salsą truskawkową Krewetki z pomarańczami Wieprzowina pomidorowo jarzynowa Polędwiczki w sosie różanym Serca śniadaniowe Pizza z żurawiną i serem pleśniowym Sałatka z figami i kurczakiem Bułeczki różyczki Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
Smaczna Pyzapieczenia obtocz kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i drobno startej skórce cytrynowej. Przykryj mięso papierem i rozbij wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Smaż kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek, aż będzie gotowy w środku (3-4 minuty z każdej strony). Na grubej tarce czworobocznej zetrzyj drobno ogórka. Posyp go sporą(...)blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno posiekaj. Posiekane warzywa rozsyp na dużej tacy lub desce. Do warzyw dodaj groszek zielony (jeśli używasz mrożonego, najpierw kilka minut blanszuj go we wrzątku) skrop całość sokiem z otartej cytryny i 2 łyżkami oliwy. Spulchnij kuskus widelcem i posyp nim warzywa, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku. Przełóż usmażonego kurczaka na deskę
Kredowe Menukmin rzymski, kolendrę, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową. Składniki: Marynata do kurczaka: 500 g filetu z kurczaka 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy po 1 łyżeczce sproszkowanych przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, ostrej papryki, garam masala 1 łyżeczka startego na drobnych oczkach imbiru sól W misce mieszamy jogurt z przyprawami, dodajemy pokrojonego(...)kostkę kurczaka i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso wraz z marynatą. Sos: 700 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy po 1 łyżeczce sproszkowanych przypraw: ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego, garam masala 1 łyżka cukru sól pieprz czarny 3 łyżki gęstej śmietany Do podania: gęsty jogurt
Smakowity Blog Kulinarnyzarówno w postaci obiadu na gorąco jak i zimnej, imprezowej przystawki. Składniki: Masa mięsna: 700g mięsa z łopatki 300g fileta z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka kajzerka 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 pęczek natki z pietruszki 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego masło do wysmarowania formy sól pieprz Dodatkowo: 16 plastrów boczku(...)twardo Wykonanie: 1. Masa mięsna: Bułkę zalać mlekiem i namoczyć przez około godzinę, po tym czasie dokładnie odcisnąć. Filet z kurczaka, mięso z łopatki, bułkę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, lubczyk, słodką paprykę, przyprawę do mięsa mielonego, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę . Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Klasyczną
Szalona Kuchnia Ewelinykurczaka,mini papryczek oraz brązowego ryżu. Fajna odskocznia od tradycyjnego obiadu. Składniki: 1 Duży bakłażan 2 Filety z Kurczaka bez skóry 5 Mini Papryczek lub 1 Duża 1 czerwona cebula 4 Łyżki Brązowego Ryżu Przyprawy po 1/2 łyżki:papryka czerwona,pieprz,chilli,vegeta. 1 łyżka soli 500 ml przecieru(...)pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 3 szklanki zimnej wody olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bakłażana i Papryki myjemy. Bakłażana nie obieiramy, kroimy w dużą kostkę. Papryczki kroimy w kostykę. Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy i smażymy na rumiano. Do kurczaka dodaję drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem. Smażę a następnie dodaję pół
Gotowanie PatkiSkładniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie Selera i marchew myjemy oraz obieramy. Kroimy na dosc cienkie paski. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i oliwę. Mieszamy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie Selera i marchew myjemy oraz obieramy. Kroimy na dosc cienkie paski. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i oliwę. Mieszamy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki - woreczek ryżu ( 100 g ) - czerwona papryka - 3 ogórki kiszone - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 35 dag żółtego sera - 1 cebula - ½ opakowanie przyprawy kebab-gyros - 6 łyżek majonezu - 6 łyżek ketchupu - olej - sól, pieprz Wykonanie Ryż ugotować. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Filet umyć, osuszyć i pokroić w krótkie paski. Dodać do cebuli, oprószyć solą(...)pieprzem i przyprawą. Usmażyć na rumiano. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, osuszyć i usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w cienkie paski. Ogórki pokroić w plasterki. Do naczynia żaroodpornego włożyć kolejno: ryż, 1/3 majonezu, 1/3 ketchupu, 1/3 sera, mięso, 1/3 majonezu i ketchupu, 1/3 sera, ogórki, paprykę, resztę majonezu, ketchupu i sera. Zapiekać ok. 30 minut
Świat Smakuimbiru (2-3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki olej do smażenia zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski 1/2 czerwonej papryki majonez wasabi Dodatkowo: mata do zwijania folia spożywcza woda w miseczce Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paski. W miseczce mieszamy sos teriyaki, rozgnieciony ząbek czosnku i starty na tarce imbir. Marynujemy w nim kurczaka przez
Kulinarne przygody Gatityząbki czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu Składniki ( do marynaty piersi z kurczaka ) 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu czarnego 4 łyżki oleju 1 cebula Wykonanie Pierś z kurczaka kroję
Mój SmakPapryka faszerowana to moje ulubione danie z dzieciństwa. Dzisiaj w troszkę innej odsłonie, zdrowszej – z komosą ryżową, kurczakiem i groszkiem w sosie pomidorowym. Zapraszam. Do przygotowania 10 porcji (połówek papryk) potrzebujemy
Szybko Tanio Smaczniedrożdży 2 łyżki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Farsz: 1 opakowanie warzyw włoskich 30 dkg pieczarek 1 pierś z kurczaka po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego z czosnkiem+ 2 łyżki do smarowania krążków 3 kulki mozzarelli 1 łyżka margaryny Sposób przygotowania(...)gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny. 3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki. 4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladziemusztardowej marynacie na patyczkach. Danie można przygotować na grillu lub patelni grillowej. składniki: 500-600 g piersi z kurczaka marynata 2 łyżki musztardy sarepskiej 5 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka marynaty teriyaki sałatka warzywna 1 czerwona papryka 4 ogórki gruntowe 1 młoda cebulka kilka liści sałaty lodowej lub strzępiastej oliwa do skropienia warzyw odrobina soli ziołowej(...)marynata pokryła mięso i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc do lodówki. Następnie zamarynowane paski kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować ze wszystkich stron aż mięso się zarumieni. Mięsko można róznież ugrillować na patelni grillowej. Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w paski, ogórki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie półplasteki, sałatę porwać na małe
Monia miesza i gotujekrótszych patyczkach, bo są bez warzyw , przez co porcja mi ęsa jest solidniejsza i taka długość w zupełności wystarczy. 500g filetów z kurczaka 100g wędzonego boczku w cienkich, długich plasterkach sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, papryka ostra, pieprz 2 łyżki oleju 1. Filety kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej i przyprawy, dokładnie mieszamy. 2. Każdy
Szefowa kuchniSkładniki: 6 papryk ( czerwone lub żółte ) 200 g mielonego mięsa ( z indyka, kurczaka lub wieprzowe) 2 torebki ryżu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki delikat do mięs sól, pieprz 1 kostka warzywna lub rosołowa Sposób przygotowania: 1. Paprykę dokładnie umyć, wydrążyć. 2. Ugotować ryż, ostudzić. 3. W misce doprawić mięso delikatem, solą oraz pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Całość
A Ty Smakuj Mnie