łosoś - 8834 przepisów (strona:189/589)

Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 169

Soczysty, delikatny i miękki łosoś, któremu ostrzejszego charakteru nadaje musztarda, podany na szpinakowym spodzie. Danie m oże i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć  produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko). Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie(...)przymykam na to oko, dziś jednak powstrzymałam się od 'niezdrowego połączenia' :) Wam, oczywiście, w talerze zaglądać nie będę więc śmiało podajcie ryż, bo tutaj wspaniale pasuje wizualnie :) Polecam! * łosoś- 300 g * szpinak- (u mnie mrożony)* * cebula- 1 szt. * czosnek- 4 ząbki * sok z cytryny- 1 łyżka * masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki

Kraina Miodem Płynąca
Burgery z łososia i ogórka kiszonego 125

Mój P. łososia niestety nie lubi, ale w takim wydaniu zjada go nawet nie kręcąc nosem :) Jak to dodatek ogórka kiszonego potrafi zdziałać cuda! ;))) Ja uwielbiam te burgery, smak łososia wyczuwalny jest bardzo delikatnie, ogórek wcale nie dominuje nad całością, ale nadaje bardzo ciekawy smaczek, a jeżeli zaserwujecie do nich jeszcze sos np.   BBQ , to już bajka! ;) Z czystym(...)sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :) * łosoś- 140 g * ogórek kiszony- 1 średniej wielkości * jajko- 1 szt. * koper- 2 łyżki * sól, pieprz * oliwa do smażenia Wymytego łososia zmielić. Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę (wcześniej należy odcisnąć sok), wbić jajko, wsypać koperek i doprawić. Całość wymieszać i formować spore kulki, które następnie należy delikatnie spłaszczyć

Kraina Miodem Płynąca
Pieczony łosoś ze szpinakiem i puree ziemnaiczanym 175

Składniki: 400 gram filetu z łososia sól pieprz cytrynowy 1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz 5 ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka łyżka oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą(...)pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia

Mango Papaja
Losoś pieczony z czarnym sezamem 121

Kwasy omega-6 zapobiegaja zakazeniom i przyspieszaja gojenie ran.W 100 g miesci sie az 4,79 g ,niemal cale dzienne zapotrzebowanie to okolo 5 g. Obok cennych kwasow tluszczowych losos zawiera wiaminy z grupy B: B1,B2,B6,B12.Dodatkowo witamine A,E,D oraz wapn i fosfor wzmacniajace uklad kostny.Jedna porcja lososia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Poza(...)lososiu znajdziemy magnez,zelazo,cynk,selen i fluor. Jednak losos zaraz po sledziu i lupaczu to najczesciej uczulajaca ryba.Jego bialko jest niemal identyczne jak to wystepujace w cielecinie.Dlatego osoby,ktore musialy wyeliminowac je z diety,powinny unikac lososia.  Wartosci odzywcze ryby,a przede wszystkim zawarte w niej kwasy omega-3 powinny znalezc.sie w codziennej diecie kazdego cukrzyka.Niemal 60 % chorych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 201

Pyszna sałatka dla miłośników łososia wędzonego w równie smacznym towarzystwie. SKŁADNIKI 2 garście rukoli 125g wędzonego łososia w kawałku (u mnie z koperkiem) 100g sera blue kilka suszonych pomidorów  z zalewy pieprz cytrynowy oliwa z oliwek   PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i przekładamy na półmisek/do miski. Łososia dzielimy na kawałki, oprószamy pieprzem cytrynowym, dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ptysie z łososiowym musem 185

Zaczęłam się zastanawiać jaką przystawkę zrobić na Święta… może wytrawne ptysie z musem z łososia? Już słyszę ten szmer oburzonych głosów… Wytrawne ptysie? Odpowiadam: A dlaczego nie…? Ja wiem, że jak kraj długi i szeroki prawie (?) wszyscy kochają tradycyjne ptysie na słodko ale… wytrawne też smakują obłędnie! Właściwie można przecież zrobić i takie i takie..;) Święta(...)święta :)! Na przystawkę pyszne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem a na deser tradycyjne słodkie… Myślę, że pomysł nie jest najgorszy Ptysie z łososiowym musem – składniki: Ptysie (ok 20 sztuk): 80 g mąki szczypta soli 65 g masła 150 ml wody 2 jajka 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie) Mus łososiowy

UgotujmyTo.pl
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 171

keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki  makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem   muffinki  sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka  makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywami pełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką(...)mozzarellą  tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym  zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego  muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym) grzanki z humusem  tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem   udało mi się

More food, love and dreams
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI 146

Smacznie, zdrowo, niskokalorycznie... :-) dla większości z nas (przynajmniej dla tej babskiej części) to bardzo ważne, aby właśnie takie cechy zawierał posiłek... Łosoś to tak szlachetna i delikatna rybka, że nie sposób jej nie lubić.  Staram się, żeby chociaż raz w miesiącu królował na moim stole... Tym razem w otoczeniu ryżu i zielonej fasolki z wody Składniki: 600 g łososia(...)liść laurowy ziele angielskie odrobina cytryny Wykonanie: Warzywa czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy trochę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20min. Łososia dzielimy na kawałki (wyszły 4szt), delikatnie skrapiamy cytryną, pieprzymy, przekładamy na miszeczkę i odstawiamy w chłodne miejsce na czas gotowania sie warzyw. Kiedy warzywka są juz lekko podgotowane, delikatnie przekładamy

Walijskie Pichcenie
ŁOSOŚ Z PATELNI 191

Delikatne mięso łososia nie wymaga jakiejś wyszukanej obróbki czy egzotycznych przypraw.  Na pewno jest wiele przepisów na dania z łososia, ale ja najbardziej lubię tę pyszną rybkę przygotowaną w prosty, tradycyjny sposób: usmażoną na patelni  na sklarowanym maśle.  Do tego ulubione warzywa i cóż chcieć więcej?  Składniki: file t z łososia cytryna pieprz cytrynowy majeranek przyprawa(...)masło klarowane koperek Wykonanie: Łososia  dzielimy na kawałki. Każdy kawałek kropimy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym oraz odrobiną roztartego majeranku. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Masło rozgrzewamy na patelni. Smażymy rybę najpierw stroną ze skórą (ok 5-7 minut) a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut (długość smażenia

Walijskie Pichcenie
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 145

mieszany delikatnie z puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy. Boskie w smaku. Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji: „Letnie ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimno biały serek typu. Filadelfia. pęczek koperku sól, biały pieprz jajko Płat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem(...)solić! Serek i łosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać białym pieprzem. Zwinąć tworząc roladę i kroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce  minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki

Malinowe Pocałunki
Francuska niespodzianka. 149

Warto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą. Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g  łososia( filet bez skóry) 100g serka ziołowego np.Tartare 6 szt. szparagów(...)więcej ze słoika przyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek, na serku ułożyć szparagi i następnie filet łososia. Boki ciasta zawinąć na nasze nadzienie. Wierzch posmarować jajkiem. Nasz francuski przysmak można przyozdobić paskami, gwiazdkami itp. wyciętymi z ciasta. Teraz wstawiamy do lodówki i czekamy na gości. Piec w temp.190 stop

Kulinarny karnet Christophera
Maki-Sushi 221

Składniki: 500g ryżu do sushi 400g solonego łososia  2 łyżki octu ryżowy 10 listów nori sól Przygotowanie: Ryż do sushi przemywamy pięć razy w zimnej wodzie i pozostawiamy na sicie na 30 minut. Następnie ryż gotujemy w osolonej wodzie (1 kubek ryżu na 1,5 kubka wody) w garnku z grubym dnem prze ok. 20 minut na małym ogniu(...)między czasie należy pokroić łososia (Ja używałem tylko łososia, ale możecie użyć innych dodatków np. ogórek, awokado, philadelphia). Po ugotowaniu do ryżu dodajemy ocet i dzielimy na 10 równych części.  1. Nori układamy na macie do sushi, błyszczącą stroną w dół i wykładamy ryżem (aby ryż się nie lepił do dłoni, dłonie należy namoczyć).  2. Na ryż układamy

Kuchnia Łukasza
Wytrawne ptysie z masą serowo-łososiową 239

takie produkty, dzięki którym szybko i łatwo można przygotować wyśmienite przekąski. Jednym z nich są serki Almette. Dziś proponuję Wam wytrawne ptysie z Almette ziołowym i łososiem.  Ta przekąska/ przystawka sprawdzi się na każdej imprezie czy nawet uroczystym obiedzie. A przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Składniki: ( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody(...)masła * 70 g mąki * 2 jajka * szczypta soli FARSZ: * 150 g serka Almette ( smak ziołowy ) *   50 g łososia wędzonego na zimno dodatkowo : rukola Wykonanie: Wodę zagotować z solą i masłem. Dodać mąkę - gotować, nie przerywając mięszania, aż masa zacznie odstawać od naczynia. Ostudzić. Masę miksować, dodając po jednym jajku, do momentu, aż stanie się lśniąca. Za pomocą szprycy

kolorowotorcikowo
Z chrzanem to nie ma nic wspólnego czyli słów kilka o tym jak zgłębiam tajniki japońskiej sztuki kulinarnej 138

umiejętnie czytając instrukcje, wcale nie musi być strasznie. Niesmacznie. I trudno. Wręcz przeciwnie.  Trzeba uważać. Ta miłość uzależnia! Zestaw kupiliśmy od czapy. Akurat w lodówce zalegał nam nadprogramowo łosoś z datą do wczoraj.  Tak zrobiłam swoje pierwsze sushi. Wyszło dobre. Stwórca pochwalił. Montezuma za łososia się nie mścił. Potem był malutki epizod i kuszenie  wege makami(...)grube rolki z kilkoma składnikami, w odróżnieniu od hosomaków, które najczęściej występują w mono wersji. Ze względu na rodzaj użytego wypełnienia swoją przygodę z sushi rozpoczęliśmy od sake-zushi (łosoś), ebi- zushi (krewetka) i surimi-zushi (paluszki krabowe).  Po drugie i bez tego ani rusz. Przynajmniej gdy chodzi o maki. Ryż. Specjalny do sushi. Kleisty. Trochę wkurzający podczas rozprowadzania

bastalena
Sushi - futomaki 191

płaty nori 250g ryżu do sushi ocet ryżowy cukier, sól sos sojowy 1 ogórek 1/2 papryki czerwonej 1/2 awokado kilka paluszków krabowych - surimi 75 g łososia wędzonego szczypiorek serek śmietankowy kanapkowy wasabi, imbir marynowany opcjonalnie czarny sezam mata bambusowa szklanka/miseczka zimnej wody  PRZYGOTOWANIE Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą 3 cm powyżej ryżu i doprowadzamy do wrzenia. Na małym(...)szczyptę soli. Łączymy i dodajemy do ryżu. Dobrze mieszamy sos z ryżem. Przekładamy na sitko i studzimy.  Obrane awokado, ogórka i  paprykę kroimy w cienkie słupki. Łososia - jeśli jest w plastrach - na cienkie paseczki, jeśli w kawałku na wąskie pasy. Nori kładziemy na macie bambusowej błyszczącą stroną w dół. Zwilżamy palce wodą i nakładamy równomiernie ryż. Możemy oprószyć

Moje Kuchenne Rewelacje