Zapraszam na weekendową sałatkę. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. Spróbujcie, a nie pożałujecie. SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka, 1/2 puszki ananasa, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 50g słonecznika łuskanego, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z kurczaka myję i kroję(...)oliwę. Mięso smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ananasa i kukurydzę odsączam z zalewy. Ananas kroję w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. 3. Kurczaka łączę z kukurydzą, ananasem i słonecznikiem. 4. Majonez mieszam ze śmietaną, solą oraz pieprzem. Dressingiem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia Kasikładniki (4 porcje) 250 g ryżu do risotto 1 cebula 150 g mrożonego groszku 1 l bulionu 300 g fileta z kurczaka pół łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dosypujemy ryż, dodajemy kurkumę i wlewamy część bulion. Pozostawiamy na niewielkim ogniu przez 15 minut, mieszając(...)jakiś czas i uzupełniamy bulion. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego w kawałki i posolonego i popieprzonego kurczaka. Groszek gotujemy przez 5 minut i dodajemy go wraz z kurczakiem do ryżu. Gotujemy całość przez 2 minuty i podajemy
Jadło i czytadłochoć chińszczyzna źle się nam kojarzy, na talerzu często mi się marzy ;-))) 1 duża pierś z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 mała łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 marchew 1 słodka papryka 1/2 szklanki groszku, świeżego lub z puszki 1/2 pora grzybki mun - garść makaron olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić(...)zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut Marchew i pora pokroić w cienkie długie paski, makaron ugotować. Grzybki namoczyć w wodzie. Kurczaka smażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać marchew, paprykę, groszek i namoczone grzybki. Dusić około 15-20 minut. Dodać wcześniej ugotowany makaron. Gotowe
Jadło i czytadłoczwartego dnia przygotuj kurczaka! Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej
BaRepasSkładniki, 3-4 osoby; 700 g ziemniaków 2 piersi z kurczaka 3 marchewki 3 łyżki śmietanki kremówki 30% szczypta gałki muszkatołowej 0,5 puszki groszku 1 cebula ser do posypania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obrać (żeby przyśpieszyć gotowanie pociąć w kostkę), ugotować, odstawić do ostudzenia. Ustawić piekarnik na 200 stopni. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, wrzucić(...)około 15 min. Po ugotowaniu odlać wodę i wymieszać z groszkiem. Piersi pokroić w cieńkie paseczki, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Cebulę pociąć w pióra, usmażyć i wymieszać z kurczakiem. Do ziemniaków dodać sól, pieprz, gałkę, śmietankę i dobrze ugnieść. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kurczaka z cebulą, posypać groszkiem i marchewką. Kolejną warstwą jest puree, które należy posypać startym
cooklifeJesienią gotowałam dużo zup. Teraz przyszedł czas by się Wami podzielić kilkoma najsmaczniejszymi według mnie pomysłami. Oto pierwsza z nich - zupa serowa z kurczakiem, szpinakiem i ryżem. Ta wyjątkowo przypadła mi do gustu... Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka 1 pietruszka 1 mały seler 2 trójkąciki sera topionego 50 g posiekanych w paseczki liści szpinaku(...)słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz Umyte mięso zalać 6 szklankami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 40 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrane i starte na tarce pietruszkę i selera oraz pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Po 10 minutach wrzucić szpinak, nać pietruszki
Czerwień i błękitJestem zwolennikiem łączenia owoców morza z mięsem. Dlatego też zrobiłam zupę tajską z kurczakiem i krewetkami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawiłam imbirem, curry i wyszła ostra i pożywna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu dzięki salatom :)Skład:2 piersi z kurczakaokoło 10 krewetek ( u mnie mrożone)250 g mix sałaty (albo pekińska sałata)200 g włoszczyzny pokrojonej w słupkipół(...)łyżeczka tartego imbirułyżeczka granulowanego czosnku200 ml mleczka kokosowegosól, 3 łyżki posiekanej kolendrypieprz cytrynowysok z 1/4 limonkiszczypta płatków chilichiński makaron albo makaron ryżowyszczypiorekoliwa z oliwek do smażeniaGotujemy wywar z piersi kurczaka i włoszczyzny. Gdy piersi są ugotowane kroimy je w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem curry, czosnku i soli. Do wywaru dodajemy podsmażonego kurczaka, bambusy, kiełki, oraz pokrojony
Bon Appetit MałgorzatyCoś szybkiego i pysznego na obiad :) Dość często jadamy drób na obiad, więc trochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można przygotować szynkę w sosie śmietanowym, tylko wiadomo, że mięso wieprzowe będzie się dłużej gotowało. A ten sos z piersią z kurczaka robi się naprawdę ekspresowo.Składniki:2 duże piersi z kurczaka
Kuchnia domowa AniDanie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam.SKŁADNIKIpierś z kurczaka podwójna40 dag pieczarek 20 dag. sera żółtego - dowolny1 cebulaprzyprawa do kurczak2 opakowania ciasta francuskiego1 łyżka masła sklarowanego1 łyżka olejusól , pieprz do smakuWYKONANIEPiersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak i dostawiamy na godzinęW tym czasie przygotowujemy pieczarki, płuczemy kroimy(...)paski. cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle sklarowanym. Dodajemy pieczarki. nakrywamy chwile , by puściły wodę. Odkrywamy i jeszcze chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smakuMięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu.Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera.Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski. Smarujemy rozmąconym
W kuchennym oknie Ewysosie na bazie cytryny, miodu oraz imbiru.Szczerze przyznam, że ja i mój P. byliśmy baaardzo pozytywnie zaskoczeni efektem końcowym więc może i Wy dajcie się mile zaskoczyć? :)Piersi z kurczaka:* pierś z kurczaka- 3 szt.* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* papryczka chili- pół łyżeczki* ciemny sos sojowy- 3 łyżeczki* pieprz- do smakuSos:* woda- 250 ml* miód- 4 łyżki* cytryna(...)łyżek) oraz skórka (1 łyżka)* imbir- łyżeczkaOpłukane piersi z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem, papryczki chili i pieprzu (minimum przez godzinę).Następnie przesmażyć na oliwie z dwóch stron.Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez około minutę.W międzyczasie przygotować sos z wody, cytryny, imbiru oraz miodu i polać kurczaka.Zagotować i dusić na małym ogniu przez
Kraina Miodem Płynącasurówce np. sól drogowa (pamiętacie aferę w tamtym roku?To właśnie bardzo znany producent surówek używał soli drogowej)!!!Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :)Kurczak:* udka kurczaka- 10 szt.* cebula- 1 szt. duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta(...)marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny
Kraina Miodem PłynącaByło pysznie! :-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK2 filety z kurczaka200g pieczarekpor (biała część)1/2 kostki rosołowej1 szklanka gorącej wody100g startego żółtego seraprzyprawa do kurczakaolej1. Filety kroimy wzdłuż, obsypujemy przyprawą do kurczaka i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 2. Pieczarki i por kroimy na cienkie plasterki, układamy najpierw pieczarki, później por. Całość posypujemy startym żółtym serem. Połowę kostki rosołowej rozpuszczamy
Szefowa kuchnitrudno je zaliczyc w poczet zdrowej kuchni.Co innego galaretka z kurczaka.To juz i lekko i dietetycznie,po prostu pysznie.Do wykonania tego dania musimy zarezerwowac jednak kilka godzin,samo gotowanie kurczaka zajmie nam okolo 2 godzin.Warto jednak ,bo to swietna alteratywa dla wedliny,czy sera na kromce chleba.Tym bardziej teraz ,gdy UE zakwestinowala "zdrowotnosc" polskich wedlin.Zapraszam zatem do przepisu.Skladniki(...)porcji galaretki:1 kurczak - 1.300-1.400g1 peczek wloszczyzny (bez kapusty)1-2 listki laurowe2-3 ziarna ziela angielskiego3-4 ziarna czarnego pieprzu1-2 gozdziki 2 lyzeczki zelatyny na kazda szklanke wywaru1 lyzeczka zelatyny=1 listek zelatyny 1-2 zabki czosnku-opcjonalnie zielona pietruszkasol.pieprz Wykonanie:Kurczaka umyc,podzielic na czesci.Jarzyny umyc i obrac.Kurczaka wraz z wloszczyzna i przyprawami zalac okolo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Filety z kurczaka sa uniwersalne,mozna z nich wyczarowac wiele smakowitych dan.Dzis bardzo prosto,bardzo szybko,a cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala z cebula,ktore tworza niezwykle pyszny aromatyczna sos.Poleca,bo pracy niewiele,a efekt znakomity.Skladniki na 4 porcje:4 duze piersi z kurczaka 4 duze cebule1,5 lyzeczki posiekanego imbiru1,5 lyzeczki mieszanki przypraw garam(...)rozgrzanym oleju,a do zrumienionej cebuli dodac garam-masale,imbir,czosnek,chil,kolendre i pieprz.Calosc dokladnie wymieszac,dodac przecieri caly czas mieszajac,smazyc na malym ogniu 5 minutpiersi z kurczaka umyc,osuszyc,posolic i przekroic na pojedyncze kawaki.Polozyc na patelnie i obtoczyc dokladnie w przyprawach.Nastepnie wlac wode i dusic pod przykryciem na wolnym ogniu okolo 25 minut,az sos zgestniejepotrawe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!