kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:47/456)

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA + FILMIK 102

Pieczone udka kurczaka to pyszne i smaczne danie. Mięso dobrze doprawione pieczemy w piekarniku dzięki czemu uzyskujemy chrupiącą skórkę.  SKŁADNIKI :  6 udek z kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku  1 pokrojona cebula w talarki kilka pokrojonych pieczarek(...)kość.  Kawałki mięsa doprawiamy do smaku, odkładamy na godzinę.  Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, rozkładamy cebulę i pieczarki, Na to układamy kawałki kurczaka, skórą do góry, po wierzchu posypujemy jeszcze papryką i pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180-190 % C.  Podajemy ciepłe, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak z rożna 131

cytryny oraz zgnieciony czosnek, następnie rozetrzeć. Nacierać kurczaka na zewnątrz i od wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 3 godziny.Nałożyć kurczaka na rożen wkuwając z dwóch stron zapięcia. Związać sznurkiem bawełnianym skrzydła. Na dole piekarnika umieścić blaszkę.Ziemniaki pokroić na cząstki, a cebulę w piórka. Skropić delikatnie olejem, oprószyć przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową(...)umieścić na blaszce włożonej na dole piekarnika(pod koniec pieczenia rozwinać folie aby ziemniaki się przyrumieniły). Piec razem z kurczakiem , w zależności od wagi kurczaka, od 1.5 h do 2 h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Polewać od czasu do czasu wydzielającym się sosem

KUCHNIA POLSKA
Kurczak zagrodowy pieczony 166

godziny. Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie zdejmujemy górną folię, zlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu, układamy kawałki masła. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Kurczak gotowy. Smacznego

Maminek kulinarny
Kąski z kurczaka 278

Bardzo smaczne kawałeczki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. Pieczone w piekarniku, więc bez dodatkowego tłuszczu. Idealne na przekąskę, ciepłą kolację, spotkania w gronie przyjaciół. Podawać z salsami warzywnymi lub domowymi dipami. 2 filety z kurczaka 1 jajko płatki kukurydziane MARYNATA: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki mielonej(...)najmniej godzinę. Po tym czasie wlać rozmącone jajko i wymieszać. Płatki kukurydziane rozkruszyć i dokładnie obtaczać w nich każdy kawałek kurczaka. Układać na blachę jeden przy drugim tak, aby się nie dotykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20min. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Przystawki

https:KKuchniaMniam
Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym 197

kaczka 2-3 kg 4 pomarańcze 2 marchewki 1 pietruszka 2-3 łodygi selera naciowego 2 cebule sól pieprz margaryna Rama - Smaż jak szef kuchni 3/4 szklanki wywaru z kurczaka - może być z kostki 1/4 szklanki nalewki - u mnie z brzoskwiń 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka cukru 1 łyżka wody  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka galaretki(...)kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą. Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i  nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.  Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował

Bea(u)ty kitchen
Kotlety z kurczaka po farmersku 161

Kotlety z kurczaka po farmersku – to nic innego jak zamarynowane w sosie farmerskim kawałki filetów z piersi kurczaka, które następnie obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku. Polecam podawać je z domowymi frytkami oraz polane drugą porcją sosu ranczerskiego . Mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z kurczaka po farmersku – Składniki: 2 średnie pojedyncze filety z piersi kurczaka(...)miseczki wysypać bułkę tartą, a następnie obtoczyć w niej dokładnie każdy kawałek mięsa, który wcześniej marynował się w sosie farmerskim. Kolety z kurczaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C z termoobiegiem (na drugiej półce od góry) przez ok. 20 minut (do lekkiego zarumienienia), następnie obrócić kotlety na drugą stronę

Kulinarne Przeboje
Soczysty kurczak z warzywami z piekarnika 114

świeżo zmielony Ponadto: 3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Do mojego dania użyłam udka i podudzia kurczaka. Wszystkie składniki  przyprawy wymieszałam i  obtoczyłam w niej przygotowane części kurczaka. Odstawiłam na około 30 minut, żeby mięso nabrało smaku przyprawy. Warzywa oczyściłam i pokroiłam. Pieczarki w pół plasterki, paprykę w pół krążki, cukinię w kostkę i cebulę w drobną kosteczkę(...)patelni, ułożyłam mięso i wierzch przykryłam resztą warzyw i wstawiłam do gorącego piekarnika  na około 40 minut. Po upieczeniu wyjęłam foremkę z piekarnika i najpierw rozkoszowałam się wspaniałym zapachem. Aromat pieczonych warzyw połączonych z pieczonym kurczakiem zachęcał do szybkiego podania potrawy na stół Mojego soczystego kurczaka podałam z ryżem Mam nadzieję, że tak przygotowany przeze mnie soczysty kurczak zachęci

Kuchnia u Krysi
Naleśniki z kurczakiem i warzywami 133

naczyniu żaroodpornym, które wcześniej wysmaruj masłem; - naleśniki zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut, aż się zarumienią i będą chrupkie. Po wyjęciu z piekarnika polecam posypać naleśniki z kurczakiem i warzywami świeżą rukolą. 😋 SMACZNEGO!  Polecam również wersje naleśników "na słodko": 🔝 naleśniki ryżowe z czekoladowym nadzieniem 🔜  PRZEPIS 🔝 naleśniki orkiszowe 🔜 PRZEPIS 🔝 naleśniki z mąki owsianej

MintTaste
Kurczak pieczony 140

zioła prowansalskie) Wykonanie Kurczaka nacieramy przyprawami. Mieszamy olej i sos sojowy, polewamy tym kurczaka. Obkładamy plastrami cebuli. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 4-6h. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka przekładamy do rękawa. Dolewamy olej i sos sojowy w którym kurczak się moczył. Przekładamy cebulkę. Na wierzch kładziemy olej kokosowy. Zawiązujemy rękaw i pieczemy

Mieszam w Garnku
Kurczak faszerowany grzybami 281

miękkości. Odlewam i szybko rozdrabniam je tłuczkiem wraz z łyżką masła. Dodaję trochę mleka – tyle, aby miały kremową konsystencję. Solę, pieprzę i przyprawiam gałką muszkatołową. PS: Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy go skropić oliwą i piec ok. 20 minut w 200°C. Post Kurczak faszerowany grzybami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tortilla z nuggetsami z kurczaka 220

przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - szczypta chilli sałatka: - pomidory koktajlowe - kapusta pekińska - ogórek - cebula - kukurydza konserwowa dodatki: - sos czosnkowy - 4 placki tortilli Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka wzdłuż na grubość około 1,5 cm, a każdy kawałek potem przekrawam jeszcze na pół. Tak przygotowane mięso obtaczam w mące. Jajka roztrzepuję wraz z dodatkiem wszystkich(...)przypraw. Płatki kukurydziane kruszę na drobne kawałki. Kurczaka maczam w jajku i obtaczam w kukurydzianej panierce. Układam wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 15 minut Przygotowuję sałatkę. Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę na mniejsze kawałki. Placki tortilli podgrzewam

Kuchnia co dnia
Poniedziałek: Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki 125

przygotowany kurczak powinien spędzić w lodówce najlepiej noc lub chociaż godzinę. Zobacz jak upiec kurczaka z warzywami i wykorzystać go w tygodniowym menu. Krok 3 Ustaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Przełóż kurczaka do żaroodpornego naczynia skórką do góry i piecz około 45 minut. Po 20 minutach odwróć udka na drugą stronę i piecz przez kolejne 20 minut. Potem(...)liści jarmużu, rwiemy je na kawałki i albo pieczemy przez 5-8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, albo wrzucamy na suchą gorącą patelnię i podpiekamy kilka minut aż zacznie się lekko przypalać. Pod koniec posypujemy łyżką suszonego czosnku. Krok 7 Wyciągnij upieczonego kurczaka i zaczekaj, aż trochę ostygnie. Wyjmij kości z udek (to operacja prosta do przeprowadzenia: natnij

Niedzielny kucharz
Quiche z kurczakiem, mozarellą, cebulą i pomidorami 288

łyżeczki soli Na nadzienie: 200 ml śmietany 30% lub 36% 3 jajka 250 g mozarelli sól, pieprz biały 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: pomidory koktajlowe 2 piersi z kurczaka 1 cebula bazylia świeża zioła prowansalskie pół cytryny Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut(...)pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Wlewamy masę jajeczną razem z mozarellą, usmażonym kurczakiem i pomidorkami.  Wkładamy do piekarnika na następne 10 minut - aż masa się zetnie. Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Dodajemy na wierzch świeżą bazylię i jemy! Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Zapiekane piersi faszerowane gorgonzolą i oliwkami 151

odmiany w ruch poszła gorgonzola i czarne oliwki. Luby myślał że kurczak w miodzie bo gorgonzola po wyjęciu z piekarnika nabrała zupełnie innego samu. Zaliczam to danie do coś innego i smacznego oraz do szybkich obiadów. Czas operacyjny 30 min łącznie na wszystko :) Składniki 2 piersi z kurczaka (u mnie 500 g łącznie) garść czarnych oliwek kilka pasków gorgonzoli ocet(...)stopni. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ziemniaki polewamy je olejem i posypujemy sola i ziołami. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. W tym czasie na patelni grillowej obsmażamy z obu stron piersi z kurczaka na złoty kolor. Piersi zdejmujemy z patelni i jak chwilę przestygną nacinamy je w kilku miejscach. W każde nacięcie wkładamy gorgonzole i przekrojone

Piekielna Kuchnia Pati
Piątek: Kurczak escabeche z winogronami i jabłkiem 118

Nastaw piekarnik na 210 stopni. Przygotuj udka: osusz je ręcznikiem papierowym, posól, popieprz. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. wysyp na dno ziarna kuminu. Połóż na nim udka skórą do dołu. Smaż przez 5-6 minut aż skórka zbrązowieje. Przewróć na drugą stronę i smaż 3 minuty. Przewróć udka skórą do góry. Krok 2 Dodaj do kurczaka szalotki, pokrojone na połówki(...)zgniecione ząbki czosnku. Przesmaż chwilę – 1-2 minuty. wlej wino, cydr, ocet winny (tak żeby kurczak wystawał ponad poziom płynu) dołóż liść laurowy. Wstaw całość do piekarnika. Piecz 25 minut. Następnie dołóż do kurczak winogrona, jabłko pokrojone w plastry i papryczkę chili oraz zioła. Piecz przez 15 minut. Wyjmij z pieca, odstaw na 10 minut. A następnie podawaj. Kurczak świetnie

Niedzielny kucharz