przez kogo są pisane, szczególnie ci w Was, którzy mają problemy z górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik(...)akcji W krainie miodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Śledzie z egzotyczną nutą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog
Weekendy w domu i ogrodziegram - 50 kcal Szynka Drobiowa ,plasterek - 20 gram - 24.5 kcal Szynka Wołowa , plasterek - 20 gram - 21.5 kcal Kotlet Schabowy Panierowany , sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigrubości ciasta). Placki można przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet kilka dni. Propozycja podania: -> Mieszanka sałat -> 1 papryka czerwona -> 2 piersi z kurczaka -> 1 szalotka -> Pomidorki cherry -> Oliwa z oliwek Wykonanie: Sól, pieprz, curry, chilli, kurkuma, imbir Pierś kroimy na paski grubości około 1-2 cm. Przekładamy do miski, zalewamy(...)oliwą i i przyprawiamy. Odstawiamy na około 30-45 minut. Pozostałe składniki dokładnie myjemy. Paprykę kroimy w paski podobnej grubości. Pomidorki przekrawamy na pół a cebulę siekamy w pióra. Kurczaka smażymy na patelni kilka minut z każdej strony(aby nie był zbyt suchy). Na placek układamy sałatę, kurczaka, paprykę pomidorki i cebulę. Zwijamy w placka. Grillujemy kilka minut z każdej
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Dzisiaj mamy dla Was przepis na zupę dzieciństwa jaką gotowały nam nasze mamy – zupę ziemniaczaną Składniki: - 1 noga z kurczaka - 2 l wody - 1 marchewka - 120 g ziemniaków - 1/2 pęczka zielonej pietruszki - sól, pieprz - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki Składniki na 4-6 porcji. Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda(...)zacznie nam wrzeć zbieramy szumy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę i ziemniaki dodajemy do garnka z kurczakiem i przyprawiamy. Jak ziemniaki będą już miękkie to robimy zasmażkę tj. na patelnię wrzucamy masło i mąkę, cały czas mieszamy aż składniki się połączą i nabiorą brązowy kolor. Dolewamy trochę
Kuchenne WariacjeWiększość z nas pamięta tosty z "budki". Przypominamy, proponując wersję troszkę "podrasowaną" wędzonym kurczakiem. Składniki chleb tostowy 200 g pieczarek 200 g sera żółtego 500 g wędzonych pałek z kurczaka 1 cebula Przygotowanie Mięso oddzieliłem od kości, pokroiłem na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyściłem, pokroiłem na plasterki, ser starłem na dużych oczkach, cebulę drobno posiekałem(...)kromki chleba tostowego ułożyłem: pieczarki, kurczaka, ser, cebulę i przykryłem kolejną kromką chleba. Grilla rozgrzałem do najwyższej temperatury i piekłem jednocześnie z obu stron przez 4 min. Jeśli nie posiadacie grilla elektrycznego z funkcją opiekania z obu stron jednocześnie, można to zrobić na zwykłym lub patelni do grillowania układając garnek na toście. Opiekamy wtedy przez 2-3 min z każdej
R'n'G KitchenDanie kuchni azjatyckiej. Połączenie piersi kurczaka z fasolką szparagową i mleczka kokosowego a charakteru nadaje mu pasta curry. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego olej do smażenia ziarna sezamu Sposób przygotowania: 1. Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy(...)Pierś kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z pastą curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagowa i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy z ryżem i posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachIndii, można je zamówić w sklepach internetowych od sprzedawców sprowadzających je z Indii. Składniki: 1 średni kalafior 2 średnie ziemniaki 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 kg piersi z kurczaka (do wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru(...)pilnować by się nie przypaliły, bo będą gorzkie), wystarczy chwila, do uwolnienia cudownego zapachu przypraw. Następnie dodać cebulę i czosnek, a po chwili dodać ziemniaki, pokrojonego w kostkę kurczaka i mleczko kokosowe lub wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać pomidory i sok z cytryny, dusić jeszcze z 5 minut. Dodać kalafior i dusić pod przykryciem
Kuchcik gotujerestauracjach i bistrach. Ale wrócę, zarówno ja jak i częstotliwość pisania bloga! Obiecuję! A już teraz na swoją obronę podaję Wam przepis na jabłka faszerowane przepysznym mięsem z kurczaka z migdałami i orzechami, a do tego dla głodomorów, którym jabłko nie wystarczy podamy kaszę kuskus z suszonymi morelami i świeżym imbirem. Do przygotowania całego dania potrzeba nam: 4 duże jabłka(...)Ligole lub Championy) 1 podwójna pierś z kurczaka paczka migdałów w płatkach (150g) garść orzechów włoskich sok z połowy cytryny pół lampki słodkiego białego wina 100-150 g kaszy kuskus 100 g suszonych moreli 4 cm świeżego imbiru łyżka masła litr lekko posolonego wrzątku Na początek jabłka, trzeba je dobrze przygotować odetnijcie górę, mniej więcej 2 cm grubości
Kuba GotujeBrokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Mają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Ja użyłam ich do przygotowania sałatki. Połączenie z kurczakiem, jajkami i kukurydzą dało znakomity efekt końcowy. SKŁADNIKI: 1/2 brokuła, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 3 jajka, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę(...)dzielę na różyczki. Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję na ćwiartki. Filet z piersi kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie i kroję w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. Oprószam solą i pieprzem. 3. Majonez mieszam ze śmietaną. Przygotowanym sosem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia Kasitwarożkiem. Składamy razem i przyozdabiamy. Najprostszy przepis na świecie zrealizowany, smacznego oraz dla Dagmary za Kapsalon Składniki: foremki aluminiowe 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży sos czosnkowy Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/ Sposób przygotowania: 1. Pierś(...)kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować. 2.Przygotowa
Z Kuchni Do Kuchnisama, ale nie musicie wcale iść tą drogą :) Można kupić gotową mieszankę trzeba tylko sprawdzić czy na pierwszej pozycji nie widnieje cukier :) Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 różyczek kalafiora (może być mrożony) ok. 200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia(...)mielonej kurkumy ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki suszonych płatków chili ½ gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju przez kilka minut. kiedy będzie rumiany, przekładamy do głębszego garnka. Dodajemy kawałki kalafiora, zielony groszek i fasolkę szparagową
bistro mamarazem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować do własnych upodobań, jeśli chodzi o pikantność (u mnie umiarkowana pikantność). Składniki: 5 średnich udek z kurczaka 5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić) 2 łyżki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka chili(...)oliwek 1 łyżeczka pieprzu sól Przygotowanie: Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka. Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawić na 5 - 10 minut w piekarniku pod przykryciem. Jeśli lubimy
Kuchcik gotujeszczypiorem, świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki), 2-3 gałązki świeżej kolendry, 2-3 gałązki świeżej bazylii, sos rybny lub sos sojowy, 1 limonka, 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 4-6 łyżek mleka kokosowego. W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Kolejność raczej nie jest ważna(...)Pozostawić po kilka listków świeżej kolendry i bazylii do posypania potrawy przed jedzeniem.) Całość wymieszać w pokrojoną w średnią kostkę piersią z kurczaka. Odstawić na kilka-kilkanaście minut. W rondelku rozgrzać olej i przełożyć zamarynowanego kurczaka. Całość poddusić, dodać mleko kokosowe, wymieszać i udusić do miękkości. Ryż: ok. 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu, 2 łyżki masła, spora szczypta
Codzienna kuchnia niecodziennaniezawodna, pyszna i dietetyczna przy modyfikacji sosu. Robię ją bardzo często i prezentowałam również kiedyś na blogu. Jednak dzisiaj w wersji light z małym zmianami. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie żurawiny 3 łyżki słonecznika 2 łyżki płatków migdałowych 4-5 gałązek selera naciowego przyprawa do kurczaka z ziołami Sos light 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1/2 łyżeczki(...)czasie seler płuczemy i kroimy na drobne kawałki w kostkę. Wsypujemy do miski. Dodajemy żurawinę. Słonecznik i płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do pozostałych składników. Grillowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do sałatki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dobrze mieszamy. Polewamy sałatkę , mieszamy. odstawiamy przynajmniej na 2-3 godziny Najlepsza na drugi dzień. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewysosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki: podwójna pierś z kurczaka pomysł na .... soczyste skrzydełka z miodem płatki kukurydziane 3-4 łyżki mąki 2 jaja Sposób przygotowania: Kurczaka pokrój na kawałki według uznania. Posyp przyprawą z pomysłu na. Następnie obtocz mięso(...)mące, potem w jajku i płatkach. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. * Panieruj dopiero przed smażeniem. * Jeśli chcesz, aby twój kurczak był mniej kaloryczny zamiast smażyć go na oleju, upiecz go w piekarniku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt