Zinger to jedna z popularniejszych kanapek, które spotkamy w KFC. Zinger to rodzaj burgera z chrupiącą, soczystą, pikantną polędwiczką, świeżą sałatą oraz dodatkiem majonezu. Klasycznego Zingera możemy dość łatwo przygotować samodzielnie w domu. Ten domowy nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, a poza tym mamy pewność, że wiemy co jemy. Bułeczki do Zinger'ów możemy upiec z poniższego(...)czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz sałata lodowa majonez Domowe Zinger'y jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie
Słodka Stronapasta na kanapki. Zawsze robię ją w dużych ilościach, bo szybko znika ;) polecam, bo jest naprawę smaczna! Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 4 jajka szczypiorek 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka gotujemy na twardo, a następnie gdy przestygną należy je pokroić w kosteczkę. Do jajek dodajemy tuńczyka z puszki (olej odlewamy), szczypiorek kroimy i dodajemy(...)reszty. Na koniec dodajemy majonez (lub majonez zmieszany z jogurtem naturalnym) oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pasta gotowa
upichcickosztuje około 7 złotych. Nie jest to mało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem można zaszaleć ;) Składniki sosu: 5-6 filecików anchois , 3-4 łyżki majonezu , 2 łyżki soku z cytryny , duża szczypta mielonej ostrej papryki . Majonez, sok z cytryny i paprykę wymieszać dokładnie Dodać posiekane drobniutko fileciki anchois. Jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy(...)może dosypać soli. Ja jej nie dodawałam, gdyż i majonez, i anchois mają sól same w sobie. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennasałatka i WY decydujecie z czego będzie przygotowana. Sami dobieracie składniki, stad jego nazwa: dobieraniec :) Przykładowe sosy do sałatki: Najpierw przygotowujemy bazę do sosów. Robimy ją ze śmietany, majonezu, soli oraz pieprzu, najlepiej białego. Proporcje zależą od naszego smaku i upodobań. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. (Można również zrezygnować z dodatku majonezu, wtedy otrzymamy wersję light.) Na ok.0(...)litra śmietany/jogurtu (duży kubek) średnio dodajemy 2-3 łyżki majonezu. sos czosnkowy: śmietana, czosnek, sól i pieprz Sos czosnkowy Do przygotowanej bazy dodajemy kilka ząbków czosnku. Ile? To już kwestia naszego smaku. Można też dodać kilka łyżek keczupu bądź soku pomidorowego. Sos chrzanowy Dodajemy łyżeczkę lub dwie dobrego chrzanu. Koperkowy Dodajemy posiekany drobniutko koperek. Można też dać odrobinę chrzanu
Codzienna kuchnia niecodziennadzisiaj przygotowałam do nich sos musztardowo - miodowy. Składniki sosu: 2 łyżki musztardy , 1/4 szklanki miodu - polecam miód akacjowy z Anielskich Przysmaków , 1/2 szklanki majonezu , 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany . Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Sos jest niezbyt gęsty, ale można pokombinować z gęstością(...)śmietany lub dodać więcej majonezu, jeśli ktoś lubi. Zapewniam Was jednak, że w smaku jest rewelacyjny i świetnie pasuje do tak podanego kurczaka. W smaku jest dość delikatny, ale nie mdły. Daje się wyczuć delikatny posmak miodu i musztardy, które bardzo ciekawie komponują się z dodatkiem śmietany i majonezu. Smacznego! Przepis opublikowałam również na portalu
Codzienna kuchnia niecodziennasałatkę, którą robię bardzo często. (Przygotowałam ją podczas mojego wyjazdu, na zdjęciach widzicie właśnie ją.) Będzie tak, jak zawsze: prosto, szybko, niedrogo i przede wszystkim smacznie :) Składniki: ziemniaki , majonez , sól , biały pieprz , czosnek , szczypiorek . Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce(...)Szczypiorek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem lub na czystej ściereczce - posiekać na dowolną grubość. Ziemniaki delikatnie połączyć z czosnkiem, majonezem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka idealnie komponuje się z mięsami - na zimno i na ciepło. To świetny dodatek do kiełbas i mięs z grilla - może zastąpić lub uzupełnić tradycyjne pieczywo. tak sałatka prezentowała się
Codzienna kuchnia niecodziennaprostota ale i pychota :) Składniki: 4 ziemniaki 2 (paski) selera naciowego cebula (może być czerwona) kilka kropel soku z cytryny 2 jajka kilka plasterków gotowanej szynki dwie łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy ząbek czosnku sól pieprz papryka ostra natka pietruszki Ziemniaki gotujemy w mundurkach odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy również jajka na twardo, w tym czasie kroimy(...)cebulę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Szynkę kroimy w kostkę, a seler w pół księżyce. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, czosnkiem i przyprawami. Chłodne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, jajka również obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cebulę, szynkę, seler i majonez z przyprawami. Mieszamy odstawiamy w lodówce do przegryzienia. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUoprócz zdecydowanego smaku zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Podobno biała rzodkiew ma też działanie odchudzające, ale może przekonamy się później. Składników jest niewiele: -biała rzodkiew -marchew -por -jabłko -majonez -przyprawa warzywko Ilość składników zależna jest od tego, ile surówki jesteśmy w stanie zjeść. Proporcje można dobrać dowolnie. My proponujemy porcję dla dwóch osób. -1/3 rzodkwi -marchewka(...)jabłka -kilka cm pora -łyżka majonezu -warzywko do smaku Do wykonania mamy tylko kilka czynności: -obrać składniki -pokroić pora -zetrzeć na grubych oczkach rzodkiew, marchew i jabłko -dodać majonez i przyprawę warzywko -wymieszać -zjeść Będzie smakować każdemu. Bałwanowi też smakuje:) Zjadł nam całą porcję dla dwóch osób a miał tylko przypilnować:) Smacznego
Maminek kulinarnyszczególnie ... SKŁADNIKI 6 filetów śledziowych z oleju 2 małe jabłka 4 ogórki kiszone 3 średnie ziemniaki 3 jajka 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku garść sałaty lodowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo , ziemniaki w mundurkach - obieramy . Jabłka i ogórki obieramy ze skórki. Wszystkie te składniki oraz śledzie kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy razem(...)misce. Koperek, szczypiorek i sałatę drobno siekamy. Dorzucamy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem (uwzględniając słoność majonezu). Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Pyszna sałatka ze śledzi gotowa :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjesmaczna. Moja rodzina i przyjaciele ją uwielbiają. Przekonajcie się sami dlaczego! Składniki: Średniej wielkości brokuł o wadze ok. 500 g; Opakowanie sera feta; Puszka kukurydzy; 100 g łuskanego słonecznika; Majonez Jogurt grecki 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego czosnku; Sól; Pieprz; Szczypta cukru. Sposób przygotowania: Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie(...)kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Słonecznik wsypać na suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) i mocno rozgrzaną patelnię. Prażyć stale mieszając, aż do uzyskania złocistego koloru. Pilnować przed przypaleniem. Z majonezu i jogurtu greckiego (wymieszanych w proporcji 1:1), czosnku, soli, pieprzu i szczypty cukru przygotować sos czosnkowy. Sałatkę układać warstwowo, w następującej kolejności: różyczki brokuła, sos czosnkowy, ser feta
Gospodyni Miejskapieczarek; Duża cebula; 1/2 puszki groszku konserwowego; Pęczek szczypiorku; 100 g żółtego sera; 4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 płaskie łyżki majonezu; Sól; Pieprz; Olej/oliwa; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach; Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych(...)Szczypiorek drobno posiekać; W dużej misce wymieszać ze sobą: starte jajka, podduszone pieczarki i cebulę, szczypiorek, starty żółty ser i groszek; Do powstałej masy dodać śmietanę/jogurt grecki i majonez. Wymieszać. Następnie wbić surowe jajka, dokładnie wymieszać masę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Keksówkę (u mnie o wymiarach: długość 34 cm, szerokość:12 cm, pojemność 2l) dokładnie
Gospodyni Miejskamakaronu w kształcie ryżu; 500 g pieczarek; 100 g łuskanych ziaren słonecznika; Pęczek drobnego szczypiorku; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki majonezu; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać(...)Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Opcjonalnie wierzch sałatki posypać pozostawionym szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym
Gospodyni MiejskaPuszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto po odsączeniu 240 g); 2 ząbki czosnku; 50 g łuskanych ziaren słonecznika; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Wystudzić i w razie potrzeby podzielić na jeszcze mniejsze różyczki. Jaja(...)uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni, wystudzić, dodać do sałatki i wymieszać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisów: Do sałatki można użyć brokuła świeżego, jak i mrożonego (opakowanie o wadze około 450 - 500 g). Majonez i/lub śmietanę
Gospodyni Miejskajaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2,5 łyżki majonezu; Margaryna do wysmarowania foremek na babeczki. Lukier: 1 białko jaja kurzego; 150 g cukru pudru; Sok wyciśnięty z jednej cytryny; Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Odmierzyć szklankę mąki pszennej, odsypać(...)obie mąki. Jaja ubić mikserem wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem. Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około
Gospodyni Miejskakonserwowych (waga netto, po odsączeniu); Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 5 średnich ogórków konserwowych; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki majonezu; 2 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku; Sól; Biały pieprz. Do zabarwienia jaj: 1/2 szklanki koncentartu barszczu czerownego; 3 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać(...)odcedzić z zalewy, pokroić na ćwiartki, dodać do groszku i wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek i groszku. Wymieszać. Do pieczarek, groszku i ogórków dodać majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszać powstały sos. Sos przyprawić białym pieprzem i solą. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na dno szkalnego naczynia wyłożyć sos. Sos oprószyć poskienym szczypiorkiem
Gospodyni Miejska