Ravioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią(...)Kamis. Przy okazji postanowiłam wypróbować moją nową, okrągłą foremkę do ravioli. Jak niedawno przygotowałam pyszne ravioli z ricottą i łososiem. to kwadraty robiłam ręcznie. Polecam również cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radicchio. Jestem z siebie dumna, jestem dumna z mojego przepisu na Ravioli z rukoli, mąki pszennej pełnoziarnistej i jajka, farsz z rukoli, ricotty z dodatkiem suszonych pomidorów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWyjątkowe połączenie składników występujące w tym przepisie sprawia, że bardzo często do niego wracamy. Szczególnie gdy potrzebujemy dania na szybko i tylko dla kilku osób. Składniki
naRuszciewołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i podajemy z ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą gryczaną. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 2 133,1kcal Białko: 156,2 g Tłuszcze(...)Węglowodany: 229,3 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 532,8 kcal Białko: 39,0 g Tłuszcze: 16,4 g Węglowodany: 57,3 g Sprawdź również ten przepis – łosoś pieczony w piekarniku . Artykuł Wielkanocny gulasz z wołowiny pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale PysznieObiecana sałatka do wczorajszego łososia z patelni . Jest bardzo chrupiąca, świeża i pyszna. Seler naciowy nadaje jej niepowtarzalny smak. Zapraszam :) Sałatka z selerem naciowym i jajkiem - przepis Składniki: (2 porcje) 1/4 główki sałaty lodowej 1/4 papryki 2-3 gałązki selera naciowego 2 jajka majonez, śmietana, musztarda pieprz, sól oraz pomidorki koktajlowe Sałatka z selerem naciowym i jajkiem - przepis Sałatka(...)selerem naciowym i jajkiem - przepis Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy. Jajka nastawiamy na gotowanie. Sałatę kroimy i rozdzielamy na 2 talerze. Na to pokrojony drobno seler. Pomidorki kroimy na pół i dajemy na talerze. Paprykę kroimy w kosteczkę i tez kładziemy na talerze. Majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy mieszamy w szklance. Polewamy tym sałatkę. Na końcu ugotowane jajka dajemy po jednym
Pyza i Surówkabogato” i nie ma powodu, by je „odchudzać”. Smaków w tej sałatce ma być dużo jeśli mamy ją nazwać nicejską. Pomijając fasolkę i ziemniaki, sałatka przygotowywana jest z surowych warzyw. Ziemniaki powinny być raczej młode. Jeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu do dobrej jakości ziemniaków w sezonie jesienno-zimowym(...)puszki. Mimo wszystko polecam jednak pierwszy wariant, ale jeśli już tuńczyk ma być z puszki, to raczej w oleju i większych kawałkach. Znane są też interpretacje z np. grillowanym łososiem. Oczywiście, jeśli ktoś woli łososia, można i tak, sam nawet tak robiłem – choć ściśle rzecz biorąc nie będzie to już sałatka nicejska . Ten przepis zawiera również instrukcję jak poprawnie przygotować
Kulinarna Pokusawolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję podsmażoną(...)łyżki oliwy, posiekany ząbek czosnku i pokrojone w kostkę marchewki. Smażę około 20 minut. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo doprawiłam bazyliowym pesto oraz pieczonym filetem z łososia w ziołach. 1 filet z łososia około 300-400 g 1 łyżka bazyliowego pesto 3 ząbki czosnku zmielone suszone pomidory sól himalajska mielone chilli Na łososia wylewamy sporządzona marynatę
ClauditteMissCookingbył bardzo zadowolony z efektu końcowego. Każdy dziwił się , że tak niewiele potrzeba by uzyskać tak pyszne danie. Danie smażone a jednocześnie bardzo dietetyczne i baaardzo zdrowe. Składniki: Kawałki łososia ok.200-250g na osobę ( u mnie filet ze skórą) Umyte, wysuszone kawałki ryby włożyć na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową i smażyć przez chwilę na dużym palniku. Odwrócić . Zmniejszyć palnik i dosmażyć(...)przygotowanej ryby niczym nie przyprawiać. Proponuję spróbować. W smaku nikt nie wyczuje, że danie zostało przygotowane bez dodatku soli. Można podawać np.z ratatouille , warzywami w paski lub szpinakiem z czosnkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowesushi to prawdziwa ceremonia. Można je przyrządzać na wiele sposobów w zależności od gustów i smaków. Sushi oznacza ryż przyprawiony octem, połączony z rybą,owocami morza i warzywami. Przygotowanie ryżu do sushi. Odmierzyć odpowiednią ilość. Opłukać obficie wodą, zmieniając ją co najmniej trzy razy. Woda powinna być przeźroczysta, po ostatnim płukaniu. Wsypać ryż do garnka i zalać wodą. Przykryć(...)wody Do przyprawienia ryżu: 125 ml octu ryżowego (lub jabłkowego) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Składniki do roladek: płaty wodorostów nori, marynowany imbir, wasabi, sos sojowy Do wyboru: łosoś wędzony, tuńczyk, awokado, surimi, sezam biały lub czarny, ogórek, marynowana rzodkiew Ja często przyrządzam sushi dodając wędzonego łososia, krewetki, awokado, marynowaną rzodkiew, ogórka, paprykę
potrawyregionalnepokroić w kostkę. Dołożyć do wywaru. Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Posolić lekko i gotować wszystko razem do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, a część warzyw przetrzeć przez sitko lub częściowo zblendować. Zupę doprawić solą i pieprzem. Zupę można podać na dwa sposoby: z dodatkiem słodkiej śmietanki lub z boczkiem pokrojonym w paseczki i przesmażonym(...)lubicie przecierane czy też miksowane zupy, to polecam Wam krem z batatów , biały krem z kalarepy i pietruszki z dodatkiem listków szałwii, albo moją ulubioną zupę ziemniaczaną z dodatkiem łososia wędzonego. Jesień to dobra pora na takie zupy
Codzienna kuchnia niecodziennasmaku) – 1 posiekany pęczek koperku (koperek możecie zastąpić pietruszką, albo użyć po pęczku koperku i pietruszki) – 1 łyżkę jogurtu – 1 łyżkę miodu (użyłam gryczanego) Dodatkowo – łosoś, ok 500-600g (czyli porcja dla 4 osób) Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Tak przygotowaną marynatę umieszczamy na ok 30 minut (można zostawić w lodówce na kilka(...)rybę i równomiernie rozsmarowujemy (tak przygotowaną rybę można zostawić na noc w lodówce i upiec następnego dnia). Zapiekamy ok 20 minut w 200 stopniach (termoobieg). Podajemy w towarzystwie warzyw sezonowych, sałat. Uwaga! Ryba smakuje też wyśmienicie na zimno
Szybko Tanio SmacznieWiosna wyjątkowo wcześnie przyszła do nas w tym roku i niektórym już marzą o spotkaniach przy grillu, nieśmiertelnej karkówce, łososiu czy zwykłej kiełbasie... Zanim jednak wyjedziemy na działki i zasiądziemy wokół grilla by wbić zęby w kawałek pachnącej karkówki możemy udać się do restauracji Blue Cactus , by chociaż na chwilę poczuć ten wspaniały i wyczekiwany aromat kojarzący z się(...)latem, lasem, wypoczynkiem... Od niedawna bowiem pojawił się tam grill opalany drewnem – dębem. Szef kuchni Patrick Hanna sprowadził go USA. Przygotowywane są na nim najróżniejsze mięsa i warzywa. Mają one zupełnie inny smak i aromat niż te z grilla gazowego. Miałam możliwość porównania potraw przygotowanych na grillu gazowym i opalanych drewnem. To nie bajka, różnica naprawdę jest duża na korzyść
królestwo garówwarzywa. Zebrali ponad 100 pomysłów na dania z jarmużu, skorzonery, rabarbaru, pasternaku, brukwi, buraka i topinambura, czerpiąc zarówno z polskiej tradycji i kultury, jak i kuchni świata. Ponieważ warzywa są głównym bohaterem książki, prawie 3/4 przepisów jest wegetariańskich, co powinno się spodobać szczególnie rowerzystom, gejom, aktywistom miejskim i innym lewakom. Książka została wyróżniona Złotym Wałkiem w plebiscycie na męską książkę(...)czosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy z suszoną żurawiną i jagodami goji oraz… sernik z topinamburem i kasztanami. Prze-szał! Wyobrażacie sobie te wszystkie imprezy? Te zloty rowerowe? Te konsultacje
GRUBY WAŁEKwarzywa. Rolki jarzynowa o lekkim smaku i z dodatkiem prostych składników są preferowane przez niektórych ludzi, jednak inni mogą cieszyć się bardziej pikantnym i egzotycznym smakiem sushi. Oprócz wyboru warzyw wiele osób decyduje się na dodanie ryby do ich sushi. Istnieje wiele możliwości do wyboru wśród ryb - można wybrać w zależności od preferencji. Na przykład, krążki z kraba są popularnym(...)Dzięki temu, że są o miękkim smaku, są również doskonałym uzupełnieniem wielu innych składników sushi. Istnieje wiele innych opcji popularnych dodatków: ryby i owoce morza, w tym makrela, ryby, łosoś – w tym także dodatek wędzonego łososia. Również małe krewetki, krewetki tygrysie, chude płaty tuńczyka - są dobrym wyborem. Istnieje wiele osób, które obawiają się użycia surowej ryby w ich sushi
Kuchcik gotujerosołową, żeby oszczędzić sobie czasu na co dzień i przepisy na nabiał roślinny, bo śmietana będzie na naszej diecie zakazana. Ważne jest też, żeby nie łączyć mięsa, węglowodanów i warzyw w jednym posiłku. Typowe menu to sałatka lub inne warzywne śniadanie, koktajl na drugie i sok na podwieczorek, a na obiady i kolacje pyszne zupy. Magdalena Makarowska pozostaje wierna swoim(...)nami na dłużej. Co z tej książki na pewno ugotuję? Dobrze wyglądają: dietetyczne jajko sadzone z fasolką szparagową, jajko w koszulce na sałacie, awokado zapiekane z jajkiem i łososiem. Wypróbuję też zupę tajską, paprykę faszerowaną pstrągiem, zupę szpinakową z łososiem, zupę gryczaną z malinami, czy cukiniową z miętą oraz koktajl z kiwi i ogórka. Mam nadzieję że schudnę cudnie! Zupy
Ugotowane pozamiatanekonsekwencją) produkować dużo dobrej jakości żywności. Świeże owoce dostarczają do ponad 70 krajów, głównie USA i Europy. Kiedy na półkuli północnej panuje zima w Chile trwa pełnia sezonu zbiorów. Warzywa uprawiane są na całej długości Chile, umożliwiając w ten sposób dostępność przez cały rok. Można mieć pewne wątpliwości czy transport świeżych śliwek, czereśni czy truskawek na wiele tysięcy kilometrów jest(...)wątpliwości nie ma w przypadku owoców suszonych, mrożonych czy puszkowanych. Chile jest największym na świecie eksporterem suszonych jabłek oraz śliwek, trzecim orzechów i rodzynek. Jest w czołówce eksporterów mrożonych łososi, małży, malin, jagód, soku winogronowego i wielu innych produktów. Długa linia brzegowa oraz czyste wody, obfitują w ryby i owoce morza. Hodowane są tu łososie, pstrągi, małże, wodorosty, przegrzebki
królestwo garówTempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób(...)zwiniętych w nori rulonów maki-sushi (niepokrojonych!). Jeśli jeszcze nie wiecie jak je przygotować, polecam zajrzeć tu: Sushi, krok po kroku. W tempurze świetnie smakują maki z krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego — gęsty
Food Square