Pulpety w sosie cytrynowym. Pyszny, tani i łatwy obiad. Sos cytrynowy będzie też pysznym dodatkiem do innych jasnych mięs, np. do gotowanego schabu, polędwicy, królika, czy gotowanej piersi kurczaka pokrojonej w plastry. Pulpety drobiowe przygotowałam według mojego przepisu na pulpety drobiowe . Składniki na sos cytrynowy: 1-1 ½ szklanki bulionu z gotowania pulpetów Ok. ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka masła(...)Wkładamy do cytrynowego sosu pulpety. Dusimy je jeszcze ok. 5 minut. Podajemy pulpety z sosem i dodatkiem np. kuskus z gotowaną marchewką, zielonym groszkiem, albo z inną kaszą czy ryżem. Smacznego! The post Pulpety w sosie cytrynowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza 200 g mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 4-5 cm kawałek imbiru liście kafir(...)dolać mleko kokosowe i dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia dodać kawałki dorsza, pogotować kilka minut, wyłączyć ogień i zostawić całość pod przykryciem na płycie, by ryba doszła podawać z ryżem basmati, posypać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!suszonych pomidorów... Takie kieszonki to zdrowy i szybki pomysł na rodzinny obiad i wspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:)) Składniki na 4 kieszonki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka 8 pieczarek 1 cebula 1 papryka Do panierowania: 2 jajka bułka tarta olej Wykonanie: Każdą z piersi kroimy na pół, w każdej połówce ostrym nożem nacinamy(...)stron do zrumienienia po czym przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 30 minut, aby filety "doszły" w środku. Podajemy z ziemniakami albo ryżem z dodatkiem ulubionej surówki
Walijskie PichcenieCoś ostatnio za mięsem nie przepadam. Jak już gotuję to mielone albo coś z kurczaka. Chyba się przejedliśmy. Także dzisiaj zamiast mięsa mamy w kotletach ugotowaną soczewicę. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Przyprawiamy tak jak mielone. Kotlety wyszły smaczne i na pewno nie raz będą u mnie na obiad. Polecam spróbować(...)otręby. Dokładnie wyrobić na zwartą masę. Przyprawić. Uformować kotlety. Z tych składników wyszło 7 kotletów. Panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, makaronem bądź ryżem i surówką. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie Martypiersi kurczaka, tworzoną we własnej kuchni bez użycia szynkowaru oraz bez dodatku konserwantów i innych szkodliwych substancji. Domowa szynka drobiowa Składniki: 800g fileta z kurczaka 16g peklosoli (2% wagi mięsa) 2 ząbki czosnku Płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru pudru Szczypta gałki muszkatołowej Woda (20% wagi mięsa) Mąka ziemniaczana (10% wagi mięsa) Domowa szynka drobiowa Przygotowanie: Filet z kurczaka mielimy(...)temperaturze 80-85 0 C, następnie po wystudzeniu możemy się cieszyć smakiem pysznej domowej szynki drobiowej. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Szarlotka z bezą i kruszonką Smażony ryż z jajkiem po chińsku Pulpety w sosie koperkowym SCHAB PO BAŁKAŃSKU Artykuł Domowa szynka drobiowa – Przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuzalewie 1 puszka pomidorów krojonych 2 cebule 16 dużych liści bazylii 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru przyprawa ziołowa do kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku wykałaczki Przygotowanie: 1. Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę. 2. Cebulę kroimi w piórka i smażymy, aż się(...)Zwijamy szczelnie roladki i spinamy wykałaczkami. 13. Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym. 14. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190℃. Roladki można podawać z makaronem, ryżem lub z ziemniakami. Doskonale pasować będą też kopytka lub włoskie gnocchi :) Smacznego
Prosto z Kotłaktórej wybrałam na spróbowanie steki z tuńczyka. Podałam je z makaronem w sosie z serka śmietankowego z dodatkiem warzyw (sos w takiej wersji często przygotowuję w wersji z kurczakiem, ale tym razem postanowiłam zestawić go z tuńczykiem). Ten delikatny sos nie zabija smaku ryby, a nawet z nim współgra, tworząc smaczny posiłek. Steki z tuńczyka zamiast z makaronem, możecie podać(...)opinię w tym zakresie. Postanowiłam przy doborze produktów kierować się jednym kryterium - zamówiłam produkty niestandardowe lub takie, które chciałam od dawna spróbować. W moim koszyku znalazły się m.in. czarny ryż, pasta tahini, steki z tuńczyka, mąka gryczana i ryżowa. Więcej moich skarbów możecie zobaczyć na Facebooku . Jak oceniam zakupy internetowe we Frisco.pl ? Moja ocena jest pozytywna. Na stronie sklepu
Fabryka pomysłówporcja powinna odpowiadać powierzchni śródręcza. Zastosowanie odpowiednich proporcji ma również zastosowanie w przypadku pozostałych składników naszego posiłku. Wielkość porcji w tym przypadku wyznaczają: cała dłoń (warzywa), pięść (ryż, makaron, owoce), opuszek palca (tłuszcze np. oliwa, olej, masło). 3. Różnorodność posiłków Kluczem zdrowej i zbilansowanej diety jest różnorodność składników – zarówno jeśli chodzi o mięso, jak i pozostałe składniki(...)indyka w naszej diecie. A umniejszaną z tego względu, że właściwie niewiele mówi się o jego bogactwie i być może wynika to z mniejszej popularności indyka w stosunku do kurczaka, albo z niewiedzy odnośnie sposobu konsumpcji. U mnie w domu dość często indyk gości na talerzu – szczególnie w formie pieczonej. Coś wspaniałego! Indyk – składniki mineralne i witaminy Białko
Czynniki pierwszecebulki 3 dymki ze szczypiorem 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka papryki wędzonej 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka kroję wzdłuż, rozbijam na cienkie kotlety. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Cukinię myję i kroję w kostkę. Paprykę również kroję w kostkę. Dymkę myję i kroję drobno. Mozzarelle(...)gęste sosy możemy doprawić mąka ( łyżkę mąki rozpuszczam w 100 ml wody, tak by nie było grudek, wlewam do sosu i jeszcze chwilę gotuje). Podaję z kaszą, ziemniakami, ryżem kopytkami i ulubiona surówka. Polecam
Gotowanie Patkimoże a raczej na pewno nie oddaje tego smaku. Możecie zmienić sobie niektóre składniki wedle waszych gustów. Zaczynam! Mięso gulaszowe z indyka, szynkę wieprzową a nawet piersi z kurczaka. Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone w kostkę mięso i podsmażyłam. Wlałam do tego szklankę bulionu i gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie pokroiłam drobno(...)Wszystko dusiłam w garnku pod przykryciem i podlewałam czasami wodą często mieszając. Podałam z kaszą kuskus,ale można również z ryżem np zabarwionym na żółto kurkumą . Kurkuma , podobnie jak szafran, nadaje potrawom piękny żółty kolor. Kurkuma nie tylko barwi potrawę, nadaje jej też specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco
potrawyregionalnesmaczne jak zrobione samemu. Składniki (na 2 słoiki): 1 duża główka kapusty pekińskiej 3 dymki (cebulki ze szczypiorkiem) 1 litr wody 1/2 szklanki soli Pasta: 2 łyżki mąki z ryżu kleistego 1 szklanka wody 40 g Gochugaru (koreańska ostra papryka) 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka cukru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego Przygotowanie(...)godziny, w międzyczasie pomieszać i odwrócić kapustę. Szczypior pokroić na kawałki (około 3 cm), cebulki w piórka. Zabieramy się za pastę Do rondla wlać wodę i wsypać mąkę z ryżu kleistego. Dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż zrobi się gęsty kleik. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać sos sojowy, sos rybny, cukier, starty imbir, przeciśnięty przez praskę
Oryginalny smaksię jako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym(...)zawartość głowy i oczy. Sprawdzić czy na mackach nie ma pozostałości kamieni, żwiru. Świeża ośmiornica wymaga kruszenia – w krajach, gdzie to mięso jest tak dostępne jak u nas mięso kurczaka, polega to na tłuczeniu nią o skały. Spotkać można sznury nad brzegiem morza, na których w pełnym słońcu suszą się takie obtłuczone ośmiornice. Można też mięso skruszyć poprzez kilkukrotne zamaczanie
Karo in the KitchenPrzedstawiam pomysł na skrzydło indycze w banalnie prostym a smacznym wydaniu. Dzięki pomidorowej nucie mój Syn je uwielbia. Do przyrządzenia indyka w ten sposób skłonił mnie wcześniejszy eksperyment z kurczakiem , którego to efekt był pyszny Składniki: skrzydło indycze 1 średniej wielkości marchew 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka dobrej klasy keczupu 1 ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek(...)stopni ok. 1 godzinę. z Mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przy okazji "sałatkę" mamy z głowy. Pieczona marchew dzięki smakowi pomidorów jest fantastyczna. Danie pysznie smakuje z ryżem. Polecam. Nawet tym, którzy za indykiem nie przepadają ze ze względu na jego specyficzny smak. Pieczenie w pomidorach niweluje ten problem i pięknie wydobywa wszelkie walory smakowe mięsa indyczego
Kuchnia po mojemurobić surówki. To co udało nam się przygotować zamieszczam – może ktoś skorzysta z pomysłów. PRZEPIS NA MEAL PREP – OBIADY NA TYDZIEŃ Kurczak filetowanie mięsa – zaczęłam od tego. Miałam ok 3,5 kg ćwiartek z kurczaka. Mięso odkroiłam od kości, starałam się dość dokładnie, ale ja w kuchni nie działam raczej z aptekarską precyzją tylko z fantazją(...)szybciej było i łatwiej Wyszło mi z tego ok 2,3kg mięsa i kości. Rosół – do jego przygotowania użyłam kości kurczaka i dużej ilości warzyw. Zaczęłam od tego, że na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłam kości, kiedy się zarumieniły wyjęłam je i znów na oliwie zezłociłam 3 duże cebule pokrojone w ćwiartki. Do cebuli dodałam kości, włoszczyznę z porem
Dorota Smakujejestem i nigdy nie byłam szczególną fanką ciężkich, tłustych i piekielnie ostrych meksykańskich dań typu chili con carne, gorditas, zapychających mieszanek fasoli i ryżu, kukurydzianych chlebków, słodyczy i ciast, ani pękających od nadmiaru dodatków tortilli czy burritos, ale od zawsze kocham wołowinę – a chyba nikt nie potrafi tak cudownie jej na talerzu ożywić jak właśnie Meksykanie. Mięsem, które w latach(...)sieciom ‘Jack in The Box’ i ‘Taco Bell’ stały się jednym z najpopularniejszych Amerykańskich fast food’ów w historii. Zwiększony popyt doprowadził operatorów sieciówek i restauracji do zastępowania wołowiny kurczakiem, krewetkami a nawet warzywami… W domu do wykonania tego przepisu najlepiej nadaje się gruby, w miarę równo poprzerastany stek o solidnej wadze – marynujemy i smażymy jednego do perfekcji, po czym
Karo in the Kitchen