sałatkę, która napewno przypomni nam słoneczne dni. Składniki: - 1 średnia makrela wędzona - 1 brokuł - 1 papryka czerwona - 2 ogórki kiszone - 1 puszka kukurydzy - sól, pieprz - papryka słodka - delikat czerwony - majonez - jogurt naturalny Przygotowanie: Makrelę obieramy z ości i drobno rwiemy. Brokuła obgotowujemy na półtwardo, studzimy i kroimy na drobne kawałki. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Przygotowane składniki łączymy, dosypujemy(...)kukurydzę i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą papryki słodkiej. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu oraz szczypty deikatu
Zainspirowana w kuchniprzez cały rok. Przepis z zeszytu mojej mamy. Składniki: 2 zupki chińskie AMINO "Rosół błyskawiczny" 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 2 ogórki 1 papryka czerwona sól pieprz majonez Sposób przygotowania: Kluski pokruszyć, dodać przyprawy z zupki. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, dodać do klusek. Dodać kukurydzę i fasolę. Dodać pieprz, sól i majonez, wymieszać. Sałatkę odstawić
Cukiernia Pychotkimnie pieczony schab), pomidor, puszka kukurydzy, 120g sera feta, 1/2 czerwonej papryki, 150g łuskanego słonecznik, sól, szczypta cukru. Sos: 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru, sól, pieprz. Wykonanie Czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać wraz z jogurtem i majonezem. Doprawić
Z miłości do słodkościwersji przystawki, np. podana na liściach sałaty. Ten przepis jest nieskomplikowany i podstawowy. Urozmaicając do w dodatkowe składniki możecie stworzyć wiele wersji tej pysznej sałatki. Składniki: 4 łyżki majonezu tradycyjnego Roleskiego 1 średni por (biała część) sól pieprz 1 małe jabłko (nie kwaśne) Przygotowanie: Pora (białą część) tniemy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w piórka. Przekładamy do miseczki. Obrane(...)jabłko (najlepiej lekko słodkie, soczyste) trzemy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do pora. Na koniec dodajemy majonez i całość przyprawiamy doprze pieprzem i odrobiną soli. Mieszamy dokładnie nasze składniki sałatki, próbujemy (opcjonalnie doprawiamy). Sałatkę wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki, aby smaki "się przegryzły". Jabłko łagodzi ostrość pora. Sałatkę podajemy np. z sucharkami lub innym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkiszczególności fanom pieczarek:-) Składniki: 6 jajek 250 g pieczarek 1 por 50 g masła (82% tłuszczu) pokrojony drobno koperek (może być mrożony) - ilość według uznania 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo Pieczarki kroimy na pół. Por kroimy w półkrążki. Por z pieczarkami smażymy na maśle (na 50 g) do miękkości. Doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem. W maszynce do mięsa (na grubym lub średnim sicie) mielimy jajka, następnie usmażony i ostudzony por z pieczarkami. Całość mieszamy. Do warzyw dokładamy koper, majonez, chrzan i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pastę wkładamy do lodówki aby zgęstniało masło. Smacznego
IMPRESJA SMAKUZwykła, tradycyjna pasta jajeczna wzbogacona o dodatek chrupiącej prażonej cebulki. Tani i zawsze lubiane smarowidło do chrupiącego pieczywa. Składniki: 6 jajek łyżka majonezu łyżka chrzanu 3-4 łyżki prażonej cebulki pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Rozgnieść widelcem (jeśli ktoś woli bardziej kremowe pasty to może jajka zmiksować blenderem). Dodać majonez, chrzan i przyprawić pieprzem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybka do zrobienia i smaczna sałatka. zupki chińskie cebula fioletowa ogórki konserwowe papryka marynowana marchewka gotowana kukurydza konserwowa majonez pierś z kurczaka wędzona Makaron [ z zupek chińskich] pokruszyć.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Cebulę, ogórki,paprykę , pomidory także pokroić w kostkę. Dodać przyprawy z zupek chińskich,majonez i wymieszać.Odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzenieszklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 125 g margaryny 1 żółtko z jajka L 1 łyżeczka soli Pasta: 2 jajka 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy(...)widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo. 3. Groszek odsączamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe miksujemy wraz z jajkami, majonezem, solą i pieprzem. 4. Tak przygotowaną pastę wykładamy na ciasteczka. Posypujemy czerwoną papryką, dekorujemy groszkiem
Szefowa kuchniśrednie, groszek konserwowy 1 puszka, jabłka 1 sztuka, cukier 2 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 łyżka, majonez 3 łyżki z porów odciąć zielone części, białe przeciąć wzdłuż i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą pory pokroić dość drobno, wsypać do durszlaka i przelać wrzącą wodą wystudzone przełożyć(...)sitku jabłko bez skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka i dodać do porów do smaku doprawić pieprzem, cukrem, solą, sokiem z cytryny, natke pietruszki posiekaną i wymieszać dokładnie z majonezem, odstawić do lodówki na 30 minut surówka jest pyszna do obiadu ale też i do podjadania...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzawsze jakaś nowa forma obiadu :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 200 g brokuła, 2 garście startego żółtego sera, kawałek kiełbasy z orzechami Tradycyjne Jadło , 1 jajko, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Przygotowanie: Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Następnie kroimy go w małe różyczki. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i kiełbaskę. Dosypujemy(...)starty żółty ser. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, majonez, musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką na patelnię, nadając kształt kotleta. Smażymy z obu stron
Aga w kuchnipolędwica sopocka ale sprawdzi się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odsączamy na sicie. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze(...)każdą połówkę na pół i przelewamy wrzątkiem na sicie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą dodajemy ser żółty łyżkę musztardy majonez (ilość wedle uznania jedni wolą mniej majonezowe inni bardziej). Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką do smaku
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: 2 wędzone udka pół kapusty pekińskiej puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli pół czerwonej papryki pół zielonej papryki pół żółtej papryki 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu łyżeczka przyprawy chili con carne sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy na sitku. Kapustę siekamy. Paprykę kroimy w cienkie paski. Majonez mieszamy z ketchupem. Dodajemy przyprawę
Pobite gary Barbarydodać zmiażdżone ząbki czosnku lub koperek. składniki: 1/2 główki białej kapusty (ok 1 kg) 5 średnich marchewek 5 średnich jabłek 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka 4 łyzki majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego świeżo zmielony czarny pieprz Kapustę poszatkować i przełożyć do dużej miski. Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć do kapusty na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie(...)wymieszać. W miseczce wymieszać chrzan, jogurt i majonez. Do smaku dodać nieco zmielonego czarnego pieprzu. Jeśli ktoś lubi bardzo ostry smak chrzanu może dać go więcej. Sos wymieszac z przygotowanymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 30 minut aby składniki się przegryzły
Monia miesza i gotujełyżeczka suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka masła sezam 100 g szynki Klasyka Gatunku od Hańderek (pokroj onej w plastry) sałata majonez ketchup świeży ogórek rzodkiewki 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy(...)około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy. 3. Bułeczki przekrawamy na pół. Sałatę i szynkę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w półplastry, rzodkiewkę w plastry. Bułeczki smarujemy majonezem, po czym układamy kolejno: szynkę, ketchup, ogórka, rzodkiewkę, sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy wykałaczką
Szefowa kuchnimiłym akcentem ;) Składniki: 1 woreczek kolorowego ryżu 1 mały słoiczek marynowanego selera 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 7 jajek 1/2 dużego słoika marynowanej papryki 200g szynki konserwowej 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok 20 minut- do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Przelewamy(...)zimną wodą, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy przestudzony i odcedzony ryż, posiekanego selera, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki oraz pokrojoną w cieniutkie, drobne paseczki szynkę konserwową. Z majonezu, ketchupu oraz jogurtu przygotowujemy sos, dodajemy do sałatki, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzie