kurczak z serem - 5013 przepisów (strona:263/335)

Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 211

ogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle. A oto przepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny. Potrzebujemy:   - 0,50 dag fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę)  - 2 ząbki czosnku; - sól(...)szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak, smażyć kilka minut. Na koniec dodać pokruszoną fetę, przyprawić. Beszamel: - 1 łyżka

Proste Potrawy
Zapiekanka makaronowa z mięsem, serem i warzywami 155

Powiem tylko pyszny obiad, nie mogliśmy skończyć jeść, a to jest niebezpieczne Makaron ugotować na pół twardo. Odcedzić. Wykonanie – na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną

Kuchnia Pokoleń
Naleśnikowe TORTILLE – domowy i tani FAST FOOD! 272

Naleśnikowe tortille to alternatywa dla tradycyjnej tortilli – w łatwy sposób możemy przygotować domowy i tani „zdrowy fast food”. Do środka możemy dać ulubione

Via Gusto
Sałatka z grillowanych owoców i warzyw 165

przykład na bazie winegretu. Ta sałatka to połączenie idealne. Spróbujcie! Można zjeść ją samą, można użyć jej jako dodatku do grillowanego mięsa. Będzie pyszna z pokrojoną w plastry piersią kurczaka , np. z pieczoną w prosty i unikalny sposób jak w tym przepisie . Nie jest ani zimna, ani ciepła. Ta sałatka nie wymaga chłodzenia czy czasu do odstawienia – od razu(...)resztę pomidorów. Śliwki grillujemy najpierw na stronie bez skórki, potem na stronie skórki – do zmięknięcia i zbrązowienia. Nakładamy na półmisek. Między śliwki i pomidory rozkładamy jeżyny bądź borówki, kruszymy ser feta, całość polewamy sosem, rozkładamy świeże liście bazylii i tymianku, podajemy.   Sałatka jest połączeniem surowych i grillowanych owoców i warzyw złączonych słodko-kwaśnym bazyliowym winegretem i słonym, kremowym serem

Karo in the Kitchen
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 197

łyżkami oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy pieczarki. Nafaszerowane pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy żółtym serem i układamy po plasterku pomidorka koktajlowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. Zapiekanka ziemniaczana(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa. Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka

My Chcemy Jeść
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 141

restauracja nazywa się Piccadilly. Zamówiliśmy tam: jagnięcinę z sałatką grecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniakami (tak-dla mnie też było zdziwieniem, że do ryżu jeszcze pieczone ziemniaki) oraz makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym - uwaga - nie była to śmietana taka jak u Nas - gęsta i biała - nawet nie potrafię tego opisać - było to coś w rodzaju delikatnego sosiku jednocześnie nie tłustego(...)daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem - na najlepszy jaki w życiu jadłam natrafiliśmy całkiem przypadkiem... Wracając z Zatoki Wraku zajechaliśmy do kameralnej restauracyjki

MintTaste
Makaron Spaghetti w Sosie Serowo - Śmietanowym z Szynką Parmeńską i Orzeszkami Pinii 163

dobrze gotuję? :) Składniki: makaron spaghetti (u mnie tricolore) kilka plastrów szynki parmeńskiej trochę szczypiorku ser gorgonzola (90 g do sosu i 110 g pokrojony w kostkę - no co, lubię ser, ale można dodać mniej niż 110 g lub pominąć) 3 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka masła ok. 20 g orzeszków piniowych (zrumienionych na suchej patelni) ze 2 ząbki czosnku Wykonanie(...)talerzy. Ps. Jeśli nie chcesz typowo serowego sosu, po prostu dolej śmietany kremówki, pobaw się proporcjami ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Ps.  Ten sos jakieś trzy lata temu wystąpił przy Kurczaku z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym , zresztą często do niego wracam

Blondynka Gotuje
Potrawka z drobiowych serc 171

Danie bardzo smaczne, jednak dosyć specyficzne. W smaku serduszka przypominają wątróbkę, w konsystencji natomiast pierś z kurczaka. Od razu uprzedzę, że przygotowanie ich nie każdemu może przyjść łatwo. Pomimo że przygotowywałam w życiu wiele różnych i dziwnych potraw, zrobienie tej kosztowało mnie wiele nerwów. Być może miałam gorszy dzień, ale podeszłam do tego zdecydowanie zbyt emocjonalnie :) Na szczęście zaskakująco dobry(...)minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy 15 minut, aż sos zgęstnieje. 3. Danie zdejmujemy z ognia, dodajemy papryczkę chilli i Philadelphię i mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, pieczywem lub puree ziemniaczanym. Smacznego

My Culinary Art
Horiatiki – oryginalna sałatka grecka 153

rzadko olejem albo podawana z… sałatą. A w sałatce greckiej nie ma nawet pół grama sałaty – tylko świeże, dojrzałe i chrupiące warzywa, mocna grecka oliwa i twardy solankowy ser. Sezonowość w jej przygotowaniu to dla mnie podstawa – na naszym stole gości tylko w lecie, kiedy smak dojrzałych, świeżych polskich pomidorów prosto z pola to coś, za czym tęsknię później przez(...)godzinę, dwie – tak żeby sałatka zdążyła przejść aromatem przypraw i siebie samej. W lecie sprawdza się do grilla, w upały – jako cały obiad. Świetny dodatek do greckich szaszłyków z kurczaka, pieczonych na chrupko skrzydełek . Bez sałaty, bez glazury z octu balsamicznego, z prawdziwą twardą fetą, z mocną oliwą – sałatka grecka to naprawdę hymn na cześć lata i prostoty! SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Makaron z dynią i suszonymi pomidorami 209

Dynia to bogactwo minerałów i witamin. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy na jak wiele sposobów możemy wykorzystać dynię w kuchni. Chyba najpopularniejszym daniem z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 157

Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują się i w serze, i w paście miso – powstają w procesie fermentacji i dojrzewania. Uwędzona na ciepło ryba będzie miała więcej umami niż ta świeżo złowiona. MISO-SHIRU Garść wodorostów suszonych zalewamy wrzątkiem, zostawiamy(...)ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki

Karo in the Kitchen
Sezonowość z bobem. 163

już się skończyły truskawki, a ja chyba jeszcze się nimi nie nasyciłam (hmm zjadaliśmy 2-3 łubianki tygodniowo, to chyba jednak dość sporo, ojej nie zapomnę sałatki z kurczakiem w truskawkach była tak cudowna, że nie doczekała się zdjęcia, a wielka szkoda :(). W każdym razie Marcel stwierdził, że jestem osobą, która nigdy nie uzna, że się nasyciła czymś co jest(...)bób (ok 15 min od zagotowania wody) oraz jajka na twardo (ok 3-4 min od zagotowania wody). Obieramy jajka (i kroimy) oraz bób. Dokładamy do sałatki. Posypujemy płatkami sera. Aby stworzyć sos łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Sos wyszedł dobry i pasował do całości jednak trochę jeszcze warto przy nim pokombinować. A może polanie samą oliwą z pomidorów

Brzuszki Łakomczuszki
Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage 199

Zabrałam się ostatnio za porządkowanie mojej zasobnej już biblioteczki z książkami kucharskimi i wpadła mi w ręce książka Gino D’Acampo “Buonissimo”. Przewertowałam

karmelowy
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 147

cebula i trochę boczku do smaku - pycha! Kruche ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam! :) Parmezanowe kruche ciasto: 180 g mąki pszennej (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt klejące) 50 g drobno startego parmezanu 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej (np. himalajskiej(...)jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka 50 g drobno startego cheddara pieprz, chilli (lub inne ulubione przyprawy) Do miseczki wlewamy jogurt oraz wbijamy jajka, do środka dodajemy także starty ser oraz przyprawy - u nas pieprz i spora ilość chilli, ale możecie doprawić masę także papryką słodką lub ulubionymi ziołami - całość dokładnie mieszamy. Gotowe! :) Parmezanowe kruche ciasto: Ciasto wyjmujemy z lodówki

Cooking Monster
DESER Z MASCARPONE I MANGO 177

    Szybki i jaki pyszny deser. Jakiś czas temu kupiłam piękne mango. Soczyste, słodkie po prostu pyszne! Raz dwa wymyśliłam z niego fenomenalny deser. Można

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania