łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:22/593)

Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. 108

delikatnie wymieszaj. Wstaw całość do gorącego piekarnika (180 stopni) i piecz przez 45 minut. Zajrzyj również tu: 1.  Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 2.  Szybkie i łatwe ciasto z majonezem 3.  Gniazdka/Hiszpańskie pączki Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie

My World by Dagmara Rek
Tort oreo z czekoladą i chrupiącą praliną orzechową. 488

czekoladowy krem ganache.  Ozdobiony polewą lustrzaną i tym co dzieci lubią najbardziej. Tort marzenie moich najmłodszych.  Chciały bardzo szybko się do niego dobrać. Nie jest trudny.  Łatwe ciasto czekoladowe upieczecie bez użycia miksera. Krem oreo jest ze śmietany, mascarpone i zmiksowanych ciasteczek oreo. Jeśli nie chcecie robić praliny to pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chałka maślana 170

zdjęciach. Przepis pochodzi z babcinego kajetu z przepisami, lekko go zmodyfikowałam i zmniejszyłam też ilość składników. Chałka według tego przepisu jest bardzo puszysta i maślana, ale jest dosyć ciężka. Ciasto łatwo się zagniata i formuje. Ale samo przygotowanie tych maślanych chałek jest trochę czasochłonne, gdyż na wyrastanie trzeba sobie zarezerwować ok. 3 godzin + ok. 45 minut na pieczenie. Jednak smak

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto na pierogi najlepsze 7174

Próbowałam wiele przepisów na ciasto pierogowe ale to z dodatkiem wrzątku i jajka jest najlepsze. Ciasto jest sprężyste, nie przywiera do blatu, a przy tym łatwo się klei. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje nawet na bardzo cienkie placki. Pierogi z tego ciasta są mięciutkie i po prostu rozpuszczają się w ustach. Przepis – ciasto na pierogi Składniki: około 80 pierogów

codojedzenia
Ciasto z białek z bananem i bakaliami 254

Często zostają mi same surowe białka, z którymi nie zawsze wiem co zrobić:) Tym razem, zamiast je zamrozić, przygotowałam smaczne i bardzo łatwe ciasto, a raczej nawet po prostu deser na ciepło:) na dnie blaszki ułożyłam banana oraz bakalie, zalałam ciastem i upiekłam:)) Prawda, że proste? Składniki: 3 białka,  szczypta soli,  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki soku

Z miłości do słodkości
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i owocami 150

zimie – z prażonymi jabłkami. ROLADA BISZKOPTOWA Biszkopt szykujemy według wytycznych z tego przepisu . Prostokątną blachę (u mnie to duża blacha 25/40cm) wykładamy dokładnie papierem do pieczenia, tak żeby łatwo ciasto wyjąć. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Jajka najwygodniej ubijać mikserem planetarnym z trzepaczką lub mikserem ręcznym z odpowiednimi końcówkami. Do pełnej puszystości, rozpuszczenia cukru i napowietrzenia, w zależności od ilości

Karo in the Kitchen
Tarta truskawkowa zwana galette 161

Truskawki dalej rządzą! Muszę się nimi nasycić póki jest taka możliwość Przepis na tą tarte znalazłam u Pauli na Just my delicious - zachwycił mnie od pierwszego spojrzenia - genialnie łatwe ciasto, pyszne w swej prostocie. Naprawdę zachwycające... Galette czyli tarta truskawkowa w stylu rustykalnym Składniki: 200 g mąki razowej 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 jajko 300 g truskawek

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto na paszteciki 121

Przepis dostałam od koleżanki  Asi :-)  jest rewelacyjny. Ciasto łatwo się zagniata i świetnie pracuje z wałkiem :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g śmietany 12% z Bażanowic 250 g margaryny szczypta soli białko z jednego jajka Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać śmietanę, sól i pokrojoną w drobniejszą kostkę margarynę. Zagnieść. Gotowe ciasto owinąć folią

Gaździnka warzy
NAJLEPSZE CIASTO NA ŚWIECIE? BROWNIE! 142

udać, bo naturalnie jest zakalcem :D Ale jest to z pewnością najpyszniejszy zakalec na świecie! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, musicie je zrobić jak najszybciej. Polecam ten przepis, jest bardzo łatwy, ciasto wychodzi wilgotne i zbite - czyli takie jak brownie być powinno. Więcej czasu zajmuje pieczenie niż jego przygotowanie :) W oryginalnym przepisie były także maliny, ja jednak pominęłam ten dodatek. Domownicy

chili & sugar
Banalny herbaciany piernik 151

polać lukrem lub polewą, ale bez tego również smakuje wybornie. * Proszę nie zamieniać sody na proszek do pieczenia, gdyż wtedy zamiast piernika najprawdopodobniej wyjdzie zakalec. PS. Z innych bardzo łatwych ciast polecam Szybką babkę z kefirem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 269

piekarniku potrzebują dużo roztopionego masła, pierogi maczamy w maśle i układamy na blaszce, przykrywamy folią aluminiową, aby nie zrobiła się skorupa! Podgrzewane w wodzie - delikatnie bo pod nasze pergaminowe ciasto łatwo dostaje się woda co skutkować może zmiana stanu skupienia naszych pierogów - tak właśnie powstaje 'pierogowa ciapka' ;) Wiadomość dla fanów pierogów (zarówno w wersji bezglutenowej jak i tej zwyczajnej) - będziemy

Wypisz Wymaluj
CIASTECZKA - MARCEPANOWE GWIAZDKI 129

Świąteczne wypieki czas zacząć :) W tym roku zdecydowanie stawiam na ciastka i pierniki. Dzisiaj pyszne marcepanowe ciasteczka, delikatne i kruche. Bardzo je lubię, choć ciasto łatwe do obróbki nie jest, gdyż się je źle wałkuje. Ale zapewniam, że warto się odrobinę pomęczyć dla efektu końcowego :) SKŁADNIKI: 150 g miękkiego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru 100 g marcepanu 1 żółtko(...)mąki lukier 125 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny A jak to zrobić: Masło utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkiem i marcepanem. Dodać mąkę i zagnieść ciasto, najlepiej przy użyciu rąk ;) Uformować kulkę, zwinąć w folię i wstawić do lodówki na około 20 - 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm, wykrawamy ciastka

Kuchnia w opałach
bułeczki pszenno - żytnie 181

Bułki są naprawdę bardzo smaczne, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Ciasto łatwo się wyrabia i pięknie wyrasta. No i ten zapach...  składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru  1 łyżka oleju 12 g świeżych drożdży  niepełna szklanka ciepłej wody 1 jajko i 1 łyżka mleka(...)posmarowania mak do posypania  wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody.  W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto, lekko lepiące (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości (trwa to zwykle od 1 do 2 godzin). Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję

babka w formie
Rogale maslane z sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.53 319

Ostatnio Córcia bardzo ubolewała nad tym, że zaprzestaliśmy wspólnych niedzielnych śniadań z ciepłymi bułeczkami i kakao, postanowiłam je wskrzesić, choćby tyko na dziś. Ciasto łatwo współpracuje i szybko rośnie.  Rogaliki po upieczeniu są delikatne, puszyste i bardzo smaczne :) idealne by przygotować je raz ciach gdy domownicy powoli się budzą. Rogale maślane(...)roztopionego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania do posypania sezam lub mak Składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Mnie wspomógł mój nowy pomocnik kuchenny robotem zwany. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość. Następnie lekko je odgazowujemy i dzielimy na 2 równe

Dzieje kuchennej Wiewióry
ROLADA ZE ŚMIETANĄ I MALINAMI 175

Rolada... Pyszne ciasto, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Krem oczywiście można przygotować dowolny, kto jaki lubi :) Maliny można zastąpić galaretką, jagodami, bananami bądź innymi owocami :) Polecam. Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki mąki * 4 łyżki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać(...)mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksować. Do masy z żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia(im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta, uważając by nie przerwać ciasta

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania