kurczak - 40214 przepisów (strona:1610/2681)

Udka z kurczaka w miodowo-pikantnej glazurze 251

Kolejny mój wymysł żeby nie było nudno i można powiedzieć, że się opłaciło kombinować. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki miodu łyżeczka chili w płatkach sok z połowy limonki oliwa z oliwek sól  pieprz Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy marynatę: miód mieszamy z sokiem z limonki, chili

Mango Papaja
Gyros 420

jest pewnie tyle co osób, które ją przyrządzają. Ja po wielu modyfikacjach postanowiłam stworzyć własną, znakomitą wersję. Myślę, że i Wam przypadnie do gustu. Składniki: 400 gram piersi z kurczaka przyprawa gyros pół główki kapusty pekińskiej keczup łyżka majonezu dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku łyżka posiekanego koperku pół puszki kukurydzy 10 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona(...)jaja ugotowane na twardo 1 duża lub dwie mniejsze cebule czerwone łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i smażymy na oliwie z oliwek przez kilka minut. Mięso odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę i również smażmy na patelni na maśle. W międzyczasie warto przygotować

Mango Papaja
Szaszłyki Yakitori 482

sobotnie popołudnie dymi się z co drugiego ogrodu. My również grillujemy i co tydzień wymyślamy coś zupełnie nowego. Nie może być nudno. Tym razem yakitori czyli szaszłyki z piersi kurczaka w sosie teriyaki. SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu(...)rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było

OstryKęs
Przystawki z cukinią 239

Zainspirował mnie przepis, który znalazłem w Internecie. Była to przystawka z grillowanej cukinii i kaszanki udekorowanej ketchupem. Ponieważ nie wszyscy lubią kaszankę, postanowiłem część przystawek zrobić z kurczakiem. Wyszło bardzo sympatycznie. Składniki: 1 mała cukinia pierś z kurczaka kaszanka oliwki pomidorki koktajlowe korniszony przyprawa do grilla olej do smażenia wykałaczki Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plasterki, przyprawiamy i smażymy

Gotuj z Misiem
Zupa orientalna 205

słyszeli o trawie cytrynowej) i wyszła z tego „zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.”  Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram(...)łyżki płatki suszonej papryki – 2 łyżki sos sojowy  –  4 łyżki przyprawy: pieprz, kolendra, chili Grzyby mun płuczemy, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut i odcedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Marchew i pora kroimy w słupki, zalewamy bulionem. Dodajemy podsmażonego z sezamem kurczaka, płatki papryki, kolendrę i pokrojone grzyby. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy rozdrobniony czosnek

Gotuj z Misiem
Sałatka paryska z kurczakiem 2607

było zrobić coś konkretnego. Po przeglądzie lodówki i krótkiej burzy mózgów, postanowiliśmy z Misią zrobić sałatkę paryską. Podobną do tej, jaką podają w mojej ulubionej pizzerii: ze smażonymi ziemniakami, kurczakiem i sosem czosnkowym. Ciężka i sycąca, w sam raz po pracowitym dniu. Doskonale sprawdza się także po imprezowym wieczorze, zamiast kebaba:) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym 369

Postanowiłem dzisiaj zrobić zrazy z piersi kurczaka. Takie klasyczne – ze słoniną i kiszonym ogórkiem. Dodałem jeszcze trochę podsmażonej cebuli, żeby nie były za suche. Wyszły bardzo dobre. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem 305

miałem ochotę zrobić risotto. Takie prawdziwe na białym winie, a nie ryż z warzywami:) Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem specjalny ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do risotto wybrałem białe wino Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro . Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem udało mi się ocalić

Gotuj z Misiem
Kurczak z karmelizowaną gruszką i żurawiną 354

nowej żarówki (125W; 5500K; klik ), białej parasolki i blendy wypadły pomyślnie (wystarczy porównać np. ze zdjęciami tołkanicy robionymi przy zwykłych żarówkach: klik ). W moim nowym „studiu” zadebiutowała pierś z kurczaka, smażona z gruszką i żurawiną. Uważam to danie za całkiem udany eksperyment. Nawet moje małe szkodniki były zachwycone tym połączeniem. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Fasolka z kurczakiem duszonym - prawie gotowiec. 161

porcja duszonego kurczaka z puszką fasolki w sosie pomidorowym. Do tego ziemniaki puree i w błyskawicznie mamy dobry obiadek Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szybki bigos z piersią z kurczaka 275

Pyszny, prosty bigos w wersji nieco odchudzonej. Według mnie równie pyszny co tradycyjny :) Składniki: mała główka białej kapusty 0,5kg kapusty kiszonej 2-3 filety z kurczaka kawałek kiełbasy słoiczek przecieru pomidorowego (200g) łyżeczka kminku pół łyżeczki majeranku papryka słodka 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman pieprz, sól Przygotowanie: Biała kapustę szatkujemy i gotujemy na półtwardo

Ze smakiem i z pasją
ROLADKI Z KURCZAKA Z PANCETTĄ I PIECZARKAMI 375

prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83). Od bardzo bardzo dawna nie smakował mi tak żaden obiad. Jestem zachwycona tymi roladkami. Podpatrzyłam taki sposób podawania kurczaka w programie "Come dine with me". Nadzienie wymyśliłam sama. Przygotowałam je z pieczarkami, mozzarellą i dużą garścią ziół. Mniam! Roladki podałam z ryżem, który zmieszałam z groszkiem, kukurydzą

Przepisy Aleksandry
FAJITA Z KURCZAKIEM 281

Fajita to danie kuchni meksykańskiej. Początkowo podawana była tylko z mięsem wołowym. Teraz coraz częściej można kupić fajitę przygotowaną na bazie kurczaka i taki przepis zaprezentuję poniżej. To jedzenie wyjątkowo polepszające nastrój. Przygotowałam je z sosem czosnkowym i tortillą domowej roboty . CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
ENCHILADAS Z KURCZAKIEM I FASOLĄ 333

będę na swoim blogu dodawać przepisy Mamy. Będą oznaczone tagiem "Mama" :). Kilka wcześniejszych przepisów też było mojej Ewci, więc je odpowiednio otaguję. Przepis na enchiladas z kurczakiem i fasolą był wcześniej dodany, przez moją mamę, na stronę Polska Gotuje. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
KURCZAK PO AMERYKAŃSKU I SAŁATKA Z GRANATEM I BURAKIEM 387

poniższe przepisy miałam opublikować już po Nowym Roku, ale zdecydowałam się zrobić to dzisiaj. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Podobało mi się połączenie dość słodkiej sałatki ze smażonym kurczakiem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ

Przepisy Aleksandry