Truskawki dalej rządzą! Muszę się nimi nasycić póki jest taka możliwość Przepis na tą tarte znalazłam u Pauli na Just my delicious - zachwycił mnie od pierwszego spojrzenia - genialnie łatwe ciasto, pyszne w swej prostocie. Naprawdę zachwycające... Galette czyli tarta truskawkowa w stylu rustykalnym Składniki: 200 g mąki razowej 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 jajko 300 g truskawek
sierotka maRysia w kuchniPrzepis dostałam od koleżanki Asi :-) jest rewelacyjny. Ciasto łatwo się zagniata i świetnie pracuje z wałkiem :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g śmietany 12% z Bażanowic 250 g margaryny szczypta soli białko z jednego jajka Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać śmietanę, sól i pokrojoną w drobniejszą kostkę margarynę. Zagnieść. Gotowe ciasto owinąć folią
Gaździnka warzyudać, bo naturalnie jest zakalcem :D Ale jest to z pewnością najpyszniejszy zakalec na świecie! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, musicie je zrobić jak najszybciej. Polecam ten przepis, jest bardzo łatwy, ciasto wychodzi wilgotne i zbite - czyli takie jak brownie być powinno. Więcej czasu zajmuje pieczenie niż jego przygotowanie :) W oryginalnym przepisie były także maliny, ja jednak pominęłam ten dodatek. Domownicy
chili & sugarpolać lukrem lub polewą, ale bez tego również smakuje wybornie. * Proszę nie zamieniać sody na proszek do pieczenia, gdyż wtedy zamiast piernika najprawdopodobniej wyjdzie zakalec. PS. Z innych bardzo łatwych ciast polecam Szybką babkę z kefirem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajpiekarniku potrzebują dużo roztopionego masła, pierogi maczamy w maśle i układamy na blaszce, przykrywamy folią aluminiową, aby nie zrobiła się skorupa! Podgrzewane w wodzie - delikatnie bo pod nasze pergaminowe ciasto łatwo dostaje się woda co skutkować może zmiana stanu skupienia naszych pierogów - tak właśnie powstaje 'pierogowa ciapka' ;) Wiadomość dla fanów pierogów (zarówno w wersji bezglutenowej jak i tej zwyczajnej) - będziemy
Wypisz WymalujŚwiąteczne wypieki czas zacząć :) W tym roku zdecydowanie stawiam na ciastka i pierniki. Dzisiaj pyszne marcepanowe ciasteczka, delikatne i kruche. Bardzo je lubię, choć ciasto łatwe do obróbki nie jest, gdyż się je źle wałkuje. Ale zapewniam, że warto się odrobinę pomęczyć dla efektu końcowego :) SKŁADNIKI: 150 g miękkiego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru 100 g marcepanu 1 żółtko(...)mąki lukier 125 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny A jak to zrobić: Masło utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkiem i marcepanem. Dodać mąkę i zagnieść ciasto, najlepiej przy użyciu rąk ;) Uformować kulkę, zwinąć w folię i wstawić do lodówki na około 20 - 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm, wykrawamy ciastka
Kuchnia w opałachBułki są naprawdę bardzo smaczne, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Ciasto łatwo się wyrabia i pięknie wyrasta. No i ten zapach... składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 12 g świeżych drożdży niepełna szklanka ciepłej wody 1 jajko i 1 łyżka mleka(...)posmarowania mak do posypania wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto, lekko lepiące (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości (trwa to zwykle od 1 do 2 godzin). Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję
babka w formieOstatnio Córcia bardzo ubolewała nad tym, że zaprzestaliśmy wspólnych niedzielnych śniadań z ciepłymi bułeczkami i kakao, postanowiłam je wskrzesić, choćby tyko na dziś. Ciasto łatwo współpracuje i szybko rośnie. Rogaliki po upieczeniu są delikatne, puszyste i bardzo smaczne :) idealne by przygotować je raz ciach gdy domownicy powoli się budzą. Rogale maślane(...)roztopionego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania do posypania sezam lub mak Składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Mnie wspomógł mój nowy pomocnik kuchenny robotem zwany. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość. Następnie lekko je odgazowujemy i dzielimy na 2 równe
Dzieje kuchennej WiewióryRolada... Pyszne ciasto, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Krem oczywiście można przygotować dowolny, kto jaki lubi :) Maliny można zastąpić galaretką, jagodami, bananami bądź innymi owocami :) Polecam. Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki mąki * 4 łyżki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać(...)mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksować. Do masy z żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia(im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta, uważając by nie przerwać ciasta
Zrób to smaczniemnie ciasto i mrożone jagody, bo tegorocznych nie mogłam dostać. A lasy w mojej okolicy zupełnie nie jagodowe, bo liściaste. Niemniej z pewnością jeszcze uzupełnię swoje zbiory na zimę. Ciasto łatwe w wykonaniu i bardzo dobre. Polecam. Składniki: 5 jajek 400 ml mąki 200 ml cukru 150 ml oleju 1 szklanka jagód 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder(...)przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z utartą masą. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać do niej ciasto. Na koniec posypać je jagodami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić ciasto patyczkiem, gdy po wyjęciu będzie suchy
Pasja Smakupoprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek: Składniki: 7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone i twarde 2 laski cynamonu(...)spodu wycinany gniazda nasienne i równo ścinamy aby stabilnie stały. Przygotowane gruszki wkładamy do słodkiego wrzącego syropu i gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut. Następnie wyciągamy i odsączamy. Ciasto czekoladowe. Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm. 20 dag dobrej jakości czekolady 18 dag masła lub margaryny 20 dag cukru trzcinowego, można dać zwykły cukier
Apetyczna babeczkaprzez internet biały mak , który nie jest dostępny w regularnej sprzedaży w sklepach (być może w okolicach Poznania jest dostępny). Pierwszego dnia wypiekamy bezglutenowe biszkopty, drugiego zagniatamy i wałkujemy ciasto, trzeciego dnia robimy farsz i już wypiekamy rogaliki i zajadamy :-) Mój przepis został zainspirowany przepisem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki , który na potrzeby wersji bezglutenowej nieco zmodyfikowałam. Polecam prześledzić(...)warto najpierw w ramach szkoleniowych spróbować upiec na mące pszennej, a potem rogalami obdzielić rodzinę i znajomych, którzy nie są bezglutenowi. Po takim przeszkoleniu będzie nam łatwiej pracować z niełatwym ciastem bezglutenowym. No to do dzieła :-) * * * Składniki (proporcje na 2 blachy rogalików): Ciasto: 3 i pół szklanki mąki bezglutenowej (ja użyłam mieszanki Schar) 30 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru
Kawa z mlekiempiecu , piekarniku lub prodiżu, jako leżące obok siebie kulki z ciasta drożdżowego, które, rosnąc w procesie pieczenia, łączą się, tworząc spójną, aczkolwiek podzieloną na buchty masę. Gotowe ciasto łatwo rozrywa się dłońmi na buchty. Przepisy na buchty są różnorodne, łączy je obecność wśród składników mąki, drożdży, mleka, masła oraz jaj." Tyle słownik. A jak smakuje nie napisali(...)wyszły tak wspaniałe, że dziś znów je piekłam! Koniecznie upieczcie swoje buchty. ;) Wykorzystałam w części przepis na buchty od Asi, dodając do swojego kremowy twarożek śmietankowy; z tym dodatkiem ciasto drożdżowe pozostaje wilgotne i mięciutkie jeszcze przez 2 dni. Składniki: 400 g mąki typ 550 (luksusowa) lub krupczatki + do podsypywania 1 jajko 1 żółtko 30 g świeżych drożdży
Kuchnia PrezydentowejJest to zwykłe ciasto z truskawkami, takie codzienne. Nieduże, w sam raz na podwieczorek lub drugie śniadanie. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające dzięki skórce z cytryny. Ku mojemu ciasto zdziwieniu przybrało piękny miodowy kolor w środku. W tym przepisie, jak też w poprzednich, wykorzystałam serwatkę z zamrażarki, uprzednio ją rozmrażając. To bardzo dobry sposób dla tych, którzy nie chcą(...)zamrażarki. Ja tak właśnie robię. Lubię małe pojemniczki, bo dzięki temu rozmrażam taką ilość, jaką akurat potrzebuję, a reszta serwatki czeka na swoją kolej. Dzisiaj zużyłam kolejny pojemniczek :) Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką forma 17 x 23 cm (mierzona po dnie) lub okrągła 22- 23 cm 2/3 szkl. serwatki 2 jajka 60g oleju skórka starta z pół cytryny
Posadzone i zjedzonegorącego ciasta. Nie chciałam aby ciasto było zbyt słodkie, dlatego ilość cukru jest tu naprawdę niewielka. Jak już pisałam w jednym z poprzednich wpisów, do pieczenia użyłam papieru, aby ciasto łatwo wyszło z foremki i nie ciemniało. Jeśli lubicie gruuubą warstwę serową, możecie użyć większą ilość sera. Podobnie ze śliwkami. Ja użyłam około 500 g, ale równie dobrze można owoce(...)wypadku sernika. Porcja na dużą blachę. Drukuj Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Kruszonka 200g mąki 75 g brązowego cukru 100 g masła Ciasto 2,5 szkl. mąki 50 g masła 0,5 szkl. mleka 1 łyżka cukru 2 żółtka 30g drożdży 500 g śliwek Masa serowa 2 jajka 2 białka 750 g sera
Mieszam w Garnku