kurczak z ryżem - 7081 przepisów (strona:403/473)

Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 176

przecież ZSRR był największym krajem świata. Np. chanachi – ulubione danie Stalina. Lata ‘60 to wielka nadzieja pokładana w kukurydzy. Lata ‘80 to barszcz, a ‘90 pilaw z ryżu i jagnięciny. XXI wiek symbolizują bliny. A co z ‘70? Lata ‘70 to sałatka Olivier, czyli nic innego jak nasza sałatka warzywna, bez której ani w Polsce, ani nigdzie indziej(...)gość w rosyjskich sałatkach. Nie było nawet śladu groszku z puszki, ponieważ danie to podawano w wykwintnej restauracji. Nowa, już komunistyczna wersja sałatki, to nasza jarzynowa, tylko że z kurczakiem jako wkładką mięsną i z całą toną majonezu. U nas, prawdopodobnie pod wpływem postnej Wigilii (albo kartek na mięso), kurczak gdzieś się zagubił. Powstała wersja “wegetariańska”, bez której żaden Polak

Ugotowane pozamiatane
Roladki drobiowe ze szpinakiem i wędzonym serem w sosie cebulowo-śmietanowym 242

Składniki na 6 roladek: 3 duże filety z kurczaka bez polędwiczek ok 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego  2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera  łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego(...)dobrze wymieszaj. Roladki są soczyste i pyszne. Pierwszy raz takie robiłam, ale na pewno nie ostatni. I Zuzi, i mężowi bardzo smakowało. Sos też pierwsza klasa. Polecam do ryżu i do klusek śląskich. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement('script

Anioszek w kuchni
Feijoada, feijoada, feijoada.... 200

oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę. Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób. Jak na wstępie wspomniałam feijoada do pięknych nie należy. Wielu zanim spróbuje patrzy(...)skrojoną w plastry kiełbasę.  Gotujemy dodatkowe 40 minut na tej samej mocy kuchenki. Fasola i mięso powinny być miękkie.  Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą.  Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko.  Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel

Smaki Brazylii
Kofta korma z czerwoną soczewicą 152

warzyw bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej, na subkontynencie indyjskim oraz w krajach Kaukazu, na Bałkanach i w Azji Środkowej. Zazwyczaj koftę przygotowuje się z jagnięciny, baraniny, wołowiny lub kurczaka, W Grecji, na Cyprze i na Bałkanach można zjeść kofty wieprzowe. W całych Indiach popularne są także kofty wegetariańskie (między innymi z ziemniaków i sera paneer), a na południu Indii(...)będzie miękka. Dodać kofty, zmniejszyć płomień na minimalny i gotować kolejne 20 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając Przed podaniem posypać natką kolendry. Serwować z pieczywem lub z ryżem. Uwaga: kofta korma z czerwoną soczewicą jest daniem dość pikantnym, więc ilość ostrych przypraw możecie nieco zmniejszyć. Korma kofta z czerwoną soczewicą z wolnowaru Przygotować kofty (pulpeciki mięsne) zgodnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 879

kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – krótko mówiąc: niebo w gębie! :) Jeśli lubicie kremowe sosy i łososia lub jeśli robiliście mój przepis na Tortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami i Wam smakowało, to ten przepis też skradnie Wasze serce :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right(...)smaku solą i pieprzem. Na koniec należy ponownie włożyć kawałki łososia do sosu i podusić całość przez ok. 2 minuty, by ryba nieco się podgrzała. Podawać np. z ryżem, makaronem lub kaszą. Świetnym dodatkiem są też warzywa ugotowane na parze. Smacznego! Polecam również ten przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Łosoś w kremowym sosie

Kulinarne Przeboje
Łosoś teriyaki z fasolką 188

Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rozgrzewająca zupa na przeziębienie 152

samodzielne danie, wówczas często dodaję do niej toor dal albo czerwoną soczewicę i kilka łyżek koncentratu pomidorowego, aby była bardziej pożywna. Można ją też wykorzystać, jako aromatyczny sos do ryżu lub warzyw. W każdym z tych wariantów jest świetna. Rozgrzewająca zupa na przeziębienie przyprawy do podsmażenia 2 łyżki oleju  1 czubata łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren kuminu(...)zupa pieprzowa swoją ogólnoświatową sławę zawdzięcza Anglikom, którzy w czasach kolonialnych rozsmakowali się w tej zupie i zaczęli dodawać do niej swoje ulubione składniki m.in.mięso i bulion z kurczaka, mleczko kokosowe, a czasami także jabłko i seler naciowy.W ten sposób powstała kolejna wersja zupy pieprzowej - zupa mulligatawny, jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza "wodę pieprzową". Jadłam kilka razy mulligatawany

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tajskie kulki z sosem orzechowym 165

Potrawa pikantna, sos ostry. Kiedy pierwszy raz spróbowałam azjatyckiego sosu z orzeszków ziemnych, zakochałam się od pierwszej chwili. Podany był wtedy z malutkimi  grillowanymi szaszłyczkami z piersi kurczaka i zieloną sałatą. Nie było to w chińskiej knajpce, a w niemieckiej restauracji hotelowej w jakimś malutkim, przyautostradowym miasteczku. Chcieliśmy coś zjeść, ale było późno i po drodze(...)kulki, smażyłam 5-6 minut na wystarczająco dużym ogniu, żeby olej cały czas wyraźnie wrzał. Wyjęłam na papierowy ręcznik, wbiłam w każdą kulkę wykałaczkę, podałam z sosem orzechowym i ryżem jaśminowym

Kuchnia Prezydentowej
Pizzerinki z cukinii 73

pizze z cukinii , to kontynuacja naszego letniego krajobrazu pomysłów na dania z tym lubianym warzywem. Większość z nich, jak wegetariańska cukinia smażona w panierce , „mięsna” cukinia faszerowana kurczakiem oraz bezglutenowa cukinia z pieczarkami , to przepisy dobrze znane na polskich stołach. Podobnie zresztą jak placki z cukinii prezentują jej wielką uniwersalność, z której można wyczarować wszystko. Począwszy od prostej(...)się rozpuści, kiełbasa przypiecze, a cukinia zmięknie. Podawaj na ciepło jako przystawkę, przekąskę lub lekkie danie danie z piekarnika. Zobacz również, jak smakuje cukinia z mięsem mielonym i ryżem . Smacznego! Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl Artykuł Pizzerinki z cukinii pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Menu na tydzień: Pomysły na zdrowy lunch ze słoika 140

przydatny patent na zrobienie filetów z kaczki, żeby były dobrze wypieczone, a zarazem soczyste. Postanowiliśmy również, że od tego tygodnia będziemy publikować proste przewodniki o tym jak ugotować kaszę, ryż, makaron, ziemniaki – pokażemy Wam bardzo przydatne patenty, które ułatwią Wam życie. Postaramy się też dodawać więcej informacji o właściwościach poszczególnych składników potraw, Robimy kurs dietetyki i sporo(...)super prostej, ale świetnej marynacie. Do tego szparagi, które jak zawsze są wyśmienite. Plus pomidorki koktajlowe, dodające czerwieni do całego dania. Zobacz przepis . Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado W tym daniu niesamowity jest dresing do sałatki, zrobiony na bazie trzech ziół z dodatkiem jogurtu i minimalnej ilości majonezu. I druga rzecz godna zapamiętania

Niedzielny kucharz
Weekend na Węgrzech - relacja 206

typowo węgierską kuchnię, ale nic z tych rzeczy. Pierwszego dnia jedliśmy brokułową zupę-krem z grzankami , a na drugie danie były faszerowane kieszonki schabowe  z frytkami (i ryżem), a na koniec deser: rumowy krem z kasztanów z bitą śmietaną . Zupa była fajna, bardzo kremowa i smakowita. Za to drugie danie chociaż sycące, to było dość słone. Deser zbyt alkoholowy(...)środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe Soproni (349 Ft). na deser nie znaleźliśmy już miejsca

Pasja Smaku
Sos beszamelowy – jak zrobić i do czego pasuje? 73

ciepłym sosem. Jest głównym składnikiem popularnej, włoskiej potrawy lasagne lub greckiej musaki. Świetnie sprawdza się do zapiekanek z warzyw lub mięsa. Ostatnio wykorzystałam ten sos do polania tarty z kurczakiem i szpinakiem . Idealnie pasuje do ryby i drobiu. Możesz nim polać jajka na twardo lub kanapki z serem i szynką. Na bazie sosu beszamelowego możesz także upiec suflety. W rzadszym(...)łyżki przecieru pomidorowego lub łyżeczkę koncentratu pomidorowego ( świetnie sprawdzi się do dań z makaronem lub mięsa) łyżkę curry oraz łyżkę musu jabłkowego (idealnie pasuje do ryb, drobiu, makaronu lub ryżu), 2 łyżki tartego sera (rewelacyjnie pasuje do warzyw gotowanych w wodzie lub zapiekanek). Sos beszamelowy możemy też zrobić na słodko. Wówczas zamiast przypraw ze składników dodaj do smaku cukier, cukier

Ania gotuje
Żywność zawierająca kolagen 80

żywności pochodzenia zwierzęcego. Mięso jest głównym źródłem tego składnika odżywczego. Jest to szczególnie istotne w przypadku cięć lub kawałków, które posiadają tkankę łączną (ścięgna, więzadła lub chrząstki). Wołowina, wieprzowina, kurczak czy jagnięcina dostarczają nam białka o wysokiej wartości biologicznej, a także dużej ilości kolagenu. Należy jednak pamiętać, że wiele z tych mięs ma również wysoką zawartość tłuszczu, więc nie należy(...)bardzo dobre. To, co się dzieje, to fakt, że w normalnych warunkach nie wbudowują one wszystkich aminokwasów. Z tego powodu zwykle zaleca się łączenie białek roślinnych (np. ryż i soczewica), ponieważ aminokwasy, które nie występują w jednym, występują w drugim. Podsumowanie. Choć teoretycznie wystarczyłoby jeść dużo mięsa, aby mieć dobry poziom kolagenu, w rzeczywistości oprócz kolagenu spożywalibyśmy również dawkę tłuszczów

ProstePesto.pl