Czyż nie jest tak, że z roku na rok coraz bardziej narzekamy na pogodę? Mamy albo deszczowe lato albo tropiki, do których nie jesteśmy przyzwyczajeni. Zanika
bistro mamaMój mąż w domu bardzo lubi coś przegryzać. Szukając dla niego zdrowszej, ale obowiązkowo chrupiącej przekąski, kupiłam kiedyś łuskane solone prażone migdały. Uwaga, uwaga... firmy Son
bistro mamaDziś na szybko lodowy, truskawkowy shake.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldczas temu odkryłam dyskont książkowy Aros gdzie większość interesujących mnie pozycji jest sporo tańsza. Poczyniłam tam pewne inwestycje i tak na mojej półce stanęło "Okno z widokiem" oraz "Uczta lodu i ognia". O tej pierwszej napiszę już niebawem a o drugiej za chwilkę.Przede wszystkim
Dzieje kuchennej WiewióryZima za oknem, śnieg pięknie otula drzewa... siedząc w domu i spoglądając przez okno- widok piękny ;). Inaczej to się ma do wyjść na zewnątrz. Zimno
Malinowe PocałunkiOto przepis na najprostszy sorbet truskawkowy, znaleziony na polska-gotuje.pl. Sorbet ma cudny intensywny kolor i wspaniały smak, bez żadnych ulepszaczy ! Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g
Kulinarne przygody Gatitytruskawek i brzoskwiń (te niestety z puszki, ale równie dobrze,a nawet lepiej zastąpić je świeżymi). Lekki, orzeźwiający i mega pyszny! Czas przygotowania: 10 minut Składniki: kilka kostek lodu 250g truskawek 3 brzoskwinie kostka brązowego cukru Do miski od blendera wkladamy kostki lodu, cukier, brzoskwienie oraz umyte truskawki bez szypułek. Całośc miksujemy blenderem. Podajemy od razu póki lód nadaje odpowiednie
Kolizje SmakówU mnie dzisiaj pięknie i słonecznie więc koniec wakacji zajadamy pysznym sorbecikiem brzoskwiniowym. Sorbecik robi się szybko jednak trzeba czekać na zamrożenie. Mam nadzieję, że
Monia miesza i gotujeSorbet to deser lodowy bez mleka. Głównym składnikiem są owoce, dziś polecam truskawki a dla lepszej konsystencji dodajemy banany. Składniki: szklanka truskawek 2 banany łyżeczka glukozy
prawdziwe jedzenieUwielbiam czarną porzeczkę i wszystko w czym jest schowana, zatopiona tj. w sokach, ciastach, konfiturach, dżemach, lodach. Tylko to „skubanie” ale czego nie robi się z miłości :) więc jak co roku się poświęciłam i ją oskubałam umyłam i dżem zrobiłam. Przepis na kg owoców 1 kg czarnej porzeczki 0,50 dag cukru ( lub więcej
RAROSSAzabawie możecie wziąć od dzisiaj (26.06.2012r.) do 01.07.2012r. W poniedziałek tj. 02.07.2012r. zostaną wylosowane dwie szczęśliwe osoby, które otrzymają następujące nagrody: 1 miejsce: Forma do lodu w kształcie pistoletów Forma do lodu w kształcie Titanica 2 miejsce: Forma do lodu w kształcie serca przebitego strzałą Zapraszam serdecznie do udziału w zabawie, nagrody są naprawdę boskie
Emcia PichciSkładniki: Miąższ z 1/4 średniego arbuza 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty (można pominąć) Przepis: Wydrążamy miąższ z arbuza i pozbawiamy go wszystkich pestek. Następnie
Emcia PichciJakiś czas temu stałam się posiadaczką silikonowych foremek do lodu w kształcie ziaren kawy. Postanowiłam te kawowe lodowe ziarna pokazać na FB-ku. Odzew był natychmiastowy, ludzie się zachwycali tym banalnie prostym pomysłem, wystarczy te kostki kawowe zalać mlekiem i otrzymujemy błyskawiczną kawę mrożoną. Kiedyś pokazywałam już kawę mrożoną w kostkach, ale kostki były przygotowane w zwykłym woreczku do mrożenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMój pierwszy sorbet! Pycha, przerobiłam resztki truskawek na coś mocno orzeźwiającego na obecne upały. Wykorzystałam przepis na ostatnio podany wam koktajl truskawkowy, który po prostu zamroziłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki brązowego cukru 2 łyżki cukru kryształu białego 1 jajko Wszystkie składniki wymieszać i nakładać do miseczek jabłkowych. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Polecam podawać z lodami ! Smacznego
kolorowotorcikowo