czarny pieprz i sól do smaku tortilla 25 cm 4 sztuki opcjonalnie jajko Chimichanga z piekarnika przepis jak zrobić Na patelni rozgrzej olej, wyłóż mięso ( wołowina, wieprzowina, kurczak) jakie masz lub jakie lubisz i chwilę podsmażaj. Po około 5 minutach dodaj pokrojoną cebulę i przyprawy, smaż kolejne 5 minut aż mięso się zetnie a cebula będzie lekko miękka. Chimichanga(...)Układaj na blasze do pieczenia łączeniem do spodu. Jeśli lubisz rumiane chrupiące tortille, każdą chimichange posmaruj jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni ( środkowa półka, góra -dół) i zapiekaj około 15 minut lub do momentu aż się ładnie zrumienią. Posyp wierzch startym serem i wstaw do piekarnika aby się rozpuścił. Jeśli chcesz część sera możesz dać
Dieta moja pasjamoże w wersji z pieczarkami.. Możliwości są tysiące ! składniki na 6 małych babeczek dla 3 osób : spody : 0,6 kg mięsa mielonego ( ja użyłam mieszanego z kaczki i kurczaka , ale może być dowolne) 1 jajko rozmiar L, kacze lub kurze 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka , płaska nasion , mielonej(...)listy „spody” wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką masę . Dzielimy na równe części . Z każdej formujemy miseczki , dociskając masę mięsną do ścianek naczynia , wcześniej przetartego olejem . Zapiekamy w nagrzanym do 180 C piekarniku do czasu , aż się lekko przyrumienią . W między czasie gotujemy warzywa ( brokuł , kalafior , dynia ) Najlepiej przygotować je na parze , ale może być i klasycznie
Ogrodnik w podróżybardzo ciekawe i smaczne rozwiązanie na danie obiadowe. Można również podać na zimno na półmisku na elegancką kolację Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 250 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 100 g sera feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju (brak na zdjęciu) sól pieprz Wykonanie: Szpinak lekko rozmroziłam(...)się białko mięsa. Piekarnik włóczyłam na 180°C. Przygotowałam rękaw do pieczenia i włożyłam do niego wszystkie filety. Zamknęłam klipsami otwory. Rękaw z filetami przeniosłam do naczynia do zapiekania i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Pu upieczeniu pozostawiłam filety w rękawie do wystudzenia a potem przełożyłam do lodówki. Wystudzone pokroiłam na szerokie plastry i ułożyłam
Kuchnia u Krysiprużone w delikatnym serowym sosie lekko ostrym. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 roladki w piekarniku po połowie czasu najlepiej przewrócić na drugą stronę Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 300 g. pieczarek cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka sól,pieprz Składniki na sos serowy: 1 ząbek czosnku 100g sera pleśniowego typu błękitny lazur 200g serka topionego 1 szkl(...)czosnek, wino, musztardę. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Gotowe roladki układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temp 200 stopni. Od momentu jej osiągnięcia zapiekać pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 zmniejszając temp do 180st. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kubki smakunaczyniu żaroodpornym obok siebie. Na wierzch tortilli w naczyniu żaroodpornym wylałem resztę sosu i posypałem resztą sera. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Zapiekałem przez 20 minut bez przykrycia - tak aby ser zaczął się lekko rumienić. Dojrzałe awokado pozbawiłem pestki, obrałem ze skórki i pokroiłem w centymetrową kostkę. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki(...)enchiladas dodałem niewielką ilość sosu przygotowanego ze śmietany, kolendry i soku z limonki. Danie udekorowałem kilkoma listkami świeżej natki kolendry. Enchiladas można przygotować również z innymi rodzajami mięsa - wieprzowiną, kurczakiem lub indykiem, jak wspomniałem już można też regulować ostrość dania pomijając pestki papryczek chili, lub dodając ich więcej, jednak danie powinno być dość pikantne - jak przystało na kuchnię meksykańską. Smacznego
Wyprawy kulinarnewynagradza oczekiwanie! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Lasagne – pyszne warstwy W l asagne (pol. lazanii) kluczem są warstwy. Ich ilość zależy tylko od tego, jak wysokie mamy naczynie do zapiekania 😉 Nie ma tu ograniczeń. Płaty makaronu przekłada się sosem, np. bolognese , z soczewicą, dynią lub szpinakiem oraz beszamelem. Często dodaje się też różne sery dla urozmaicenia smaku, jak ricottę (niektórzy(...)smak nie do pobicia! Sprawdź dokładne wskazówki do przygotowania idealnego sosu bolońskiego w przepisie na ragù alla bolognese Sprawdź też inne pszyne przepisy na obiad: Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo Meksykańskie tacos z mięsem mielonym Pieczone polędwiczki wieprzowe Drukuj Lasagne bolognese – klasyczny przepis #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user
Na-talerzu.plspore parę tysięcy lat temu! Natomiast to, co jest zdecydowanie ważne to fakt, że żabie udka po francusku są niezwykle delikatnym przysmakiem, w smaku nieco podobnym do kurczaka, ale biją go na głowę. Składniki: 500g żabich udek (dostaniecie raczej mrożone niż świeże) 1-2 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 100 g masła sok z 1 cytryny sól, pieprz mąka(...)pietruszki. Podgrzewać przez kilka minut. Usmażone żabie udka ułożyć na niskiej blaszcze lub w naczyniu żaroodpornym (ważne, żeby miało nieprzywierającą powłokę). Zalać udka maślano-czosnkowo-cytrynowo-pietruszkową miksturą i zapiekać w piekarniku (200 stopni) przez około pół godziny. Tak przygotowane żabie udka po francusku podawać gorące posypane resztą natki pietruszki. Są bardzo kruche i delikatne. Palce (i udka) lizać :) Post
Pociąg Do KuchniTradycyjne mielone podane w nowatorski sposób: z pikantną czerwoną cebulą, świeżym pomidorem, delikatną mozzarellą i pachnącą bazylią to świetna alternatywa dla klasycznych kotlecików. Składniki: 300g fileta z kurczaka 400g mięsa z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka musztardy dijon szczypta gałki muszkatołowej(...)plastry. 4. Kotleciki przekroić poprzecznie na pół. Na każdym spodzie kotlecika położyć po jednym krążku czerwonej cebuli, mozzarelli, listku bazylii, pomidora i przykryć górą kotlecika. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać aż do rozpuszczenia sera
Szalona Kuchnia Ewelinychodziło za nami od dawna... Zupa cebulowa pod ciastem francuskim SKŁADNIKI: 700 g cebuli 2 łyżki masła 250 ml białego wytrawnego wina bulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek kurczaka sól i świeżo zmielony czarny pieprz tarty żółty ser dodatkowo: gotowe ciasto francuskie Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy się cieszyć(...)francuskiego wycinamy kółka większe od średnicy miseczek. Dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem francuskim. Tak przygotowane miseczki wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapiekamy ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Smacznego
MarciochaKucharzygyros, pieczarki, warzywa i ser to połączenie, któremu ciężko się oprzeć. W mojej wersji majonez zastąpiłam sosem jogurtowo-pomidorowo-czosnkowym. Pysznie i zdrowo! 2 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 2 duże cebule 250g pieczarek 1/2 papryki 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych garść kukurydzy przyprawa kebab/gyros, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia olej 100g żółtego sera Sos: 150ml(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany ryż, 1/2 sosu, podsmażone mięso z cebulą i pieczarkami, paprykę, ogórki, 1/2 sosu, kukurydzę, ser. 6. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni
Szefowa kuchniŚwietny i efektowny sposób na mielone mięso z kurczaka. Na dodatek w wersji zdrowszej, bo pieczone:) Delikatne, a jednak za sprawą granulowanego czosnku, suszonych pomidorów, natki pietruszki i parmezanu, bardzo aromatyczne. Polecam:) Na 16 drobiowych muffinek: 800-900 g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z piersi i udek – nie wyjdą tak suche jak z samych piersi) 2 cebule 2 jajka(...)muffiny smarujemy tłuszczem. Napełniamy mięsnym farszem i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pod koniec pieczenia na mięsne kule kładziemy po plasterku mozzarelli. Zapiekamy jeszcze chwilę, do roztopienia się sera. tina smacznego! nr 5 (2)/2014
Smaki Na Talerzuktórą śmiało można przyrządzić w domu za ułamek ceny sklepowej.Faszerowana warzywami jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad lub też przekąskę w pracy.Mięsożercy śmiało mogą wzbogacić ją o dodatek kurczaka czy też mielonego mięsa.Jak ją zrobić?Zobaczcie! SKŁADNIKI :( 8 szt )* mąka pszenna – 2 szkl* gorąca woda – 3/4 szkl* oliwa – 3 łyżki* siemię lniane – 2 łyżki(...)smaku i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.CAŁOŚĆ :Na środek tortilla układamy uduszone warzywa.Pokrywamy plastrami mozzarelli.Odrobinę pieprzymy , solimy i zwijamy w rulon.Wkładamy do piekarnika lub też zapiekamy na grillu – tak by ser mógł się rozpuścić.Podajemy natychmiast!Smacznego
Ostra na SłodkoPasztet z kurczaka jest pasztetem chudym i dietetycznym, mało w nim tłuszczów. Jest mimo to bardzo smaczny i delikatny. Polecam mój przepis. SKŁADNIKI : 5 udek z kurczaka 30 dkg wątróbki 15 dkg pieczarek jarzyna (kawałek selera, pietruszka,3 marchewki, por -mały, 1 cebula ) 1liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach sól, pieprz do smaku 1 łyżka jarzynki(...)Wsypujemy do masy całe przyprawy, przeciśnięty czosnek i wlewamy olej. Wszystko mieszamy. Do naoliwionych foremek wkładamy pasztet, można po wierzchu również posmarować go olejem i ułożyć listki laurowe. Zapiekamy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180 % C. Pasztet po ostygnięciu kroimy na kawałki i podajemy. Pasztet nadaje się do zamrożenia. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolinaszykowana, zapieczona w maśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka czy do ryb. W ten sam sposób można podać zielone i białe szparagi, fasolnik chiński, zapiec ładne, wąskie młode pory, salsefię, skorzonerę oraz… bób! Poza sezonem warto wybrać warzywa mrożone – i fasolka, i bób smaku(...)bułkę i całość rumienimy. Wsypujemy posiekany koper, sól, pieprz, wszystko razem dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Masłem dodatkami zalewamy fasolkę i dokładnie mieszamy. Rozkładamy fasolkę w naczyniu do zapiekania – w jednym dużym lub w 2-4 mniejszych, posypujemy okruchami miękkiego żółtego sera. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wstawiamy naczynie z fasolką na środkową półkę
Karo in the Kitchenalbo pokruszony ser feta i oliwki, może to być na przykład kukurydza z puszki, szynka i ananas.Ja planuję następnym razem przygotować tym sposobem obrane ze skóry i kości ćwiartki kurczaka. Jednak tym razem proponuję plastrom schabu nadać trochę kolorytu i przygotować je na bogato- Kotlety à la pizza, na niedzielny obiad jak znalazł składniki:4 plastry schabuok. ½ szklanki mąki(...)ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na powierzchni usmażonych kotletów układamy farsz z pieczarek, cebuli i papryki, posypujemy startym serem.Układamy usmażone kotlety na blaszce, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 180 C, aż ser się roztopi. Smacznego! The post Kotlety à la pizza appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię