kurczak - 39714 przepisów (strona:1056/2648)

Kurczak peklowany, pieczony w rękawie 125

Soczysty i kruchy kurczak upieczony w całości w rękawie.     Składniki: -duży kurczak (powyżej 2 kg) -solanka :    15 dkg soli    duża łyżka soli peklowej    3 posiekane ząbki czosnku    kilka listków laurowych    po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kolendry (stłuc)    3 l zimnej wody -słodka papryka -olej(...)Składniki solanki dokładnie mieszamy i wkładamy do niej kurczaka. Pozostawiamy na noc lub kilkanaście godzin. Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą i osuszamy. Delikatnie nacieramy olejem i posypujemy słodką papryką. Związujemy, aby nie rozleciał się podczas pieczenia. Wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy końcówki a rękaw nakłuwamy w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Sałatka z kurczakiem i ananasem 163

blogu.  Składniki: (na dwie porcje) główka sałaty lodowej 3-4 plastry ananasa z puszki 2-3 łyżki ziarna słonecznika ( ja użyłam orzechów włoskich) 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 300 g) 2 łyżki majonezu + łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z zalewy ananasa sól, pieprz pierś z kurczaka można doprawić według własnych upodobań ja użyłam przyprawy do kurczaka

NA MOIM TALERZU
Sałatka z mandarynkami, kurczakiem i pestkami z dyni 145

razem do sałatki użyłam soczystych mandarynek. Zapewniam, że kto ją przygotuje nie pożałuje swojej decyzji.   SKŁADNIKI: 2 garści mieszanki sałat, 3 mandarynki, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 50g pestek z dyni, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Smażę około 10 minut(...)oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Pestki dyni prażę na suchej patelni. Mandarynki obieram i kroję w plasterki.  2. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję kurczaka, pestki dyni oraz mandarynki. Delikatnie mieszam.  3. Jogurt naturalny mieszam z sokiem z cytryny, cukrem oraz przyprawami.  Przygotowanym sosem polewam sałatkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Podudzia z kurczaka nadziewane papryką i pieczarkami. 139

czasu zajmuję wyjęcie kości jeśli się nie ma wprawy ( ja jej nie mam ;-) ) ale warto poświęcić ten czas bo efekt jest naprawdę fajny! Polecam!   Składniki; 3 podudzia z kurczaka 4 pieczarki pół czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula przyprawa do kurczaka sól, pieprz, ok pół łyżeczki rozmarynu olej   Mięso dokładnie umyć a następnie osuszyć ręcznikiem(...)solą i pieprzem do smaku. Napełniać nim udka, wkładając go dodatkowo w szczelinę po kości. Wykałaczkami spinamy dokładnie mięso formując kształt udka. A następnie dokładnie natrzeć je przyprawą do kurczaka. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym spięciem do dołu, dodatkowo wlać około pół szklanki wody do naczynia. Piec około godz. w 180C. W trakcie pieczenia kilka razy mięso polewać wytworzonym

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z brokułem, pieczarkami i kurczakiem 268

Brokuły to warzywa posiadające wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawierają wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznej sałatki. Połączenie brokuła z pieczarkami, kurczakiem i majonezem Roleski jest połączeniem doskonałym. Warto przygotować tę sałatkę.  SKŁADNIKI: 250g pieczarek, 1/2 brokuła, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Tradycyjnego ROLESKI , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i dzielię na różyczki. Pieczarki kroję w plasterki. Podsmażam 5 minut na oliwie. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę 10 minut na oliwie. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Siekany drobiowy smażony na oleju rzepakowym 246

mimo to kotleciki były pyszne, smażone oczywiście na oleju rzepakowym.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam w swojej kuchni.  1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki majonezu z czosnkiem Kielecki 2 łyżki otrąb pszennych  1 łyżka mąki pszennej 3 jajka  sól ,pieprz, wegeta  koperek suszony przyprawa do kurczaka  1 łyżeczki maggi(...)płynie olej rzepakowy do smażenia Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Dodać pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron na wolnym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Podpłomyki 133

łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - ½ łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda. Nadzienie: - papryka (ok. 200g), - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50g), - ½ puszki kukurydzy konserwowej (ok. 110g), - filet z piersi kurczaka (ok. 120g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kulka mozarelli (ok. 125 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia). Sposób przygotowania: 1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy(...)Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 148

Składniki (na 2 porcje) - 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g), - 2 piersi z kurczaka (ok. 200g), - 1 cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - 4 suszone pomidory (ok. 80g), - opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos, sojowy. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy(...)teflonowej. 2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy do niej szpinak. 3. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 4. Do szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory suszone i kurczaka. 5. Całość zagęszczamy jogurtem greckim (możemy dodać również odrobinę wody) 6. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Makaron z sosem szpinakowym jest bogaty w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pęczotto z kurczakiem i porem 150

Składniki ( na 2 porcje) - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 1 por (ok. 140g), - 1 filet z kurczaka (ok. 120g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok.   3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli(...)dodajemy drobno pokrojonego pora i kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.) 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 4. Do garnka z kaszą pęczak dodajemy  ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Szaszłyki 142

Składniki (na 6 szaszłyków) - papryka (ok. 150 g), - cebula (ok. 70g), - 1 / 4 średniej cukinii (ok. 225 g), - 1 pierś z kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, curry, papryka słodka, wędzona i ostra. Sposób przygotowania 1. Kroimy paprykę w kostkę, 2. Wydrążamy środek cukini. Cukinię kroimy w kostkę. 3. Cebulę obieramy(...)kroimy w ćwiartki. 4. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oleju, i ulubionych przyprawach. 5. Nadziewamy warzywa i kurczaka na wykałaczki. 6. Grillujemy szaszłyki przez ok. 20 min. Szaszłyki są bogate w: - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki (działa przeciwnowotworowo), - β karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, - wapń (pochodzący

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pęczotto z kurczakiem i fasolką 149

Składniki ( na 4 porcje)   - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 2 marchewki (ok. 90g) - 2 porcje fasolki szparagowej (ok. 200g), - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok.   3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną(...)gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka). 4. Marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, marchewkę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 133

jest nadmiar wody to odlać ,roztopić masło na patelni ,wrzucić szpinak i czosnek ,krótko dusić ,zdjąć z ognia i dodać sery i przyprawy do smaku,wymieszać Na farsz z kurczaka : - surowa pierś z kurczaka - pół surowej papryki - łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć

Wypieki Rene
Rosół dietetyczny dla hashimoto 183

wyjątkowy? Dlaczego nazwałam go rosołem hashimoto? Bo jest ugotowany zgodnie z dietą jaką córka przy swojej chorobie ma wyznaczoną przez dietetyka klinicznego. Przede wszystkim nie ma tam ani grama kurczaka, bo nie czarujmy się, ale kurczaki w Polsce sprzedawane w sklepach w 99% zawierają hormony, a ona nie dość że ma hashimoto to jeszcze pco (zespól policystycznych jajników), więc bierze(...)hormony, dlatego nie może jeść takiego mięsa, bo wiadomo że spożywając kurczaki spożywamy także hormony jakimi były karmione, a to dla niej byłoby za dużo. Stąd podstawą rosołu jest indyk, wzbogacony o mięso wołowe. Do tego dużo warzyw, zioła, wolne gotowanie i powstaje nam pyszny, esencjonalny wywar, który można wykorzystać do przygotowania wielu bezglutenowych zup. Pamiętać należy, że zabronione dodawanie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szaszłyki z piersi kurczaka i boczniaków 199

jest nieosiągalne, mi zamarzyły się ostatnio szaszłyki z mięsa z grzybami :) Nie ma pogody na grilla, więc pozostało zrobić je na parze, w parowarze :) Składniki : 1 pierś z kurczaka  kilka boczniaków  sok z 1 limonki  1 ząbek czosnku  2 łyżki oliwy extra vergine  mikro liście mix ziół  świeży tymianek Przyprawy : kmin rzymski  pieprz(...)cayenne  pieprz czarny  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Do miseczki wyciskamy sok z limonki, dokładamy posiekany tymianek, czosnek pokrojony w płatki, kmin rzymski i pieprz cayenne oraz 2 łyżki oliwy, wszystkie składniki mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso na 30 minut. Boczniaki płuczemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i przyprawiamy pieprzem czarnym. Po 30 minutach patyczki nadziewamy

Parowar Faceta
Krupnik 125

gotowanie wystarczy zacząć od pokrojenia warzyw i odmierzenia kaszy. Potem już tylko wrzucamy je w odpowiedniej kolejności, a w międzyczasie mamy… wolne :) Gotuję ją zazwyczaj na piersiach z kurczaka lub na cielęcinie. W domu dość często pojawia się na naszym stole, zwłaszcza podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Jest bardzo pożywna i rozgrzewająca. A do tego zdrowa! Zamiast kaszy pęczak możecie(...)użyć drobniejszej kaszy jęczmiennej. Składniki: 2 piersi kurczaka lub kawałek cięlęciny (wystarczy ok. 300 g) 1 szklanka kaszy pęczak 3-4 ziemniaki średnie 4 niezbyt grube marchewki 1 pietruszka kawałek selera mały pęczek natki pietruszki 3 listki laurowe ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie: Do garnka wlewamy ok. 2,5-3 litrów wody. Dokładamy umyte piersi kurczaka

MyCookBook.pl