Składniki: 250 g mąki pszennej szczypta soli 3-4 łyżki wody 125 g masła zimnego cukinia żółta, zielona pierś kurczaka natka pietruszki ser do zapiekania sól, pieprz ząbek czosnku kilka kropel sosu sojowego cebula 2 jajka 3/4 szkl śmietany 1/2 szkl mleka ostra papryka Przygotowanie: Mąkę, sól, masło i wodę zagnieść i wsadzić do zamrażarki(...)Następnie rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną masłem formę i schłodzić w lodówce kolejne 10 min. Podpiec w 200 st C przez ok 15 min. Cukinię, kurczaka pokroić w mniejsze kawałki. Podsmażyć z pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu sojowego i rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Posypać poszatkowaną natką. Przełożyć wszystkie składniki na podpieczony spód, zalać rozbełtanymi jajkami
Gaździnka warzyKurczak pieczony z warzywami to pomysł na obiad, który przygotujecie w piekarniku. Soczysty, idealnie doprawiony i bardzo smaczny. Warzywa polecam zapiekać w tym samym naczyniu co kurczak, ponieważ smaki warzyw jak i mięsa świetnie się ze sobą połączą. Poniższe danie dodatkowo podałam z upieczonymi ziemniakami. Taki kurczak będzie idealnym daniem na niedzielny jak i uroczysty obiad. Składniki
Ugotowaćobieramy lub porządnie szorujemy. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, mieszamy z posiekanym świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki. W naczyniu do zapiekania rozkładamy cienkie plastry zimnego masła. Do kurczaka dodajemy odsączoną kukurydzę oraz 1/3 startego na drobnych oczkach sera. Przekładamy do naczynia, rozkładamy ziemniaki. Wierzch obsypujemy resztą sera. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku
VioletoweKucharzeniegrubsze plastry 250 g groszku (może być mrożony) 100 g rozdrobnionej fety sól i pieprz olej lniany tłoczony na zimno Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Umieść kurczaka w dużym naczyniu do zapiekania, dopraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z oliwą z oliwek, skórką z cytryny, plasterkami z cytryny, cebulą, rozmarynem i estragonem. Rozłóż udka skórą do góry i piecz(...)cukrem i łyżeczką soli, włóż szparagi i gotuj przez 7 minut lub do miękkości. Na ostatnie dodając cukinię i groszek na ostatnie 3 minuty. Odcedź i odstaw. Do podpieczonego kurczaka wmieszaj warzywa i dopiecz kolejne 10 minut, aż skórka stanie się rumiana i chrupiąca. Po wyjęciu posyp pokruszoną fetą, skrop olejem lnianym i podawaj. Smacznego! English version Roasted chicken with
karmelowySkładniki: 1 tuszka kurczaka 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa złocista papryka czerwona słodka majeranek Sos: sos spod kurczaka 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki wody Przygotowanie: Przygotowaną (oczyszczoną, umytą) tuszkę kurczaka natrzeć z każdej strony czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką mieloną, przyprawą złocistą i odrobiną majeranku. Przyprawy dobrze wmasować z każdej strony. Kurczaka schować do lodówki(...)oliwy, włożyć kurczaka piersią do dołu, wlać 1/2 szklanki wody i zakryć pokrywą. Naczynie z kurczakiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 o C i piec 1 godzinę na każdy kilogram wagi kurczaka. Po tym czasie zdjąć pokrywę, łyżką polać po wierzchu kurczaka sosem i tłuszczem ze spodu naczynia, zwiększyć temperaturę do 200 o C i zapiekać aż skórka ładnie
Kocham..lubię..gotuję..przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły do smaku czytelnikom. Zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym Pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem Domowe ogórki małosolne Sałatka z tuńczykiem i ryżem Sałatka ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro Pieczona jaglanka szarlotkowa
My Chcemy Jeśćkukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Warzywa smażone na oleju rzepakowym Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Pieczone ziemniaki Brukselka zapiekana pod kruszonką Schab w sosie Schab w sosie czosnkowo - cebulowym(...)cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Zupa krem z cukinii Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa krem
Moja smaczna kuchniakurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Krupnik Krem zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią(...)warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zielona soczewica
Moja smaczna kuchniaJeżeli znudziły Wam się zwykłe kotlety z piersi kurczaka w panierce to mam dla Was propozycję. Pierś z kurczaka z ogórkiem, papryką i serem żółtym zapiekane w cieście francuskim. To moja propozycja na wielkanocny obiad. Pychotka Składniki: podwójna pierś z kurczaka 300g ciasta francuskiego pół małego słoiczka papryki konserwowej 4 ogórki konserwowe 8 plasterków sera żółtego jajko sól, pieprz
Cukiernia Pychotkikapusty kiszonej • 1 duża cebula • 500 g pieczarek • 200 ml bulionu grzybowego • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub łagodnego ketchupu • sól, pieprz, cukier • olej Sposób przygotowania: 1. Porcje kurczaka opłukać, skropić olejem, natrzeć solą, pieprzem, mieloną papryką i innymi dowolnymi przyprawami. Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. 2. Cebulę pokroić w piórka, obrane pieczarki(...)koncentratem pomidorowym lub ketchupem. Dodać szczyptę cukru. Delikatnie oprószyć mielonym kminkiem. 6. Smażyć ok. 10-15 minut. 7. Kapustę z pieczarkami wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na niej ułożyć części kurczaka. Kurczaka posmarować olejem. 8. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia, kurczaka posmarować zimną wodą z odrobiną soli. Dzięki
W mojej kuchniNadziewamy czosnkiem i papryką i zapiekany z serem żółtym. Składniki 1 filet z kurczaka 1/2 główki czosnki 2 pomidory kawałek papryki 5 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka zioła … Czytaj dalej Kolorowy filet
czarrna od kuchnikoperku lub natki sól, pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kurczaka umyć i osuszyć. Obsypać solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć z kurczakiem. Na wierzch wycisnąć czosnek. Miód, 3 łyżki oleju, ketchup, sos sojowy i chili zagotować w garnuszku. Posmarować nim udka. Ziemniaki obrać i jeżeli są większe to pokroić
Sto kolorów kuchnikilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty. Rady: Pozostałą w opakowaniu śmietanę wykorzystaj do kurczaka a'la Gaston Gerard w sobotę. Do kurczaka możesz także wykorzystać ten sam ser co do makaronu, polecam zatem kupić od razu kawałek 250 g. Piątek - Pieczony łosoś z koprem włoskim i pomidorami Koper włoski chyba nie jest(...)mieszając, aż uzyskasz jednolity sos. Piekarnik rozgrzej do 240 stopni C. Oblej kurczaka przygotowanym sosem i posyp bułką tartą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki. Upieczonego kurczaka podawaj z ziemniakami i surówką z kopru włoskiego i rzodkiewek. Rady: Do przygotowania kurczaka a'la Gaston Gerard wykorzystujemy śmietanę oraz ser, który pozostał
Chilli Czosnek i Oliwacałe życie! Kurczak gotowany na tytanowej patelni, bez piekarnika. Szybkie i pyszne przepisy na kurczaka z patelni. Tytanowe patelnie WOLL, to patelnie w różnych rozmiarach, kształtach i wielkościach. Mając nawet jedną z nich, można w znaczny sposób oszczędzić czas, wykonując wiele czynności w jednym naczyniu, jak smażenie, duszenie, gotowanie albo zapiekanie potraw(...)soczyste udka z kurczaka glazurowane gęstym sosem Teriyaki, piersi kurczaka w kremowym sosie z czosnkiem i glazurowaną cebulą oraz kurczaka w cytrynowym sosie po chińsku. Prezentowana patelnia Woll w wersji z tytanowo-szafirową powłoką pozostaje odporna na starcia, zarysowania i zniekształcenia. Wiem to z własnego doświadczenia. Po wielu dniach smażenia, duszenia i zapiekania, patelnia nadal jest
Moja Książka Kucharskapieprz do smaku - mieszamy, gotową mieszanką posypujemy kurczaka. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry, obkładamy nimi kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie przekładamy kurczaka do rękawa, umieszczamy go w naczyniu do zapiekania i zapiekamy w 200 stopniach do godziny. Na ostanie 10 minut rozcinamy rękaw by kurczak ładnie się przypiek z wierzchu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki