Podobnie jak cytrynowo-miodowa pierś z kurczaka , ten łosoś to również danie w 30 minut. Składniki: filet z łososia (ok. 200 g) sok z 1 cytryny koperek - ilość wedle uznania sól pieprz Piecyk nastawić na 180 stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku
Szczęśliwa kuchniaktórzy lubią łososia, kupują zapewne, od czasu do czasu, pastę łososiową w tubce. Też kiedyś kupowałam, ale przestałam. Lepiej zrobić taką pastę samemu tym bardziej, że trwa to naprawdę chwilę - wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Składniki: 100 gramów wędzonego łososia 200 gramów serka koziego kanapkowego 1 mała cebulka kilka kropel z cytryny pieprz ziołowy do smaku sól (ale tylko wtedy(...)jeśli uznacie, że pasta jest naprawdę mało słona; łosoś jest już sam w sobie wystarczająco słony) Wszystkie składniki przekładamy do malaksera... ... doprawiamy... ... i bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy Jeśli wolicie, aby pasta była delikatniejsza, możecie dać 300 gramów serka koziego. Serek ten można zastąpić również zwykłym kanapkowym Ja taką pastą smaruję grzanki serowe - połączenie, jak dla mnie
Szczęśliwa kuchniaOstatnio częściej jem ryby, więc postanowiłam się podzielić kolejnym przepisem, który był trochę eksperymentalnie stworzony, ale przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :) Składniki: 200 gramów łososia 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii 2 łyżki słonecznika 1 szalotka 2 łyżki octu jabłkowego szczypta soli morskiej z papryczką chili W łososia wetrzeć ocet jabłkowy i posolić solą morską z papryczką(...)chili i odstawić na 10 minut W tym czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniaDanie, które robi się naprawdę bardzo szybko. Od momentu rozpoczęcia gotowania, do momentu wyłożenia na talerze mija 20 minut :) Składniki: 350 gramów łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej bzylii 2 kopiaste łyżki serka mascarpone 2 garści makaronu tagliatelle (mogą być kokardki) 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego podzielonego na dwie części(...)kostka rosołowa rozpuszczona w 400 ml gorącej wody) olej do smażenia Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle
Szczęśliwa kuchniaSKŁADNIKI : 150 g makaronu pełnoziarnistego 150 g świeżego łososia garść pokrojonego jarmużu 1/2 część papryki czerwonej 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka suszonej żurawiny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku orzechy nerkowca pestki dyni Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do miski. Na patelni na oleju podpiekamy pokrojonego w kostkę łososia(...)Dodajemy jarmuż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy odrobinę wody i dusimy aż łosoś będzie miękki. Wsypujemy żurawinę, orzechy, pokrojoną paprykę i pestki dyni, jeszcze chwilkę dusimy i gotowe. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na to rybę z jarmużem. Polewamy powstałym sosem, dekorujemy pestkami dyni i orzechami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioligłównych, przede wszystkim do ryb. Ja zaserwowałam je indywidualnie na kolację, są dość sycące i zdecydowanie można się nimi najeść. Polecanym dodatkiem do placuszków ziemniaczano-marchewkowych jest wędzony łosoś, ale wg mnie najlepiej smakują same :) Placuszki ziemniaczano - marchewkowe Składniki : 4 duże ziemniaki 3 spore marchewki 1 por sól, pieprz wędzony łosoś kwaśna śmietana czerwona cebula cytryna olej(...)kilka minut z każdej strony aż będą rumiane, dobrze wysmażone. Gdy będą usmażone przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące przybrane kawałkami wędzonego łososia, kwaśną śmietaną i drobno posiekaną cebulą. Smacznego
Codzienne Gotowanieryżu z dodatkiem awokado. Smakuje pysznie i choć spędzicie o wiele mniej czasu w kuchni niż zwykle i tak wszyscy się najedzą! Składniki: ( Dwie porcje ) 30 dag fileta z łososia Marynata: 50 ml soku z limonki 3 łyżki oliwy Szczypta zielonej przyprawy do ryby 1 łyżka startego świeżego imbiru Sól do smaku 20 dag kolorowego ryżu 1 awokado ½ świeżego ogórka(...)oliwy z oliwek 1 łyżeczka delikatnej musztardy 1 łyżka białego octu winnego 1/3 łyżeczki płynnego miodu Sól i pieprz do smaku Jak wykonać ? Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia: Sok z limonki utrzeć z imbirem, oliwą solą i pieprzem , polać łososia z każdej strony, posypać przyprawą do ryby, odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie włożyć
Wanilia i KardamonLekka i smaczna sałatka z łososiem firmy Graal, jest ekspresowa w wykonaniu, smaczna i ładnie wygląda na talerzu. Polecam ją do pracy, na lunch lub kolację. SKŁADNIKI(...)opakowanie mixu sałat 150 g łososia w puszce w sosie własnym Graal 1 czerwona cebula 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszka kukurydzy
Kulinarne Fantazje MarioliProsta sałatka, składająca się tylko z kilku składników. Mianowicie ziemniaków, wędzonego łososia oraz ogórka kiszonego i koperku. Do tego równie prosty sos majonezowo-musztardowy. I tyle. Chociaż nie lubię szufladkowania, to jednak nie mogłam się przeciwstawić wrażeniu, że jest ona bardzo męska ;) Wiadomo przecież, że świat kobiet jest dużo bardziej skomplikowany (czego ostatnio doświadczyłam bardziej niżbym sobie tego życzyła(...)jest fajną propozycją do przygotowania w kilka chwil (jeśli mamy nadprogramowo ugotowane ziemniaki) i zaspokojenia wilczego apetytu. Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych (można kupić gotowe) 200 g wędzonego łososia (może być sałatkowy) 3-4 ogórki kiszone pęczek kopru sól pieprz (najlepiej świeżo zmielony) sos: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy , sól Wykonanie: Ugotowane ziemniaki pokroić
zadanie-gotowanieViolaPassion Yummy!!!!! W takiej odsłonie zrobiłam po raz pierwszy, i powiem szczerzę że już inaczej łososia nie podam swoim gościom. Wspaniała i ciekawa przekąska dla osób które odżywiają się zdrowo jak i na domowe party . Czas całe 10 minut. hashtag #Ambition Składniki: na zdj. na dwie osoby 1 średniej wielkości cykoria 100 g wędzonego łososia 1 łyżka mielonej słodkiej papryki(...)ucinamy od strony korzenia, roztrzepujemy tak by liście odeszły. Myjemy i osuszamy. Następnie smarujemy liście w środku naszym sosem przepis wyżej w linku ,wykładamy cienki pasek łososia i znów dodajemy odrobinę sosu . Dekorujemy kiełkami i posypujemy papryką. Składniki na sos: Miód - 1.5 łyżki Musztarda Dijon - 1 łyżka Sok z cytryny - 0.5 łyżki Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Viola cooks with passionchutneyem jabłkowym, liczi, fenkułem czy też burakiem! ( warto je wypróbować! ) Są handrolle z mięsem: Żeberko BBQ, Indyk Panko i Kurczak Teriyaki Są też oczywiście handrolle rybne: Grillowana krewetka, Filadelfia Łosoś, Pikantny tuńczyk, Tatar z łososia, Łosoś z owocami No i dla wegetarian też się coś znajdzie: Fenkuł z burakiem i Karmelizowana gruszka. Do też aż 6 rodzajów sosów – jest
Ostra na SłodkoDanie, które robi się naprawdę bardzo szybko. Od momentu rozpoczęcia gotowania, do momentu wyłożenia na talerze mija 20 minut :) Składniki: 350 gramów łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej bzylii 2 kopiaste łyżki serka mascarpone 2 garści makaronu tagliatelle (mogą być kokardki) 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego podzielonego na dwie części(...)kostka rosołowa rozpuszczona w 400 ml gorącej wody) olej do smażenia Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się aby wypełnić kruchy spód. Spód: 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, mąką do podsypywania Masło pokroić na mniejsze kawałki i z podanych składników zagnieść(...)jeszcze ok. 10 minut. (Czasem nie używam obciążenia i piekę ok. 20 minut. Jest wtedy jednak ryzyko że tarta nadmiernie urośnie.) Farsz: 250 g mrożonego szpinaku 100 g wędzonego łososia 250 g sera mascarpone 3 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 50 g drobno startego parmezanu kilka ziaren czerwonego pieprzu łyżka oleju do smażenia Szpinak podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju
BullioAleż to była zapiekanka !!! Przekonaliby się do niej nawet ci, którzy nie przepadają za makaronowymi daniami. Smak wędzonego łososia z sosem serowo - czosnkowym wraz z brokułem i makaronem - pychotka! Całość została posypana malutkimi kulkami serka grani, który cudownie się przypiekł. O dziwo zachował się mały kawałeczek na drugi dzień i mam wrażenie, że wtedy zapiekanka(...)pewno była bardziej zwarta i fantastycznie się kroiła nawet po podgrzaniu trzymała fason. Składniki dla 4 osób: 300 g makaronu Lubella muszelki 150 g łososia wędzonego 1 średni brokuł 2 jajka 150 ml słodkiej śmietanki 1 serek topiony śmietankowy 1 serek wiejski typu grani 100 g masła 3 ząbki czosnku sól, pieprz Makaron
Jadło i czytadłoSkładniki: 1 kg filetu z łososia 2 opakowania francuskiego ciasta 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy sól 1 łyżka miodu żurawina suszona płatki migdałowe KROK 1: Należy oddzielić skórę od mięsa ryby, a następnie pokroić łososia na kawałki. KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy(...)czym włożyć łososia, dokładnie obtoczyć w powstałym sosie i zostawić w chłodnym miejscu. KROK 3: Francuskie ciasto dzielę na kawałki i rozwałkowuję, kładę rybę, na to układam żurawinę i płatki migdałowe. Ciasto francuskie smaruję wodą lub jajkiem, by łatwiej się kleiło, nacinam po bokach co 1–2 cm w "choinkę". KROK 4: Zaginam, tworzę ogonek, a z przodu formuję łepek
Z notatnika