majonez - 14247 przepisów (strona:135/950)

PASTA Z WĘDZONEGO ŚLEDZIA Z KWIATAMI SZCZYPIORKU 194

szczypiorku, mają bardzo fajny czosnkowo - cebulowy smak i są śliczne. SKŁADNIKI NA OKOŁO 10 KANAPEK : - 1 duży, wędzony śledź - 2 ząbki czosnku - pół ostrej papryczki chili - 2 łyżki gęstego majonezu - 1 łyżka musztardy - kilka łodyg kwiatów szczypiorku ZACZNIJ OD ŚLEDZI A , obierz ze skóry, odetnij ogon, pozbądź się większych ości, ja nie obierałam jakoś super dokładnie, przez maszynkę do mielenia(...)OCZYŚĆ PAPRYKĘ z nasion. Jeśli chcesz możesz ręcznie pokroić w drobną kosteczkę i dodać do przemielonego śledzia. Mi się nie chciało i przemieliłam je razem ze śledziem. DODAJ MAJONEZ I MUSZTARDĘ , może się zdarzyć, że pasta będzie za sucha, wszystko zależy od tego jak tłusty był śledź, wtedy dodaj trochę majonezu. Wszystko wymieszaj, sowicie posyp kwiatami szczypiorku i smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Grillowana karkówka z kolorowym pieprzem w majonezowej marynacie 153

Rewelacyjnie ugrillowana karkówka z ziarenkami kolorowego pieprzu, olejem z cytryną, bazylią i czosnkiem oraz majonezem. Smak zaskakujący. Przed podaniem możemy mięso skropić sokiem z cytryny. 700 g karkówki 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią Przyprawa do grilla Rafex 2 łyżeczki pieprzu kolorowego Rafex Marynata: 3 łyżeczki majonezu 1 cebula 2 łyżki oleju z cytryna i bazylią Karkówkę kroimy(...)płaty ok. 1,5 cm. Dokładnie nacieramy przyprawą do grilla i  olejem z czosnkiem i bazylią. Kolorowy pieprz ucieramy w moździerzu. Posypujemy mięso . W miseczce mieszamy marynatę: majonez, pokrojoną w kosteczkę cebulę i olej z cytryną i bazylią. Zalewamy mięso. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na noc. Następnego dnia grillujemy mięso, często obracając.  Zapraszam na zakupy

VioletoweKucharzenie
Ryżowa sałatka z indykiem i nektarynką. 252

nektarynka -woreczek ryżu naturalnego -sól, pieprz -pół puszki fasoli czerwonej -dwa ogórki kiszone obrane, pokrojone w kostkę -pół puszki kukurydzy -kilka łyżek żółtego ementalera   pokrojonego w kostkę -łyżka majonezu Wszystkie składniki poza ryżem i majonezem łączymy razem i mieszamy; solimy i pieprzymy. Po ugotowaniu ryżu w osolonej wodzie z łyżką oleju rzepakowego, cedzimy go i studzimy, łączymy ze składnikami(...)sałatkę, dodajemy majonezu. Gotowe

BaRepas
Hiszpańskie buraczki faszerowane 169

najlepiej typu paraboiled) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz do smaku 3 łyżki octu białego balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki dobrego majonezu  koperek do przybrania 1 . Wymieszać marynatę, dodając oliwę na końcu. Buraczki obrać, obciąć wierzchy i wydrążyć ostrożnie , zostawiając ok. 0,5 cm brzeg.Za pomocą pędzelka posmarować marynatą wierzch(...)przekroić na połówki, wyciągnąć żółtka, odłożyć, białka posiekać. 3 . W misce wymieszać ryż, pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę jabłko, szalotkę oraz białka jajek. Pospolić i popierzyć, wymieszać z łyżką majonezu. 4 . W miseczce wymieszać ocet biały balsamiczny z odrobiną soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru do rozpuszczenia składników, dodać roztarte żółtka, oliwę i wymieszać na gładki sos. Wlać do miski

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane kremem z łososia 174

Moje ulubione jajka to takie na półtwardo; ścięte białko, a żółtko kremowe, z płynną plamką wielkości groszku. Takie jajka lubię ze śmietanowym chrzanem, ćwikłą, a nawet z majonezem, za którym normalnie nie przepadam. Faszerowane jajka wiążą się nieodłącznie z moimi pierwszymi samodzielnymi kulinarnymi eksperymentami.  Były wdzięcznym materiałem o wielu możliwościach; dawały się nadziewać niemal wszystkim, można było zrobić kilka(...)ugotowane na twardo i ładnie przekrojone wzdłuż na połówki 2 nieduże plastry łososia wędzonego lub marynowanego ( gravlax ) - posiekane 1 łyżka kremowego serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich

Kuchnia Prezydentowej
jajka faszerowane pieczarkami 139

jeszcze pomysłu z czym podać jajka na Wielkanoc to polecam jajka faszerowane pieczarkami Składniki: - 5 jajek - 5 pieczarek - 1 cebula - kilka gałązek natki pietruszki - 1 łyżka masła - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz Najpierw gotujemy jajka na twardo. W między czasie obieramy cebulę i pieczarki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę a gdy się zeszkli(...)wyrazisty smak. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i kroimy na pół. Następnie ostrożnie wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Żółtka dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i majonez i dokładnie mieszamy. Jak jest za mało majonezu to możemy dołożyć. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy farsz. Gotowym farszem napełniamy połówki jajek i ozdabiamy listkami pietruszki. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Sałatka ,,Pluskające rybki’’ 227

marchewki (25 dag) kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 2 ogórki konserwowe (10 dag) 10 dag żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona makrela sól majonez – u mnie około 5 łyżek, ale spokojnie można dać więcej DO PRZYBRANIA: gruby szczypior z dymki kilka wędzonych szprotek bez głowy Wykonanie: Ziemniaki i marchewki umyłam, ugotowałam ze skórką, odlałam, ostudziłam(...)ości i rozdrobniłam. Szczypior opłukałam i osuszyłam. Ziemniaki, marchew, ogórki konserwowe i żółty ser starłam na tace z grubymi oczkami. W przezroczystej salaterce układałam warstwami:  1/2 ziemniaków – łyżka majonezu – 1/2 marchwi – szczypta soli – 1/2 pora – 1/2 ogórków – 1/2 sera – 1/2 jajek – cała makrela. I znów od początku w takiej samej kolejności. Zakończyłam warstwą jajek, którą posmarowałam kilkoma łyżkami majonezu

Kuchenne zapiski Edyty
Chrupiąca sałatka gryczana z surimi 159

miałam więcej :) Składniki: Kopiasta szklanka ugotowanej na sypko palonej kaszy gryczanej 5 paluszków krabowych surimi kawałek ogórka sałatkowego 1/2 czerwonej cebuli 3 rzodkiewki łyżka posiekanego koperku sól pieprz majonez Wykonanie:  Ogórka i rzodkiewki umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół-plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Koperek opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Paluszki surimi obrałam z folii i pokroiłam ukośnie w plasterki(...)Wszystkie składniki umieściłam w misce, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszałam. Sałatkę podałam w szklanych miseczkach przystrojone kleksem majonezu, ale można również wymieszać ją z majonezem przed podaniem

Kuchenne zapiski Edyty
Burger z suszoną szynką i serem owczym 159

kurkumą do hamburgerów (z  TEGO  przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) suszona szynka ser owczy Ossau-Iraty (plasterek na osobę) pomidor malinowy sałata lodowa pieprz kajeński majonez (z  TEGO  przepisu) sól Mięso w misce mieszamy ze szczyptą soli i pieprzem kajeńskim (1/4 łyżeczki na osobę). Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy(...)rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora kroimy na plasterki. Majonez (3-4 łyżeczki na osobę) mieszamy z pieprzem kajeńskim (1/3 łyżeczki na osobę). Plasterki szynki układamy na blasze do pieczenia. Układamy również przekrojone na pół bułki. Pieczemy ok. 4 minuty

Marder&Marder Manufacture
Śledzie korzenne Seko z sosem musztardowo-cytrynowym 173

Śledzie to moja ulubiona przekąska, czy to imprezowa, czy gdy zwyczajnie mam ochotę na coś innego, niż kanapka. Mój szanowny partner nauczył mnie jedzenia tej ryby z majonezem, co wykorzystałam również w tym przepisie. Śledzie w oleju, w przyprawie korzennej, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Seko, nadają się świetnie do podania w takiej postaci, a dodatkowo, dzięki swojemu charakterystycznemu różowemu(...)prezentują się na talerzu. Zapraszam na pierwszy w tym roku, kontrrewolucyjny przepis. :) 1 opakowanie śledzi korzennych Seko 2 łyżeczki musztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle była ostra ;) ) 1 czubata łyżeczka majonezu 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz sok z połowy cytryny otarta skórka cytrynowa do dekoracji Śledzie dokładnie odcedzamy z oleju i kroimy w równe dzwonka

Kuchenna Kontrrewolucya
Jajka faszerowane - najprostsze 161

rzeczą, której mi zabrakło była chociaż odrobina zielonego szczypiorku... tzw. kropka nad "i" :) 12 porcji Składniki: 6 jajek kawałek papryki wędlina (kawałek kiełbasy, szynki, czy nawet mięso z obiadu) majonez musztarda sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną obieramy je i kroimy wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjmujemy żółtka a "puste" jajka układamy na talerzu. Żółtka rozgniatamy łyżeczką lub widelcem(...)Paprykę kroimy w drobniutką kosteczkę i dodajemy do żółtek. Podobnie postępujemy z wędliną. Następnie dodajemy czubatą łyżeczkę majonezu i nieco mniejszą łyżeczkę musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy aż masa nabierze gładkiej i zwartej konsystencji. W razie konieczności można dodać więcej majonezu (należy jednak uważać, by masa nie zrobiła się zbyt rzadka). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem napełniamy wgłębienia

My simple kitchen
Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką 186

Dzisiaj zapraszamy Was na pyszny pieczony schab w nietuzinkowej odsłonie. Klasyczne wieprzowe mięsko przykryte marchewkową pierzynką z kleksem majonezu po zapieczeniu otula się chrupiąca kołderką. Schab został podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem. Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką SKŁADNIKI: 3 plastry schabu  sól i pieprz  1 marchewka  1/2 małej cebuli białej(...)ząbki czosnku  3 duże łyżki majonezu (tłuszcz do smarowania naczynia) do podania: sałat masłowa, pomidory malinowe,  szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Naczynie do zapiekania wykładamy torebką do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem) układamy rozklepany schab, na nim układamy piórka cebuli białej. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, rozkładamy na schabie, oprószamy solą i pieprzem. Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami 135

Sałatka z pokrojonym w kosteczkę awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki i posypałam uprażonymi orzechami nerkowca. Tak powstała szybka sałatka, która nie tylko fajnie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. Polecam Składniki na 2 porcje: 170 g krewetek (małych) 1 awokado 2 szparagi zielone(...)opakowania serka Pesto i rukola „Apetina” 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki szczypta chili 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka orzechów nerkowca sól Przygotowanie: Szparagi myjemy i odłamujemy, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około

Oryginalny smak
Szybka sałatka warzywna 321

trza było coś zrobić w ekspresowym tempie...kiełbaska , kaszanka na grilla była..a sałatki brak.....ale zostało mi surówki z obiadu...dokroiłam jeszcze więcej warzyw , wymieszałam z majonezem i sałatka była gotowa i zjedzona ze smakiem..       1  kapusta pekińska 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor ogórek sól cebulowa czubryca czerwona majonez Kapustę(...)pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól, czubrycę. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę , pomidora , ogórka pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Dodać majonez i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Ekspresowa sałatka z tuńczykiem 340

Kilka składników, 5 minut i gotowe! Pyszna sałatka z tuńczykiem! Składniki: 10 dag żółtego sera 5 jaj 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula majonez Wykonanie: Wszystkie składniki zetrzeć na tarce i układać warstwowo: białka z ugotowanych jaj-ser żółty-połowa tuńczyka-połowa majonezu-cebula- druga połowa tuńczyka-reszta majonezu-żółtka

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania