majonez - 14247 przepisów (strona:69/950)

Jajka faszerowane pieczarkami 2233

pieczarkami, cebulką i szczypiorkiem.  Połączenie tak dobre, że jajka znikają w błyskawicznym tempie :) SKŁADNIKI 6 jajek 200 g pieczarek 1/2 białej cebuli pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Na oliwie przesmażamy cebulkę z pieczarkami. Studzimy(...)farsz. Ugotowane jajka również studzimy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyciągamy żółtka. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy pieczarkowy farsz, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i szczypiorek (pozostawiamy część do dekoracji). Mieszamy wszystko dokładnie. Nakładamy farsz do jajek i posypujemy resztą szczypiorku. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sojonez 202

Istnieje wiele wersji wegańskiego majonezu: z mleka roślinnego, tofu, ziemniaka, fasoli, ryżu, awokado, słonecznika... Bez problemu można go też kupić w wegańskich sklepach. Dla mnie ta wersja sojonezu jest najbliższa oryginału, a istnieją nawet wszystkożercy, którzy ją preferują :). Za posmak jajeczny odpowiada czarna sól Kala Namak. Tajemnicą, żeby sojonez podczas miksowania się nie zważył i uzyskał piękną gęstą konsystencję, jest(...)mało słony Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy żyrafą. Stopniowo i bardzo powoli wlewamy olej, cały czas miksując. Może to zająć kilka - kilkanaście minut, aż majonez zgęstnieje. Ewentualnie można dodać jeszcze więcej oleju; kiedyś tak robiłam, ale już przy tej ilości majonez ma idealną konsystencję. Gotowy sojonez chowamy do lodówki, zimny robi się jeszcze bardziej gęsty

Tani Weganizm
Kakaowa babka majonezowa 197

jest bardzo smaczna to tylko mały szczegół. Na Wielkanoc obok sernika ( tutaj sobie wybierzcie ) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse(...)wyjdzie. Babka majonezowa zawsze wychodzi! Kakaowa babka majonezowa z polewą czekoladową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao ¾ szklanki cukru 4 jajka 4 kopiaste łyżki majonezu 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady + 50 ml śmietanki 30% (rozpuścić w kąpieli wodnej) lub polewa czekoladowa wg tego przepisu czekoladowe jajeczka i złote perełki Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Awokado zapiekane z jajkiem i boczkiem 189

smaku i po upieczeniu, można je zjeść łyżeczką. Składniki na 1 porcję: 1 dojrzałe awokado 2 jajka odrobina twardego żółtego sera sól  dodatkowo: papryczka chili ok. 3 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 duże ząbki czosnku cytryna plaster boczku wędzonego Awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę i lekko wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wydrążone resztki awokado(...)zmiksować blenderem z majonezem, czosnkiem i 1 łyżką soku z cytryny. Doprawić solą i wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na czas zapiekania awokado. Awokado posolić lekko, wbić do każdej połówki jajko, je również lekko posolić. Posypać niewielką ilością drobno startego sera, z boku wetknąć plasterek boczku. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka majonezowa 173

Babka majonezowa jest bardzo przyjemna w smaku, majonezu nie czuć wcale za to ciasto jest mokre i świeże nawet następnego dnia. Z przepisu upiekłam dwie małe babki w ślicznych foremkach od PapilArt. Obwiązane kokardką nadają się idealnie jako wielkanocny prezent czy nawet do większego koszyczka. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 170g   cukru 100g mąki pszennej 80g mąki ziemniaczanej 4 jajka 3 łyżki majonezu 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka ubijamy z cukrem, do puszystej masy dodajemy majonez, miksujemy na najniższych obrotach miksera.  Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia

Gotowanie i blogowanie
Wielkanocna babka majonezowa 196

Dzisiaj zapraszam na nietypowy deser - babkę z dodatkiem majonezu! :) To wcale nie żart! Babka z tego przepisu wychodzi idealna, mięciutka, pulchniutka i rozpływająca się w ustach, a majonezu nie czuć wcale. Wspaniale będzie się prezentować na Wielkanocnym stole i z pewnością zaskoczycie swoich gości. Przepis znalazłam na blogu Gotuję bo lubię! . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki(...)pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki łagodnego majonezu  Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI

My Culinary Art
Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą 249

Regularnie przygotowuję sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw, gdyż tego typu sałatki warzywne z majonezem są u nas obowiązkowe nie tylko od święta. Nie dodaję szynki do sałatki, gdy ma być dodatkiem np. do kotletów schabowych, czy roladek z kurczaka. Ja nie lubię natomiast w sałatkach groszku i kukurydzy, natomiast Piotrek je uwielbia, więc czasami on robi swoją sałatkę(...)ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń +natka 280 g (puszka) kukurydzy złocistej z groszkiem 3 szt. ogórek kiszony 5 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w łupinkach, nie możemy ich rozgotować, mają być jędrne i sprężyste. Ugotowane warzywa z rosołu kroimy w kostkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka superfood z indykiem i "Noce w Rodanthe" 192

komosy ryżowej (quinoa) ok. 80 ml ugotowanego sorgo z wczorajszego obiadu ok. 100 g pieczonej piersi z indyka pół puszki kukurydzy ćwiartka czerwonej papryki 2-3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżeczki czarnuszki pieprz czarny Komosę ryżową zalać wodą, zamieszać, żeby ziarna poszły na dno. Odstawić na ok. 20 minut. Komosę przetrzeć między palcami, żeby ją lepiej wypłukać i odsączyć(...)minut. Odstawić do ostygnięcia. Indyka i paprykę pokroić w kostkę i dodać do sorgo i komosy. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki. Całość wymieszać. Dodać majonez. Wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Sól jest tu zbyteczna, bo i tak jest w majonezie. Zresztą stali bywalcy tego blogu wiedzą, że nie dodaję soli do żadnej z kasz. Zjadać od razu

Weekendy w domu i ogrodzie
Różowa sałatka śledziowa 245

pewno brzmią zachęcająco. Śledź z dodatkiem ziemniaka, buraczka, jabłka i jajka smakuje wyśmienicie. Możesz  podać ją w wersji z samą śmietaną lub śmietanę wymieszaną pół na pół z majonezem. Idealna na przyjęcia, imprezy, z bagietką smaczny lunch lub kolacja. Składniki: 3 solone śledzie 2 małe buraki 1 jabłko 3 ziemniaki 1 cebula 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Natkę opłukać, osączyć i posiekać wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z majonezem i dodać do sałatki. Posypać całość przed podaniem natką pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa 327

maksymalnie 3-4 dni. Rillettes z łososia: 400 g świeżego łososia 100 g wędzonego łososia 2-3 łyżki świeżo posiekanego koperku 2 łyżki kaparów (można pominąć) 2 łyżki majonezu 1 łyżka kremowego serka pół łyżeczki musztardy dijon sok wyciśnięty z połowy cytryny sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g świeżego łososia(...)wędzonego łososia 2-3 łyżki świeżo posiekanego koperku 2 łyżki kaparów (można pominąć) 2 łyżki majonezu 1 łyżka kremowego serka pół łyżeczki musztardy dijon sok wyciśnięty z połowy cytryny sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Łososia myjemy, osuszamy, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy luźno jedną warstwą folii aluminiowej i pieczemy ok. 15 minut

Poezja smaku
Śledź na piernatach Badylarki 273

przełożyć na talerze innych i zjeść dodatki ze spodu ;) Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli 2 buraki czerwone 8 ogórków konserwowych 3 papryczki chili lub papryka czerwona 3 łyżki majonezu kilka kawałków suszonych pomidorów ok. 20 dag pomarańczowego sera 3 natki pietruszki Buraki obrać, przekroić na połówki i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Zalać pomidory gorącą wodą(...)picia ) i rozłożyć równomiernie na cebuli, mocno dociskając łyżką do dna. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na burakach. Z papryczek usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić. Rozłożyć na ogórkach. Majonez rozsmarować na powierzchni chili i ogórków. Pomidory pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na majonezie. Lekko docisnąć dłonią do spodu. Rozdrobnić natkę pietruszki. Folię naciągnąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z ogórków kiszonych, majonezu i musztardy 299

Dziś przepis na prostą i smaczną sałatkę, która doskonale pasuje zarówno do kanapek, jak i na przykład kotletów mielonych. No cóż, lubię majonez i nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności. Składniki - proporcje na dwie osoby 3-4 ogórki kiszone lub kwaszone 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki ostrej musztardy pieprz do smaku Dodatki - opcjonalnie do sałatki można dodać(...)czubatą łyżkę posiekanego szczypiorku lub drobno pokrojonej cebuli (świeżej lub marynowanej) Przygotowanie Odsączone z zalewy ogórki pokroić w kostkę. Opcjonalnie dodać posiekany szczypiorek lub cebulę. Majonez i musztardę wymieszać ze sobą i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby smaki się " przegryzły " Doprawić pieprzem Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mega soczyste pałki z kurczaka w marynacie majonezowo - musztardowej 372

Mega soczyste pałki z kurczaka w marynacie  majonezowo -musztardowej... Pałki z kurczaka w marynacie z majonezu i musztardy z czarnym sezamem. A do tego ziemniaczki pieczone w tym samym naczyniu jednocześnie. Potrzebne będą: pałki z kurczaka majonez musztarda sarepska (jak ktoś lubi ostrzejsze to rosyjska) ziemniaki  cebula czosnek tymianek papryka słodka sól, pieprz łyżka oliwy czarny sezam (opcjonalnie(...)każdą pałkę przypada łyżeczka majonezu i łyżeczka musztardy... Pałki z kurczaka myjemy i ewentualnie oczyszczamy z pozostałych piórek, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (ja dałam granulowany, ale spokojnie można użyć świeżego, przeciśniętego przez praskę). Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą, układamy do niego ziemniaki, posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i opcjonalnie czarnym sezamem, cebulę

Pelusiowa Kuchnia
Warstwowa sałatka śledziowa 420

żółtym, który może się przydać na nadchodzące Święta. Składniki: 250 g śledzie w occie 5 jajek puszka groszku ok 200 g papryki konserwowej 200 g sera żółtego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Na dnie salaterki układamy pokrojone w kostkę lub paski śledzie. Na nie wysypujemy odsączony dokładnie z zalewy groszek konserwowy. Następnie układamy ugotowane na twardo i pokrojone(...)drobną kostkę jajka. Na jajka układamy odsączoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Na papryce rozsmarowujemy majonez. Solimy i pieprzymy. Na majonez wysypujemy starty na tarce ser żółty

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z tuńczykiem na krakersach 3434

przyslijprzepis.pl i lekko go zmodyfikowałam. Sałatka z tuńczykiem na krakersach – Składniki: 18 krakersów (użyłam Lajkonik) 1 puszka tuńczyka w oleju 3 jajka 50g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku szczypiorek do posypania   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z tuńczykiem na krakersach – Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 3 łyżki majonezu, wymieszać(...)Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 2 łyżki majonezu i odrobinę soli, ponieważ krakersy są dość słone. Wymieszać. Żółtka również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć do posypania na wierzch. Tuńczyka odsączyć, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem, wymieszać. Szczypiorek drobno pokroić. Na talerzu bądź tacce ułożyć obok siebie

Kulinarne Przeboje