Z pozostałego zielonego szpinakowego biszkoptu zrobiłam bardzo szybko wspaniały deser, zobaczcie sami :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldZ pozostałego zielonego szpinakowego biszkoptu zrobiłam bardzo szybko wspaniały deser, zobaczcie sami :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldKanapeczki z łososiem i koperkiem mogą posłużyć zarówno jako śniadanie, kolacja ale również jako szybka w przygotowaniu przekąska na spotkanie ze znajomymi. Kanapki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szpinakowa kostka z musem truskawkowym Przepis Thermomix. Przepisy na Thermomix: Składniki: Biszkopt szpinakowy: 120 g świeżego szpinaku 5 jajek 100 g oleju rzepakowego 100 g cukru
Themo przepisyJeśli zastanawiacie się jeszcze jakie przystawki zagoszczą na Waszym stole wielkanocnym albo chcielibyście zaskoczyć rodzinę i gości czymś nowym, to zapraszamy do przetestowania naszego przepisu. Satysfakcja
Pyszny DuetCiasto szpinakowe, które zachwiciło wszystkich naszych gości swoją wyjątkową lekkością i delikatnością. Choć nie wszyscy byli przekonani do tego połączenia Składniki: na ciasto: 450 g szpinaku
rozgotowanaSkładniki: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego (1 opakowanie) 4 duże jajka 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 1/3 szklanki oleju 2
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 duże jajka 1 ⅓ szklanki oleju 1 ⅓ szklanki cukru 2 ½ szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki
Przepisy kulinarne babci AntoninyCiasto-blat szpinakowy: 450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jaja 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku
Moje Słodkie PiekiełkoPrzymierzałam się do tego ciasta od dłuższego czasu, głównie ze względu na jego piękny zielony kolor. Przepisów jest mnóstwo, więc postanowiłam stworzyć taki najbardziej pasujący do
Gotowanie i blogowanieDługo planowałam szpinakowe ciacho, słyszałam różna opinie, jednym smakowało innym nie. Postanowiłam sama to sprawdzić i nie żałuję, ciasto przepyszne, szpinak wcale niewyczuwalny. Piękne
Takie tam pichcenieSkładniki: Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 3 jajka - 1 paczka mrożonego szpinaku(450 g) - 3 łyżeczki proszku do
magiczna kuchnia KasiTo ciasto urzekło mnie od chwili, gdy tylko je ujrzałam. I od razu postanowiłam, że na pewno zagości również w moim domu. Ta chwila właśnie nadeszła
Ciasteczkowy Potwórstopniu zaawansowanym(jestem samoukiem) "Miej serce i patrzaj w serce" A. Mickiewicza Zdziwione miny moich bliskich i znajomych, gdy dowiadują się z czego było przygotowane danie, np: Leśny mech-ciasto ze szpinaku, lub Ciasteczka ze skwarek :D Nigdy się nie poddawać, bo praktyka czyni mistrza. Wszystko to, co udało mi się osiągnąć
Ciasteczkowy PotwórWszyscy na pewno znają ciasto szpinakowe Leśny Mech ;) Ja postanowiłam zrobić muffinki . Po wpisaniu zagadnienia w wyszukiwarkę wyskoczył mi przepis z bloga Mama poleca, testuje, pyta i ten właśnie wykorzystałam, trochę go modyfikując. Nie bójcie się ciasta ze szpinakiem, ponieważ w ogóle go w nim nie czuć. Muffinki są pyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku. Porcja
Czerwona Porzeczkaklej i ostre narzędzia. Takie litery możecie wykorzystać na kilka sposobów. Ja zaplanowałam je jako ruchomą (czyli do przestawiania z miejsca na miejsce) ‘leśną’ dekorację do sypialni, salonu i kuchni – wypełnię je mchem, pociętymi drobnymi gałązkami i kwiatami. Można z nich zrobić zawieszaną ozdobę na ścianę – wtopić je w strukturę ściany malując taką samą farbą albo okleić tapetą. Można
Karo in the Kitchendrzewka – do udawania mchu i liści. Największy wybór – na Allegro. Kupicie chrobotek w kilkunastu kolorach. Samych zieleni przynajmniej 8 odcieni. Cena za 50g opakowanie jednego koloru to od 6 do 10 zł – wystarczy spokojnie na kilka słoików. Wybierzcie dwa, trzy zbliżone do siebie odcienie – dla wzbogacenia, żeby nie było nudno i monotonnie – naturalna leśna zieleń to przecież(...)drzewka – do udawania mchu i liści. Największy wybór – na Allegro. Kupicie chrobotek w kilkunastu kolorach. Samych zieleni przynajmniej 8 odcieni. Cena za 50g opakowanie jednego koloru to od 6 do 10 zł – wystarczy spokojnie na kilka słoików. Wybierzcie dwa, trzy zbliżone do siebie odcienie – dla wzbogacenia, żeby nie było nudno i monotonnie – naturalna leśna zieleń to przecież
Karo in the Kitchennami i zaraz hajda do lasu, w druga stronę :) Nikola też miała swoje klimaty spacerowe. Dotykała drzew, sprawdzała mech , rzucała szyszki i dziwiła się jak szeleszczą liście. Aga zbierała trawę, a Nikola patyki, oczywiście musiała spróbować,wielka radość:) Jeszcze ostatnie małe leśne posiedzenie i czas na powrót do domu. Musimy zdążyć na program w TVP 3, tam Gisia i Nika
chleba naszegoWitajcie w ten "pierwszy wrześniowy post" (: Sezon grzybowy trwa w pełni, a jesienna aura za oknem dopisuje. Patrząc na tak błękitne, słoneczne niebo aż nie
Symfonia Smakówzieleń nakrapiana żółto-złotymi, ledwo widocznymi kapeluszami kurek, kryjących się w trawie i pod mchem. Do takich zbiorów trzeba mieć oko. Ja osobiście prawie nigdy nie zauważam tych pysznych grzybów w naturze, za to moja ciocia, co chwilę się schyla, wyciągając złote łebki z leśnego runa. Dlatego wspieram kurkowych zbieraczy i zaopatruję się u nich w jedne z moich ulubionych
Kuchnia w Słońcu Skąpanawrześniowym dniom sprzyja rozwój naszego sportu narodowego. Tłumnie ruszamy do Lasu, by wśród mchu i paproci szukać jego wczesno-jesiennych dobrodziejstw. Grzyby! Prześcigamy się, kto pierwszy znajdzie, później kto więcej czy kto ładniejsze. Sama przyjemność, prawda? A co później z nimi zrobić? Składniki: świeże grzyby leśne śmietana 12-18% cebula liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz masło Przygotowanie: Grzyby
Karczma Honoriettyuwagę na mech, rosę na paproci i wspaniałą ciszę, które przestała mnie straszyć. Już za każdym drzewem nie czai się morderca z siekierą. A wszystko dzięki wycieczce letnim popołudniem , a później jesienią nad ranem . Zanim sama wybiorę się z aparatem między drzewa podziwiam piękny las w obiektywie Ellie Davies. W międzyczasie zachwycam się wydarzeniami pod ściółką leśną, bo Radiolab przybliża
Pink EnvelopeGrzyby leśne duszone w śmietanie to wspaniały i aromatyczny sosik,ja podałam go jako dodatek do placków ziemniaczanych-niebo w gębie...:) Składniki 1 kg maślaków 2 małe cebulki 2 łyżki masła 3/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej sól morska do smaku pieprz biały do smaku Sposób przygotowania Grzyby obieramy z igliwia i mchu,zdejmujemy skórkę z kapeluszy,płuczemy
Wanilia i Kardamongrzybami leśnymi. Choć te z dodatkiem pieczarek też są całkiem smaczne ;) Jako że Mąż bardzo lubi grzybową, postanowiłam skorzystać z okazji i przygotować właśnie taki krem, który na bazie domowej warzywnej kostki spokojnie może być Waszym wigilijnym daniem. Jako dodatek sprawdzi się tak naprawdę wszystko. U mnie były to ciasteczka z ciasta francuskiego, groszek ptysiowy i zielony mech, na który
Kuchnia w czekoladzieleśne. Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 stopni. Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, następnie zblendować. Jaja połączyć z cukrem i zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie dolewać olej, cały czas mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i jeszcze raz zmiksować. Masę przelać na blachę 24x35 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Upieczony "mech" odstawić
cooklifeżółknącej trawie, coraz głośniejszym szelestem liści i włosami tańczącymi na wietrze. Nad głową szum i złoto, pod nogami szelest i złoto przeplatane to brązowym kapeluszem grzyba, to zieloną poduszeczką mchu, w powietrzu lekki zapach dymu, liści i mokrej ziemi. A po długim, wietrznym spacerze przyjemnie zjeść coś ciepłego i sycącego, dlatego dziś posyłam Wam pomysł na październikowe klopsiki. Mielone mięso(...)aksamitny sos ze świeżmi kurkami na bazie śmietanki i odrobiny tartego parmezanu, który wspaniale podkreśla smak grzybów i lekko zagęszcza całość. W tle aromat tymianku i moc pietruszki. Takie leśne potrawki i sosy najbardziej lubię podawać z prażoną kaszą gryczaną, która swoim ziemisto-orzechowym smakiem idealnie wpasowuje się w jesienny klimat, dlatego i tym razem ułożyłam grzybowe klopsiki w gorącym
Kuchnia w Słońcu Skąpanaśmietana 18% 330 gram, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, makaron ugotowany 250 gram Podgrzybki: prawdziwki, maślaki, kanie oczyścić z piasku, mchu, wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, grzyby wylać na durszlak i zimną woda opłukać, pokroić grzyby na kawałki. Kości schabowe ugotować z zielem angielskim, liściem laurowym do miękkości, ugotowane(...)Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię