mnie idealna lekko ostro-słodka surówka pasuje do pieczonych czy smażonych mięs, szczególnie drobiu. Surówka z pora z dodatkiem jabłek wzbogacona smakiem prawdziwego i pysznego majonezu. Wspaniała do obiadu lub dań z grilla. Podałam ją do smażonego kurczaka w sosie ze słodkiej śmietanki i pieczonych ziemniaków. Obiad w tygodniu idealny! SMACZNEGO Składniki: 2 spore pory, tylko jasna część 3 duże(...)jabłka 4 większe łyżki majonezu sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier puder do smaku Przygotowanie: Pora myję, kroję wzdłuż na pół i siekam w drobne talarki, układam do szklanej większej miski. Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach, dodaję do pora, mieszam. Dodaję majonez i przyprawiam do smaku. Odstawiam do przegryzienia składników, podaję jako dodatek do obiadu
Zasmakuj Kuchniprzygotuję. Wszyscy wołają zarówno o dokładkę, jak i o przepis. A przepis jest mega prosty, bo sałatka ma tylko kilka składników. Połączenie paluszków krabowych ze świeżym ogórkiem, porem i majonezem wasabi jest fantastycznym pomysłem. Ja podałam ją na proziakach – podkarpackich, sodowych chlebkach, które zrobiły furorę na festiwalu, w którym brałam udział w Majdanie a Podkarpaciu ( pisałam o nim TUTAJ(...)SAŁATKA: * paluszki krabowe – 200 g * świeży ogórek – ( długi ) – 1 szt * por – 1 szt * mikstura olej HEPA Dr Gaja – ok. 100 ml * majonez – 2 łyżki * chrzan wasabi – do smaku * świeży koper – 1 pęczek * cytryna -1 szt * sól, pieprz +* awokado – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PROZIAKI: Wszystkie składnie dokładnie razem mieszamy – mąki dosypujemy tyle, by utworzyć gładkie
Ostra na Słodkomojemu młodszemu antagoniście Po trzecie i najważniejsze , bo wszystkim smakowała . Składniki na 4 osoby : 4 plastry , możliwie chudej , karkówki , dość grube kawałek selera korzeniowego 2 średniej wielkości cebule gęsty majonez 2 łyżki gęstego jogurtu -najlepiej grecki 4 łyżki ketchupu pikantnego pęczek świeżego tymianku starty żółty ser sól,papryka ostra do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Plastry karkówki, układamy na blaszce(...)pieczenia , dając pod każdą troszkę majonezu , solimy , doprawiamy ostrą papryką . Starty na grubych oczkach ser, mieszamy z jogurtem .Wierzch, każdego kawałka mięsa , smarujemy obficie majonezem, następnie ketchupem ,dzięki temu karkówka ,pozostanie soczysta. Posypujemy startym na grubych oczkach selerem i cebulą – również startą na grubych oczkach . Ponownie solimy , posypujemy świeżym tymiankiem , na koniec ,warstwa startego sera wymieszanego z jogurtem . Wstawiamy
Ogrodnik w podróżygotowane mrożone– do momentu podgrzania. Odcedzamy krewetki z masła do osobnej miseczki, pozostałe masło – teraz już o smaku krewetek – zostawiamy do posmarowania bułek przed grillowaniem. Krewetki mieszamy z majonezem (użyjcie tylko tyle majonezu, żeby pokrył krewetki cienką warstwą), drobno posiekanym szczypiorkiem, drobniutko pokrojoną łodygą selera naciowego. Doprawiamy do smaku solą, wybranym ostrym sosem i sokiem z limonki, równoważąc wszystkie(...)solonymi ziemniaczanymi chipsami. SKŁADNIKI 4 bułki z TEGO PRZEPISU 250-300g krewetek – najlepiej mieszanka 1:1 średnich i dużych (Black Tiger) 50g masła 82% tłuszczu 1 pełna łyżka majonezu 1 duża łodyga selera naciowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/3 łyżeczki sosu tabasco lub Sriracha 1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny 3-4 łyżeczki prażonej cebulki sól selerowa
Karo in the KitchenSałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką -kolorowa i pyszna, cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie. W wersji nieco mniej kalorycznej majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub wymieszać je w proporcji pół na pół. Dla podkreślenia smaku, wedle uznania, można również dodać odrobinę czosnku. Więcej surówkowych i sałatkowych inspiracji znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy @media (min-width:800px(...)makaronem ryżowym, szynką i papryką – Składniki: 100g makaronu w kształcie ryżu 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 180g szynki (u mnie szynka szefa) pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku wedle uznania dodatkowo inne przyprawy, np. czosnek lub zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką – Wykonanie: Makaron ugotować
Kulinarne Przebojecharakterem ;). Dzieciom nie koniecznie mogą smakować, gdyż są ostre, chrzan i rzodkiewka robią swoje. Składniki: jajka szynka konserwowa rzodkiewka 1-2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz do smaku majonez (1-2 łyżeczki w zależności od ilości jajek) Szynkę i rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obłupać i przekroić na pół. Wyjmujemy żółtka i przekładamy(...)miski. Do żółtek dodajemy majonez i wyrabiamy widelcem na gładką masę. Do masy dodajemy szynkę, rzodkiewkę, chrzan oraz doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt zbita dodajemy jeszcze trochę majonezu. Takim farszem napełniamy białka jaj i dowolnie dekorujemy
Mam apetyt na ...Miałam za mało kapusty pekińskiej, więc dodałam trochę marchewki, papryki, pomidora i ogórka i surówka prawie gotowa..jeszcze tylko śmietana lub majonez i gotowe. kapusta pekińska papryka pomidor ogórek marchewka sól, pieprz śmietana ,majonez Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Kapustę pokroić, paprykę, pomidora, ogórka pokroić.Dodać sól, pieprz i wymieszać.Dodać śmietanę lub majonez i ponownie razem
Moje domowe kucharzenieterrina to miał być HIT tegorocznych Świąt;) Przygotowana na bazie majonezu i zalewy z ogórków konserwowych, z jajkami na twardo i różnego rodzaju dodatkami… brzmi wspaniale, prawda?;) Miałam wobec jej smaku wielkie wyobrażenia i jak to w takich sytuacjach bywa, zderzenie z rzeczywistością trochę mnie sprowadziło na ziemię;) Nie odbierzcie mnie źle, wyszło wszystko bardzo fajnie, smacznie, choć dużo(...)krojeniu czy przenoszeniu na talerz. Osobiście dałabym mniej dodatków. Myślę, że wtedy byłoby już świetnie;) 7 jajek 3/4 szkl. zalewy z ogórków konserwowych 20-25 g żelatyny 200 g majonezu 1 mała czerwona cebula (pominęłabym ją) 80-100 g marchewki (nie więcej, u mnie było 160 g) 100 g szynki drobiowej 2 ogórki konserwowe 2-3 łyżki groszku konserwowego
Smaki Na Talerzubardzo szybka przystawka – jajka z szynką, z całą pewnością urozmaici nasze potrawy na każdym stole. Goście będą zachwyceni, jeśli będą mogli skosztować czegoś innego aniżeli zwykłych jajek z majonezem. Jajka z szynką to przystawka nie tylko na Wielkanocny stół, ale na każde przyjęcie, na każdą uroczystość. Jajka z szynką – składniki: 8-10 jajek 350g szynki 2 łyżki szczypiorku(...)łyżki majonezu 3 łyżeczki chrzanu 4 łyżki majonezu kiełki np. rzodkiewki sól pieprz Jajka z szynką – przepis: Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na pół, wydrążamy żółtka, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy (za wyjątkiem kiełek) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka nadziewamy przygotowanym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo soczyste piersi z kurczaka (brzmi niewiarygodnie?). Marchewkowo - groszkowa pierzynka plus majonez to doskonała ochrona przed tym, aby mięso nie wysuszyło się. Ba! Oprócz tego, że mięso nie wysuszy się i będzie doskonale wilgotne, zyska wiele smaku z warzyw. Warto wypróbować. Danie jest lekkie i posmakuje każdemu. Jeżeli chodzi o groszek, który bywa zmorą (Tak, również u mnie(...)czasu! Do czasu, w którym wypróbowałam groszku marki Bonduelle! Konkurencja może się schować w głęboką dziurę! :) ) Potrzebujemy: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 łyżki majonezu 500 g marchewki 1 puszka groszku Bonduelle sól, pieprz Piersi kroimy wzdłuż na połówki, oprószamy solą i pieprzem. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i smarujemy majonezem. Marchew ścieramy na tarce, na malutkich oczkach. Groszek odsączamy
MamaOskarkaróżowy kolor zapewnia jajkom długie leżakowanie w koncentracie soku z buraka lub barszczu. Takie kolorowe jaja pięknie się prezentują i moim zdaniem smakują znacznie lepiej niż te z samym majonezem. Poza tym ich wiosenne, pisankowe barwy są bardzo optymistyczne i radosne. Oprócz Wielkanocy możemy je także serwować po prostu na śniadanie – będzie pysznie. Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym(...)jajek koncentrat buraczany lub koncentrat barszczu w butelce 6-7 łyżek jogurtu naturalnego 2-3 łyżki dobrej jakości majonezu z prostym składem 1 mały pęczek koperku 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny szczypta soli i pieprzu do przybrania: plasterki rzodkiewki do przybrania: rzeżucha Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Po ugotowaniu moczymy je w zimnej wodzie do wystudzenia, aby łatwiej
Poezja smakuporcji: 8 – 10 porcji Składniki: 250 g makaronu wstążki 250 g szynki 1 papryka 3 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych (około 200 g) 1 mały słoiczek majonezu pieprz, sól Przygotowanie: Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Pokroić szynkę, pieczarki, paprykę oraz ogórki. Pomieszać makaron z pokrojonymi składnikami. Dodać majonez oraz doprawić solą(...)pieprzem. Krok po kroku: 1. Ugotować makaron 2. Pokroić szynkę oraz warzywa 3. Dodać majonez oraz przyprawy Poprzedni 1 z 3 Następny Artykuł Sałatka z makaronem i szynką pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plsprawa dla zabieganych osób. Taką sałatkę można przygotować wieczorem a następnego dnia zabrać do pracy. Doskonała na drugie śniadanie jak również szybką kolację. Żeby sałatka była fit rezygnujemy z majonezu a na jego miejsce dodajemy oliwę z oliwek lub olej. Składniki 1 puszka tuńczyka (dowolnego) 1 mała puszka groszku konserwowego Bonduelle kawałek kapusty pekińskiej 1 mała czerwona cebula(...)łyżki majonezu 2-3 ogórki kiszone sól pieprz kolorowy 1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Ogórki i czerwoną cebulą kroimy w kostkę. Tuńczyka (użyłam w oleju sojowym) odcedzamy a groszek płuczemy. 2. Sałatkę układamy warstwowo w 2 słoikach. Na dno wrzucamy część kapusty i ogórków, groszek, cebulę i rozdrobnionego tuńczyka. Doprawiamy odrobiną coli i pieprzu. Dodajemy po 1 łyżce majonezu
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyczerwonej kapusty 1 czerwona papryka , grubościenna 1 cebula biała lub czosnkowa ( łagodna , cukrowa lub 3 szalotki ) 1 duże, winne , jabłko lub dwa mniejsze 2 marchewki ,średniej wielkości 2 łyżki majonezu ( można zastąpić jogurtem , ale w tej wersji ,mi bardziej smakuje majonez ) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru lub miodu – płaska ( jeśli jabłko , jest bardzo słodkie , to mniej(...)pozostałych warzyw . Dodajemy cukier , sól , sok z cytryny i pieprz , całość wmieszamy ręką , lekko ugniatając ,żeby warzywa puściły nieco soku , co sprawi ,że smaki się połączą . Na końcu dodajemy majonez , próbujemy , czy dla nas jest ok Jak nie , to doprawiamy , ponownie i gotowe Smacznego ! Artykuł „Witaminka” , pyszna , surówka z czerwonej kapusty pochodzi z serwisu Ogrodnik
Ogrodnik w podróży