szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki margaryny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Mąkę z proszkiem przesiałyśmy do miski. Wsypałyśmy cukier, wbiłyśmy jajka i wlałyśmy maślankę. Całość wymieszałyśmy dokładnie widelcem, na końcu wlewając dopiero olej(...)palcach i posypałyśmy wierzch ciasta. Piekłyśmy przez 50 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłyśmy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygło, z cukru pudru i wody zrobiłysmy lukier i polałyśmu nim ciasto. Zostawiłyśmy, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Placek jest mięciutki, lekki i bardzo pulchny. A co najważniejsze, robi się go w mgnieniu oka! * Jak się okazało, smarowanie blachy
W kuchni Karmel-itkimojeciacho.blox.pl / 1 kg białego sera (w kostce) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła (200g) 2 budynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mleka herbatniki lukier: 1,5 szklanki cukru pudru mleko kandyzowana skórka cytrynowa Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyłam papierem do pieczenia, na dnie układam pierwszą warstwę herbatników, by ładnie pokryły(...)małym ogniu ok. 15 minut, cały czas mieszając. Część masy wylewam na herbatniki. Układam na niej kolejną warstwę ciastek, znów wykładam masę, na to ciastka. Dekoruję wierzch ciastek lukrem. Cukier puder przesiewam do miseczki i rozrabiam z mlekiem, dodając go tyle, aby konsystencją lukier przypominał ciasto naleśnikowe. Rozsmarowuję na ciastkach, posypuję kandyzowaną skórką cytrynową i pozostawiam do stwardnienia i wystudzenia
W kuchni Karmel-itkikolor. Po upieczeniu rozcięłam papier i odstawiłam do przestudzenia. Ja polukrowałam swoje strucle, na koniec posypałam je makiem, tak żeby ładne były :D Ps. Strucle można mrozić, ale bez lukru!!! Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej Bakalland 1 szklanka maku mielonego 2 białka Wykonanie: Tu się nie popisałam, nie miałam siły, czasu, ani ochoty bawić się z tradycyjna masą(...)białka i wymieszałam z masą makową. Dzięki dodaniu suchego zmielonego maku masa nie była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny i ucierałam do momentu powstania lukru
Blondynka Gotujeżółtka 5 dkg drożdży 3/4 szkl. cukru 3/4 szklanki mleka 2 garście rodzynek (ilość wg uznania) szczypta soli olejek waniliowy sok z cytryny skórka z 1 cytryny Lukier 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody sok z cytryny (ok. połowy) Przygotowanie Z połowy ilości mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać(...)przygotowanej formy z kominem i pozwolić jeszcze trochę urosnąć. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Babka jest gotowa, gdy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Babkę polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć z odrobiną wody i sokiem z cytryny (lukier powinien mieć gęstość śmietany). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comrozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 180 C około 7 minut (na złty kolor). Pierniczki są miękkie po wyjęciu a po ostygnięciu lekko twardnieją.Ja dekoruje lukrem królewskim bo jest twardy i super się utrzymuje na piernikach. Składniki na lukier:- 2 białka- 2 szklanki cukru pudru- 1 łyżeczka soku z cytrynyBiałka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo(...)dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Przygotowany lukier dzielimy na porcje, dodajemy barwniki i puszczamy wodzę fantazji w dekorowaniu
Zainspirowana w kuchniMoim zdaniem to jest najbardziej tradycyjna wersja tego ciasta. Przepisów na to ciasto jest bardzo wiele, moje ciasto jest delikatne w smaku i bardzo wilgotne. Możecie podać je polane lukrem i udekorowane skórką pomarańczową. Ja swoje przyozdobię makiem. Jeśli macie ochotę możecie z sera i maku stworzyć szachownicę. Ja do tego ciasta wykorzystam gotową masę makową, jednak możecie samodzielnie zmielić(...)nagrzanym piekarniku jeszcze przez około 25 minut. Dopiero po tym czasie można wyjąć je z piekarnika. Nie róbcie tego wcześniej, bo sernik może Wam opaść. Seromakowiec możecie polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórą pomaranczy, albo po prostu podać posypany makiem. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zwróćcie uwagę na jej skład. Najlepiej aby miała tylko przyprawy, bez dodatków cukru i innych tego typu rzeczy. Pierniczki po przestudzeniu możemy dać dzieciom do dekorowania. Wystarczy przygotować im lukier, albo kupić, dostępne praktycznie w każdym sklepie mazaki do dekoracji. Jeśli w Waszym domu jest zwyczaj wieszania na choince pierniczków albo cukierków, to te świąteczne pierniczki będą przepiękną ozdobą Waszego(...)kratce do ostygnięcia. Jak już ostygną, możemy je od razu jeść. Jednak najładniej wyglądają jak zdecydujemy się na ich ozdobienie. Możemy wykorzystać mazaki do dekoracji, albo polukrować je domowym lukrem. Do tego celu wykorzystajcie pędzelek do smarowania, albo skorzystajcie z rękawa cukierniczego z wąską końcówką. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wszystkich domach odbędzie pączkowe szaleństwo. Bardzo lubię pączki, nie smażę ich często, ale na tłusty czwartek pączki to konieczność. Polecam zatem najlepsze pączki i zarazem najbardziej tradycyjne pączki z lukrem i powidłami śliwkowymi. Pączki są pyszne , puszyste i długo utrzymują świeżość. Ja uwielbiam pączki jeszcze ciepłe, polukrowane rzadkim lukrem o smaku cytrynowym. Upiekłam ich sporo. Postawiłam raczej na mniejsze pączki
codojedzeniajabłkami “. Ciasto półkruche z masą makową, na której znajduje się warstwa płatków migdałów oraz usmażona na miodzie świeża żurawina z jabłkami z nutą pomarańczy. Całość zwieńczona odrobiną cytrynowego lukru*. Ciasto makowe nie za słodkie i nie za kwaśne. Smaki przyjemnie się równoważą. Do tego przepisu używam gotowej masy z puszki, dlatego ciasto – nie licząc etapu odpoczywania w zamrażarce(...)jest w miarę szybkie w przygotowaniu. Czytaj dalej "Makowiec z żurawiną i jabłkami" na blogu Moja Delicja. Podobne przepisy: Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy Czekoladowa rozkosz – pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi
Moja DelicjaMożecie zastąpić ją skórką z pomarańczy lub zupełnie pominąć jej dodatek, ale cytrusowy aromat doskonale współgra z jagodami leśnymi. Łatwe ciasto jagodowe to wspaniały całoroczny wypiek. Świetnie smakuje oblane lukrem, polewą czekoladową albo posypane cukrem pudrem. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z jagodami, a TUTAJ więcej przepisów z borówkami amerykańskimi:) Zobaczcie też mój przepis na pyszne jagodzianki(...)mielonej wanilii, opcjonalnie (można zastąpić cukrem waniliowym), 4 jajka, szklanka jagód (lub troszkę więcej) - używamy jagód świeżych, rozmrożonych lub ze słoika, opcjonalnie skórka starta z jednej cytryny opcjonalnie na lukier: kilka łyżek ciepłego mleka, kilka łyżeczek cukru pudru Przepis na ciasto z jagodami w 5 minut, przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, wanilię i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej
Lekcje w kuchniPolecam! Składniki: ciasto 200 g masła 150 g mąki pszennej 120 g mleka w proszku 120 g cukru 30 g cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia 3 jajka lukier 100 g cukru pudru 50 g skórki pomarańczowej 40 ml wody 40 ml soku z cytryny Ciasto : Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję(...)sztywno. Dodaję do ciasta. Ciasto przelewam do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 45-50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Lukier : Cukier puder mieszam z wodą i sokiem z cytryny. Polewam wystudzone ciasto. Dekoruje skórką cytrynową. Smacznego
Ciasta z tradycjamiplastry grubości ok. 1,5 cm. Układam ślimaki na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Muszą się zarumienić. Gdy przestygną polewam je lukrem Składniki na lukier: 3 łyżki cukru pudru 1,5-2 łyżek wody Smacznego Artykuł Ślimaki z powidłami i orzechami pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentyment