podać z makaronem, kaszą lub ziemniakami.Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 1 kg piersi z indyka 1 duża cebula domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy Kurczak złocisty od Skworcu 1 łyżka Bazylii suszonej od Skworcu 1 l bulionu z kurczaka ( może być rosół z poprzedniego dnia ) 3 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka suszonego
Sama słodycz i szczypta chilifajną przekąskę. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g pieczarek - 200 g szynki - 150 g sera żółtego - koncentrat pomidorowy - 3 listki bazylii - odrobina szczypiorku - masło - przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Ciasto kroimy w kwadraty. Pieczarki kroimy w paski i podsmażamy. Każdy kwadrat smarujemy koncentratem, układamy na nim plasterek szynki. Szczypiorek i bazylię drobno kroimy. Na wędlinę układamy podsmażone pieczarki(...)posypujemy zieleniną oraz startym żółtym serem. Całość zamykamy drugim kawałkiem ciasta. Po zamknięciu na każdy kwadracik kładziemy odrobinę masełka i posypujemy przyprawą do kurczaka. Pieczemy w 150 C przez około 30 minut na złoty kolor
Zainspirowana w kuchnimożemy włożyć co nam się tylko podoba, dlatego przekąska ta dogodzi nawet najbardziej wyrafinowanym podniebieniom;-) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego garść oliwek garść kukurydzy kilka różyczek brokuła 1/2 piersi z kurczaka przyprawa gyros pół papryki czerwonej jajko 3 łyżki śmietany 18% zioła prowansalskie 100g sera żółtego sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania
Kuchnia Pełna PasjiSzybki pyszny obiad w angielskim stylu to pie, czyli angielska zapiekanka. Dzisiaj przygotowałam ją klasycznie, czyli kurczak, warzywa i sos śmietanowy. To wszystko przykryte i zapieczone pod ciastem francuskim. Danie proste, szybkie, interesująco podane może być ciekawą alternatywą na obiad, kolacje czy spotkanie ze znajomymi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprawdziwy rosół, który jest bardzo pożywny, rozgrzewający i wcale nie musi tuczyć. Aby ugotować prawdziwy rosół potrzebne są co najmniej dwa gatunki mięsa. Tradycyjnie jest to kura (może być kurczak) oraz wołowina (lepiej jak jest chuda), ale może być również cielęcina czy dziczyzna. Do tego dużo warzyw i przypraw. A to mój sposób na rosół kura lub kurczak mięso wołowe
królestwo garówSmażone udka z zupy... Zostaje Wam czasem mięso z rosołu lub innej zupy?! To taki mój sposób, jak już nikt nie chce jeść ;) Tu akurat udka z kurczaka... Ugotowane mięso studzimy (żeby zwarło i się nie rozpadało), oprószamy przyprawą do kurczaka i lekko wklepujemy. Panierujemy w mące, następnie jajko i bułka tarta wymieszana z sezamem. Smażymy na małym ogniu
Pelusiowa Kuchniafarszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 szklanki oleju ok 20g masła Sposób(...)Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno-grzybowym
Kuchnia w czekoladziePoprzednio pół główki kapusty użyliśmy do przygotowania łazanek, więc została nam druga połowa. Zupa na bazie skrzydełek z kurczaka wyszła bardzo smaczna. Dodatek w postaci kaszy jęczmiennej okazał się strzałem w dziesiątkę. Składniki 1/2 główki kapusty białej 4 skrzydełka z kurczaka 1,5 l zimnej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka
R'n'G Kitchensoczyste, maja fajny wyraźny smak. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka musztardy Sól morska Pieprz turecki od Rafex 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka po Lubusku od Rafex Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawę do kurczaka po Lubusku
Bajeczna KuchniaKartoflanka chodziła za mną już od jakiegoś czasu - gęsta, aromatyczna i syta, idealna na zimowy obiad. Planowałam dodać do niej cienkiej kiełbasy, ale że "wyszła", sięgnęłam po kabanosy z kurczaka. Kabanosy bezlaktozowe i bezglutenowe, bez konserwantów, mające w składzie jedynie mięso, sól i przyprawy, wędzone dymem z drewna bukowego i pieczone. Kupuję je tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków – waga(...)ząbki czosnku kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może być cały) liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego suszony lubczyk sól pieprz mała cebula 10 dag kabanosów z kurczaka + odrobina klarowanego masła bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem WYKONANIE: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki
Kuchenne zapiski EdytyDrób jest pyszny w każdej postaci, jako gorącą przekąskę przygotowałam te pyszne, chrupiące kąski w parmezanie. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka przyprawy do drobiu 2-3 łyżki płatków kukurydzianych 5 łyżek bułki tartej 5 dag. parmezanu masło klarowane, olej do smażenia WYKONANIE: pierś pociąć w kawałki, nakłuć(...)mięsem, mięso w marynacie zostawiamy na 2-3 godz.(ja zostawiam na noc), płatki kukurydziane rozkruszamy w woreczku wałkiem na małe kawałki, łączymy z tartą bułką i parmezanem, kawałki kurczaka panierujemy, smażymy na wolnym ogniu
Kuchnia BeatyProsty, ale bardzo smaczny i niecodzienny sposób na mięciutkie skrzydełka. Całość jest niezwykle aromatyczna i doskonale łączy się z chrupiącym boczkiem. 1 kg skrzydełek z kurczaka 10 dag surowego wędzonego boczku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (lub wody) 1 cebula 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki soli 6 ziaren jałowca 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu odrobina pieprzu czarnego(...)sól, pieprz, rozgniecione ziarna jałowca, tymianek i rozmaryn. Skrzydełka natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki (na kilka godzin). Po tym czasie na patelni rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć kurczaka - z obu stron na średnim ogniu (ma być zarumieniony, jasnobrązowy). Mięsko przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w ósemki i przełożyć ją do skrzydełek. Całość obłożyć
Di gotujeNasyci, rozgrzeje i naładuje wygasłe baterie. Szybkie w realizacji. Aromatyczne i kolorowe. Składniki 200 g dowolnej dyni cukinia ile chcesz fenkuł czyli koper włoski 2 czerwone cebule pierś z kurczaka 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół puszki ciecierzycy gotowanej na parze 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy virgin do smażenia sól(...)stopniach. Odstaw. Na patelni obsmaż cukinię, następnie fenkuł pokrojony w pióra. W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i obsmaż pokrojona w piórka cebulę, do niej dodaj pierś z kurczaka. Pokrój ja na kawałeczki jakie lubisz. Wsyp mieszankę przypraw. Obsmażaj. Dodaj imbir,czosnek, przemieszaj i dodaj po chwili pomidory z puszki, daktyle pokrojone w paski i fenkuła. Duś pod przykryciem około
Z Kuchni Do Kuchnimnie w domu każdy je lubi bez wyjątku. Znikają bardzo szybko z lodówki. A teraz przepis na sałatkę. Składniki: 2 zupki expresowe (chińskie) 2 gotowane udka z kurczaka 2 ogórki kiszone Kawałek sera mozzarella Mieszanka warzywna z kartonika :marchew, groszek, kukurydza 1 cebula 1 kabanos chrzanowy 2 łyżeczki kaparów 3 ząbki czosnku Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Zupki zaparzamy(...)połowie przypraw i wody. Pozostawiamy do wystygnięcia. Kurczaka, ogórki, ser, cebulę oraz kabanosa kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki. Mieszankę warzywną przepłukujemy wodą i odsączamy. Dodajemy do sałatki razem z zupkami chińskimi. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Umieszczamy w sałatce razem z kaparami. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyrazem jesiennie, bo z cukinią, fasolką szparagową, pomidorami i marchewką. Bez zbędnego cudowania i ulepszania, bo te warzywa to smak sam w sobie. :-) 200g kaszy kuskus 2 filety z kurczaka 300g fasolki szparagowej żółtej 2 cukinie 1 duża cebula 3 pomidory 2 marchewki olej sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy(...)pokrojonego i przyprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Smażymy do zarumienienia. 2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do napęcznienia. 3. Fasolkę obieramy, kroimy na części, gotujemy do miękkości. 4. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory, startą marchewkę. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagową, kuskus. Całość doprawiamy do smaku
Szefowa kuchni