Pewnego razu, w jednej z warszawskich restauracji na Polach Mokotowskich jadłam przepyszne penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami w delikatnym śmietanowym sosie. Długo poszukiwałam podobnego smaku, aż do tego weekendu, kiedy postanowiłam wykorzystać część przepisu z książki Ani Starmach "Pyszne 25" z prostym sosem śmietanowym. mmmm ;) Ania Starmach w swoim przepisie oprócz kurczaka i suszonych pomidorów dodaje cukinie. Nigdy(...)restauracji. Podkreślam, że danie jest idealne dla kucharzy leniwych. Składniki wystarczy pokroić i połączyć na patelni, a to nie wymaga przecież żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Czego potrzebujesz? 1 pierś z kurczaka 6 suszonych pomidorów pół cukinii makaron kokardki mała śmietanka 30 % 2 ząbki czosnku 1/4 cebuli sól, pieprz, oregano Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do czasu przygotowania sosu
Mój Smak na Życiepracy! Bezglutenowe szpinakowe kluseczki, które niedawno gościły na blogu (i, które bardzo się Wam spodobały! ;-) ), podane z blanszowanym szpinakiem z oliwą z oliwek, kiełkami lucerny i roladką z kurczaka z pomarańczami. Roladki z piersi kurczaka postanowiłam nadziać, suszonymi pomidorami z czosnkiem i różowym pieprzem. Danie wyszło obłędne, nie dość że niskokaloryczne - FIT, to jeszcze pyszne i zdrowe! Zatem POLECAM(...)formuj w dłoniach na podłużne kluseczki. Wrzucamy na wrzącą wodę, woda ma się delikatnie gotować, kluseczki gotujemy około 5-7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA: - 1 pierś z kurczaka - 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka masła - 1/2 łyżeczki różowego pieprzu ponadto: -oliwa z oliwek, ocet winny, pomarańcz Przyprawy utrzyj
SMYKWKUCHNIŁatwe, a zarazem szybkie danie w azjatyckim klimacie... SKŁADNIKI pierś kurczaka połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/3 mrożonej fasolki szparagowej (lub 1 puszka) 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżka curry sól/sos sojowy przyprawa do kurczaka olej ryż WYKONANIE Pierś kurczaka kroimy, zasypujemy gotową mieszanką przypraw do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Kroimy kapustę pekińską (niezbyt(...)drobno) oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew, a po chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy do momentu, aż warzywa odrobinę zmiękną, ale nadal będą chrupkie. Podajemy z ryżem. Selamat makan
Zofianażeby sobie były,to mam nadzieję , że już niedługo będą pakować walizki.A zanim to nastąpi uroki Indii odkrywam poprzez tamtejszą kuchnię :)Dziś mam dla Was wspaniały przepis na przepysznego kurczaka do pyaza czyli kurczaka w cebuli.Danie niesamowicie aromatyczne, sycące, o bogatym aromacie przypraw.Wszystkie dania mięsne z dużą ilością cebuli w Indiach nazywa się do pyaza.Najbardziej smakują one po odgrzaniu(...)przechowywaniu pomógł mi najnowszy nabytek – garnek ze składaną rączką z serii Click&Cook – prezent od firmy Ballarini. Zobaczcie co działo się w kuchni! SKŁADNIKI:* udka z kurczaka – 2 szt* olej – 80 ml* duża cebula – 2 szt* starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka* przyprawa garam masala – 1 płaska łyżeczka* czosnek – 1 duży
Ostra na SłodkoPomysł na przyrządzenie kurczaka w troszkę mniej tradycyjny sposób. "Medaliony" ładnie prezentują się na talerzu i polubią je w szczególności dzieci, ponieważ przywołują na myśl popularne nuggetsy. Kotlety z Kurczaka (Medaliony) - Składniki:2 filety z kurczakamała cebulajajko nieduża bułka namoczona w mleku2 ząbki czosnkuok. pół łyżeczki vegety2 łyżki bułki tartejprzyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek, chili(...)gorczyca (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki do kurczaka)sól pieprzponadto: bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaKotlety z Kurczaka (Medaliony) - Sposób przygotowania:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko to połączyć z mięsem, wbić jajko, dodać wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić. Zaleca się odstawić na ok. godzinę w chłodne miejsce.Z mięsnej masy
Słodka Stronaobrotowym rożnie. Shoarma jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczna. Możemy ją podać z frytkami, zestawem sałatek oraz polane ulubionymi sosami. Shoarma z Kurczaka - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do shoarmy lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, goździków, gorczycy, kardamonu(...)pieprz czosnek w proszku olej Shoarma z Kurczaka - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki przypraw dodajemy jej ok. 2-3 czubate łyżki i po pól łyżeczki czosnku w proszku oraz pieprzu) Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut
Słodka Stronanaszego zdrowia. Nie można też nie wspomnieć o niskiej kaloryczności i lekkostrawności - możemy ją podawać małym dzieciom i osobom na lekkostrawnej diecie.Składniki:1 średni kurczak,2-3 średnie marchewki,pęczek włoszczyzny,pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, majeranek,kilka liści laurowych.(Marchew opłukać i ugotować w skórce.Włoszczyznę obrać, pokroić(...)średnie kawałki - podobnie jak do rosołu.)Na początek musimy zdjąć skórę z kurczaka w taki sposób, jakbyśmy zdejmowali z niego ubranko :) Musimy zrobić to w taki sposób, aby była ona w całości.Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kładziemy go na wygodnej desce, żeby się nie ześlizgiwał co chwilę. Najwygodniej zacząć od szyi, przy której zawsze
Codzienna kuchnia niecodziennajest wierną kopią dania kulinarnej mistrzyni, zmodyfikowałam je nieco, ale było ono dla mnie inspiracją. Jak również wielki estragon rosnący w moim ogrodzie. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku, drobno posiekany jasna część pora, drobno pokrojona 1 łyżka świeżego estragonu 80ml białego wina wytrawnego 1/2 łyżeczki soli 60ml śmietany 18% biały pieprz do smaku(...)patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, po czym dodajemy por i estragon, ponownie mieszamy i podsmażamy przez minutę, mieszając od czasu do czasu. Wkładamy na patelnię filety z kurczaka nierówną stroną do dołu i smażymy przez 5 minut. Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i wlewamy na patelnię wino. Czekamy, aż wino zacznie wrzeć, i wsypujemy sól. Przykrywamy pokrywą
Smakowity Blog Kulinarnykuskusu1 papryka żółta1 papryka czerwona1 świeża czerwona papryczka chilli4 dymki1/2 pęczka świeżego koperku200 g świeżego lub mrożonego groszku1 garść czarnych oliwek2 łyżki oliwy40 g sera fetaKurczak2 piersi kurczaka (około 400 g)1 czubata łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 cytrynaoliwaTzatziki1/2 dużego ogórka250 g jogurtu naturalnego greckiego1/2 cytryny1/2 pęczka koperku2 ząbki czosnkuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami(...)wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy
Smakowity Blog KulinarnyFlaczki z kurczaka...Cienkie paseczki mięsa z udek kurczaka.W towarzystwie słupków marchewki i pietruszki.Dobrze przyprawione majerankiem i przyprawą do flaków.Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.Sycące, rozgrzewające, pyszne! Składniki:2 duże udka z kurczaka;2 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżka majeranku;1/2 łyżki przyprawy do flaków;1 łyżka masła;2 łyżki mąki pszennej;2,5 litra zimnej wody;Sól;Pieprz;Pęczek natki pietruszki.Sposób przygotowania:Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki.Cebulę pozostawić w łupienie, przeciąć na pół
Gospodyni MiejskaPropozycja dla fanów złocistego trunku (i nie tylko). Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha!Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczeniaIlość porcji: 4Składniki:8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka100g suszonych pomidorów1 duży por2 ząbki czosnku0,5 l. jasnego piwa2 duże(...)cebuleOk. 50 ml oleju rzepakowegoŁyżka masłaPrzyprawy: sól, pieprz, bazyliaKawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Obsypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. W brytfance rozgrzewamy olej wraz z połową masła. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany to układamy mięso i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Kurczaka przekładamy na talerz, a nadmiar tłuszczu odlewamy. Cebule kroimy w piórka, a dwa obrane
Kolizje SmakówKolejna odsłona mojej ulubionej zupy - Tom Kha Gai. Tym razem trochę kwaśniejsza, mniej pikantna, z kurczakiem, pieczarkami i kiełkami. Na moim blogu możecie znaleźć również przepis na zupę kokosową z boczniakami, grzybkami straw i kurczakiem. Zapraszam do gotowania! :)Składniki:400 ml bulionu drobiowego*400 ml mleka kokosowego4 cm galangalu3 łodygi trawy cytrynowej4 listki limonki kafir1/2 łyżeczki mielonej kolendry1 papryczka chilli(...)limonki+ do podania:szczypiorek, pokrojony w słupkikiełki fasoli mungryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez)oliwa z chilli do dekoracji (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINCZAS GOTOWANIA: 40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Kurczaka kroimy w kostkę, galangal w cienkie paski, trawę cytrynową w 4 cm słupki. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. W garnku umieszczamy bulion, mleko kokosowe, galangal, cukier palmowy, papryczkę chilli
Tajskie smakiłyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek, szczypty pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego w paski kurczaka. Odstawić na 0,5 godziny.Warzywa cebulki, paprykę, marchew, szczypior i ogórek pokroić w paski. Pieczarki w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na połowę.Makaron ryżowy włożyć do wrzątku(...)żenie na woku. Zaczynamy od jego rozgrzania, następnie dodajemy odrobinę oleju i smażymy około 2 minuty, pozostały czosnek, imbir, cebulki i pieczarki. Przełożyć do miski.Następnie usmażyć paski zamarynowanego kurczaka, marchewkę i paprykę i również przełożyć do miski. Na koniec warzywa miękkie pomidorki i ogórek. Dokładamy do warzyw i kurczaka i dodajemy makaron. Całość wymieszać.Z żółtka usmażyć omlet, pokroić
Kulinarny karnet Christopherajestem bardzo rozdrażniona i nic nie sprawia mi przyjemności, a poprawa humoru to niedoczekanie. Zjeść jednak coś trzeba. Dlatego wyciągając z lodówki minimum składników, wyczarowałam pyszną sałatkę z magicznym kurczakiem. Składniki : Marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy, papryka słodka 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy(...)duży pomidor 1/2 ogórka garść sałaty (u mnie lodowa) sos vinaigre (z sosem balsamicznym i musztardą) 1/2 mozarella parmezan do posypania Przygotowanie : Kurczaka marynujemy przez noc. Do miski z pokrojonym w paski kurczakiem dodajemy sos sojowy, miód i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa umyć, pokroić i ułożyć na sobie. Na końcu dodać kukurydzę i mozarellę, wszystko podać
Kitchens AlphabetKrótko rzecz nazywając zdrowo, smacznie i kolorowo ;-). Na talerzu ląduje pieczona pierś z kurczaka nadziewana dynią i ziołami, podałam z zapiekaną figą, plastrem dyni piżmowej i chipsami z buraka. Bardzo aromatyczne danie! składniki: - pierś z kurczaka - 1/4 dyni piżmowej - czosnek - 2 figi świeże - burak - oliwa z oliwek - sól, pieprz - miód - kardamon mielony - liście bazylii, oregano - sok z cytryny Pierś(...)kurczaka umyj, osusz, pokrój wzdłuż tak aby powstał jak największy prostokąt. Plaster dyni obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, posól, posyp kardamonem. Na plaster- prostokąt z piersi kurczaka posyp świeże zioła, kosteczki z dyni, skrop obficie sokiem z cytryny można dodać ewentualnie świeży imbir. Dopraw solą. Zroluj w roladę. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Warzywa: plaster
SMYKWKUCHNI