Dzisiaj przepis na proste danie, które Brasileiro wymyślił ot tak, czekając aż Polonesa zdoła przedrzeć się przez zakorkowaną w piątkowe popołudnie Warszawę. Składniki:pierś podwójna kurczaka pokrojona w nieduże kawałki3 duże marchewki 1 duży ząbek czosnku1 papryka czerwona1 cebulagarść świeżej mięty1 cytrynasólkumin1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżka oliwyPrzygotowanie: 1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem(...)kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki.Gotowanie i duszenie:1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień.2) Gotujemy
Smaki Brazyliijest bardzo szybka w wykonaniu, więc nie będziecie musieli tracić zbyt wiele czasu na jej przygotowanie. Oczywiście jeśli macie sporo gości możecie podwoić ilość podanych składników. Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej dojrzewającej garść rukoli garść liści szpinaku baby garść sałaty radicchio (zamiast każdej(...)wołowiny, sosów pomidorowych, różnego rodzaju dipów, znajdziecie go również w składzie popularnego drinka " Krwawa Mary ". Przygotowanie: Przygotowujemy sos mieszając dokładnie w miseczce wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Przekładamy szynkę
Mania GotowaniaCzujecie zapach indyjskiej kuchni?Tak tak , znów tam pędzimy!Tym razem zabieram Was na jedno ze swoich ulubionych dań, a mianowicie kurczaka Tikka Masala.Jest to tak naprawdę danie brytyjskie, oparte na kuchni indyjskiej.Jest to rodzaj grillowanych lub smażonych filetów z kurczaka uprzednio marynowanych , podawanych w specjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco.Obłędne!Niesamowicie aromatyczne(...)Sycące!gwarantuję , że totalnie zakochacie się w tym smaku!Polecam! SKŁADNIKI:( 2 porcje )MIĘSO:* filet z kurczaka – 1 szt* czosnek – 1 ząbek* starty imbir – 1 łyżeczka* oliwa – 1 łyżeczka* papryka słodka – 1 szczypta* garam masala – 1 łyżeczka* chili – 1 szczypta SOS:* miękkie pomidory – 200 g* jogurt naturalny – 3 łyżki* cebula
Ostra na SłodkoKurczakburger to obecnie jedna z najpopularniejszych kanapek z sieci restauracji McDonald's. Soczyste, chrupiące i pikantne mięsko z kurczaka w delikatnej bułeczce wraz z ostrym sosem i sałatą lodow ą do propozycja dla fanów fast food' ó w w nieco łagodniejszej wersji. Na szczęście mając(...)ochotę na kurczakburgera, nie musimy szukać najbliższego lokalu. Możemy go zrobić samemu w domu. Kurczakburgery - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 mała bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej jajko przyprawy;odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) panierka: 75 g płatków kukurydzianych
Słodka StronaSerdecznie polecam!Składniki (na 6 porcji):400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego300 ml sosu sojowego (przynajmniej)100 g masła50 g suszonych grzybów mun lub shitake4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)6 marchewek3 pietruszki1 duży seler1 por1 brokułszczypiorek4 ząbki czosnku2 łyżki mąki ziemniaczanejolej do smażeniasólPrzygotowanie:Filety z kurczaka umyć i oczyścić, a następnie pokroić(...)średniej wielkości kostkę. Zalać dużą ilością sosu sojowego. Odstawić na minimum godzinę, a następnie usmażyć na złoto w woku z niewielką ilością oleju. Gotowego kurczaka odstawić do salaterki.Grzyby mun moczyć w wodzie przez 15-30 minut. Następnie przepłukać i gotować przez 10. Ostudzić i pokroić w paski. Odstawić.Zagotować w dużym garnku wrzątek i wrzucić makaron. Po 3 minutach odcedzić
Food Squareryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako że najważniejszym składnikiem potrawy jest ryż, musi być on wysokiej jakości - odpowiednio wytrzymały, tak, aby zachować swoją strukturę podczas gotowania i mimo(...)dokładnie i osusz. Posiekaj cebulę w kostkę. Na patelnię wlej około 100 ml oliwy z oliwek. Zagrzej, a następnie wrzuć cebulę. Smaż ją, aż zbrązowieje. Następnie wrzuć udka z kurczaka. Posól je i smaż na średnim ogniu, aż staną się złote. Wlej 1/2 szklanki bulionu i dalej gotuj. Gdy bulion odparuje, wlej kolejne pół szklanki bulionu. Zagotuj go, a następnie
Food Squarezapomina o takich rzeczach ;) na szczęście nie jest on elementem zbędnym, bo pasuje zarówno dobrze i do makaronów, zapiekanek jak i ryb czy innych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam!Składniki (2 porcje);2 piersi z kurczaka300g szpinak mrożony2 ząbki czosnku5 ziemniakówoliwa z oliwek1,5 łyżka masła 4 plastry mozarelli3-4 łyżki wodysól, pieprz, papryka ostra/słodka, natka pietruszki, curry Przygotowanie:Kurczak: Kurczaka kroimy w paski, zalewamy łyżką oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, curry, papryki ostrej, czosnku oraz pietruszki. Odstawiamy na ok. 20 minut.Nagrzewamy piekarnik na 180'C. Pieczemy na papierze przez ok. 15 minut, aby nie zrobił się suchy.Ziemniaki: Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Wkładamy je do zimnej wody
Kitchens Alphabetpozostałe mają już mniejsze znaczenie ;) Żeby nie było tak całkiem fastfoodowo, nasze qurrito podamy z najprostszą z możliwych (i chyba przez to moją ulubioną) sałatką. Składniki: - pierś z kurczaka - tortilla (bądź kilka) - sos barbecue (w oryginalnym przepisie Piotrek użył gotowego) - kulka mozarelli Marynata do mięsa: - chilli - pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco) Panierka: - 100 g mąki - 1/3 łyżeczki majeranku(...)łyżeczki kolendry - 1/2 łyżeczki soli Sałatka: - dowolny mix sałat - kilka pomidorów - ogórek zielony - łyżka oliwy z oliwek - łyżka oleju balsamicznego - sól, pieprz Najlepiej zacząć od zamarynowania mięsa. Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo tabasco). W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko
Kulinarne zapędy Kokosaprzepis na konkursowe danie z wykorzystaniem smacznego i ulubionego przeze mnie serka Arla Apetina - Serek kremowy INDIE. Polecam ten serek smak jest boski. Zainspirowana smakiem przygotowałam na indyjski obiad kurczaka w curry, z dodatkiem: musu z pieczonej dyni, rozgrzewających przypraw i serka Indie. Sos podałam z kaszą jaglaną z domieszką kurkumy i świeżej kolendry i natki pietruszki! Palce lizać(...)SKŁADNIKI : DYNIOWE CURRY INDYJSKIE Z KURCZAKIEM: - serek Arla Apetina Indie - 1 szklanka miąższu z pieczonej dyni Hokkaido - 2 filety z piersi kurczaka - 1 cebula szalotka - 1 laska cynamonu - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka miodu - 1 gwiazdka anyżu - 1 łyżka ziaren czarnuszki - 1 łyżka przyprawy curry indyjskie - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/3 łyżeczki kminu indyjskiego - 6-8 kropli Tabasco
SMYKWKUCHNIokrasimy ją sosem tatarskim, to wtedy zmienia się w bombę kaloryczną, ale kto przy świątecznym stole przejmowałby się kaloriami :-).Świąteczna galantyna drobiowa Składniki: 1 duża podwójna pierś kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu(...)domowej warzywnej pasty bulionowej) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra wywaru, ale zawsze warto zmierzyć dokładnie jaka ilość płynu nam zostaje. Podana ilość żelatyny jest orientacyjna, wszystko zależny od producenta i tego jak jest mocna, warto więc
Kulinarne przygody Gatitydyni: 250 g dyni kilka liści świeżej bazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody(...)rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody lub bulionu, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę, trawę cytrynową i pietruszkę wyrzucamy. Do zupy dodajemy liście jarmużu, mleko kokosowe
Tajskie smakiucierając je w moździerzu lub młynku. Oczywiście możecie pominąć lub dodać nowy składnik, dodać go więcej lub mniej – eksperymentujcie, a znajdziecie odpowiednie dla siebie proporcje PRZYGOTOWANIE 1. PIERSI Z KURCZAKA (5 min): myjemy i oczyszczamy a następnie kroimy w kostkę (ok. 1cm x 1cm). Dorzucamy ok. 2 łyżek przyprawy do gyrosa, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min do lodówki(...)rozcieramy z pół łyżeczki soli, dodajemy majonez, ketchup i 2 łyżki mleka dla uzyskania nieco mniej zwartej konsystencji. Dodajemy szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. 3. SMAŻENIE KURCZAKA (5 min): zamarynowanego kurczaka wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i smażymy na mocnym ogniu, często mieszając ok. 5 min, tak aby był złociście rumiany. Po usmażeniu, odkładamy
Nerds Kitchenzabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :) Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, imbir kroimy w plasterki(...)żaroodpornym naczyniu układamy kurczaka, posypujemy warzywami, doprawiamy solą i polewamy równomiernie olejem sezamowym. Pieczemy 40 minut w 230 stopniach. 2. Kurczaka z warzywami przekładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie wyciągamy jedną ćwiartkę kurczaka i rwiemy go na kawałki. Zalewamy odrobiną wywaru, żeby
Tajskie smakisurowo - w sałatkach, jak i duszony z masełkiem - jako np. farsz do naleśników. Przyznać jednak muszę, że samym szpinakiem ciężko jest się najeść, więc zazwyczaj podaję go w towarzystwie kurczaka. Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Będziemy potrzebować: ok. 14 naleśników (przepis podawałam przy okazji krokietów - klik ) 2 piersi z kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) - 400 g 250 ml płynnej(...)czosnek Na początku smażymy naleśniki, choć równie dobrze możemy to zrobić w czasie, gdy farsz się dusi. Masło roztapiamy w rondelku i podsmażamy na nim pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Gdy tylko z wierzchu zrobi się biały, posypujemy mąką i mieszamy aż masło wchłonie mąkę. Wtedy dodajemy rozmrożony szpinak, ponownie mieszamy, a następnie dolewamy śmietankę i przyprawiamy całość do smaku
Ratunku obiadMakaron z kurczakiem po włosku! To mój kolejny obiad z serii 15 minut! Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi, sporą ilością parmezanu, świeżą bazylią i rukolą. Bardzo lubię takie obiady, które nie wymagają od nas zbyt dużo czasu i wysiłku, które robi się szybko, sprawnie, a jak spróbujemy mamy efekt WOW, jakie(...)dobre. Tak to zdecydowanie moje ulubione szybkie obiadki! Obiad w 15 minut SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 2 porcje makaronu żytniego - 1 filet z kurczaka - 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych - 2-4 ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 100 ml przecieru z pomidorów - 1 cukinia mała - 1/3 cebuli białej - garść rukoli - listki świeżej bazylii - starty parmezan około 4 łyżki
SMYKWKUCHNI