warzyw - marchewki, kawałka selera i pora oraz przypraw - soli, kilku ziarenek pieprzu, 2 ziaren ziela angielskiego, 2 liści laurowych. Po ugotowaniu i przestudzeniu, mięso ( z ćwiartki kurczaka zdjęłam skórę ) zmieliłam razem z warzywami z rosołu ( oprócz pora ). Po zmieleniu otrzymałam około 520 g farszu. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać śmietanę, cukier
Opowieści z piekarnikamarchewki z rosołu to świetny pomysł na obiad. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Ja zawsze znajdę dla nich nietypowe zastosowanie. Bardzo lubimy kotlety z mięsa i warzyw np. kotlety z kurczaka i cukinii . Tym razem postanowiłam zrobić kotlety z kurczaka i ogórków, gotowanego kurczaka z rosołu drobno się kroi, a ogórka ściera na tarce, dodatek gotowanej marchewki wieńczy dzieło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoniec przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki (szalotki i pieczarki na 4 części). Na patyki szaszłykowe nabijać warzywa i piersi z kurczaka. Przygotowane szaszłyki polać odrobiną oliwy z oliwek. Po kilku godzinach upiec na rozgrzanym grillu. Podawać z ulubionym sosem
Ugotowaćzalewamy wodą do 3/4 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Z powierzchni zbieramy tworzący się szum. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieramy i kroimy plastry. Warzywa dodajemy do gotującego się kurczaka. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, kalafiora, brokuły i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu ok. 25-30 min. Kontrolujmy twardość warzyw, powinny być aldente
kulinarnyJamakaron, mięso i warzywa. Czyli smacznie, treściwie i kolorowo. Za sprawą sosu sojowego, ostrygowego i chilli przenosimy się w zupełnie inne rejony smakowe:) I tylko mała uwaga – głównie dla mnie na przyszłość;) – wolę jednak makaron chow mein w kształcie nitek (ten z Lidla) niż paseczków;) 250g makaronu chow mein 2 piersi z kurczaka (około 500g) 1-2 czerwone(...)kurczaka przekładamy do większej miski. Na patelnię, na której smażyło się mięso wlewamy w razie potrzeby odrobinę oleju, a następnie wrzucamy marchewkę. Gdy lekko zmięknie dodajemy paprykę i smażymy dalej. Po chwili dodajemy piórka cebuli, a na samym końcu cukinię. Smażymy chwilę, by cukinia lekko zmiękła (nie należy jej przesmażać zbyt długo, powinna pozostać „jędrna”). Warzywa odstawiamy
Smaki Na Talerzumąki, 2 żółtka, Przyprawy : sól, pieprz , ziele angielskie (3-5 ziarenek ) liść laurowy ( 2 szt. ) natka pietruszki, Wykonanie : Warzywa starannie umyć, oczyścić i opłukać. 2. Tak przygotowane warzywa oraz umyte mięso kurczaka włożyć do wody i zagotować. 3. Zupę szumować 4. Dodać przyprawy : sól, vegetę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, 5. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny
Pysznosci Babci Basiświeżych warzyw) i nie wyglądają co prawda idealnie ale w smaku nadrabiają wszystko ;) Do ich przygotowania użyłam gotowej mieszanki Hortex, dodałam tylko smażonego kurczaka, sezam i słodki sos chili. Dzięki gotowym mieszankom mrożonych warzyw można bardzo szybko przygotować smaczny i wartościowy posiłek. A sajgonki wyszły przepyszne :) op. papieru ryżowego Farsz: filet z kurczaka op. mrożonej mieszanki chińskiej Hortex łyżka
Smakołyki Asismaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food" SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 min podpłomyk : ok 10szt - 400 g mąki pszennej - 225 g wody ciepłej - sól(...)łyżki - oliwki czarne ok 6 szt - roszponka 2 duże garście - słonecznik 2 garście - feta pół opakowania - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę) - oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę - oliwę do smażenia - gałązkę rozmarynu - sól i świeżo zmielony pieprz do smaku - przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkę sos paprykowo-pomidorowy - paprykę czerwoną 1 szt - pół strączka papryki
Basia w kuchninasiennych i pokroić w sporą kostkę. 5. Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki, a szklarniowego pokroić na mniejsze części. 6. Szczypior pokroić i dodać do warzyw. 7. Do warzyw dodać makaron i kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i całość wymieszać. 8. Sałatkę wstawić do lodówki do schłodzenia i przejścia smaków
A Ty Smakuj MnieŁatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej, czy niedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak. Nie ma szans, żeby po świętach w lodówce nie zostały jakieś kawałki szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym(...)pieczonego, że wcale nie musi to być wieprzowina, bo równie dobrze nada się kurczak i kaczka. Danie może się więc nazywa „Kurczak, który wrócił do garnka”:) Dobrze przysmażone mięso w rondlu (albo w woku) w towarzystwie warzyw, słodko -kwaśnego sosu nabiera zupełnie nowego smaku. Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 W daniu na zdjęciu wykorzystaliśmy resztki glazurowanej
Niedzielny kucharzBardzo lubiana przez moich domowników. Duża ilość warzyw i smak wędzonego kurczaka na długo pozostaje w pamięci. Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię takie delikatne przysmaki Składniki: 1 słoik mieszanki : marchew, groszek ,kukurydza 1 puszka groszku 2 jabłka 1 puszka fasoli czerwonej 2 udka wedzone kilka łyżek majonezu sól,pieprz Wykonanie: Warzywa mieszamy ze sobą, jabłka siekamy
Z Majeczką w kuchnimną, szczerze to nawet je polubiłam. Wszystkie warzywa i składniki odżywcze w jednym. Skuteczna alternatywa w upalne dni, bo może służyć jako chłodnik. W dzisiejszym wpisie prezentuje zupę krem z pomidorów. Łatwa, smaczna i pożywna. :) Składniki: 1 duży pomidor 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego bulion drobiowy (skrzydełko z kurczaka, marchew(...)seler, pietruszka, cebula) przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowego, 3 ziela angielskiego) opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte skrzydełko z kurczaka, pokrojone i obrane warzywa. Gotujemy przez 15 minut. Następnie zaparzamy pomidora (zalewamy wrzącą wodą i czekamy około 3 minut, potem zdejmujemy skórkę). Na rozgrzanej patelni (1 łyżka masła) smażymy drobno pokrojonego pomidora
Truskawkowa FiestaSkładniki: 300 g filetu z kurczaka 1 szklanka ryżu opakowanie mrożonych warzyw (kalafior,brokuł,marchewka) cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia carry, słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Ryż opłukać na sitku, osączyć, ugotować w osolonej wodzie na sypko. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, carry, papryką, podsmażyć na oleju. Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną
magiczna kuchnia Kasilitry wody Składniki na 6-8 porcji. Kurczaka wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam się gotować dodajemy umyte i pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie cebulę kroimy w kostkę oraz czosnek drobno siekamy i dodajemy do zupy. Przyprawiamy. Gdy warzywa są na wpół twarde to pomidory obrane ze skórki(...)dajemy cukinie umyte i pokrojone w kostki. Jeżeli mamy duże cukinie i są w nich spore pestki to je wycinamy. Zupę gotujemy na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ugotowanego kurczaka wyciągamy z zupy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy do zupy. Jak ktoś nie lubi makaronu można go pominąć
Kuchenne Wariacjewolnym ogniu.Po tym czasie odcedzamy flaki,zalewamy zimną wodą i ponownie gotujemy ok 30 min na wolnym ogniu.Odcedzamy. Umytego kurczaka i mięso wołowe wsadzić w całości do dużego gara i zagotować.Następnie dorzucić oczyszczone i umyte warzywa - całość gotować na wolnym ogniu jak rosół(...)godz.Po tym czasie wyjmujemy warzywa oraz mięso by ostygło.Do rosołu wrzucamy obgotowane wcześniej flaki oraz ziele angielskie i liść laurowy - solimy.Gotujemy kolejną godzinę. Mięso kurczaka oraz wołowe kroimy w paseczki,warzywa ścieram na grubej tarce i wrzucam pod koniec gotowania.Całość doprawiam pieprzem,gałką,imbirem,papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Można użyć gotowej przyprawy do flaków,ale zapewniam
Niespełnione zdolności kulinarne