki : 1kg jabłek, szklanka mąki, łyżeczka cynamonu, 1 jajko, 2 łyżeczki miodu. olej do smażenia, Przygotowanie: Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach do miski do której dodajemy cynamon, miód, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu wykładamy nasze racuszki. Ciasto rozprowadzamy tak aby było cienkie. Obsmażamy na złoty kolor z obu stron
cookplMoje dzisiejsze śniadanie to naleśniki z serkiem waniliowym i owocami. Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki mąki szczypta soli pól opakowania cukru waniliowego olej serek waniliowy owoce Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko i dolewamy szklankę mleka. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy, sol i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę tłuszczu i wlewamy nabierką
cookpl