odpowiedni sposób. Wartości odżywcze porcji schabu na 100 gram (źródło: ilewazy.pl): eneria 174 kcal białko 21 g tłuszcz 10 g W porównaniu na przykład z piersią z kurczaka, która ma aż 21,5 g białka a tłuszczu jedynie 1,3g/100g, schab wypada nie najlepiej, ale nie oznacza to, że należy z niego rezygnować. Moja propozycja na danie ze schabu jest(...)wszystkich do jedzenia tego mięsa :) SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM (składniki na 2 porcje) - 2 plastry schabu bez kości - śmietana 12% 200 gram (można zastąpić jogurtem naturalnym) - 200 gram pieczarek - 1 spora cebula - pół natki pietruszki - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - sól, pieprz, przyprawa do mięs Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Schab rozbić tłuczkiem na kotlety, doprawić solą, pieprzem
Zgrabne Gotowanieczosnku4 łyżki sosu sojowego1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis2 łyżki musztardy Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy, musztardę i przyprawę do kurczaka. Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić na minimum 1 godzinkę (ja odstawiam na noc do lodówki). Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować(...)Kamisolej do skropieniaPrzygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy.Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków. Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Dodać
Monia miesza i gotujepoście. Fascynująca postać.Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest(...)garnka, w którym będziemy piec gulasz. Można to zrobić w dwóch turach. Następnie podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek i dodajemy do garnka z wołowiną.Czas na warzywa. Podsmażamy pieczarki w całości, większe sztuki można przekroić na pół lub ćwiartki. Dorzucamy do garnka. Cebulę kroimy w ósemki, marchewkę w grubsze plasterki. Warzywa podsmażamy na patelni aż cebula lekko zmięknie. Solimy
W kuchni wieczoremkwestią przypadku i gustu. Składniki: 2 woreczki ugotowanego ryżu Kawałki mięsa, kiełbasy ( nie surowe ) 1 cebula 2 ogórki kiszone Papryka świeża / dowolna 2 pomidory/ ewentualnie puszka krojonych Grzyby/ pieczarki lub inne, dowolne Natka pietruszki Sól, pieprz Żółty ser ketchup Wykonanie: Do ugotowane ryżu dodajemy pokrojone w kostkę i plasterki produkty, pietruszkę siekamy. Cebulę i paprykę możemy wcześniej podsmażyć(...)minut w temperaturze 180 o C. Podajemy z ketchupem. SMACZNEGO. W przepisie napisałam mięso ewentualnie kiełbasę - wszystko zależy od tego co mamy w lodówce. Ja najczęściej używam kurczaka który pozostał z dnia poprzedniego
Smaki Ewywłoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem(...)papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka
Moja smaczna kuchniaciasto było jak na naleśniki)Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym z cebulą. Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy starty ser. (jak zwijamy: "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli(...)bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor.inny farsz to rozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem; z dodatkiem pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka. Schemat zawijania krokieta jest dokładnie taki sam, na końcu panierujemy i smażymy.na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier
upichcicsera raclette na osobę ( ostatnio można go było zakupić w Biedronce w okazyjnej cenie, gdyż jest to ser drogi) · warzywa: pomidorki koktajlowe, pieczarki, papryka, cukinia, bakłażan · bagietka czosnkowa · około 40-50 g na osobę szynki, ja używam surowych i dojrzewających takich jak: polędwica(...)właśnie raclette jest najlepszy. Świetnie sprawdzi się również camembert, brie, ser pleśniowy czy nawet dobrej jakości ser żółty. Zamiast szynek dojrzewających można użyć również pokrojonego w cienkie plasterki bekonu, kurczaka czy polędwicy wołowej. Przygotowanie: Ser pokroić na porcje pasujące do specjalnych patelenek na raclette. Pomidorki na połówki, paprykę w słupki a resztę warzyw w plastry. Warzywa wyłożyć na półmisek
Mania Gotowaniaparze, więc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki 150 g papryki (kolorowej) 100 g kukurydzy sól pieprz przyprawa uniwersalna Mięso mielimy. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę(...)naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno. Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem. Składniki: 250 g bułki czerstwej pokrojonej na mniejsze kawałki
Olikowa kuchniaskładników przekładamy cząstki pomidorów, posiekany tymianek oraz bazylię i gotujemy cały czas mieszając aż do zredukowania się sosu i wyparowania nadmiaru wody. Dosypujemy pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki siekamy w talarki i podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Dokładamy do sosu pomidorowego. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju smakowego na al dente. Odcedzony i przelany(...)Posypujemy drobno startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 10 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego! Do nadzienia makaronowego można także dodać drobno pokrojonego kurczaka usmażonego w przyprawach
Kuchnia w czekoladziewśród pozostałych wątróbek może poszczycić się największą zawartością witaminy B2 i B12, ma przy tym najmniej cholesterolu. Cielęca jest najbogatsza w cynk oraz witaminę A, a wątróbka z kurczaka – w kwas foliowy, ale jest przy tym także najbardziej obfita w cholesterol. Wątróbki powinny unikać również kobiety w ciąży i te, które w najbliższym czasie ją planują. Dostarcza bowiem zbyt dużej(...)stron na średnim gazie około 5-7 min. Po usmażeniu- solimy. Po usmażeniu wątróbki, wybieramy "szlam" z patelni i na tym samym oleju smażymy pokrojone w plastry pieczarki- dodając cayenne, sól i rozmaryn. Smażymy około 5 min, dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i paprykę. Smażymy dalsze 5 min.Teraz warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dodajemy masło, poszatkowaną natkę pietruszki
Smaki EdytyDodać do nich śmietanę, łyżkę mąki oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie wymieszać do gładkiej konsystencji. Składniki po kolei wykładać na podpieczony i wystudzony spód tarty, w kolejności: kurczak, papryka, groszek, ser feta, mozarell, ser zółty. Wylać na to masę jajeczną - z racji mnogości serów nie przygotowywałam dużej ilości zalewy, sery wyśmienicie pomogły przykryć nadzienie . Na wierzch tarty rozłożyć(...)niezbyt dokładnie liczących kalorie, bo serów ci w tarcie dostatek :) Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św.Patryka Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę
Grunt to przepis!podawać jako przekąskę, lub jako danie główne z sosem warzywnym. Po przyprawy zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju.Mięso: 1 duża pojedyncza pierś z indyka lub złączona podwójna pierś z kurczaka 5 dag sera żółtego kilka liści świeżej szałwii 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Pierś z indyka rozciąć tak, by otrzymać duży, równy płat mięsa. Ponacinać w kilku miejscach, lekko(...)naczynia żaroodpornego, podlać olejem i sosem. Piec w tem. 160C przez ok. 60-80 minut. Pod koniec pieczenia sos zaciągnąć zasmażką z masła i mąki. Farsz: 5 dag pieczarek 2-3 ząbki czosnku 15 dag sera żółtego 2 żółtka kilka łyżek oleju szczypta gałki muszkatołowej pieprz szczypta soli Pieczarki obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Zdjąć z ognia. Dodać posiekany czosnek
Apetyczna babeczkaNa ostatnich warsztatach w jakich udało mi się uczestniczyć pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego jadłam pyszne rzeczy, m.in. pęczak z leśnymi grzybami. Do tej pory od tej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną(...)Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem
Moja smaczna kuchnia