majonez - 14247 przepisów (strona:459/950)

Surówka porowa ze śliwką 113

Zdrowa, smaczna i idealna na trawienie surówka. Składniki: 3 pory 20 dag śliwek węgierek 2 łyżki majonezu sól do smaku Wykonanie: Pory oczyścić i pokroić. Śliwki umyć, wyciągnąć pestki. Następnie połączyć składniki, posolić do smaku, wymieszać z majonezem. Jest to szybka w wykonaniu i smaczna surówka

Tradycyjna Kuchnia
pikantna sałatka z kurczakiem 192

ulubionych mojego męża.  Składniki: słoik mieszanki sałatkowej (groszek, kukurydza, marchewka) 3 ogórki kiszone 1 duża pierś z kurczaka 2 szklanki makaronu świderki czerwona papryka 1/2 cebuli 5 łyżek majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku szczypta chili sól pieprz łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć. Jogurt wymieszać z majonezem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka brokułowa z kokardkami 141

Składniki: 1 szklanka makaronu kokardki 1 mały brokuł 4 jajka 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 1 mała czerwona papryka 1 pomidor 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrego sosu (np. jalapeno) sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Brokuł także ugotować. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Oliwki pokroić(...)trzy części, paprykę i cebulę w kostkę, pomidora w większą kostkę. Majonez, sos, jogurt i przyprawy wymieszać. Wszystkie składniki połączyć i odstawić na godzinę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pomidory faszerowane pastą rybną 111

zdrowa przekąska. Takie pomidory można podać na śniadanię, kolację lub jako element zimnej płyty. Składniki: 8 pomidorów  250 g białego sera 100 g bryndzy wędzona makrela łyżka majonezu 2 łyżkii kwaśnej śmietany 1/2 cebuli szczypiorek sól, pieprz Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, mięso rozdrobnić. Cebulę i szczypiorek posiekać. Ser wymieszać z bryndzą, majonez ze śmietaną. Wszystkie składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pasta kanapkowa z konserwy 158

poeksperymentowałam. Pasta z konserwy mięsnej jest kremowa i delikatna, ale jej smak zaostrzyłam chrzanem i chrupiącą rzodkiewką. Składniki: 120 g konserwy mięsnej (np. szynka mielona) 4 jajka 2 łyżki majonezu 5-6 rzodkiewek 1 łyżeczka ostrego chrzanu kilka gałązek koperku sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać. Konserwę pokroić na mniejsze kawałki. Dodać jajka, majonez i chrzan. Zmiksować na pastę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka z jabłka i pora 88

jabłko. Dzięki niemu stała się chrupiąca i lekko kwaśna.  Składniki: 1 por 1 niezbyt słodkie jabłko 300 g pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 jajka majonez pieprz sól Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Pieczarki ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i pokroić w kostkę. Pora pokroić na plasterki, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka(...)minut a następnie odsączyć. Warzywa z puszki przepłukać na durszlaku zimną wodą. Jabłko pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
smarowidło kanapkowe z łososia 139

jest bardzo delikatna, ale rzodkiewka i ogórek dodały jej wyraźnego smaku. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 puszka łososia w oleju (lub kawałek wędzonego) 4 jajka 2 łyżki majonezu 5-6 rzodkiewek 2 ogórki konserwowe koperek sól pieprz Łososia odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i obrać. Jajka, łososia i majonez zblenderować na pastę. Ogórki i rzodkiewki pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
surówka pekińska z kukurydzą 155

tylko do obiadu, ale także do domowych kebabów.  Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 zielonego ogórka mała cebula 1 marchewka 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Majonez i jogurt wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Kapustę zeszatkować. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pasta z makreli i papryki 142

sposoby. Do tej dodałam paprykę i żółty ser.  Składniki: nieduża wędzona makrela 3-4 łyżki startego żółtego sera kawałek czerwonej papryki kawałek cebuli 2 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu pieprz szczypiorek Makrelę przebrać z ości. Czerwoną paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawić pieprzem. Solić już nie trzeba

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pasta jajeczna z chrzanem 125

stole bardzo często. Szybka do zrobienia. Kremowa, lekko ostra jest idealna nie tylko na kanapki. Można ją podać na krakersach jako przekąskę imprezową.  Składniki: 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Majonez wymieszać z chrzanem i pieprzem. Dodać do jajek i razem zmiksować blenderem. Koperek posiekać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pikantna surówka z białej kapusty 108

kapusty z kukurydzą i papryczkami pepperoni.  Składniki: 1/2 małej główki białej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1 łyżeczka chrzanu 1/2 puszki kukurydzy papryczka pepperoni łyżka posiekanego koperku łyżka majonezu sól pieprz szczypta cukru Kapustę i marchewkę drobno zetrzeć. Kapustę nasolić i odstawić na kwadrans a następnie odcisnąć. Kukurydzę odsączyć. Papryczkę pozbawić nasion i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Majonez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
modra surówka z selerem i sezamem 127

surowej czerwonej kapusty. Zdrowa, lekka i chrupiąca, doskonale pasuje do krokietów z mięsem lub ryby. Składniki: ćwiartka niedużej główki kapusty czerwonej 1 jabłko kawałek selera  łyżka sezamu łyżka majonezu koperek sól pieprz Kapustę drobno zetrzeć. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler na drobnych. Wszystko razem wymieszać, dodać sezam, majonez i doprawić do smaku. Wymieszać i posypać koperkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka z pieczonego kurczaka z rodzynkami i ananasem 179

wtedy, kiedy zostanie Wam trochę pieczonego kurczaka. Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 puszki ananasa 1/2 szklanki rodzynek 1/2 puszki kukurydzy 1 torebka ryżu ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu słodka i ostra papryka sól i pieprz łyżka oleju Mięso natrzeć papryką, solą i pieprzem, tak aby było dość pikantne. Upiec w piekarniku lub udusić w rondlu. Wystudzić, obrać(...)skóry i kości i pokroić na niewielkie kawałki. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem w większej misce. Dodać rodzynki i odstawić na chwilę, aby nasiąkły. Dodać kukurydzę, pokrojonego ananasa, mięso i ryż. Delikatnie wymieszać. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka chrzanowa z mortadelą 159

makaronu (użyłam małych zakręconych rureczek) 150 g mortadeli w cienkich plasterkach 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ogórki konserwowe kawałek czerwonej papryki kawałek żółtek papryki 3 łyżki majonezu 2 łyżki ostrego chrzanu sól Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Mortadelę pokroić na kwadraciki. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Papryki i ogórki pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z chrzanem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
grzybowa sałatka z tortellini 183

akurat miałam w lodówce.  Składniki: szklanka tortellini z grzybami 200 g pieczarek kilka rzodkiewek 3 ogórki konserwowe 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli czerwona papryka 3 łyżki majonezu sól kilka kropel soku z cytryny Tortellini wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około kwadransa. Paprykę i ogórki pokroić w dużą kostkę, cebulę posiekać, kukurydzę odsączyć. Pieczarki ugotować w wodzie(...)solą i sokiem z cytryny. Wystudzić i pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania