Soczysty, delikatny i miękki łosoś, któremu ostrzejszego charakteru nadaje musztarda, podany na szpinakowym spodzie. Danie m oże i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko). Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie(...)przymykam na to oko, dziś jednak powstrzymałam się od 'niezdrowego połączenia' :) Wam, oczywiście, w talerze zaglądać nie będę więc śmiało podajcie ryż, bo tutaj wspaniale pasuje wizualnie :) Polecam! * łosoś- 300 g * szpinak- (u mnie mrożony)* * cebula- 1 szt. * czosnek- 4 ząbki * sok z cytryny- 1 łyżka * masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki
Kraina Miodem PłynącaMój P. łososia niestety nie lubi, ale w takim wydaniu zjada go nawet nie kręcąc nosem :) Jak to dodatek ogórka kiszonego potrafi zdziałać cuda! ;))) Ja uwielbiam te burgery, smak łososia wyczuwalny jest bardzo delikatnie, ogórek wcale nie dominuje nad całością, ale nadaje bardzo ciekawy smaczek, a jeżeli zaserwujecie do nich jeszcze sos np. BBQ , to już bajka! ;) Z czystym(...)sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :) * łosoś- 140 g * ogórek kiszony- 1 średniej wielkości * jajko- 1 szt. * koper- 2 łyżki * sól, pieprz * oliwa do smażenia Wymytego łososia zmielić. Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę (wcześniej należy odcisnąć sok), wbić jajko, wsypać koperek i doprawić. Całość wymieszać i formować spore kulki, które następnie należy delikatnie spłaszczyć
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 400 gram filetu z łososia sól pieprz cytrynowy 1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz 5 ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka łyżka oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą(...)pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia
Mango PapajaKwasy omega-6 zapobiegaja zakazeniom i przyspieszaja gojenie ran.W 100 g miesci sie az 4,79 g ,niemal cale dzienne zapotrzebowanie to okolo 5 g. Obok cennych kwasow tluszczowych losos zawiera wiaminy z grupy B: B1,B2,B6,B12.Dodatkowo witamine A,E,D oraz wapn i fosfor wzmacniajace uklad kostny.Jedna porcja lososia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Poza(...)lososiu znajdziemy magnez,zelazo,cynk,selen i fluor. Jednak losos zaraz po sledziu i lupaczu to najczesciej uczulajaca ryba.Jego bialko jest niemal identyczne jak to wystepujace w cielecinie.Dlatego osoby,ktore musialy wyeliminowac je z diety,powinny unikac lososia. Wartosci odzywcze ryby,a przede wszystkim zawarte w niej kwasy omega-3 powinny znalezc.sie w codziennej diecie kazdego cukrzyka.Niemal 60 % chorych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszna sałatka dla miłośników łososia wędzonego w równie smacznym towarzystwie. SKŁADNIKI 2 garście rukoli 125g wędzonego łososia w kawałku (u mnie z koperkiem) 100g sera blue kilka suszonych pomidorów z zalewy pieprz cytrynowy oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i przekładamy na półmisek/do miski. Łososia dzielimy na kawałki, oprószamy pieprzem cytrynowym, dodajemy
Moje Kuchenne RewelacjeZaczęłam się zastanawiać jaką przystawkę zrobić na Święta… może wytrawne ptysie z musem z łososia? Już słyszę ten szmer oburzonych głosów… Wytrawne ptysie? Odpowiadam: A dlaczego nie…? Ja wiem, że jak kraj długi i szeroki prawie (?) wszyscy kochają tradycyjne ptysie na słodko ale… wytrawne też smakują obłędnie! Właściwie można przecież zrobić i takie i takie..;) Święta(...)święta :)! Na przystawkę pyszne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem a na deser tradycyjne słodkie… Myślę, że pomysł nie jest najgorszy Ptysie z łososiowym musem – składniki: Ptysie (ok 20 sztuk): 80 g mąki szczypta soli 65 g masła 150 ml wody 2 jajka 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie) Mus łososiowy
UgotujmyTo.plkeczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywami pełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką(...)mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym) grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem udało mi się
More food, love and dreamsSmacznie, zdrowo, niskokalorycznie... :-) dla większości z nas (przynajmniej dla tej babskiej części) to bardzo ważne, aby właśnie takie cechy zawierał posiłek... Łosoś to tak szlachetna i delikatna rybka, że nie sposób jej nie lubić. Staram się, żeby chociaż raz w miesiącu królował na moim stole... Tym razem w otoczeniu ryżu i zielonej fasolki z wody Składniki: 600 g łososia(...)liść laurowy ziele angielskie odrobina cytryny Wykonanie: Warzywa czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy trochę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20min. Łososia dzielimy na kawałki (wyszły 4szt), delikatnie skrapiamy cytryną, pieprzymy, przekładamy na miszeczkę i odstawiamy w chłodne miejsce na czas gotowania sie warzyw. Kiedy warzywka są juz lekko podgotowane, delikatnie przekładamy
Walijskie PichcenieDelikatne mięso łososia nie wymaga jakiejś wyszukanej obróbki czy egzotycznych przypraw. Na pewno jest wiele przepisów na dania z łososia, ale ja najbardziej lubię tę pyszną rybkę przygotowaną w prosty, tradycyjny sposób: usmażoną na patelni na sklarowanym maśle. Do tego ulubione warzywa i cóż chcieć więcej? Składniki: file t z łososia cytryna pieprz cytrynowy majeranek przyprawa(...)masło klarowane koperek Wykonanie: Łososia dzielimy na kawałki. Każdy kawałek kropimy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym oraz odrobiną roztartego majeranku. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Masło rozgrzewamy na patelni. Smażymy rybę najpierw stroną ze skórą (ok 5-7 minut) a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut (długość smażenia
Walijskie Pichceniemieszany delikatnie z puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy. Boskie w smaku. Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji: „Letnie ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimno biały serek typu. Filadelfia. pęczek koperku sól, biały pieprz jajko Płat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem(...)solić! Serek i łosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać białym pieprzem. Zwinąć tworząc roladę i kroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki
Malinowe PocałunkiWarto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą. Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g łososia( filet bez skóry) 100g serka ziołowego np.Tartare 6 szt. szparagów(...)więcej ze słoika przyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek, na serku ułożyć szparagi i następnie filet łososia. Boki ciasta zawinąć na nasze nadzienie. Wierzch posmarować jajkiem. Nasz francuski przysmak można przyozdobić paskami, gwiazdkami itp. wyciętymi z ciasta. Teraz wstawiamy do lodówki i czekamy na gości. Piec w temp.190 stop
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 500g ryżu do sushi 400g solonego łososia 2 łyżki octu ryżowy 10 listów nori sól Przygotowanie: Ryż do sushi przemywamy pięć razy w zimnej wodzie i pozostawiamy na sicie na 30 minut. Następnie ryż gotujemy w osolonej wodzie (1 kubek ryżu na 1,5 kubka wody) w garnku z grubym dnem prze ok. 20 minut na małym ogniu(...)między czasie należy pokroić łososia (Ja używałem tylko łososia, ale możecie użyć innych dodatków np. ogórek, awokado, philadelphia). Po ugotowaniu do ryżu dodajemy ocet i dzielimy na 10 równych części. 1. Nori układamy na macie do sushi, błyszczącą stroną w dół i wykładamy ryżem (aby ryż się nie lepił do dłoni, dłonie należy namoczyć). 2. Na ryż układamy
Kuchnia Łukaszatakie produkty, dzięki którym szybko i łatwo można przygotować wyśmienite przekąski. Jednym z nich są serki Almette. Dziś proponuję Wam wytrawne ptysie z Almette ziołowym i łososiem. Ta przekąska/ przystawka sprawdzi się na każdej imprezie czy nawet uroczystym obiedzie. A przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Składniki: ( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody(...)masła * 70 g mąki * 2 jajka * szczypta soli FARSZ: * 150 g serka Almette ( smak ziołowy ) * 50 g łososia wędzonego na zimno dodatkowo : rukola Wykonanie: Wodę zagotować z solą i masłem. Dodać mąkę - gotować, nie przerywając mięszania, aż masa zacznie odstawać od naczynia. Ostudzić. Masę miksować, dodając po jednym jajku, do momentu, aż stanie się lśniąca. Za pomocą szprycy
kolorowotorcikowoumiejętnie czytając instrukcje, wcale nie musi być strasznie. Niesmacznie. I trudno. Wręcz przeciwnie. Trzeba uważać. Ta miłość uzależnia! Zestaw kupiliśmy od czapy. Akurat w lodówce zalegał nam nadprogramowo łosoś z datą do wczoraj. Tak zrobiłam swoje pierwsze sushi. Wyszło dobre. Stwórca pochwalił. Montezuma za łososia się nie mścił. Potem był malutki epizod i kuszenie wege makami(...)grube rolki z kilkoma składnikami, w odróżnieniu od hosomaków, które najczęściej występują w mono wersji. Ze względu na rodzaj użytego wypełnienia swoją przygodę z sushi rozpoczęliśmy od sake-zushi (łosoś), ebi- zushi (krewetka) i surimi-zushi (paluszki krabowe). Po drugie i bez tego ani rusz. Przynajmniej gdy chodzi o maki. Ryż. Specjalny do sushi. Kleisty. Trochę wkurzający podczas rozprowadzania
bastalenapłaty nori 250g ryżu do sushi ocet ryżowy cukier, sól sos sojowy 1 ogórek 1/2 papryki czerwonej 1/2 awokado kilka paluszków krabowych - surimi 75 g łososia wędzonego szczypiorek serek śmietankowy kanapkowy wasabi, imbir marynowany opcjonalnie czarny sezam mata bambusowa szklanka/miseczka zimnej wody PRZYGOTOWANIE Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą 3 cm powyżej ryżu i doprowadzamy do wrzenia. Na małym(...)szczyptę soli. Łączymy i dodajemy do ryżu. Dobrze mieszamy sos z ryżem. Przekładamy na sitko i studzimy. Obrane awokado, ogórka i paprykę kroimy w cienkie słupki. Łososia - jeśli jest w plastrach - na cienkie paseczki, jeśli w kawałku na wąskie pasy. Nori kładziemy na macie bambusowej błyszczącą stroną w dół. Zwilżamy palce wodą i nakładamy równomiernie ryż. Możemy oprószyć
Moje Kuchenne Rewelacje