kładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego chleba, szalotkę, pół ząbka czosnku i łyżeczkę chrzanu. Zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem lnianym. Obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojona na ćwiartki cebulę i jeszcze przez chwilę smażymy, po czym zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe(...)ziele angielskie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy roladki, a sos miksujemy i zagęszczamy delikatnie mąka ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem
Delicious Titbitsmąki pszennej, 250 g zimnego masła, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, Masło posiekać nożem wraz z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto podzielić w proporcjach 60% i 40%. Włożyć do zamrażalnika i zostawić na ok. 2 do 3 godzin. Po tym czasie wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na dużych oczkach - uwaga
Delicious Titbitstypu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa. Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek(...)Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mąkę. Chwilę ją smażymy (nie może ściemnieć, bo wtedy sos nie będzie dobry) i wlewamy zimne mleko energicznie mieszając. Dodajmy sól i gałkę muszkatołową cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje
Delicious Titbitsplacków są ziemniaki typu C (mączyste) lub też ogólnoużytkowe typ B. Wtedy placuszki wyjdą idealne i nie będą się "rozwalać" :) Składniki na placuszki: 70 dag obranych ziemniaków, 1 łyżka mąki pszennej, 1 jajko, 1 cebula, 1 marchewka. Ziemniaki ścieramy na wiórki wraz z marchewką - za mnie robi to robot :) Dodajemy cebulę startą na najmniejszych oczkach, jajko, mąkę, sól, pieprz
Delicious TitbitsJeszce zdążycie :) zrobić własnej roboty zakwas. Ja właśnie swój nastawiłam. Bardzo prosty w przygotowaniu :) Składniki: 100 g mąki żytniej typ 720, ok 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody, 5 ziaranek ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe. Mąkę mieszamy z wodą dodajemy pozostałe składniki i przelewamy do litrowego słoika. Odkładamy w ciepłe miejsce
Delicious Titbitswtedy byłoby to kłopotliwe. Są słodkie od ciasta i kwaskowate za sprawą frużeliny – jednym słowem dla mnie idealne! Składniki na 7 sztuk o śr. 10 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki 120g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szczypty soli Frużelina: 550g rabarbaru Cukier do smaku – ja dałam 2 łyżki 2-3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki(...)wrzątku Przygotowanie: Podane wyżej składniki na ciasto zagnieść. Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalnika. Podsypać mąką Rozwałkować. Wyciąć koła większe od foremek. Wysmarowane foremki wylepić ciastem. Piec w 180C ok. 15 minut, do zrumienienia ciasta. Wystudzić. Rabarbar drobno pokroić, uprażyć z cukrem i drobiną wody do momentu aż zacznie się rozpadać. Zblendować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać
Fabryka pomysłówząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część 300 ml bulionu ¾ łyżki mąki pszennej Mały pojemnik śmietany – u mnie 18 % Sól Pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Podane powyżej składniki na pulpety połączyć ze sobą, doprawiając do smaku. Formułować kulki, które następnie lekko spłaszczyć(...)stopniach. Sos: Pora pokroić w drobne paski. Posolić. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać śmietanę. Podlać bulionem, dusić chwilę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Gotowe pulpety polać sosem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówewentualnie tak jak w moim przypadku do sałaty. Składniki : 150 g ugotowanego ryżu , 2 marchewki , Garść fasolki szparagowej zielonej, Pól pora , Kumin , Sól, pieprz, Kolendra, 3 jajka, Pół szklanki mąki Olej do smażenia Zieloną fasolkę obieramy i blanszujemy. Następnie schładzamy ją w zimnej wodzie, by pozostała pięknie zielona . Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, podobnie postępujemy z porem(...)miski wsypujemy ryż oraz warzywa i przyprawy. Dodajemy mąkę i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju . Smacznego
cookpljednym z odcinków tematem przewodnim były ptysie od razu postanowiliśmy upiec je następnego dnia. Składniki: Jedna szklanka wody (250 ml) 125 g masła lub margaryny do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 400 ml śmietany kremówki Przygotowanie: W garnku gotujemy wodę z masłem lub margaryną. Gdy woda zagotuje się wsypujemy mąkę pszenną cały czas energicznie mieszając. Gotowe ciasto
cookplczęsto spotykane na różnego rodzaju targach świętach, a w sklepie można kupić gotowe naleśniki czy gotowe masy do ich przygotowania. My postanowiliśmy przygotować je samodzielnie. Składniki : 250 g mąki pszennej, 50 g cukru, dla lubiących bardziej słodko można dodać więcej 250 ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli , 2 jajka, odrobinę roztopionego masła(...)przesmarowania foremek. Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę wsypujemy sól i proszek do pieczenia, następnie wlewamy mleko i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na lekko brązowy kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem, często też z odrobiną masła
cookplbiałe. Składniki: 1 kg wołowiny miękkiej, 0,5 kg cebuli, 0,5 kg pieczarek brunatnych, 1,5 l bulionu, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, olej do obsmażenia, Wołowinę kroimy w paski i oprószamy mąką. Mięso partiami smażymy na rumiano. Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Pieczarki kroimy
Delicious Titbitsprzepis i od tamtej pory ciasto to stało się naszym domowym przysmakiem :) Wilgotne, aromatyczne , z czekoladową polewą ... czy może być coś lepszego na chandrę :) Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka oleju rzepakowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki cynamonu, 4 duże marchewki (ok. 0,5 kg), 1 szklanka orzechów włoskich (łuskanych). Polewa(...)podgrzewamy - musi być gorąca. Zdejmujemy ją z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie mieszamy, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Jaja, mąkę, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sodę miksujemy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew oraz posiekane orzechy i mieszamy ręcznie. Przekładamy do formy
Delicious Titbitsgotowe :) Jeżeli uważamy, że smak jest mało pomidorowy, możemy dodać trochę ketchupu, ale nie jest to konieczne ;) Mała rada, jeśli uważasz, że Twoje leczo jest zbyt płynne, możesz użyć mąki ziemniaczanej do zagęszczenia: 1/3 szklanki zimnej wody + łyżka mąki ziemniaczanej, wlewamy do leczo i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaPolecam pyszne pierożki z serem i kwiatami szczypiorku oraz samym szczypiorkiem. Można zajadać zaraz po ugotowaniu polane masełkiem lub odsmażyć na oleju rzepakowym. składniki: ciasto 700 g mąki pszennej 400 ml wrzącej wody 4 łyżki margaryny szczypta soli farsz 850 g twarogu (użyłam taki z kostki) 2 jajka ok 20 kwiatków szczypiorku mały pęczek szczypiorku sól z pieprzem Kamis olej(...)rzepakowy do smażenia Przygotowac farsz. Twaróg przełożyć do miski. Dodać jajka, posiekany szczypiorek i rozdrobnione kwiatki szczypiorku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać goracą wodę z margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować
Monia miesza i gotujedodatkiem żółtego sera i kabanosków w sam raz na przekąskę czy na piknik, można je też zabrać do pracy i szkoły na drugie śniadanie. składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła lub margaryny 4 jajka w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g cienkich(...)żółtego sera Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. Ser żółty pokroić w drobną kostkę a kabanosy na małe kawałeczki ok 0,5 cm. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i oregano. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem. Połączyć zawartość obu misek i dodać wystudzony roztopiony tłuszcz, wymieszać. Do masy dodać pokrojony ser i kabanosy
Monia miesza i gotuje