Najpierw nazywało się to ,, paluszki w brzuszku,, ( tak mówił o takim kurczaku mój syn jak był mały). Potem jego żona ( jak juz dorósł i się ożenił ) prosiła o ,, farsz otoczony kurczakiem,, twierdząc , że kurczaka to Ona sama sobie może upiec - a cały cymes jest w farszu. I pewnie coś w tym jest bo jakoś tak dziwnie się składa , że wszyscy(...)wyjadają najpierw farsz . Rzadko piekę teraz kurczaki w całości chyba , że na specjalne zamówienie ( podobno warto na niego przylecieć z Anglii ). Uważajcie przy pieczeniu bo jeśli kurczak jest duży ma tendencję do nadmiernego przyrumieniania sie od góry .Podlewałam jak trzeba , a i tak ,,przypiekło,, mu się z wierzchu ( co nieudolnie usiłowałam przykryć ziółkami ). Ale nie szkodzi- i tak jest pyszny
Buniabaje w kuchniPieczony kurczak z rumianą, chrupiącą skórką - lubicie ? My bardzo ! Do delikatnego i pachnącego przyprawami mięsa dobrze będzie pasowało kremowe risotto z dodatkiem zielonego groszku i wyrazistego w smaku sera. Pyszny i nieskomplikowany obiad dla 4 głodnych osób. Koniecznie przygotujcie sobie taki w domu ! Zobacz też inne przepisy na pysznego kurczaka : Kurczak na śliwkowej kapuście Udka z kurczaka w maślance Kurczak
Smaczna Pyzapory wybierałam raczej całego kurczaka do pieczenia w piekarniku,w szczególności zaś unikałam dolnej części z nóżek kurczaka,uważając je za całkiem nieatrakcyjne.Całkiem niesłusznie,ponieważ w bardzo prosty sposób można z nich wyczarować pyszne danie.Wystarczy smakowita panierka i upieczesz je w piekarniku bez grama tłuszczu.Proste,szybkie i właściwie samo się robi.Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty(...)drobnych oczkach tarki i wymieszać w miseczce razem z bułką tartą.W drugiej miseczce rozbełtać widelcem jajka i doprawić solą, pieprzem cayenn i oregano.Do trzeciej miseczki wsypać mąkęnóżki z kurczaka obtoczyć najpierw w mące.Nadmiar mąki strzepnąć.Następnie umieścić w roztrzepanych jajkach i na końcu obtoczyć w panierce z bulki tartej i parmezanuopanierowane nóżki ułożyć na blaszce do pieczenia,wyłożonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pałek kurczaka2 jabłka2 czubate łyżki powideł śliwkowychsólpieprzpapryka czerwona słodkamajeranek2 łyżki oleju1/3 szklanki bulionu Zawsze mnie kusiło, żeby spróbować upiec kurczaka z jabłkami. Postanowiłam więc na próbę upiec pałki z kurczaka. Muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne. Mięciutkie, rozpływające się mięso z nutą majeranku i dodatkiem pieczonego jabłka wywrą wrażenie najprawdopodobniej na każdym próbującym.Pałki kurczaka umyć, osuszyć(...)rękawa foliowego włożyć powidła śliwkowe i zalać wszystko delikatnie bulionem, tak żeby nie spłukać przypraw z mięsa. Szczelnie zamknąć całość specjalnym klipsem.Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC i wstawić kurczaka. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec nadal przez około 50-60 minut. Po tym czasie rozciąć folię i zwiększyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze 10-15 minut
Świat Domowej Kuchnipiersi z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego2 łyżki przyprawy do złocistego kurczaka Knorr3 łyżki soku z cytryny1 puszka brzoskwińJednym z moich ulubionych zestawień, jest łączenie różnorakich mięs z owocami. Szaszłyki, które dzisiaj zaprezentuję łączą w sobie takie właśnie zestawienie. Są delikatne i soczyste. Doskonale smakują serwowane z sosem czosnkowym.Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić na małe kwadratowe(...)kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać je z jogurtem, przyprawą do złotego kurczaka i sokiem z cytryny. Przykryć i trzymać w lodówce przez minimum 3 godziny. Brzoskwinie odsączyć na sitku i podzielić na nieco większe niż mięso kawałki. Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń. Szaszłyki piec
Świat Domowej Kuchnipodudzia z kurczakaprzyprawa do złotego kurczaka Knorr 3 cebule szalotki2 ząbki czosnku150 g mrożonego zielonego groszku (można użyć świeżego)150 g marchewki200 ml jogurtu naturalnego5 g cynamonu mielonego5 g ziaren kolendry200 ml śmietany 12%15 g curry mielonegosok z 1 cytryny lub limonki olej do smażeniaKurczak curry z jogurtem, to połączenie intensywnych smaków wschodu z niesamowitą kompozycją kolorystyczną. Serdecznie(...)danie. Szczególnie ciekawie smakuje podane z białym ryżem.Podudzia dokładnie umyć i oczyścić z kości. Pokroić w dużą kostkę o krawędziach około 2 cm. W moździerzu skruszyć ziarna kolendry. Kurczaka zamarynować w przyprawie do złocistego kurczaka, kolendrze oraz jogurcie. Odstawić na co najmniej 2 godziny.Warzywa obrać a następnie marchewki pokroić w cienkie paski, szalotkę w piórka, a czosnek posiekać
Świat Domowej Kuchnipiersi z kurczaka 150 ml jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego łyżka masła duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g czerwonej pasty curry puszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego 200 ml słodkiej śmietanki 36% 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry(...)naprawdę warto je skompletować, żeby móc skosztować tego dania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim ze względu na swój niesamowity korzenny aromat (m.in. cynamonu, gorczycy i kardamonu). Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Zalewać jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20-30 minut. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę
Świat Domowej Kuchnilubi potrawki z kurczaka? Dzieci i dorośli uwielbiają ją. Dlatego polecam kremową wersję potrawki- myślę że będziecie zachwyceni. :) Delikatny smak, kremowa konsystencja i poobiedni niedosyt :) tak, tak....u nas talerze zostały niemalże wylizane, a wzrok błagalny o dokładkę powiedział mi , że to był strzał w dziesiątkę. Polecam i zapraszam : Składniki:3-4 piersi z kurczaka3-4 marchewki1 puszka groszku500(...)śmietanybulion z piersi z kurczakasól, pieprz, papryka20 gr masła3-4 łyżki mąkinatka pietruszkiWykonanie:Gotujemy piersi z kurczaka w garnku. Woda przykrywa mięso- doprawiamy tak jak to robimy przy rosole. Gotujemy 30 min.Marchew kroimy w słupki.W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy by nie powstały grudki.Zalewamy polową rosołu , na którym gotowaliśmy kurczaka. Mieszamy. Zciagamy z gazu. Nalewamy śmietanę
Smaki Edytymakaronu250 g piersi kurczaka2-3 łyżeczki startego imbiru200 g groszku (najlepiej mrożony albo świeży)1 pomarańcza0,5 szklanki bulionu30 ml śmietany 30%1 łyżeczka przyprawy do kurczaka ( użyłam Tureckiej)sól, pieprz do smaku1 łyżka masła klarowanegoPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Pomarańczę sparzmy wrzątkiem i ścieramy skórkę oraz wyciśnijmy sok. Na patelni z masłem smażymy kurczaka(...)pokrojonego w małą kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Do podsmażonego kurczaka dodajemy imbir i sok z pomarańczy. Jak sok delikatnie odparuje dodajemy gorący bulion, startą skórkę z pomarańczy i mrożony groszek. Wszystko podsmażamy i doprawiamy do smaku, jak większość wody wyparuje dodajemy śmietanę i podsmażamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z makaronem. Smacznego
Niezły MłynekBardzo dobry, domowy fast food. Smażyłam kilka razy tortille sama, jednak tym razem znalazłam je w promocji w sklepie gotowe, miałam też kurczaka w panierce z obiadu. Tak powstała pyszna kolacja. Mojemu smakoszowi bardzo smakowało :) Polecam! Składniki: 8 tortilli 1 podwójna pierś z kurczaka pół główki sałaty pekińskiej dwie cebule 4 małe pomidory 1 łyżka soku z cytryny sól(...)pieprz przyprawa do kurczaka lub gyrosa Sos: 4 łyżki majonezu 1 mały jogurt naturalny czosnek (może być w granulkach) sól, pieprz Najpierw przygotowuj ę składniki : Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam, rozgrzewam patelnię z małą ilością oleju i smażę z każdej strony po kilka minut, aż mięsko będzie miękkie (jeśli tak jak ja masz kotleta z obiadu, kroję
NA MOIM TALERZUDziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu. Składniki, to: -oczywiście pierś z kurczaka -2 jajka -płatki kukurydziane -przyprawa do kurczaka -przyprawa barbecue -olej Pierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy. Obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka(...)przyprawą barbecue. Nacinamy plastry, jak do faworków, przekręcamy i gotowe. Płatki kukurydziane rozgniatamy, np. wałkiem. Rozbijamy 2 jajka, dodajemy po troszku przyprawy do kurczaka i barbecue. Rozgrzewamy olej. Faworki najpierw otaczamy w płatkach, następnie moczymy w jajku, ponownie w płatkach i na patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu kilka razy obracając, aż uzyskają złocisty kolor. Zdejmujemy
Maminek kulinarnyKurczaka można podawać na różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony, z rusztu, lub grilla. My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym. -1 filet z kurczaka -3 pieczarki -250 ml śmietany słodkiej 12% -łyżka kopru posiekanego -olej -warzywko -pieprz Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki. Oprószamy warzywkiem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki(...)filetem. Zmniejszamy ogień, dolewamy śmietanę. Wsypujemy koperek. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Gotowe. Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i dowolną surówką, np z białej kapusty. My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków. Jest to wersja
Maminek kulinarnyPrzy okazji gotowania galaretki drobiowej zrobimy kurczaka na obiad. Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej. Dla przypomnienia: -układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła -dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów, kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy Doprowadzamy(...)smaku. Przygotowujemy panierkę z płatków kukurydzianych i nasion sezamu. Płatki rozwałkowujemy na drobno. Dosypujemy nasiona sezamu w proporcji pół na pół. Mięso z kurczaka wyciągamy z rosołu, studzimy i oddzielamy kości. Roztrzepujemy 2 jajka, przyprawiamy przyprawą do mięs lub do kurczaka. Mięso panierujemy dwukrotnie w jajku i sezamie, układamy na patelni
Maminek kulinarnyPilaf with mushroom sauce. Składniki: 1 kurczak 300g ryżu długoziarnistego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 goździki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 50 g masła 0,5 łyżeczki trawy cytrynowej Sól, pieprz Sos grzybowy. 250g pieczarek 3 suszone grzyby 1 średnia cebula 1 liść limonki 50 g masła 1 łyżka mąki 150g śmietany 1 żółtko Sól, pieprz(...)garnka włożyć pokrojonego kurczaka, z wbitymi goździkami ,warzywa i przyprawy. Wlać tyle wody ,aby była 5 cm nad kurczakiem. Szybko zagotować ,a potem trzymać na małym ogniu przez godzinę, pod przykryciem, niech tylko mruga. Teraz sos. Ugotować grzyby suszone do miękkości. Pieczarki oczyścić ,pokroić w plasterki ,posiekać cebulę i podsmażyć na maśle. Po 10 min dodać mąkę i smażyć
Kulinarny karnet ChristopheraWspaniałe danie, które nie dość że robi się samo, to jeszcze niesamowicie pachnie i cudownie smakuje. Ja przygotowałam kurczaka, wstawiłam do piekarnika i wyszłam na spacer z psem. Kiedy wróciłam, w domu rozchodził się cudowny zapach. Dzieciaki były zachwycone, zresztą nie tyko one. Danie przygotowałam razem z Edytą i Malwiną . Składniki(...)pałeczek z kurczaka 4 ziemniaki kilka łyżek oleju sól, pieprz 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3-4 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka oregano 150 g bułki tartej 50 g mąki Wykonanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w oleju wymieszanym z częścią tymianku i łyżeczką mielonej papryki. Pałeczki z kurczaka myjemy i osuszamy
Sto kolorów kuchni