pyszny sałatek, więc dziś zapraszam na sałatkę z darów natury. Tak rzadko przyrządzamy sałatki pełne naturalnych składników, mam nadzieję, że dziś przekonam Was do tych kwiatowych dodatków. Składniki: 100g łososia płatki róży z jednej główki (róża musi być prawdziwa, pachnąca, prosto z ogródka) 5 główek kwiatków bratków garść sałaty roszponki garść sałaty radicchio (czerwona) 10 malin 10 winogron czerwonych pieprz(...)olej rzepakowy sok z jednej cytryny Łososia skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem, dokładnie natłuszczam olejem rzepakowym i smażę na patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Sałaty układam na talerzu, dodaję malin, winogrona, płatki róż oraz bratki. Na środku kładę przypieczonego w oleju rzepakowym łososia. Dodaj napis
Gotowanie i blogowaniepiątek, ryba pojawiła się. Bardziej z lenistwa, bo do sklepu schodzić nie chciało nam się. Korzystamy z tego, co w lodówce...czyli sprzątanie lodówki. Składniki 400 g łososia ze skórą 1 duża marchew 1 duża pietruszka 1 mały seler 1/2 średniej cukinii 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 150 g grzybów shiitake 1 liść(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny obieramy, kroimy w zapałkę. Cukinię kroimy na plasterki, później na zapałkę. Grzyby czyścimy, kroimy na plasterki. Papryki kroimy w paski. Drobno siekamy natkę. Filet z łososia gotujemy razem (1,5 l wody) liściem laurowym i kaffiru przez 10 min. Rybę wyjmujemy, oddzielamy mięso od skóry, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do wywaru rybnego wrzucamy warzywa (oprócz papryk
R'n'G KitchenWitajcie :) przy piąteczku zapraszam na pyszny i zdrowy obiadek. Łosoś pieczony w piekarniku z koperkiem i cytryną a do tego zdrowa komosa ryżowa z sosem śmietanowo-czosnkowym. Pysznie i aromatycznie :) Zapraszam :) Składniki : 5 kawałków łososia sok z cytryny sól morska, pieprz do smaku odrobina oliwy 2 łyżki masła 1 duży kubek komosy ryżowej białej Plenus 2 kubki wody(...)łyżka soli morskiej 2 łyżki masła 400 g kwaśnej śmietany sól, pieprz do smaku 1 łyżka czosnku granulowanego Plenus lub 3 ząbki przeciśniętego czosnku Wykonanie: Łososia myjemy po delikatnym strumieniem zimnej wody, następnie osuszmy go ręczniczkiem papierowym. Oprószamy go solą morską i pieprzem. Blaszkę smarujemy masłem, układamy kawałki ryby, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i posypujemy świeżym
Sama słodycz i szczypta chilioczywiście współgrały z hasłem "małe co nieco". Tak właśnie powstały słodkie desery, które wyglądają jak wytrawne przekąski. Mam nadzieję, że przeglądając te zdjęcia uśmiechniecie się i przekonacie, że "łosoś" nie musi być słony, a "kawior" może pachnieć malinami ;) 1. Słodkie jaglane ciasteczka z kremem twarożkowym, morelą i jeżynami występują: ciasteczka jaglane w roli krakersów krem twarożkowy w roli majonezu morela(...)roli łososia jeżyny w roli czarnego kawioru Ciasteczka jaglane bez cukru 50 g oliwy 100 ml mleka 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 150 g płatków jaglanych 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy
FitKotTatar z łososia z Oscypkiem ,pomidorem ogórkiem, koperkiem, Mozzarella i wędzona papryka ViolaPassion SKłADNIKI: 200 g. łososia wędzonego ogórek zielony kilka plasterkow oscypek wedzony pomidor malutka słodka papryka 2 łyżki pietruszki Mozzarella Wędzona(...)papryka w pudrze SPOSóB: Siekamy łososia Siekamy pietruszke drobno ,i koperek Kroimy ogórka w plasterki Oscypek ,pomidor i Mozzarella w drobną kostkę Ukladamy po kolei ogórek,oscypek,pomidor,papryka i na końcu nasz łosos forma do wyboru posypujemy delikatnie wędzona papryka Pomidorki i Mozzarella do ozdoby jak na zdjeciu wkładamy w cebulke
Viola cooks with passionświeży na konserwowy - i tu również odsyłam do Ogródka Dziadunia po wyśmienite ogórki konserwowe , z chili czy czosnkowo - koperkowe (moje ulubione!). Składniki (na okrągłą formę 22 cm): 200 gramów łososia wędzonego w plastrach 1 duży chleb tostowy 250 gramów plus 3 łyżki stołowe serka mascarpone 3 łyżki stołowe majonezu 2 łyżki stołowe chrzanu tartego Ogródek Dziadunia 1 ogórek świeży(...)Następnie wysmaruj go masą chrzanową, na niej ułóż warstwę z ogórka. Przykryj całość kolejną warstwą chleba, lekko dociśnij dłonią. Posmaruj chleb masą chrzanową, na niej ułóż plastry łososia. Podobnie układaj kolejne warstwy tortu, aż do wyczerpania składników i całkowitego wypełnienia formy. Do pozostałej masy chrzanowej dodaj następnie trzy łyżki stołowe mascarpone, zblenduj na gładką masę i dopraw
Garniec MagalieTatar z łososia to jedno z pyszniejszych przystawek rybnych podane na surowo. Tatar można podawac sam lub z małymi grzankami, chipsami lub w łódeczkach cykorii. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach(...)SKŁADNIKI : 500 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 średni ogórek, obrany 1 limonka 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 100 g sera fety Arla Apetina, w kostkach z suszonymi pomidorami 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliPrzystawka o przepięknym wyglądzie i jak dla mnie wspaniałym smaku. Jedna z moich ulubionych :) Wiem jednak, że nie każdy przepada za jej smakiem. Ale jeśli jesteś wielbicielem wędzonego łososia, to coś w sam raz dla Ciebie! :) Przepis znaleziony na stronie Uwielbiam Gotować, jak dla mnie doskonały ;) A tutaj mamy propozycję podania razem z sałatką a'la ciasto ;) Fajnie się(...)Składniki: 450g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego lub w liściach) 4 jajka rozmiar L 2 ząbki czosnku sól, pieprz 300g serka typu Almette 2 łyżeczki posiekanego koperku 100g wędzonego łososia Szpinak rozmrażamy na patelni, odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli mieliście szpinak w liściach należy go zblendować, rozdrobnionego już nie blendujemy. Studzimy, a następnie dodajemy żółtka
Czerwona Porzeczkasera, np. parmezanu i jajka. Ugotowane warzywa miksujemy, doprawiamy, dodajemy ser i surowe jajko. Tak przygotowaną masą nadziewamy patisony lub inne warzywa, np. cukinię. Może to być też klasyczny łosoś z serem mozzarella. Łososia i ser kroimy w drobną kostkę i nadziewamy warzywo. Na blogu znajdziecie także przepisy na nadziewane cukinie: serem i pomidorami lub łososiem
Kucharzycarolada łączy w sobie wszystkie smaki które bardzo lubię, dlatego musiałam ją zrobić :) Jak dla mnie jest po prostu idealna. Polecam! Rolada szpinakowa z łososiem Składniki: 400g świeżego szpinaku 250g wędzonego łososia 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 jajka 2 śmietankowe serki Almette sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Szpinak podsmażyć na maśle z dwoma ząbkami(...)szpiankową. Piec w 170C ok. 15 minut. Placek szpinakowy wystudzić. Serki Almette wymieszać z ząbkiem czosnku przetartym przez praskę. Rozsmarować go na wystudzonym placku. Na serku równomiernie poukładać plastry łososia. Zwinąć jak roladę. Roladę mocno owinąć folią do żywności. Schować do lodówki na kilka godzin. źródło
Smaki Nataliizbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim. Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula(...)ząbki czosnku łyżka masła/oliwy/oleju rzepakowego 1 serek azotowany np. philadelfia (125gram) sól pieprz łosoś wędzony serek Wykonanie: 1. Ugotuj bulion warzywny lub zastąp go ugotowanym wcześniej rosołem/bulionem z lodówki(albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa
Fiolka w kuchniSzpinakowy makaron tak mi posmakował że zrobiłam jego kolejną wersję, tym razem z duszonym łososiem w sosie śmietanowym. Idealnie miękki i delikatnie przyprawiony skradł moje serce w tym daniu. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 duża garść szpinaku 1 jajko 1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia rybki 300g fileta z łososia 2 łyżki oliwy z oliwek 100ml śmietanki(...)dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy
Kuchnia w czekoladzienaprawdę pożywne. Wystarczy kawałek tosta, bułki, czy nawet bez i jesteśmy najedzeni. Dodatkowo łapiemy cenne witaminy dzięki dodawaniu do sałatek warzyw, różnych sałat czy, tak jak w tym przypadku łososia. Składniki: 120 g dobrego łososia wędzonego na zimno w plastrach 100 g jarmużu 100 g twarogu półtłustego 3 pieczarki 1 mniejsza cebula 1 większy ogórek kiszony (możecie go zastąpić korniszonym(...)wysuszoną sałatę ułóż w misce, dodaj twaróg, pieczarki pokrojone w plasterki, drobno posiekaną cebulkę wraz z ogórkiem, wrzuć pomidorki. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj łyżeczkę skórki z cytryny, łososia porwanego w mnijesze kawałki, przypraw do smaku. Smacznego zdrowego i lekkiego
Zasmakuj KuchniPierożki ravioli, przysmak nie jednej osoby. Farsz tym razem rybny, łosoś i ricotta okazał się bardzo smaczny. Wszystkim którzy lubią łososia i lepić pierożki polecam :) SKŁADNIKI : 300 g mąki(...)FARSZ : 150 g łososia z puszki Graal w sosie własnym 100 g ricotty łyżka posiekanego koperku sol, pieprz do smaku oliwa z oliwek do polania pierożków Składniki farszu wymieszać w miseczce i doprawić do smaku. Mąkę przesiać i wbić do niej dwa jajka oraz jedno żółtko, wlać olej i odrobinę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Uformowane ciasto zwinąć w folie
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g łososia z puszki, w sosie własnym Graal 100 g mrożonego szpinaku 200 g twarogu 2 ząbki czosnku 1/4 białej części pora 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1 jajko do posmarowania ciasta(...)twaróg oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Por kroimy w talarki i podpiekamy na maśle aż zmięknie. Ciasto francuskie rozwijamy, na środek kładziemy porcję szpinaku, na to układamy odsączonego łososia i por. Ciasto nacinamy po bokach, na paski, zaplatamy warkocz formując kształt ryby. Z reszty ciasta robimy płetwy. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku
Kulinarne Fantazje Marioli