majonez - 14247 przepisów (strona:133/950)

Wegańskie sushi 189

każdym razem robić inną wersję, by odnaleźć najsmaczniejsze dla siebie połączenie. Jedynym ‘must be’ jest awokado – bez niego nie ma smacznego sushi. Wegańskiego, oczywiście. Bo bary często używają majonezu. Niestety, również w Japonii sushi z majonezem jest bardzo popularne. Tylko po co zamieniać pyszne, zdrowe źródło tłuszczu, jakim jest awokado, na majonez?! Na szczęście weganie nie są w stanie zboczyć

Wegańska kuchnia orientalna
Indyk z owocami w galarecie 176

świeżych w sezonie, poza sezonem z puszki – ananas z puszki – papryka konserwowa – kilka korniszonów – 1 ugotowana marchewka – winogrono ciemne – natka pietruszki/ jarmuż – majonez – opakowanie żelatyny – sól, pieprz, słodka papryka – oliwa z oliwek   Pierś z indyka natrzeć oliwą, solą, pieprzem i papryką. Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do brytfanny(...)paskiem papryki, plasterkiem marechwki i korniszona; dodatkowo udekorować winogronem – jeśli mamy późnym latem nasze polskie ogrodowe, można dać całe, sprowadzane przekroić na pół. Na tym robimy kleks z majonezu i wtykamy natkę pietruszki bądź jarmużu. Przygotowujemy żelatynę, schładzamy. Gdy zacznie gęstnieć wykładamy na przygotowanego indyka – zaczynamy od wypełnienia przestrzeni między kawałkami mięsa; im żelatyna gęstsza, tym łatwiej będzie

Pociąg Do Kuchni
Sos tatarski prawdziwy 153

wędlin, pasztetów, jajek. Niektórzy jedzą go łyżkami. Składniki: 5 ogórków konserwowych (ok. 170-180 g) 160 g marynowanych grzybków (najlepiej maślaków) 60 g białej części pora 3 czubate łyżki majonezu (osobiście używam tylko i wyłącznie majonezu Pegaz, ale wiem, że jest dostępny głównie w Poznaniu, więc użyjcie swojego ulubionego) 1 czubata łyżka musztardy stołowej 1 łyżka zalewy z grzybków(...)pora drobno poszatkować. Jeśli Wasz malakser nie robi miazgi, to na szybko można na niskich obrotach potraktować je właśnie malakserem, ale uwierzcie mi, że krojony ręcznie smakuje zupełnie inaczej. Majonez, musztardę i przyprawy mieszamy, zalewamy pokrojone warzywa z grzybkami, dokładnie mieszamy. Można udekorować szczypiorkiem. Najlepszy od następnego dnia po wykonaniu. Przechowywać w lodówce! Podobne przepisy Zrazy wołowe jak u babci

Pociąg Do Kuchni
Kanapki Mageli - Katrin Lankers "Spojrzenie elfa" 165

prosto do kuchni. Na lodówce naklejona była karteczka: Ręce precz od parówek! Parówki, super - pomyślała Mageli. Wyjęła z lodówki talerz z dziesięcioma kiełbaskami - dla każdego po dwie - i tubkę majonezu. Z chlebaka wzięła stos kromek chleba tostowego i postawiła wszystko na blacie kuchennym. Ułożyła trzy parówki na jednej kromce chleba, wycisnęła grubą warstwę majonezu i przykryła drugą kromką tosta(...)sposób przygotowała sobie kolejne dwie kanapki, jedną z nich wzięła w obie ręce i odgryzła wielki kęs. Miękki chleb, chrupiące kiełbaski i majonez, pycha!" Katrin Lankers "Spojrzenie elfa", str. 26 Osobiście nie pochłonęłam tak dużej porcji jak Mageli, no ale ostatecznie ona okazała się być elfem, a tymczasem ja jestem tylko człowiekiem ;-) Za to moje kanapki były bogatsze, bo dodałam

Passions hobbies life
Hot-dog z majonezem, ketchupem i prażoną cebulką 155

majonezem, ketchupem i prażoną cebulką  Składniki: Bułki przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery : (ciasto) : - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli (na wierzch): - mleko - sezam Prażona cebulka   przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów : - 1 cebula  - sól, mielony pieprz(...)czarny - mąka pszenna - olej rzepakowy do smażenia Dodatki: - parówki - majonez (u mnie o smaku smażonej cebulki) - ketchup Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Bułki przygotowuję według podane wyżej przepisu. Formułuję z nich paluchy, lekko spłaszczam. A po wyrośnięciu smaruję mlekiem i obsypuję sezamem. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Gdy się

Kuchnia co dnia
Amerykański hamburger - przysmak Deana Winchester'a 217

musztardy do smaku: sól, pieprz, majeranek jeżeli posiadacie, to nieco sosu sojowego Pozostałe: 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 1-2 pomidory 3 ogórki kiszone kilka liści sałaty majonez, musztarda, ketchup WYKONANIE Do mięsa dodać musztardę, sól, pieprz, majeranek, kilka kropel sosu sojowego i dobrze zagnieść. Jeżeli jest za suche, to dodać wody, będzie się lepiej formować kotlety. Liście(...)macie takiej możliwości, to na patelni grillowej). Bułki podgrzać (ja opiekłam je w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C). Hamburger składamy następująco: Podgrzane bułki posmarować majonezem, ułożyć na nich 1-2 liście sałaty, następnie upieczony kotlet. Kotlet posmarować musztardą i ketchupem, ułożyć cebulę, pomidor, ogórki kiszone. Całość przykryć górą bułki (posmarowaną majonezem). Jeżeli kotlety będziecie robić

Passions hobbies life
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym 680

Bardzo szybka, pyszna sałatka idealna na gorące dni bądź jako dodatek do grilla. Składniki: 1 kg ziemniaków 0.5 kg ogórków kiszonych 1 pęczek koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinkach. Gdy wystygną obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę. Ogórka kroimy w kosteczkę, a koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki wkładamy(...)miski dodajemy majonez wymieszany z jogurtem (można użyć samego majonezu lub jogurtu) . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Sałatka gotowa. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Pasta z ryby do chleba 311

byłam  jeszcze mała Składniki - 2 konserwy rybne w oleju - 4 ugotowane jajka - 2 ogórki kiszone - 1 cebule - 2 łyżki majonezu - natka pietruszki - pieprz sól do smaku Sposób przygotowania 1. - Konserwy otworzyć i odcedzić z oleju - ogórki jajka i cebule pokroić w kostkę(...)Dodać natkę pietruszki i majonez razem wymieszać - Doprawić solą ,pieprzem                                                          do smaku Rady Pastę można zrobić bez majonezu ale w tedy z jednej konserwy

W królestwie smaków Beaty
Chrupiąca sałatka kalafiorowa z koperkiem 2283

Składniki: 1 średni kalafior 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Kalafior dokładnie myjemy, dzielimy na małe różyczki. Majonez mieszamy z jogurtem i łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Koperek drobno siekamy. W szystkie składniki wrzucamy do miski doprawiamy do smaku i dodajemy majonez z jogurtem, dokladnie mieszamy. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka królewska 308

błyskawicznie :) Składniki: słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa w syropie puszka fasoli czerwonej 5 ugotowanych na twardo jajek 1 por 1 średnia marchewka 1 średnia papryka 7 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Seler, kukurydzę, ananas, fasolę odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić białka od żółtek, posiekać jedne i drugie. Białą część pora pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć(...)tarce. Paprykę, ananas również pokroić  w kostkę. Układać w szklanej, przezroczystej misce w następującej kolejności: seler papryka kukurydza ananas 3 łyżki majonezu marchewka por fasolka białko 4 łyżki majonezu żółtko Wstawić do lodówki na 24 h. Smacznego

na moim stole...
Sałatka selerowa 348

polecam, paluszki w tej sałatce świetnie się komponują. Składniki: opakowanie paluszków krabowych surimi czerwona cebula puszka kukurydzy 8-10 pędów selera naciowego sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu łyżka jogurtu sól biały pieprz Sposób przygotowania: Seler naciowy umyć, pokroić na 0,5 cm pół krążki. Przełożyć do miski. Paluszki pokroić, przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Cebulę(...)pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać odsączoną kukurydzę, biały pieprz do smaku, sól, majonez z jogurtem i wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na około 2 godziny aby wszystko się przegryzło. Smacznego

na moim stole...
Sałatka wiosenna z rzodkiewką 1047

Prosta, bardzo szybka sałatka i bardzo efektowna. W sezonie nowalijkowym będzie jak znalazł... Składniki: 2 pęczki rzodkiewek duży pęczek szczypiorku 6 jajek 250 g żółtego sera 5-6 łyżek majonezu sól  pieprz Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu ścieramy je na tarce, przekładamy do szklanej salaterki. Solimy, pieprzymy do smaku. Następnie wykładamy warstwę majonezu. Na majonez drobno

na moim stole...
Delikatna sałatka z selera i ananasa. 403

tradycyjnej kuchni. Z tego wynikło właśnie to moje uprzedzenie, do czasu gdy spróbowałam tej wybornej, delikatnej sałatki. Z racji tego, że mąż nie lubi sałatek z dużą ilością majonezu, zredukowałam jego ilość do minimum i od tego czasu jest to jedna z naszych ulubionych sałatek. Kukurydza i ananas nadają jej delikatnej, nieprzesadzonej słodyczy, idealnie komponującej się z szynką(...)jajka 1 duże jabłko (lub 2 małe) 6 plasterków szynki gotowanej (ważne jest, żeby nie była mocno wędzona) 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 por 2 pełne łyżki majonez 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz      Jajka gotujemy na twardo. Plastry ananasa i szynkę kroimy w paseczki, które następnie dzielimy na około 2 centymetrowe kawałki. Jabłko

Rozpustne gotowanie
Sos tatarski z groszkiem. 159

sobie Świąt bez sosu tatarskiego i ćwikły. Delikatne jajeczko z dodatkiem takiego sosu to jedna z moich ulubionych Wielkanocnych przekąsek;-) Sos jest pyszny! Korniszony i grzybki skąpane w kremowym majonezie, do tego trochę zielonego groszku, który swą słodyczą równoważy smak kwaśnego sosu i nadaje mu nowego wymiaru. Polecam!!! Składniki na sos tatarski z groszkiem 1 mały słoiczek marynowanych grzybków(...)użyłam opieniek, ale mogą być prawdziwki, podgrzybki, czy pieczarki) 2 średnie korniszony 2 łyżki groszku konserwowego 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz      Grzybki odsączamy z zalewy, kroimy w kosteczkę (ja miałam malutkie opieńki, więc dzieliłam je tylko na pół), przekładamy do miseczki. Dodajemy ogórki pokrojone w kostkę

Rozpustne gotowanie
Sałatka jarzynowa. 169

groszku, który jest o wiele lepszy i ładniej się prezentuje) 1 por (biała część) 2 średnie ogórki konserwowe 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżeczka musztardy około 300 ml majonezu (możemy go zastąpić częścią jogurtu naturalnego) sól pieprz      Wszystkie ugotowane warzywa obieramy, kroimy w podobnej wielkości kostkę i przekładamy do sporej miski. Dodajemy groszek, kukurydzę oraz pokrojone(...)drobna kosteczkę ogórki i por. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie dodajemy musztardę, trochę majonezu, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, gdyby sałatka była za sucha dodajemy więcej majonezu. Przechowujemy w lodówce

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania