skorzonery - tradycyjnie uprażoną i zmieszaną z masłem :) Wyszło pysznie, ale jak tak dalej pójdzie to będę ważyła 200 kilo. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram piersi z kurczaka kawałek pora około 6 cm jajko 1 łyżka masła bezglutenowa bułka tarta z quinoą natka pietruszki - mały pęczek czosnek niedźwiedzi majeranek słodka papryka pieprz sól olej do smażenia Wykonanie: Surowego(...)kurczaka i ugotowaną quinoę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, pokrojony w kostkę i podsmażony na maśle por, posiekaną pietruszkę. Doprawiamy według własnych upodobań czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami :) u mnie gotowana skorzonera z bułką tartą i sałata
Quinoa Raz!500g. piersi kurczaka 150g. papryki czerwonej 150g. papryki żółtej 250g. cukinii 150g. pieczarek 500g. pomidorów 2 średnie cebule 2 średnie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, cukier, suszone płatki czili, bazylia, oregano makaron pełnoziarnisty Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na nieduże kawałki. Marchewkę pokroić na grube pół-plastry i poddusić na oliwie, następnie dodać pokrojone pomidory. Rozgotować(...)odrobinę a następnie dodać szczyptę bazylii i tyle samo oregano i odrobinkę płatków czili. Do gotującego się sosu dodać pokrojoną (w paski lub nie duże plastry) pierś kurczaka. Następnie pokroić na spore kawałki resztę warzyw, gdy sos z mięsem się zagotuje dodać warzywa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, pod koniec dodać pokrojone pieczarki. Na koniec doprawić do smaku
Lubię to gotujęudka/ćwiartki z kurczaka 500g. piersi kurczaka 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 puszki pomidorów krojonych mąka żytnia pełnoziarnista sól, cukier, płatki czili, szczypta oregano, szczypta bazylii Z udek zdjąć skórę, a mięso oddzielić od kości. Całe mięso zmielić przez maszynkę, razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, bułkę tartą i szczyptę
Lubię to gotujępiersi z kurczaka marynata: 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml.) 20g. orzechów nerkowca 2g. świeżego imbiru odrobina płatków czili szczypta soli Orzeszki nerkowca zmiksować, imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać płatki czili i doprawić do smaku solą. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie paski. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty, wymieszać i odstawić na 1 - 2 godziny
Lubię to gotujęhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ryż – 100 g Mięso z kurczaka – 25 dag Groszek zielony – ½ szkl Marchewka -1 szt Pietruszka -1 szt Jabłko -2 szt Majonez Natka Pieprz kolorowy Sól Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Mięso z kurczaka pokroić w kosteczkę
Camilla w kuchnizwaną wkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw. Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir
Kulinarne przygody Gatitysame. Sprawdzą się na każdej imprezie lub jako danie obiadowe. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach z nadzieniem z brokuła i mięsnym, ale nie z wołowiny a delikatniejszym, z kurczaka. Zapraszam! Przepisów na ciasto na empanadas jest wiele. Nie chciałam jedynie kruchych empanadas, bo wiedziałam, że będą musiały poleżeć u nas kilka dni, a ciasto czasem lubi wyschnąć(...)masła szczypta soli Jajko do smarowania czarnuszka do posypania Farsz brokułowy 1/2 brokuła 1/2 opakowania fety sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Farsz mięsny 1 podwójny filet z kurczaka 1 kartonik pokrojonych pomidorów 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju kumin, pieprz, sól, curry, chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku Sposób przygotowania ciasto Składniki zagniatamy na sprężyste ciasto. Ciasto wałkujemy
Mieszam w Garnkusałatka. Idealna na przekąskę w ciągu dnia lub na wspólne biesiadowanie ze znajomymi. Możecie ją dowoli przyprawić, jeśli lubicie ostre smaki dodajcie papryczkę chili. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula puszka kukurydzy kilka kwiatów brokułów 4 plastry dobrej jakościowo szynki 3 większe konserwowe (opcjonalnie kiszone) ogórki 5 krążków ananasa z zalewy przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka(...)klarowane Wykonanie: Pierś umyj, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle, przypraw do smaku, dodaj cebulę drobno posiekaną, podsmaż. W misce ułóż pokrojone w kostkę ogórki, ananasy, szynkę, dodaj kurczaka z cebulą, kukurydzę, przygotowane al dente kwiaty brokułów, dopraw wszystko majonezem i przyprawami, delikatnie wymieszaj. Smacznego
Zasmakuj Kuchniharmonijki nabijane jest na patyczki do szaszłyków, wizualnie wygląda to efektowniej i mięso lepiej się dopieka na patelni grillowej. Polecam nasz sprawdzone przepisy z grilla, a szczególnie szaszłyki z kurczaka/ Satay z kurczaka Szaszłyki ze schabu są bardzo smaczne i warte ponownego przygotowania. Idealnie pasują do sałatki ziemniaczanej w skandynawskim stylu. Składniki: 4 plastry schabu wieprzowego 1 łyżeczka musztardy miodowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostatnio. Mogę powiedzieć, że nawet lepsza wyszła. Na śniadanko ją wypróbowaliśmy,a resztę zawiozłam do znajomych bo obiecałam im inny smak niż ostatnio. Składniki: szynka 700 g pierś z kurczaka 600 g koperek 1 pęczek żelatyna 3 łyżeczki Tradismak przyprawa John 2 łyżeczki Tradismak peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki Tradismak woda zimna 1/3 szklanki Krok 1 Szynkę(...)umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kosteczkę.Pierś z kurczaka umyłam,osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kosteczkę.Mięso złączyłam i dodałam pokrojony koperek i wlałam wodę.Doprawiłam przyprawami i na końcu dodałam żelatynę. Krok 2 Porządnie wymieszałam i przełożyłam do woreczka,a woreczek z mięsem włożyłam do syznkowara. Woreczek złożyłam i zapięłam mięsko. Krok 3 Tak zaprawione
Różowa kuchniaPogoda ostatnio nie rozpieszcza, ale sezon jest grillowy, więc jak słońce wyjrzy, to można coś na ruszt wrzucić. Najlepiej mięso, chociaż można też kurczaka. Tym bardziej, że w testowanej przez nas odsłonie wypadł całkiem spoko. Oczywiście mięso też musiało być … Czytaj dalej
slodkokwasnaplPasta TIKKA jest to rodzaj marynaty do kurczaka w kuchni indyjskie ,ale bardzo ulubiona przez Anglików.Zazwyczaj się podaje kurczaka w kawałkach otulonego w pachnących przyprawach na które składa się ta Marynata.Polecam ogromnie ten przepis. Tak wygląda kocowa faza zrobienia pasty TIKKA. 1 łyżka nasion kuminu 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPyszna potrawka z piersi kurczaka, warzyw i kuskusa. Szybko, smacznie i zdrowo. Polecam na obiad, jest to potrawa jednogarnkowa, więc robi się ją szybko i sprawnie;) Zasmakuje każdemu :) 1 pierś z kurczaka 1 cebula 4 ząbki czosnku mrożonka ( brokuł, marchew, kalafior) w sezonie warzywa świeże mieszanka przypraw Deluxe z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn
Takie tam pichcenieKurczaka w pomidorach przygotowuje bardzo często z kilku powodów: przede wszystkim jest pyszny, szybki w przygotowaniu i łatwy :) Najczęściej w towarzystwie makaronu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku bazylia i oregano (najlepiej świeże) kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie) sól, pieprz, tymianek, cukier- po szczypcie odrobina tłuszczu Wykonanie: Pierś umyć, oczyścić i lekko natrzeć solą
Tradycyjna KuchniaSkładniki na marynatę: -podwójna pierś z kurczaka -suszony tymianek -sól -pieprz -słodka papryka -olej Przygotowanie: 1 .Piersi z kurczaka należy oczyścić i pokroić w szerokie pasy. Przełożyć do plastikowego pojemnika, dodać tymianek, sól, pieprz, słodką paprykę, olej. Dokładnie wetrzeć marynatę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Składniki na sos: -2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka soku
Coś z niczego