dodaj przyprawy i zmiksowany w blenderze miąższ z dyni - całość duś na patelni przez 20 minut - dodaj serek Indie -Arla Apetina, wymieszaj dokładnie - smaż 4 minuty i gotowe! Kaszę kuskus ugotuj z dodatkiem soli do miękkości, dodaj masło i kurkumę. Przed samym podaniem dodajemy kolendrę i natkę pietruszki. Podajemy od razu gorące! Aromatyczne, rozgrzewające i bardzo smaczne danie! Gorąco
SMYKWKUCHNIsłonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie śmiało zabrać do szkoły lub pracy, a pszenicę farro zastąpić inną kaszą - pęczakiem, bulgurem, komosą ryżową a nawet kuskusem. Pisząc informacje o płaskurce, korzystałam z tej i tej strony, oraz z książki Kocham Toskanię Gulii Scarpaleggia. Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą zainspirowałam się
Chilli Czosnek i Oliwanawet się nie zorientował więc jest dobrze. Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można ją marynować w occie , zapiec z boczkiem albo ugotować zupę. Uwielbiam zapiekankę z dyni piżmowej z kuskusem i mięsem a dżem dyniowy co roku ląduje z mojej spiżarce. Do zrobienia rogalików zainspirowała mnie Pincake z Trochę innej cukierni czyli bardzo ciekawego, najbardziej rozkwiaszczonego bloga w sieci. ROZWIŃ
Smaczna Pyzazmięknie do smaku doprawić niewielką ilością czosnku. Jarmuż powinien zmieknąć i gdzieniegdzie się przysmażyć aby był chrupiący. Ugrillowane mięsko podać z uduszonym jarmużem, do tego zestawienia jeszcze podałam kuskus
Monia miesza i gotujelodówce. Najlepiej smakuje oczywiście następnego dnia po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki już się przegryzą, jednak można ją podać również od razu. Smacznego! Inne wersje: Zamiast brązowego ryżu można dodać kuskus lub ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Natomiast zamiast oleju/oliwy - jogurt naturalny. PS. Zdjęcia niestety robiłam na szybko i tuż przed wyjściem do pracy, ale obiecuję, że je podmienię
Ratunku obiadnowy dla mnie produkt, który dostałam do wypróbowania od firmy Wodzisław. Pesso bardzo mi zasmakowało, szybko się je przygotowuje, bez gotowania zalewając zimną lub gorącą wodą, czyli podobnie jak kuskus. składniki: 3/4 szklanki pesso pszenno-kukurydzianego Wodzisław 300 g pomidorków koktajlowych 2 małe cukinie 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 1 solidna garść posiekanej natki pietruszki olej sól ziołowa Pesso
Monia miesza i gotujeKulki stanowią prawdziwą ozdobę stołu i są bardzo łatwe do przygotowania. Z dużą ilością curry i kurkumy mają piękny kolor i bogaty aromat. Można je podawać z ryżem, kaszą, kuskusem i oczywiście z sosem. Składniki do potraw orientalnych znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonej chudej wieprzowiny 2 ząbki czosnku, drobno posiekane świeża natka kolendry
Apetyczna babeczkawody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać śmietaną, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę pogotować. Pod koniec dołożyć świeżego tymianku. Podawać z ryżem, kuskusem lub carry
Apetyczna babeczkaSelerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :) Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos: 3 dag suszonych grzybów cebula po łyżce mąki i masła pół szklanki jogurtu naturalnego sól pieprz 1.Seler umyć i ugotować w łupinie. Gdy przestygnie, obrać, pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić
Apetyczna babeczkachemii. Sos powstał z myślą o daniach z ryżu i jako dodatek do drobiu, ale jak wiadomo każdy może go dowolnie komponować z daniami z makaronu, z ryżu, kuskusu czy do ziemniaków, które Polski naród tak kocha!. Składniki: 2 kg pomidorów, najlepiej malinówka lub limo, ważne żeby to były wiejskie pomidory z targu, a nie z supermarketu
Apetyczna babeczkadynia " znajdziemy przepisy podzielone na kategorie: 1. Przystawki i mała dania , np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie, 2. Sałatki i zupy ,np. sałatka z dyni i kuskusu, 3. Potrawy wegetariańskie , np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii, 4. Mięso, ryby i dodatki ,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki pikantne i słodkie
Aga w kuchnisię być obecna na blogu, Instagram też nie jest zaniedbywany. Zapraszam więc na zdjęcia, a Wam życzę pięknego tygodnia! U mnie ma być znowu ciepły :) * podsumowanie naszego babskiego wyzwania * kuskus z mango - rewelacja! * taki nastój u mnie świeczkowy * odrobina słodyczy * leśna przejażdżka na rowerach, sobota spędzona aktywnie * idealny duet czyli oliwki i serek pleśniowy * piękne, małe
Magiczne Życie Martyobiady w czasie lata i jesieni, kiedy możemy korzystać z dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej (najbardziej chyba lubię wersję z ryżem i warzywami lub kuskusem). Dzisiaj przedstawiam Wam paprykę w tej pierwszej. Swego czasu też proponowałam Wam na blogu bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym . Dzisiejsza papryka jest o wiele bogatsza w różne dodatki :) Składniki
Fabryka pomysłówwszystkiego od razu resztę odsmażam następnego dnia albo mrożę. Farsz zwyczajny, ale zobaczcie jaki piękny kolor ma ciasto ! Zaraz wyjaśni się dlaczego. Zobacz przepis na Pierogi z mięsem i kuskusem albo Pierogi z kaszanką . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzałagodne, czasami ostrzejsze, wszystko zależy od nastroju. Dziś naszła mnie ochota na zielone curry przygotowane tylko i wyłącznie z samych warzyw. Do tego odrobina kaszki kuskus i pyszny, lekki obiad lub lunch gotowy. Zielone warzywne curry Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 120 g zielonej fasolki szparagowej 350 g cukinii 1 fenkuł
Kulinarne przygody Gatity