Letnia pasta z Camembert 214Składniki: 1 Camembert z ziołami pęczek rzodkiewki pęczek szczypioru 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Camembert oraz umytą rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki dodajemy posiekany szczypiorek, majonez następnie przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Pastę podajemy z dowolnie wybranym pieczywem. Smacznego
kgwjanczewo
Sałatka z ryżem 267Składniki: 2 torebki ryżu 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 duży pomidor 1 ogórek szklarniowy sól pieprz mielona czerwona papryka pieprz cayenne majonez 1/2 czerwonej papryki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Wystudzić. 2. Kurczaka pokroić, przyprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Usmażyć i wystudzić. 3. Pomidora, ogórka, paprykę pokroić. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie(...)składniki połączyć, doprawić solą oraz pieprzem, dodać majonez i wymieszać. 6. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia
A Ty Smakuj Mnie
Kurczak pod pierzynką curry 192Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany 18%; 25 dag żółtego sera, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, curry, tłuszcz do wysmarowania naczynia . Sposób przygotowania : Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy i nacieramy czosnkiem z każdej ze stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Następnie w misce łączymy ze sobą śmietanę i majonez. Dodajemy
Pobite gary Barbary
Śledzie z suszonymi pomidorami 155Składniki: 6 płatów śledzi słonych (nie z octu) 2 średnie jabłka 2 małe cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki ostrej musztardy (Dijon) 2 łyżki powidła śliwkowego 2 łyżki keczupu – może być ostry 4 suszone pomidory zalane oliwą przyprawy – pieprz, papryka słodka nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki 1/2 łyżeczki cukru(...)cienkie słupki. Wymieszać razem i dodać cukier, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Odstawić żeby zmiękła cebula na pół godziny. Na końcu dodać oliwę i wymieszać. Sos: Majonez, musztardę, keczup i powidła wymieszać razem. Dodać przyprawy – sos powinien być dość pikantny. Dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki i cebulę z jabłkiem. Śledzie pokroić w paseczki
Pobite gary Barbary
Sałatka makaronowa z łososiem i papryką 260Składniki: 40 dag makaronu świderki, 20 dag wędzonego łososia, 1 żółta papryka, 1 czerwona papryka, 3 pomidory, 6 łyżek majonezu, 6 łyżeczek chrzanu, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przepłukać zimną wodą. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, pomidory pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać z majonezem i chrzanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Pobite gary Barbary
Sałatka porowa z ananasem i curry 389Składniki: 1 duży por, puszka ananasa, puszka kukurydzy, 3 jajka, 30 dag żółtego sera, słoik selera konserwowego. 6 łyżek majonezu, płaska łyżka z curry, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w półtalarki. Ananasa, kukurydzę i seler odsączamy z zalewy. Jajka i żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ananasa kroimy(...)kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry
Pobite gary Barbary
Koreczki z salami 191Składniki: 25 dag paprykowego salami, pół świeżego zielonego ogórka, 12 czarnych oliwek, natka pietruszki, 1 łyżka majonezu, mały ząbek czosnku, sól, pieprz, słodka papryka. Sposób przygotowania : Salami i ogórek (obrany) kroimy w plasterki. Oliwki odsączamy. Robimy sos majonezowo-czosnkowy. Łyżkę majonezu mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Na wykałaczki nadziewamy plasterek salami
Pobite gary Barbary
Sałatka z kuskusem i kabanosami 254Składniki: szklanka kaszy kuskus, 18 dag kabanosów, 2 czerwone papryki, 1 cebula, puszka kukurydzy. Sos: 4 łyżki keczupu, 4 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Kabanosy kroimy w cienkie plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. Keczup i majonez
Pobite gary Barbary
Sałatka ziemniaczana z kurczakiem i winogronem 208Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 łyżki curry, 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 40 dag ciemnych winogron, 10 dag rodzynek, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju i 3 łyżki curry. Do miseczki wkładamy kurczaka(...)patelni do czasu aż się ładnie zrumieni (tłuszcz zachowujemy). Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Winogrona przekrawamy na pół. Olej pozostały po smażeniu kurczaka mieszamy z majonezem, śmietaną i łyżką curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy ze składnikami sałatki. Sałatkę schładzamy w lodówce
Pobite gary Barbary
Sos majonezowy z ogórkiem i cebulą 172Składniki: ½ filiżanki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka octu winnego białego, 2 łyżeczki cukru, 4 ogórki konserwowe, pół cebuli, szczypta soli, pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W miseczce mieszamy majonez, ketchup i ocet winny. Do sosu dodajemy cebulę i ogórki. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem
Pobite gary Barbary
Karkówka w majonezie 175Składniki: 4 plastry karkówki, 4 duże pieczarki, 1 cebula, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany 18%. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażamy je na patelni(...)Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Karkówkę wyciągamy, kładziemy na nią pieczarki i cebulę. Smarujemy sosem majonezowym. Zapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut
Pobite gary Barbary
Sałatka z kabanosem 413Składniki: 35 dag kabanosów, 1 czerwona papryka, słoik ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, 25 dag. żółtego sera.; sos: 5 łyżek majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w plasterki. Ogórki, paprykę kroimy kostkę. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach(...)Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i czosnkiem. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy ze składnikami sałatki
Pobite gary Barbary
Sałatka zacierkowa z porem 261Składniki: * 1 por * puszka kukurydzy * 25 dag szynki * 2 pęczki natki pietruszki * majonez * sól, pieprz Zacierki: * 40 dag mąki * 4 jajka * szczypta soli Sposób przygotowania: Składniki na zacierki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Odrywamy małe kawałki i formujemy kluseczki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Por kroimy w półplasterki, szynkę(...)podłużne paseczki. Natkę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Pobite gary Barbary
Kurczak pod marchewkową pierzynką 211Składniki: * podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do kurczaka * 2 duże marchewki * 1 cebula * ok125 g żółtego sera * 4 łyżki majonezu * 4 łyżki gęstej śmietany * płaska łyżka curry * oliwa do wysmarowania blaszki Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż, tak żeby powstały 4 kotlety. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Marchew trzemy na tarce na grubych oczkach. cebulę drobno siekamy. Mięso wykładamy(...)wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wykładamy na nie warzywa. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy curry. Wykładamy na warzywa. Posypujemy startym na tarce na grubych oczkach żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem w temp. ok 180 stopni C ok. 45 minut
Pobite gary Barbary
Kurczak w porach z ananasem 208Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do drobiu * pół dużego pora * pół puszki ananasa * 5 łyżek ketchupu * 5 łyżek majonezu * 5 łyżek soku z ananasa Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy w półtalarki, ananas kroimy w kostkę. Ketchup mieszamy(...)majonezem. Dodajemy sok z ananasa. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pora. Kładziemy na to mięso. Przykrywamy resztą pora wymieszaną z ananasem. Polewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni
Pobite gary Barbary