mój). Pasta jest przepyszna i polecam jej wykonanie - zachowując proporcje poniższych składników. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem oraz nawet plackami naleśnikowymi. 3 jajka 50g wędzonego boczku 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 1 łyżka prażonej cebulki po 1 szczypcie: soli, pieprzu naturalnego, curry, papryki słodkiej Jajka ugotować na twardo. Wędzony boczek pokroić w plasterki, podsmażyć(...)pokroić w bardzo drobniutką kostkę. Jajka, majonez, musztardę i ketchup - wymieszać blenderem (na gładka masę). Dodać wędzony boczek oraz przyprawy. Całość ponownie wymieszać (nie dokładnie, aby boczek był wyczuwalny). Na koniec pastę połączyć z prażoną cebulką i schłodzić w lodówce
Di gotujeWielkanoc Składniki: 1 kg mięsa mielonego (ja używam łopatki) 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,majeranek, czerstwa bułka, cebula, 4 jajka na tardo+jedno surowe garść posiekanej pietruszki łyżka majonezu, 100g masła bułka tarta Przygotowanie: bułkę namaczamy w wodzie lub mleku,odciskamy.Cebulę kroimy w kostkę szklimy na maśle. Mięso mieszamy z bułką,surowym jajkiem,cebulą,przeciśniętym przez praskę(...)majerankiem, Z foli spożywczej odcinamy prostokąt,posypujemy bułką tartą,wykładamy na to mięsną masę,formujemy prostokąt ok.20x30 cm. Przygotowujemy farsz: ugotowane jajka kroimy w kostkę,mieszamy z natką i majonezem,,doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso za pomocą foli spożywczej zwijamy roladę,dociskamy,przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę Smacznego
Swojskie jedzonkosię coraz częściej, bo święta tuż, tuż. Dzisiaj znajdziecie tutaj propozycje na jajka. W kremowym sosie majonezowym. Musicie koniecznie spróbować czy i Wam posmakują. Składniki : * 5 jajek * 3 łyżki majonezu kremowego Folwark * łyżka jogurtu greckiego * pęczek rzodkiewek * pęczek szczypiorku * pół ogórka zielonego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Przeciąć na pół i ułożyć na talerzu(...)Szczypiorek drobno posiekać, ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Warzywa przyprawić. Dobrze wymieszać z jogurtem i majonezem. Polać sosem jajka. Podawać od razu
Magiczne Życie Martydaje bardzo dużo chrzanu ale oczywiście jak ktoś lubi bardziej ostry smak może tego chrzanu dać więcej. SOS CHRZANOWY NA ZIMNO składniki: 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2-3 łyżki tartego chrzanu świeżo zmielony czarny pieprz Do miseczki przełożyć jogurt naturalny. Do jogurtu dodać majonez i chrzan. Dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać i odstawić
Monia miesza i gotujeZdrowo, kolorowo i wiosennie :), buraki w luksusowym wydaniu z suszoną śliwką i czosnkiem, w wersji light używamy jogurtu naturalnego, a dla tych co kalorii nie liczą proponuje dodać majonez. Składniki: - 5 średnich buraków - 2 ząbki czosnku - 12 suszonych śliwek - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - sól - pieprz Po sprawdzone śliwki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkanieco tańszy niż ten w płatach. Jajka faszerowane z łososiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki drobno posiekanego wędzonego łososia 1-2 łyżki majonezu sok 1/2 z cytryny opcjonalnie sól do smaku kawałki łososia do ozdoby koperek Wykonanie: Jajka obieramy, kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka, wkładamy je do blednera. Dodajemy(...)pokrojonego drobno łososia, sok z cytryny, majonez i dokładnie blendujemy. Gdyby łosoś był mało słony, farsz solimy i mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do rękawa lub do szprycy y i wyciskamy go na polówki białek. Ozdabiamy kawałkami łososia i świeżym koperkiem
Kulinarne przygody Gatityjajka ugotowane na twardo (gotujemy około 6 minut po zagotowaniu wody z jajkami) 1 papryka czerwona mini 20 gram sera mozzarella 1/2 pomidora malinowego, obranego ze skórki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli i pieprzu 1/3 pęczka świeżej bazylii Jajka obieramy, kroimy na pół i wyciągamy żółtka, które umieszczamy w misce. Pomidora, paprykę, ser i bazylię drobno(...)siekamy. Dodajemy do żółtek. Całość mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowanym farszem faszerujemy jajka. Można podawać od razu lub przechowywać w lodówce. Tuż przed podaniem dekorujemy bazylią. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapołączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 4 płaty matiasów solonych, 1/2 słoika Ogórków Kaszubskich DAGOMA , 2 łyżki kaparów, 1 cebula czerwona, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i kroję w paski. Ze słoika wyjmuję ogórki i paprykę. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę czerwoną kroję w piórka, solę(...)odstawiam na 10 minut. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Śledzie, ogórki, paprykę, kapary, jajka i cebulę przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ogórki Kaszubskie, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA. Ogórki
Tradycyjna kuchnia KasiBożego Narodzenia ale ... kto powiedział, że nie można ich także przygotować na Wielkanoc ? :) Zapraszam do spróbowania! Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe odsączamy z oleju i kroimy w małe kawałki(...)Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardami. Dodajemy łyżeczkę kurkumy i curry, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy śledzie i odstawiamy do lodówki minimum na noc. Smacznego
Taste Therapytylko. Jeżeli ktoś jeszcze takiej sałatki nie robił to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 puszka ananasa 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 300 g ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 1 puszka 400 g fasoli białej do smaku: sól, pieprz duża szczypta czosnku granulowanego Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolą i ananasem Przygotowanie: Fasolę biała i czerwoną odsączam(...)durszlaku i przelewam wodą. Ananasa również odsączam z zalewy i kroję w nie za dużą kostkę. Ogórki kroję w drobniutką kostkę. Do miski przekładam wszystkie składniki sałatki, dodaję majonez i doprawiam. Sałatkę dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z fasolą i ananasem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujejaja, najlepiej wiejskie ze sprawdzonego gospodarstwa - 1/2 puszki sardynek w oleju z chilli, możecie dać każde inne ryby jakie lubicie - 1 średni ogórek kiszony - 1 do 2 łyżeczek majonezu lub jogurtu naturalnego - koperek 1. Ugotowane i wystudzone jajka przecinamy wzdłuż ostrym nożem na połowę, wyciągamy żółtka. Do miseczki wkładamy drobno pokrojonego ogórka, sardynki z oliwą, żółtka oraz majonez, ugniatamy widelcem
Apetyczna babeczkaskładniki na babeczki: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru 2 jajka 3 łyżki majonezu (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1 łyżka ekstraktu waniliowego ( najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy majonez i miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąka ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniadrobne) przyprawy: curry, sól ziołowa, papryka słodka, pieprz czarny i pieprz ziołowy, zioła prowansalskie – ilość wg upodobania, można też dodać inne przyprawy Kilka łyżek śmietany 12% lub 18% Łyżka majonezu (nie jest konieczny) Przygotowanie: 1. Filet z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do odpowiedniej wielkości garnka. Przyprawić wg upodobania pieprzem, ziołami, papryką i curry oraz odrobiną soli(...)lekko ją posól. Ugotuj makaron muszelki, uważając, by się nie rozgotował. Odcedzić na durszlaku i opłukać ciepłą wodą. Jeszcze ciepły makaron przypraw wg upodobania pieprzem i solą ziołową. Dodać majonez i wymieszać dokładnie. Paprykę umyć, oczyścić w środku, pokroić w kostkę. 3. Garnek z kurczakiem postawić na średnim ogniu (jeśli płyta elektryczna, nagrzać maksymalnie przed postawieniem garnka, po czym zmniejszyć
Anioszek w kuchnimozzarellę pokrój w 8 plastrów. Ser żółty zetrzyj na drobnych oczkach. Sos 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany (może też być jogurt naturalny, ale wyjdzie rzadszy sos) 1 łyżka majonezu pół łyżeczki suszonej lub świeżego posiekanego koperku sól, pieprz mielony i ziołowy w ilości wg upodobania Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Możesz go dać więcej, jeśli chcesz mieć mocniejszy(...)Dodaj śmietanę (jogurt) i majonez oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie i odstaw, aby sos nabrał smaku, "przegryzł się". Przygotowanie naleśników: Na lekko natłuszczonej rozgrzanej patelni (nie musi być stricte naleśnikowa, wystarczy odpowiednio duża) smaż naleśniki na rumiano z obu stron. Około jedna chochla na sztukę. Każdy usmażony naleśnik posmaruj cienko szpinakiem. Na jednej ćwiartce ułóż 2 plastry jajka
Anioszek w kuchnifasoli i śledzia SAŁATKA Z FASOLI I ŚLEDZIA 2 puszki czerwonej fasoli 2 solone filety śledziowe (wcześniej wymoczone) 2 kiszone ogórki 3 szalotki 2 gotowane ziemniaki 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany natka pietruszki pieprz Fasolę odsączamy i wsypujemy do miski. Ogórki, ziemniaki i śledzia drobno kroimy i dodajemy do fasoli. Szalotki siekamy w drobną kostkę i dosypujemy do miski(...)wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy majonezem, śmietaną i pieprzem. Na koniec drobno siekamy natkę pietruszki i mieszamy z sałatką. Sałatka z fasoli i śledzia SMACZNEGO
peggiwkuchni