Dziś coś dla moich synów, którzy uwielbiają wszelakie fast foody. Takie domowe zapiekanki o niebo lepsze ( i zdrowsze) od tych z barów. Składniki: 2 bagietki 1 pierś z kurczaka 10 pieczarek 1 żółta papryka 1 pomidor 1 zielony ogórek typu wąż 2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 nieduża czerwona cebula 10 dag starkowanego sera żółtego majonez, keczup Wykonanie(...)minut w 170 st. Bagietki posypujemy starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy w krążki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę.Piersi z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy. Na każdą bagietkę układamy pieczarki, posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę,paprykę, wykładamy kurczaka całość
Z Majeczką w kuchnimakaron, aż dostałam olśnienia :) Znajomi stwierdzili krótko: Właśnie takiej nawy się po Tobie spodziewaliśmy.. Dla dwóch osób, lub jednej mnie..: 125 g makaronu penne * pierś z kurczaka połowa pora 4 plastry sera, u mnie morski 2 - 3 łyżek śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka Zaczynamy od ugotowania makaronu, bo to on potrzebuje najwięcej czasu(...)mnie zwykle jest on al dente. Pora i pierś kroimy. Pora zalewamy wrzątkiem, a kurczaka przyprawionego według własnego uznania, podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Następnie odcedzamy sparzonego pora, i dodajemy do kurczaka razem z serem. Czekamy aż ser się rozpuści, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowe. Odcedzony makaron penne zostawiamy w garnku, i do niego dodajemy
Pora na poraSkładniki: udko z kurczaka 4 sztuki, przyprawa curry 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki przyprawę curry, do kurczaka, kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie, olej rzepakowy wymieszać dokładnie marynatą natrzeć całe udka, włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na 1 godzinę
W Mojej Kuchni Lubięmakaron, aż dostałam olśnienia :) Znajomi stwierdzili krótko: Właśnie takiej nawy się po Tobie spodziewaliśmy.. Dla dwóch osób, lub jednej mnie..: 125 g makaronu penne * pierś z kurczaka połowa pora 4 plastry sera, u mnie morski 2 - 3 łyżek śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka Zaczynamy od ugotowania makaronu, bo to on potrzebuje najwięcej czasu(...)mnie zwykle jest on al dente. Pora i pierś kroimy. Pora zalewamy wrzątkiem, a kurczaka przyprawionego według własnego uznania, podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Następnie odcedzamy sparzonego pora, i dodajemy do kurczaka razem z serem. Czekamy aż ser się rozpuści, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowe. Odcedzony makaron penne zostawiamy w garnku, i do niego dodajemy
Pora na poraSkładniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, czosnek 1 główka/duża, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżeczka, woda 1 szklanka przyprawę do kurczaka wymieszać z kucharkiem, pieprzem i dobrze
W Mojej Kuchni Lubiędoskonałą alternatywą kanapkowych wędlin, świetnie urozmaici stół na każdym przyjęciu i na pewno skusi wyglądem do degustacji... Składniki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki 40 dag mięsa mielonego z kurczaka 2 jajka 2 bułki 3 łyżki szpinaku 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 kiełbas a toruńsk a 1 łyżka oleju sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Bułki moczymy w letniej(...)drobno siekamy. Do miski wkładamy mięso mielone z łopatki, dodajemy 3/4 odciśniętej bułki, 3/4 startej cebuli, czosnek, jajko przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Do mięsa mielonego z kurczaka dodajemy pozostałą bułkę, cebulę jajko oraz szpinak. Mieszamy przyprawiamy do smaku. Mięso mielone rozkładamy w kształcie prostokąta grubości 1 cm, przykrywamy mięsem z kurczaka, Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kładziemy
kgwjanczewozaskoczyć i podać je w formie wytrawnej jako dodatek do mięsa. Słodkie czereśnie, przełamałem różowym octem balsamicznym oraz odrobiną chili. To sprawia, że świetnie komponują się z delikatnym mięsem kurczaka i nadają mu niepowtarzalnego smaku. Roladki przygotowałem z panierki z orzechów laskowych i nadziałem je serem camembert. Jako dodatek wybrałem maślaną polentę, która wspaniale komponuje się z czereśniami. Zapraszam(...)gotowania! ;) * SKŁADNIKI Roladki : 2 filety z kurczaka 1 kostka sera camembert świeży lub suszony rozmaryn 100 g orzechów laskowych sól, świeżo mielony pieprz kilka wykałaczek Polenta: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody ¼ łyżeczki kurkumy ½ kostki bulionu warzywnego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła 100 g tartego parmezanu Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 4 łyżki kirschu 4 łyżki różowego
Food Squarekuchni japońskiej i jest zrobiony z mąki pszennej, przeważnie podaje się go z bulionem. U mnie wersja ze smażonymi dodatkami. składniki: 300 g makaronu udon 450 g piersi z kurczaka 250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek) olej kokosowy do smażenia 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka olej sezamowego Wstawić wodę na makaron. Szparagi pokroić na małe kawałki(...)Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego. Wrzucić szparagi, smażyć aż zmiękną i lekko się przyrumienią od czasu do czasu mieszając. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Gdy szparagi będą już gotowe przełożyć je na talerz. Na patelnię wrzucić pokrojoną pierś i usmażyć. Gdy mięso będzie już gotowe dodać szparagi oraz sos sojowy. Chwilę razem smażyć aby składniki przeszły sosem
Monia miesza i gotujejedyne co mogę z nich zrobić to gołąbki, ale że mięsa mielonego w domu brak, pomysł przyszedł sam. Gołąbki w liściach boćwiny liście boćwiny zielone udka z kurczaka bez skóry i kości 250 ml maślanki 2 łyżki zielonego curry 10 szparagów zielonych ( bez twardych końcówek ) 10 plastrów boczku wędzonego surowego pieprz, sól, płatki chili(...)Udka z kurczaka wkładamy do miski i zalewamy mieszanką zielonego curry i maślanki. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie płuczemy pod zimną wodą liście i odcinamy twarde końcówki. Na każdym liściu układamy kawałek kurczaka wraz odrobiną maślanki, na to kładziemy zielonego szparaga ukrojonego tak aby nie wystawał za rulon ( najważniejsza jest główka szparaga ) i posypujemy delikatnie
Kuchnia na wzgórzuWiele osób nie lubi szpinaku, a przecież odpowiednio przyprawiony stanowi doskonałą podstawę wielu dań, nie wspominając już o jego dobroczynnych właściwościach. Tym razem proponuję Wam prosty przepis na kurczaka duszonego w śmietanie ze szpinakiem i gorgonzolą, do którego zainspirował mnie już wiele lat temu przepis znaleziony w książce Roberta Sowy, i do którego bardzo lubię powracać. Dla 4 osób(...)małe filety z kurczaka 2 cebule 200 g świeżych liści szpinaku 3 ząbki czosnku 70 g sera gorgonzola Olej do smażenia 200 ml białego wina 200 ml gęstej śmietany* Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Szpinak umyj, osącz, oberwij ogonki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń rdzeń, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Filety z piersi kurczaka natrzyj solą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadiecie proteinowej ciężko jest znaleźć dobrą odmianę od kurczaka, białego serka i chudych ryb. Dlatego dziś ciekawa propozycja – bardzo chuda i bardzo białkowa potrawa, która z grubsza wpisuje się w granice diety Dukana, ale polecam ją każdemu dbającemu o linię. Aha, nie jest to oczywiście quesadilla, ale na Dukanie trudno zbliżyć się do niej bardziej. Lista zakupów: Naleśnik Dukana(...)łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny) Nie mąki! 1 jajko ½ szklanki mleka 0% 2 plasterki żółtego sera Piórko Można go dostać w większych Tesco i Carrefourach Chuda wędlina, np. z kurczaka listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Quesadilla Dukana'; listonic_content='Skrobia kukurydziana (maizena) 1 jajko Mleko 0% Ser Piórko Chuda wędlina, np. z kurczaka'; document.write(" "); Skrobię kukurydzianą, mleko
Proste-przepisy.pllazy version – ready paste, frozen mix of vegetables – the dish is ready in more or less half an hour. SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego 400 g piersi kurczaka 350 g mieszanki chińskiej 2 torebki (200 g) ryżu 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, curry, chili INGREDIENTS: 1 can of coconut(...)chicken brest 350 g frozen ‚Chinese’ mix 2 bags (200 g) rice 3 tablespoons red curry paste 1 tablespoon Greek yogurt 2 garlic cloves salt, pepper, curry, chili Kurczaka umyj, osusz. Pokrój na dość spore kawałki i dokładnie obtocz w paście curry, na taką ilość 1,5 łyżki pasty powinno wystarczyć. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ja tym razem
Martyna Cookskościoła, wybierając odświętne ubrania. Tylko taty brakuje, bo dziś poszedł na ranną zmianę do pracy. Mama biega od pokoju do pokoju szukając zawieruszonego klipsa. W pośpiechu jeszcze nadziewa dużego kurczaka na rożen i szybkim krokiem idziemy wszyscy do kościoła. Wracając do domu już od drzwi unosi się niesamowity zapach, który uruchamia wyobraźnię o zrumienionej, chrupiącej skórce i soczystym kurczaku. Pośpiesznie(...)stołu, każdy na swoim miejscu i wspólnie jemy obiad. Ile ja bym dała, aby znów być przy jednym stole z rodziną, usiąść na swoim miejscu i umorusać się pachnącym kurczakiem… Takich wspomnień, takich zapachów jest wiele… …dom pachnący rosołem, świeżą, wykrochmaloną pościelą na sznurze schnącą, stołem na którym nawet chleb ze smalcem pachniał wyjątkowo do tego ściany
Wędrówki po kuchniDzisiaj kolejna propozycja z kurczaka. Danie jednogarnkowe, sycące, w stylu śródziemnomorskim. |Bardzo Wam polecam. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów sól, pieprz, zioła do pizzy 1 łyżeczka pasty pomidorowej 2/3 szklanki ryżu (użyłam basmati, ale może być inny) olej do smażenia Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę
Czerwień i błękitDanie typu "otwieramy puszki", łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie ma takiej opcji aby Wam się nie udało. Jeżeli lubicie połączenie słodyczy ananasa i kukurydzy z kurczakiem i pikantnością ketchupu to będzie Wam smakowało. Dla mnie pycha. 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka ananasa 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 czerwona(...)smażenia 1. Pierś pokroić w kostkę lub w paski, posolić, popieprzyć i wymieszać. 2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć lekko na oleju razem z czosnkiem, dodać pierś z kurczaka i usmażyć. 3. Do usmażonego mięsa dodać paprykę pokrojoną w paski, kukurydzę i fasolę odsączone z płynu, zalać rosołem i ketchupem. Gotować na małym ogniu przez 15 minut
Jadło i czytadło