spożytkowania resztek jedzenia. Jeśli macie w lodówce ugotowany już ryż, a nie macie pomysłu co z nim zrobić – burrito będzie jak znalazł. To samo z kurczakiem, do którego wystarczy dodać kilka warzyw, polać sosem i danie goowe. Burrito ma tę piękną cechę, że właściwe zestaw składników jest dowolny, można dodać do niego na co tylko macie ochotę! Przepis inspirowany
Niedzielny kucharzOlej do smażenia · ½ śmietany 18% · Pomysł na makaron z sosem z zielonych warzyw. · Przyprawa do kurczaka · Brokuł · ½ kg fasolki szparagowej · ½ kg brukselek Sposób przygotowania
Kulinarna Chwilazjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia Na blogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, natkę pietruszki, kostki marchewki układając naprzemienne warstwy. Wszystko zalewamy gorącym wywarem i czekamy, aż wystygnie. Następnie słoiki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWielu z nas cierpi często na niedoczas, a że jeść trzeba, dziś dla tych w ciągłym niedoczasie, przedstawiam przepis na obiad w kwadrans. Składniki: filet z piersi kurczaka- połowa opakowanie warzyw włoskich na patelnię woreczek kaszy pęczak olej do smażenia Przygotowanie: filet umyj i pokrój w małą kostkę nastaw garnek z posoloną wodą na kaszę na patelni rozgrzej olej(...)dołączoną przyprawą przykryj patelnię i duś wszystko na małym ogniu ok 10 minut po ugotowaniu kaszy, odsącz ją z wody i dodaj do mięsa i warzyw na patelni Inne moje pomysły na filet z kurczaka znajdziesz poniżej: Filet z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Filet z kurczaka w sosie jogurtowo- koperkowym zapiekany pod pierzynką z sera Filet z kurczaka
Oka w rosole czyli KaFka gotujepół godziny obracamy go, aby się równomiernie piekł. Po połowie czasu można dodatkowo spryskać kurczaka wodą, dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę. Dobrym pomysłem jest ustawienie pod kurczakiem naczynia z warzywami lub młodymi ziemniakami. Tłuszcz kapiący z mięsa nada warzywom doskonały smak i dopełni całego dania :) Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstawiamy go na 5 minut, aby odpoczął, dzięki czemu
Kuchnia od dwojgaDania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oknem wymarzona wiosenna pogoda. Aż się chce coś lekkiego mieć na talerzu. Dzisiaj na blogu kurczak w delikatnym sosie z warzywami :) Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki mrożonego groszku pół selera pół brokuła garść mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki skórka z połowy cytryny 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, zioła(...)pizzy olej do smażenia Brokuła podzielić na różyczki, selera pokroić w słupki. Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wlać szklankę wody, wrzucić warzywa i gotować do miękkości. Wlać śmietankę, dodać sok i skórkę z cytryny, zioła. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem
Czerwień i błękitchrupakami Jaja faszerowane pastą z sardynek Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki Domowa(...)sałatka makaronowa z warzywami Lekka sałatka owocowa z żurawiną Chrupiąca sałatka z gruszką i serem śródziemnomorskim Ryżowo-paprykowa sałatka śledziowa Świąteczna sałatka z pstrąga i zieleni brokułów Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami Lekka sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką Zajrzyjcie również do zestawienia 10 szybkich sałatek/surówek Dania/potrawy na ciepło Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce
Słodkie okruszkiMakaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jestem pewna, że taka forma podania kalafiora zachwyci i zasmakuje domownikom. 7. Pomysł na obiad, który "sam się robi". Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami (marchewką, ziemniakami i cukinią). Kurczak przygotowany w poniższy sposób będzie miał chrupiącą skórkę i soczyste mięso, ponieważ podczas pieczenia - jest polewany piwem. 8. Idealnie wypieczone udka z kurczaka . Świetnie się sprawdzą(...)kurczaka faszerowane szpinakiem i żółtym serem . Będą idealne na niedzielny obiad. Takie udka są trochę czasochłonne w przygotowaniu, ponieważ kawałki kurczaka należy pozbawić kości oraz chrząstek. Udka przyrządzone w poniższy sposób podałam z ziemniakami i gotowanymi warzywami na parze
UgotowaćMakaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim. Przepis i lista
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babeczki, z delikatnym kurczakiem, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Składniki: Galareta: 3 ćwiartki z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 10cm por 1/2 selera 1 pęczek natki z pietruszki 1 cebula opalona na gazie 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek(...)mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Dodać mięso z kurczaka, związaną natkę z pietruszki, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80-85 minut (do miękkości mięsa i warzyw). Następnie wywar odcedzić, odlać 1 litr i dodać napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyOstatni tydzień sierpnia postanowił nas dopieścić upałami, więc znów odeszła ochota od przesiadywania w kuchni, ale zjeść czasem by coś wypadało. Więc może skusicie się na udka z kurczaka pieczone z warzywami? Wiem wiem, od piekarnika jest jeszcze goręcej, ale wystarczy przygotować warzywa, doprawić mięso i siup do pieca, a reszta robi się sama, a my przychodzimy na gotowe. Smacznie(...)oliwą i odstawić. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler oraz czosnek obrać, umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą i obsypać ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać. Na wierzchu poukładać mięso z kurczaka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec pod przykryciem ok. 45-50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, włączyć termoobieg i piec
Simply FoodDzisiaj na blogu przepis na kurczaka z delikatnymi warzywami. Powstał w ramach przeglądu zamrażalnika. Gulasz podałam z kaszą jęczmienną i surówką z kapusty. Składniki: 2 filety z kurczaka 2/3 szklanki mrożonego groszku 1 kalarepa 1 szklanka marchewki mini lub pokrojonej w kostkę szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól, pieprz, zioła do pizzy olej(...)smażenia posiekana natka pietruszki Kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wlać szklankę wody, wrzucić warzywa i gotować do miękkości. Wlać śmietankę wymieszaną z mąką i odrobiną wody, dodać zioła oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem
Czerwień i błękit