mięs, grilla ale oczywiście może być podawana jako samodzielne danie. Tylko cztery składniki...a jaki smak!! Składniki: Ilość dowolna ziemniaki kiszone ogórki sporo świeżego koperku parę ząbków czosnku majonez lub/i jogurt grecki sól czarny pieprz słodka czerwona papryka Kiszone ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kostkę. Wycisnęłam i odsączyłam je z nadmiaru soku. Przełożyłam(...)podgotowałam w łupinkach. Gdy wystygły,obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Pokroiłam koperek. Ząbki czosnku starłam na drobnej tarce. Wlałam do miski jogurt i majonez. Wsypałam przyprawy i wymieszałam. Polałam sosem czosnkowym sałatkę i wymieszałam. Smacznego! Polecam również Sałatkę ziemniaczaną z szynką Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem ogórkiem kaparami w sosie curry Sałatkę śledziową
potrawyregionalneburaków 1 kg (można mniej) ziemniaków 6-8 szt.kiszonych ogórków 1-2 szt.cebuli 1 szt. jabłka 1/2 szt. cytryny garść koperku 2 łyżki chrzanu 2 łyżki majonezu jogurt naturalny pieprz czarny Zacznijmy od głównego składnika. Śledzie namoczyłam aby usunąć z nich nadmiar soli. Odlewałam co jakiś czas z nich wodę i zalewałam je ponownie. Używając ręczników papierowych, wysuszyłam(...)tarce i wycisnęłam z nadmiaru soku. Dodałam je do pozostałych składników. Ponownie wszystko wymieszałam. Ugotowane ziemniaki w łupinkach,obrałam i pokroiłam w kostkę. Dodałam jogurt i majonez. Posypałam odrobiną czosnku granulowanego (ale nie jest to konieczne) Wsypałam pokrojony koperek. Wszystko wymieszałam. Doprawiłam pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodałam jeszcze około dwóch łyżek chrzanu. Można
potrawyregionalneziemniaków 1 szt.czerwonej cebuli 4-5 szt. średnich kiszonych/konserwowych ogórków 8-10 dkg dowolnego rodzaju szynki garść świeżego koperku ząbek czosnku łyżka musztardy francuskiej 2-3 łyżki majonezu (można dodać jogurt grecki) sól, pieprz do smaku Ziemniaki ugotowałam w łupinkach. Wystudziłam,obrałam i pokroiłam w kostkę. Dodałam posiekaną czerwoną cebulkę. Następnie pokrojone ogórki i kawałki szynki. Wsypałam świeży(...)koperek i musztardę francuską. Przyprawiłam i wymieszałam składniki z majonezem. Smacznego! Polecam również inne sałatki ziemniaczane: Sałatka ziemniaczana z jajkiem ogórkiem kaparami z sosem curry Ziemniaczaną z czosnkiem Śledziowa z ziemniakami i burakami
potrawyregionalnekrabowych 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 szt. świeżej czerwonej papryki 1-2 szt. średnich zielonych ogórków 3-4 szt. rzodkiewek 0,5 szt. brokuła około 3 łyżek majonezu sól świeżo zmielony czarny pieprz Makaron ryżowy włożyłam do wrzątku na około 3 minuty. Odcedziłam i pocięłam go na mniejsze części. Paluszki krabowe pokroiłam na małe kawałki. Wsypałam kukurydzę(...)konserwową. Dodałam pokrojone ogórki. Rzodkiewki Czerwoną paprykę Różyczki brokuł ugotowałam w osolonej wodzie. Po przestudzeniu dodałam do sałatki. Wszystkie składniki wymieszałam. Przyprawiłam i wymieszałam z majonezem. Można użyc zamiast niego, gęsty jogurt albo sos sojowy i oliwę. Smacznego
potrawyregionalnejuż. Albo... przyrządzić pyszną ziemniaczaną sałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina 6 szt.ziemniaków 4-5 szt. kiszonych ogórków 1 szt. małej czerwonej cebuli szczypiorek / koperek łyżka majonezu dwie łyżki jogurtu bałkańskiego sól świeżo mielony czarny pieprz Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy wystygły, obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę. Nie za drobną, żeby(...)pokroiłam na mniejsze części. I dodałam je do sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też świeży koperek. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam majonez, jogurt i przyprawy. I tak powstała pyszna sałatka. Idealna na imprezy jak i kolację w rodzinnym gronie. Możecie oczywiście zamiast mięsa z rekina użyć innej - ulubionej wędzonej ryby. SMACZNEGO! Polecam
potrawyregionalneszt.zielonego ogórka pół czerwonej papryki kawałek białej części pora dymka pół czerwonej cebuli garść kaparów 10 czarnych oliwek Składniki na sos: 2 łyżki gęstego jogurtu bałkańskiego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka musztardy dijon (opcjonalnie) Brokuły ugotowałam na pół twardo w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Pamiętajcie ,że nie powinno się(...)ćwiartki czarne oliwki i dodałam je wraz z kaparami. Wszystkie składniki wymieszałam. Pozostało jeszcze przygotować sos do tej pysznej sałatki. W miseczce wymieszałam jogurt z majonezem. Starłam ząbki czosnku na drobnej tarce i przyprawiłam. Dla zaostrzenia smaku można dodać łyżeczkę musztardy dijon. Smacznego! Polecam również sałatkę brokułową z ryżem
potrawyregionalnepołowa niedużego fenkułu czyli kopru włoskiego dymka lub średniej wielkości cebula pół papryczki chili kawałek sera parmezan sok z połowy cytryny opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę. Kalarepkę. Czerwoną paprykę(...)Rzodkiewki. Fenkuł. Dymkę i papryczkę chili. Wszystko wymieszałam. Skropiłam sokiem z cytryny. Do miseczki przełożyłam jogurt, majonez,musztardę i przyprawy. Wymieszałam i polałam sosem sałatkę. Na wierzch starłam sporo parmezanu. Smacznego
potrawyregionalnewięcej jest w nich sosu niż śledzi. Postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem! Składniki: płaty śledziowe 250 g 18% śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy francuskiej 1-2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki koperku 1 łyżeczka curry firmy Prymat 1 łyżeczka kurkumy(...)dodałam) Płaty śledziowe namoczyłam i wysuszyłam używając do tego papierowych ręczników kuchennych. Pokroiłam je na małe kawałki i ułożyłam na talerzu. Do miseczki wlałam jogurt, śmietanę i majonez. Wsypałam przyprawy: kurkumę, curry i pieprz cytrynowy
potrawyregionalnebrokułami,anchois,kaparami i korniszonami. Składniki: 4 szt. ugotowanych na twardo jajek parę różyczek brokuł 1 łyżka kaparów 4 fileciki anchois 4 szt. małych korniszonów 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej sól świeżo zmielony czarny pieprz Jajka ugotowałam na twardo. Brokuły również ale na pół twardo-nie powinny się rozgotować. Kolejno do miseczki wsypywałam: Pokrojone w kosteczkę(...)ogórki, pokrojone fileciki anchois, posiekane kapary, brokuły, posiekane w kostkę jajka. Wszystko wymieszałam. Pozostało już tylko dodać majonez i musztardę. Przyprawić i pasta gotowa. Smacznego! Polecam inne pyszne propozycje past: BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI TAPENADA Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z KAPARAMI OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK
potrawyregionalneDziś proponuję szybką i prostą sałatkę z tuńczykiem. Wystarczą tylko cztery składniki. Składniki: 100 g ryżu 1 puszka tuńczyka w oleju 2 garście rodzynek puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól świeżo zmielony czarny pieprz Zacznijmy od ugotowania ryżu. W czasie gdy się gotował namoczyłam rodzynki. Przed dodaniem ich do sałatki-odcisnęłam(...)Dodałam kukurydzę konserwową. Na koniec główny składnik, czyli tuńczyk. Odlałam z niego olej i dodałam go do sałatki. Wymieszałam wszystkie składniki. Pozostało już tylko dodać jogurt i majonez. Doprawiłam wszystko solą i pieprzem. Smacznego
potrawyregionalnedowolna) kasza kuskus brokuły 3 jajka 3 małe świeże zielone ogórki pół puszki kukurydzy 2 łyżki kaparów 6-8 suszonych pomidorów sól świeżo zmielony czarny pieprz jogurt naturalny lub/i majonez Do podania grzanki z czosnkiem i odrobiną parmezanu. Brokuły ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Nie powinno się ich przykrywać podczas gotowania, nie stracą wtedy ładnego zielonego koloru. Pokroiłam(...)szafranu. Gdy przestygła, wsypałam ją do brokuł. Dodałam następnie kukurydzę konserwową, kapary, pokrojone drobno zielone ogórki, i suszone pomidory. Wszystkie składniki wymieszałam. Wlałam gęsty naturalny jogurt z niewielką ilością majonezu. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Do sałatki podałam grzanki z czosnkiem, polane oliwą i parmezanem. Smacznego
potrawyregionalnełyżki sosu ostrygowego 1 łyżka soku z cytryny mleko do ugotowania ryby 1 łyżeczka kukrumy (opcjonalnie) pieprz sól do smaku Składniki na sos: 2-3 łyżki majonezu (można pominąć) 2-3 łyżki 12% śmietany 2-3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżeczki chrzanu (można więcej jak chcecie bardziej chrzanowy) 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki posiekanych kaparów(...)patelni olej. Smażyłam kotleciki przez około 5 minut z każdej strony. Kolej na sos: Do miseczki starłam kiszone ogórki. Odcisnęłam z nich sok. Następnie dodałam pozostałe składniki. Wlałam jogurt, majonez, musztardę, śmietanę i chrzan. Wszystko wymieszałam. Wyszły chrupiące i pyszne. Smacznego
potrawyregionalneszklanka pasaty pomidorowej, 1 mała cebula, łyżeczka masła, łyżka oliwy z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, oregano Składniki na jajka z pająkami: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 100 g żółtego sera w kostce pieprz i sól czarne oliwki do dekoracji szczypiorek Składniki na kościste krakersy: paczka krakersów serek kanapkowy do smarowania śmietana Ciasto na pizzeriny przygotowujemy według przepisu(...)Żółtka kruszymy widelcem na mniejsze kawałki. Na tarce trzemy ser i jedno białko jajka (można wybrać te, których nie udało się ładnie przekroić). Do sera i potartych jajek dodajemy majonez, pieprz, sól i szczypiorek. Dokładnie mieszamy i nakładamy do wydrążonych połówek jajka. Dekorujemy czarnymi oliwkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyimprezowe przydają się przez cały rok ;) ) Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Składniki: 1 opak. ciasta francuskiego (275g) 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli i pieprzu ok. 11 plasterków szynki (np. Sopockiej) ok. 11 plasterków sera żółtego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki(...)ciasta francuskiego z szynką i serem – Wykonanie: Ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól wymieszać razem na jednolity sos. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Poukładać na nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować). Pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm. Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego
Kulinarne Przebojeminut Porcje: 9 Składniki: 9 kromek pieczywa tostowego, 2 łyżki masła, Farsz: 1/2 wędzonej makreli, serek Philadelfia, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 ogórek konserwowy posiekany, 1 łyżka majonezu, sok z cytryny, sól i pieprz, słonecznik, kiełki lub świeże zioła do przybrania. Przygotowanie: Z pieczywa wyciąć krążki przy pomocy rantu cukierniczego lub szklanki, każdy kawałek posmarować roztopionym masłem z obydwu(...)stron, włożyć do metalowej formy na muffiny formując koszyczek. Piec w 200 stopniach kilka minut (do zrumienienia). Serek wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, cebulą, ogórkiem i przyprawami. Dodać mięso ryby rozdrobnione widelcem (bez ości i skóry), wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gorące grzanki napełnić pastą, posypać ziarnami słonecznika i kiełkami
SzczyptaSmaQ