Dotychczas rolowałam szpinak. Pyszna i efektowna rolada z jego udziałem i dodatkiem wędzonego łososia zawojowała nasze kubki smakowe i stała się częstym bywalcem stołu. Teraz dołączyła do niej jej "pomidorowa siostra";) Rolada pomidorowa Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku mała puszka koncentratu pomidorowego 50g startego, żółtego sera 1 łyżka oliwy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaząbki czosnku 1 łyżka masła 4 jajka 2 śmietankowe serki Almette + 4 ząbki czosnku (lub 2 ziołowe serki Almette) wędzony łosoś w plastrach 200/250g 2 łyżki mąki (można wykonać bez) sól i pieprz Przygotowanie: Podsmaż szpinak z masłem. Wyciśnij czosnek i przypraw go solą oraz pieprzem do smaku. Następnie odsącz szpinak od wody i wystudź(...)białek ubij pianę. Dodaj żółtka do szpinaku, następnie pianę i mąkę (nie jest konieczna). Wylej powstałą masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym). Następnie rozłóż plastry wędzonego łososia. Całość zwiń i owij w folię. Włóż
Smiling Shrimpktóra nadaje potrawie lekko orzechowy charakter, chrupiącymi pistacjami i rześką kolendrą :), znakomita samodzielna przekąska lub dodatek do innych potraw. Padaliśmy go z łososiem z patelni i blanszowaną zieleniną - cykorią włoską (to taka przerośnięta cykoria), którą możecie zastąpić szpinakiem, jarmużem lub burakiem liściastym. Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut Składniki: Ryż pomidorowy 150 ml ryżu basmati 250 ml soku pomidorowego
SzczyptaSmaQłyżki serka Philadelphia (original lub light) 1-2 łyżeczki kaparów Sok z cytryny 1-2 garście zieleniny ja użylam mieszanki: szpinak, rukola, rukwia wodna Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu lub wg własnych prefenencji, odcedzić i odstawić.* Łososia pokroić w kostkę. Na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz (najlepiej masło) i przesmażyć na małym ogniu przeciśnięty przez praskę czosnek. Ma sie leciutko
Codzienne Gotowaniezawsze. Sandwicz z łososiem, serkiem i jajkiem Składniki: chleb tostowy, łosoś wędzony, kremowy serek, żółtko jajka, sól, pieprz, opcjonalnie: szczypiorek Wersja z łososiem jest wykwintniejsza, ale nadal prosta. Wędzonego łososia układamy na chlebie posmarowanym kremowym serkiem (może być naturalny lub smakowy) wokół rantów – w formie gniazdka. Do środka wbijamy żółtko jajka. Posypujemy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem. Wkładamy(...)które też nie należą do dietetycznych można użyć szpinaku, który podsmażamy z czosnkiem, solą i łyżką wody na patelni (bardzo szybko więdnie). Układamy szpinak na pieczywie i oczywiście na wierzchu układamy bohatera – jajko. Pieczywo z łososiem i jajkiem w koszulce Składniki: Pieczywo (bułka, mufina angielska, żytni chleb lub tost), wędzony łosoś, jajko w koszulce, sos holenderski Łosoś wędzony też
Poezja smakuSKŁADNIKI: 2 kawałki łososia ze skórą 200 g truskawek 400 ml ciemnego octu balsamicznego 6% sól i pieprz do ssmku garstka zieleniny: mix młodych liści sałat, szpinaku, botwinki lub rukoli czy roszponki 1-2 plasterki cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1/2 łyżeczki oliwy (opcjonalnie) do zieleniny Wykonanie: Skórę łososia oskrobać z łusek, opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi
Sztuka gotowania w/g Samirysię chwali, bo oprócz mnóstwa zastosowań w kuchni posiadają niesamowite właściwości zdrowotne. Posiadają: 8 razy więcej omega-3 niż hodowlany łosoś 6 razy więcej wapnia niż mleko 3 razy więcej żelaza niż szpinak 2 razy więcej błonnika niż otręby 15 razy więcej magnezu niż brokuły 4 razy więcej selenu niż len Możesz przygotować z nich popularny pudding chia
Zdrowie na języku :Pjajka faszerowane z koperkiem i szczypiorkiem jajka faszerowane pieczarkami jajka faszerowane z pieczarkami II jajka nadziewane serem jajka z łososiem i awokado jajka na twardo jajka poszetowe obsmażane jajka sadzone na szpinaku jajka w koszulce na grzance jajka z anchois i "kawiorem" jajka z sardynkami czerwone jajka kraszanki pasta jajeczna z awokado pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim pomidory zapiekane
królestwo garówChia, czyli szałwia hiszpańska, czyli ziarenka, które podbijają ostatnio internet. Niepozorne, ale bardzo bogate w kwasy omega-3, których mają więcej niż łosoś atlantycki, mające więcej wapnia niż mleko i dostarczające więcej żelaza niż szpinak. Jednym słowem cud-miód podbijający w ostatnim czasie blogosferę kulinarną ;) Postanowiłam również sięgnąć po ten cud natury i zobaczyć co to z niego wyjdzie. Prób
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łacińskiego "uzdrawiać") to roślina, której nasiona są zaliczane do najzdrowszej żywności na świecie! Zawierają one bowiem: 8 razy więcej omega-3 niż hodowlany łosoś 6 razy więcej wapna niż mleko 3 razy więcej żelaza niż szpinak 2 razy więcej błonnika niż otręby 15 razy więcej magnezu niż brokuły 4 razy więcej selenu niż len "Aby uzyskać tę samą wartość energetyczną
Zdrowie na języku :Popakowanie (450 g) mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku(...)dużych plastrów wędzonego łososia
w mojej kuchniłyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek topiony śmietankowy 100 g kawałków wędzonego łososia /łosoś sałatkowy/ 3 łyżeczki musztardy francuskiej Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Osobiście preferuję ziemniaki ugotowane dzień wcześniej:) Szpinak podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez(...)praskę bądź rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodajemy do nich przestudzony szpinak i wszystkie składniki zagniatając ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy kopytka o długości 3-4cm. Wrzucamy partiami do posolonego wrzątku, gdy woda ponownie zacznie "bulgotać" zmniejszamy ogień, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kilka minut pływające na powierzchni kopytka, Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na szeroki półmisek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaOsoby cierpiące na nietolerancję glutenu coraz częściej na półkowych sklepach mogą znaleźć odpowiedniki produktów, których dotychczas nie mogli stosować.Przekreślony kłos, który znajdziemy na produkcie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chia. Nasionka te daje roślina zwana szałwią hiszpańską. Te niepozorne nasionka mają niezwykłe właściwości zdrowotne i odżywcze. Zawierają więcej kwasów omega - 3 niż łosoś atlantycki, są bardziej bogate w wapń niż mleko, zawierają więcej żelaza niż szpinak. Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, antyoksydantów, potasu, magnezu, fosforu. Warto wprowadzić je do swojej diety. U mnie dzisiaj koktajl z dodatkiem nasion chia
Smak mojej kuchniwłasnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego ;) Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą
Kuchnia w opałach