kurczak z ryżem - 7081 przepisów (strona:403/473)

Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów! 127

cykl, w którym publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis:  z marca - 2 x ryba i 5 x wege   z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege z maja -  przepisy do lunchboxa z czerwca -  6 x wege, 1 x ryba z lipca -  jedzenie do pracy na zimno z września(...)Ciecierzyca po meksykańsku to danie rozgrzewające, a to za sprawą mieszanki aromatycznych przypraw. Świetnie też syci, polecam więc bardzo jesienią i zimą.  Składniki / na 2 porcje: 200 g ryżu pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem) - połowę odłóż do sałatki na środę 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę po 1/4 łyżeczki mielonego kuminu

Chilli Czosnek i Oliwa
Kaszotto z warzywami 166

Kaszotto z warzywami Z cyklu smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli pyszny, lekki i niskokaloryczny obiad jednogarnkowy z kaszy gryczanej i warzyw. Danie można podać np. z

Blog z Apetytem
Mięso w codziennej diecie - jakie wybrać? 132

białka. Jadamy je w różnych postaciach - jako wędliny, szynki, kiełbasy, pasztety, w postaci dań gotowanych, duszonych, smażonych, grillowanych, a nawet surowe. Możemy łączyć je niemal ze wszystkim: ziemniakami, kaszami, ryżami, makaronami, pieczywem, a także warzywami i owocami. Sposobów na przygotowanie mięsa jest tak wiele, że każdy znajdzie taki, który będzie odpowiadał jego upodobaniom. Trochę historii Mięso było obecne(...)rozwojowi m.in. miażdżycy czy nowotworów jelita grubego. Białe mięso Mięso białe to tkanka mięśniowa oraz organy wewnętrzne ptaków, zaliczamy do niego mięso z: gęsi, gołębi, indyków, kaczek, kur i kurczaków, przepiórek itd. Ze względu na przystosowanie ciał ptaków do lotu ich masa ciała jest maksymalnie redukowana, a więc zawartość tłuszczu w ich mięsie będzie zdecydowanie mniejsza – tym samym dostarczy

Z notatnika dietetyka
Azjatyckie żeberka 57

kotlet schabowy –  gicz cielęca w warzywach –  boeuf bourguignon –  stek z sosem whiskey –  schab z pieczarkami –  pikantny gulasz z czerwonym winem –  kurczak barbecue –  pomysł na kurczaka –  polędwica z marynowanym pieprzem –  placek po węgiersku –  młoda kapusta AZJATYCKIE ŻEBERKA PRZYGOTOWANIE: 2 h Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 600 g surowych żeberek – najlepiej jeden(...)przełóż żeberka na deskę lub półmisek i nasmaruj resztką sosu. Mięso posyp świeżym zielonym chilli lub jalapeno, posyp kolendrą lub posiekaną dymką. Podawaj. Ja podaję moje żeberka z białym ryżem oraz sałatką w azjatyckim stylu lub kiełkami. Smacznego! Artykuł Azjatyckie żeberka pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Warsztaty kulinarne z Beatą Śniechowską 110

będą uwzględniały takich restrykcji żywieniowych. Moje obawy potwierdziło zaplanowane na tę imprezę menu: Burger z krabem w miękkiej skorupie Dyniowe risotto z krewetkami, granatem i mango Pierogi z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami Zwieńczeniem warsztatów i – jak się okazało – niespodzianką dla uczestników była zaś Pavlova z figami przygotowana przez Beatę Śniechowską. Zjeść czy nie zjeść? Oto jest pytanie(...)pierogów w postaci mięsa drobiowego, szpinaku, fety oraz pomidorów suszonych sprawdzi się świetnie także w pierożkach pieczonych, które to bez problemu wpiszą się w wytyczne diety ketogenicznej . Natomiast ryż w risotto dyniowym można spokojnie zastąpić znanym nam już ryżem z kalafiora lub też makaronem shirataki w kształcie ziarenek ryżu. Na pewno spróbuję przerobić warsztatowe dania na wersje niskowęglowodanowe. Oczywiście

Modern Cave Girl
Domowe flaki wołowe 86

flaki w płacie lub już podgotowane i pokrojone (szczegóły poniżej) . Zapraszam!   Na obiad polecam… ** Mielone pieczone w boczku ** Klops (pieczeń rzymska) ** Zapiekanka z cukinią ** Ryba pieczona na ryżu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 1 kg flaków wołowych (surowych w płacie lub pokrojonych i obgotowanych) 1,5 litra wywaru mięsnego, bulionu(...)podgrzać, by zupa wróciła do swojego płynnego stanu Do przygotowania zupy możesz samodzielnie zrobić mięsny wywar lub użyć rosołu z poprzedniego dnia. Do zrobienia wywaru można użyć dowolnej części kurczaka lub wołowiny z kością (drobiowe skrzydełka, nogi, szyjki, grzbiet, korpus, wołowy szponder, goleń, mostek) .       Pomysły na obiad:         (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z mięsem

Kulinarny S.O.S.
Jak ugotować kaszę. I nie tylko kaszę 153

Sześć patentów na ugotowanie kaszy (oraz soczewicy). Krótki poradnik i sprawach, wydawać by się mogło oczywistych, a jednak wcale nie tak prostych. Jak ugotować kaszę, żeby

Niedzielny kucharz
Wegetariański Strogonow z boczniaków i pieczarek brunatnych 233

Stroganoff, Stroganov, czy wreszcie spolszczony do bólu Strogonow – rosyjski gulasz z wołowej polędwicy, cebuli i pieczarek w pysznym aromatycznym sosie przeszedł już w kuchni wiele. Niektórzy robią go z kurczaka, czasami ze schabu lub wieprzowej polędwicy albo po prostu z innych, tańszych i bardziej przystępnych niż polędwica części tuszy wołowej (łata i antrykot sprawdzają się super!). Ale można go zrobić(...)minuty. Próbujemy, lekko dosalamy i mocno pieprzymy do smaku, najlepiej świeżym, grubo mielonym pieprzem.   Podajemy pieczarkowy Strogonow z ziemniakami z wody, kluskami śląskimi , pyzami, frytkami , kaszą pęczak, ryżem ugotowanym na sypko lub z jajecznym makaronem – koniecznie posypany dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 750g grzybów – u mnie 500g pieczarek brunatnych i 250g boczniaków 350ml

Karo in the Kitchen
Mamo czy jadłaś już królika? Przepis w sam raz dla niemowlaka. Udziec z królika pieczony pod pierzynką z warzyw. Z cyklu czym za 200

początku rozszerzania diety. Mięso odpowiednio przygotowane, dosłownie rozpada się w ustach. Jest kruche ale stawia wystarczający opór, żeby przy okazji uczyć dziecko żucia. Istotne są przyprawy. Królik przypomina nieco kurczaka. Jest bielutki i trochę taki bez smaku. To oznacza, że możemy przy nim zaszaleć i puścić wodze fantazji. Czyli moi drodzy co tu ma miejsce? Tak jest! Przemyt ! Przemycamy warzywa(...)góra dół pod przykryciem przez 2 godziny. Na 20 minut przed końcem, zdejmujemy pokrywkę i lekko mieszamy warzywa z sosem. Przykrywamy z powrotem.  Królik smakuje dobrze z kaszą, ryżem, czy ziemniakami. Dobrze komponuje się z buraczkami ale także z surówką z marchewki, czy sałaty

Krupeczki
Trójkolorowy makaron z klopsikami 239

powstał świetny przepis na... Makaron w sosie pomidorowo-warzywnym z klopsikami porcja dla 4-5 osób Do klopsików będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 1,5 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażeni(...)blogerek  tym przepisem . Już wcześniej zdarzało mi się podobnie przyrządzać makaron z prostego powodu. Jestem małym leniuszkiem i często nie chce mi się osobno gotować makaronu czy ryżu, dlatego po prostu wrzucam je do sosu. Gotowanie w taki sposób to oszczędność wody, czasu i brudnych naczyń po obiedzie ;) Polecam! Smacznego

Ratunku obiad
Kuchnia PRL. Ciekawostki ProstePesto 90

wyrabiania domowej kiełbasy. W licznych gospodarstwach domowych były wędzarnie sporządzane z metalowych beczek. W latach 70 XX w. powstały też prywatne wędzarnie. Brakowało drobiu i ryb. Rzadko dostępny kurczak i indyk, a z ryb można było kupić głównie śledzie i dorsze. Nic dziwnego, że w takich warunkach ludzie mocno kombinowali, żeby załatwić mięso. W 1965 r. na karę śmierci skazano(...)wprowadzono kartki na słodycze. Był to okres wyrobów czekolado podobnych np. bloku czekoladowego, ze względu na braki tłuszczu kakaowego zastąpionego olejem rzepakowym. W domach sporządzano też np. szyszki z ryżu preparowanego i wafle z dżemem. Pewex nieodzownym obrazem PRL Z PRL-em kojarzymy też gumę balonową kupowaną w sklepach Pewex. Nabywano też w nich inne towary wówczas luksusowe np. dżinsy

ProstePesto.pl
Konfitowane kacze udka w azjatyckim sosie pomarańczowym 184

idealne zawsze wtedy, kiedy chcemy podać coś imponującego i bezstresowego Składniki na 4 porcje: 4 kacze udka 1 szkl bulionu drobiowego (najlepiej z kaczki ale może być też z kurczaka) 1 szkl soku pomarańczowego, niesłodzonego 2 cm świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki 5-6 kawałków imbiru marynowanego ze słoiczka (takiego jak do sushi) 1 ząbek czosnku, drobno posiekany(...)chwilę razem pogotować, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać do sosu segmenty pomarańczy i zagrzać je przez chwilę w sosie. Sos podawać do konfitowanych udek. Serwować na gorąco np z ryżem cynamonowym (przepis poniżej). Smacznego! R yż cynamonowy Składniki: 1 średnia cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3/4 łyżeczki nasion kuminu 1 laska cynamonu 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego (może

olalacooking
Soczysta pierś indyka pieczona w piekarniku z serem 163

Jestem pewna, że każdego zachwyci swoim smakiem i aromatem. Pierś indyka jest dość duża i waży od 1 do ponad 2 kg. Jest więc wielokrotnie większa od popularnej piersi kurczaka. Mięso jest zwarte i smaczne. Doskonale nadaje się do upieczenia pieczeni na kanapki. Ja jednak tym razem odkroiłam mniejsze porcje i przygotowałam z niej pyszne kawałki na szybki obiad(...)pieczona z serem i warzywami lub pierś kurczaka z piekarnika Składniki: Podaję składniki na porcję, którą najedzą się 2 osoby, gdy podamy np z ziemniakami. 300 g indyka 60 g żółtego sera (np mozzarella) 3 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki soli 2 lub 3 łyżki ulubionych przypraw (gotowa przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie) łyżeczka słodkiej papryki szczypta

Ania gotuje
Jak usmażyć tofu – sprawdzony patent 100

tofu, bo skuteczną barierę stanowi panierka z mąki, powstrzymująca ser przed nasiąknięciem tłuszczem. Zapanierowane w mące ziemniaczanej kostki tofu po usmażeniu mają wspaniałą konsystencję: coś w rodzaju chrupkości upieczonego kurczaka, z przypieczoną, chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak na razie jesteśmy w połowie drogi do udzielenia odpowiedzi na pytanie jak usmażyć tofu. Po usmażeniu ser jest chrupiący, ale nadal(...)przez gęste sito do miseczki. Krok 4 Przełóż tofu z powrotem na patelnię (odlej z niej olej), polej połową sosu i obtocz w nim kostki sera. Nałóż do miseczek ryż i dowolne warzywa. Na wierzch wykładaj tofu, polej resztą sosu, posyp sezamem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Jak usmażyć tofu – sprawdzony patent pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Stalowym Widelcem po Patelni 213

stanął na głowie.  Bo: Na granicie można smażyć bez tłuszczu! Dobrze przeczytaliście. Myślicie, że nie sprawdziłam? Jasne, że tak, od razu na rozgrzanego woka wrzuciłam kawałki piersi z kurczaka i co? Mięso nie przykleiło się nawet na sekundę do powierzchni. Mogłam sobie je podrzucać tak jak to robią profesjonalni kucharze w lokalach, co możemy oglądać w telewizji na przykład(...)aluminium zatopionym w dnie. I co mi to daje? Tak, ostatnio gotowałam barszcz biały i do północy musiałam studzić go na balkonie, zanim włożyłam gar z barszczem do lodówki. Ryż gotowany na sypko i tak się przypalał. A my dzisiaj żyjemy w biegu, ciągle brakuje nam czasu i kto ma czas, żeby czekać godzinami, żeby garnek z zupą nam wystygł

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania