mięso, bez dodatków. Zrobiłam je na krótszych patyczkach, bo są bez warzyw , przez co porcja mi ęsa jest solidniejsza i taka długość w zupełności wystarczy. 500g filetów z kurczaka 100g wędzonego boczku w cienkich, długich plasterkach sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, papryka ostra, pieprz 2 łyżki oleju 1. Filety kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej(...)przyprawy, dokładnie mieszamy. 2. Każdy kawałek kurczaka owijamy boczkiem i nadziewamy na patyczek. 3. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut
Szefowa kuchnirobił się sam, a gdy się gotował miałam czas, aby zrobić pyszny placuszek ze śliwkami (przepis wkrótce na blogu, zaglądajcie :) ) Składniki: dla 6 osób 1,300 kg mięsa z kurczaka, możliwości jest dużo, np. kilogram piersi z kurczaka i 3 skrzydełka lub gotowa porcja rosołowa, 2,5 litra wody 3 duże marchewki 2 pietruszki pół selera 1 por z liściem
Wołowina od rekinaprostą w wykonaniu, ale niebanalną w smaku zupę z pieczarkami, z dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam do innych moich zup pieczarkowych Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 3 marchewki 1 por 1 pietruszka 1 listek laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 1 pełna łyżka domowej Vegety sól pieprz natka pietruszki gałązki zielonego(...)koperku Wykonanie: Filet z kurczaka po opłukaniu, pokroiłam w paski i wstawiłam do gotowania w 1,5 l zimnej wody. Po zagotowaniu oczyściłam szumy, dodałam listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotowałam jeszcze chwilę. Wszystkie warzywa, w tym pieczarki i ziemniaki obrałam i umyłam. Pieczarki pokroiłam w plasterki. Ziemniaki pokroiłam w grubszą kostkę. Por pokroiłam
Kuchnia u KrysiDzisiaj moja kolejna propozycja na smaczny, obfity obiad. Filety z kurczaka nadziałam pysznym farszem, który zrobiłam z pieczarek i żółtego sera. Tak przygotowane kotlety porównałam do kotletów de’volay, które nadziewa się masłem, czasami z dodatkiem żółtego sera. Moje kotlety są pyszne. W środku soczyste a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu(...)Składniki: 2 duże pojedyncze filety z kurczaka 170 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula sól pieprz 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Najpierw zrobiłam farsz. Posiekałam cebulę. Pieczarki oczyściłam i drobno pokroiłam. Ser można zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ja miałam ser w plasterkach więc rozdrobniłam
Kuchnia u KrysiKiedy znudzi mi się jakieś danie, to wymyślam coś, żeby urozmaicić menu. A że święta za pasem więc okazji nie brakuje. Pamiętacie moje faszerowane udka z kurczaka ? Ten przepis do dziś cieszy się ogromnym powodzeniem. Albo przepis na kurczaka faszerowanego (wyluzowanego) ....? To też był Wasz ulubiony przepis. Dzisiaj mam dla Was podobny przepis na danie z drobiu. Tym razem bardziej
Kuchnia u Krysiponiosło mnie do kuchni, bo dzień bez gotowania, to dzień stracony :-) Dzisiaj mamy niedzielę, więc u mnie w domu będzie na bank rosół, ziemniaki z mizerią i udkiem z kurczaka ale, to w moim jak ja to nazywam prawdziwym domu. W warszawskim raczej nie robię takich obiadów, wiecznie coś muszę zmajstrować, zamieszać w garach. Także tak :-) Kasza bulgur, ostatnio(...)naprawdę jest bardzo sycąca. Może być dodatkiem do mięs ale może być również składnikiem sałatki i dzisiaj przygotowałam taką a'la obiadową. Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka bez skóry słoik suszonych pomidorów w zalewie 1 malutka papryczka jalapeno szklanka ugotowanej kaszy bulgur 50 ml białego wina pół limonki 1 świeży ogórek
pieprzny smaczeksmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dzisiejsza zapiekanka jest inspirowana właśnie tą sałatką. W jej skład wchodzi makaron, kurczak w przyprawie gyros, ogórki kiszone, papryka i kukurydza. Całość zalana jest sosem majonezowo – ketchupowo – śmietanowym. Zapiekanka co prawda jest trochę kaloryczna
Marta GotujeSzybkie i smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci. Naprawdę polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki mrożonego zielonego groszku koperek świeży lub suszony 2 łyżki śmietany 18% vegeta (u mnie Vegeta Natur - bez chemicznych dodatków) pieprz 2-3 łyżki mąki Pierś(...)kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą około 3 cm nad poziom mięsa i zagotować. Po zagotowaniu zebrać ,,szumowiny'', dodać startą marchewkę, groszek oraz pietruszkę i selera w całości. Gotować około 30 minut, a następnie dodać koperek i doprawić vegetą i pieprzem. Sos zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną i wodą
kuchnia doski200g makaronu typu kokardka 100g młodej fasolki szparagowej 50g obranego groszku cukrowego 1/2 małej główki sałaty 1 garść liści szpinaku ok 6 suszonych pomidorów ugotowane mięso z dwóch udek kurczaka 4 łyżki sosu balsamicznego (Lidl) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka kurczaka gotujemy do miękkości,studzimy i obieramy mięso. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente- wg przepisu
Kuchnia w czekoladzieskorzonery - tradycyjnie uprażoną i zmieszaną z masłem :) Wyszło pysznie, ale jak tak dalej pójdzie to będę ważyła 200 kilo. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram piersi z kurczaka kawałek pora około 6 cm jajko 1 łyżka masła bezglutenowa bułka tarta z quinoą natka pietruszki - mały pęczek czosnek niedźwiedzi majeranek słodka papryka pieprz sól olej do smażenia Wykonanie: Surowego(...)kurczaka i ugotowaną quinoę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, pokrojony w kostkę i podsmażony na maśle por, posiekaną pietruszkę. Doprawiamy według własnych upodobań czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami :) u mnie gotowana skorzonera z bułką tartą i sałata
Quinoa Raz!500g. piersi kurczaka 150g. papryki czerwonej 150g. papryki żółtej 250g. cukinii 150g. pieczarek 500g. pomidorów 2 średnie cebule 2 średnie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, cukier, suszone płatki czili, bazylia, oregano makaron pełnoziarnisty Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na nieduże kawałki. Marchewkę pokroić na grube pół-plastry i poddusić na oliwie, następnie dodać pokrojone pomidory. Rozgotować(...)odrobinę a następnie dodać szczyptę bazylii i tyle samo oregano i odrobinkę płatków czili. Do gotującego się sosu dodać pokrojoną (w paski lub nie duże plastry) pierś kurczaka. Następnie pokroić na spore kawałki resztę warzyw, gdy sos z mięsem się zagotuje dodać warzywa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, pod koniec dodać pokrojone pieczarki. Na koniec doprawić do smaku
Lubię to gotujęudka/ćwiartki z kurczaka 500g. piersi kurczaka 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 puszki pomidorów krojonych mąka żytnia pełnoziarnista sól, cukier, płatki czili, szczypta oregano, szczypta bazylii Z udek zdjąć skórę, a mięso oddzielić od kości. Całe mięso zmielić przez maszynkę, razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, bułkę tartą i szczyptę
Lubię to gotujępiersi z kurczaka marynata: 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml.) 20g. orzechów nerkowca 2g. świeżego imbiru odrobina płatków czili szczypta soli Orzeszki nerkowca zmiksować, imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać płatki czili i doprawić do smaku solą. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie paski. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty, wymieszać i odstawić na 1 - 2 godziny
Lubię to gotujęhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ryż – 100 g Mięso z kurczaka – 25 dag Groszek zielony – ½ szkl Marchewka -1 szt Pietruszka -1 szt Jabłko -2 szt Majonez Natka Pieprz kolorowy Sól Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Mięso z kurczaka pokroić w kosteczkę
Camilla w kuchnizwaną wkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw. Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir
Kulinarne przygody Gatity